pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Daržovės folijoje orkaitėje: receptai ir patarimai

Orkaitėje keptos daržovės folijoje - tai universalus, paprastas ir sveikas būdas mėgautis sezoninėmis daržovėmis. Šis gaminimo būdas leidžia išsaugoti maksimalų kiekį vitaminų ir mineralų, tuo pačiu užtikrinant puikų skonį ir aromatą. Be to, ruošiant daržoves folijoje, nereikia naudoti didelio kiekio riebalų, todėl patiekalas tampa dar sveikesnis ir tinkamas besilaikantiems dietos.

Kodėl verta rinktis daržoves, keptas folijoje?

Kepimas folijoje turi keletą privalumų, lyginant su kitais gaminimo būdais:

  • Maistinių medžiagų išsaugojimas: Folija sulaiko drėgmę, todėl daržovės išlieka sultingos ir nepraranda vitaminų.
  • Mažiau riebalų: Nereikia naudoti daug aliejaus ar kitų riebalų, kad daržovės nepriliptų.
  • Paprastas paruošimas: Ingredientus tereikia supjaustyti, suvynioti į foliją ir įdėti į orkaitę.
  • Universalumas: Galima naudoti įvairias daržoves ir prieskonius, pritaikant receptą pagal savo skonį ir turimus produktus.
  • Lengvas valymas: Po kepimo tereikia išmesti foliją, todėl nereikia plauti daugybės indų.

Daržovių pasirinkimas ir paruošimas

Praktiškai bet kokios daržovės tinka kepti folijoje. Populiariausi variantai:

  • Šakniavaisiai: Morkos, bulvės, saldžiosios bulvės, pastarnokai, burokėliai. Šakniavaisiams reikės ilgesnio kepimo laiko.
  • Svogūninės daržovės: Svogūnai, česnakai, porai. Suteikia patiekalui aromato ir saldumo.
  • Žiedyninės daržovės: Brokoliai, žiediniai kopūstai. Svarbu neperkepti, kad išliktų traškūs.
  • Vaisinės daržovės: Pomidorai, paprikos, cukinijos, baklažanai. Šios daržovės kepa greičiau ir suteikia daug skonio.
  • Grybai: Pievagrybiai, rudmėsės, portobello. Suteikia patiekalui sodrumo ir "mėsiško" skonio.

Prieš kepant, daržoves reikia tinkamai paruošti:

  • Nuplaukite ir nusausinkite daržoves.
  • Nulupkite daržoves, jei reikia (pvz., morkas, bulves).
  • Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais. Tai užtikrins tolygų kepimą. Šakniavaisius rekomenduojama pjaustyti smulkiau nei kitas daržoves, kadangi jiems reikia ilgesnio kepimo laiko.
  • Jei naudojate kietas daržoves (pvz., burokėlius), jas galite šiek tiek apvirti prieš kepant. Tai sutrumpins kepimo laiką.

Prieskoniai ir pagardai

Norint suteikti daržovėms daugiau skonio, galima naudoti įvairius prieskonius ir pagardus:

  • Druska ir pipirai: Būtini pagrindiniai prieskoniai.
  • Žolelės: Čiobreliai, rozmarinai, raudonėliai, bazilikai, petražolės. Šviežios žolelės suteikia intensyvesnį aromatą.
  • Česnakai: Suteikia patiekalui pikantiškumo. Galima naudoti smulkintą česnaką arba česnako granules.
  • Citrinų sultys arba žievelė: Suteikia gaivumo ir subalansuoja skonį.
  • Alyvuogių aliejus: Padeda prieskoniams tolygiai pasiskirstyti ir suteikia daržovėms blizgesio.
  • Sūris: Feta, mocarela, parmezanas. Galima įdėti į foliją prieš kepant arba pabarstyti jau iškepusias daržoves.
  • Prieskonių mišiniai: Galima naudoti paruoštus prieskonių mišinius daržovėms.

Kepimo procesas

Kepimas folijoje yra labai paprastas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Paruoškite didelį folijos lakštą. Lakštas turėtų būti pakankamai didelis, kad galėtumėte sandariai suvynioti daržoves.
  3. Ant folijos lakšto išdėliokite supjaustytas daržoves.
  4. Apšlakstykite daržoves alyvuogių aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir pagardais.
  5. Sandariai suvyniokite daržoves į foliją. Svarbu, kad folija būtų gerai uždaryta, kad neišgaruotų drėgmė.
  6. Dėkite folijos paketą į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30-45 minutes. Kepimo laikas priklauso nuo daržovių rūšies ir dydžio. Šakniavaisiams gali prireikti ilgesnio kepimo laiko.
  7. Patikrinkite, ar daržovės iškepė. Įsmeikite šakutę į didžiausią daržovės gabalėlį. Jei šakutė lengvai įsmenga, daržovės yra iškepusios.
  8. Atsargiai atidarykite foliją (būkite atsargūs, nes išgaruos karšti garai).
  9. Patiekite daržoves karštas. Galima patiekti kaip garnyrą prie mėsos ar žuvies patiekalų arba kaip atskirą patiekalą.

Receptų idėjos

Štai keletas receptų idėjų, kaip kepti daržoves folijoje:

Klasikinis receptas

Ingredientai:

  • 1 baklažanas
  • 1 cukinija
  • 1 paprika
  • 1 morka
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai, raudonėliai

Paruošimas:

  1. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais.
  2. Susmulkinkite česnaką.
  3. Sumaišykite daržoves su alyvuogių aliejumi, česnakais, druska, pipirais ir raudonėliais.
  4. Suvyniokite į foliją ir kepkite 40 minučių 200°C temperatūroje.

Daržovės su feta sūriu

Ingredientai:

  • 1 paprika
  • 1 cukinija
  • 1 pomidoras
  • 1/2 svogūno
  • 100g feta sūrio
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai, čiobreliai

Paruošimas:

  1. Supjaustykite daržoves vienodo dydžio gabalėliais.
  2. Susmulkinkite svogūną.
  3. Sumaišykite daržoves su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir čiobreliais.
  4. Sudėkite daržoves ant folijos, ant viršaus uždėkite feta sūrį.
  5. Suvyniokite į foliją ir kepkite 30 minučių 200°C temperatūroje.

Daržovės su vištiena

Ingredientai:

  • 2 vištienos filė
  • 1 bulvė
  • 1 morka
  • 1/2 svogūno
  • 1 paprika
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska, pipirai, rozmarinai

Paruošimas:

  1. Supjaustykite daržoves ir vištieną vienodo dydžio gabalėliais.
  2. Sumaišykite daržoves ir vištieną su alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir rozmarinais.
  3. Suvyniokite į foliją ir kepkite 45 minutes 200°C temperatūroje.

Patarimai ir gudrybės

  • Jei norite, kad daržovės būtų traškesnės, kepimo pabaigoje atidarykite foliją ir dar pakepkite kelias minutes.
  • Norėdami suteikti daržovėms rūkytą skonį, galite naudoti skystus dūmus.
  • Daržoves galima kepti ne tik orkaitėje, bet ir ant grilio.
  • Galite naudoti skirtingas folijos rūšis: aliuminio foliją arba kepimo popierių.
  • Eksperimentuokite su skirtingais prieskoniais ir pagardais, kad atrastumėte savo mėgstamiausią derinį.

Per kiek laiko vidutiniškai iškepa skirtingos daržovės

Optimali temperatūra kepti daržoves orkaitėje - 220 laipsnių Celsijaus.

  • Šakninės daržovės (burokėliai, bulvės, morkos): 30-45 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio.
  • Moliūgai (žieminiai): 20-60 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio.
  • Kryžmažiedės daržovės (brokoliai, žiediniai kopūstai, briuseliniai kopūstai): 15-25 minučių.
  • Minkštos daržovės (cukinijos, paprikos, vasariniai moliūgai): 10-20 minučių.
  • Plonos daržovės (smidrai, žaliosios pupelės): 10-20 minučių.
  • Svogūnai: 30-45 minutės, priklausomai nuo to, ar labai apskrudusių norite.
  • Pomidorai: 15-20 minučių.

Mitybos vertė

Orkaitėje keptos daržovės folijoje yra puikus vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Jos taip pat yra mažai kaloringos ir riebalų, todėl puikiai tinka sveikai mitybai.

Svarbu nepamiršti, kad norint, kad daržovės gražiai apkeptų:

  • Orkaitė turi būti labai karšta - įkaitinti iki 200 C
  • Daržoves kepimo skardoje išdėstyti vienu sluoksniu, kad kiekvienas gabaliukas gražiai apkeptų vienu metu
  • Kepant skirtingo kietumo daržoves, kietesnes (burokėliai, salierai) pjaustyti mažesniais gabaliukais, minkštesnes (cukinija, moliūgas, svogūnai) - didesniais arba greičiau iškepančias daržoves pašauti į orkaitę vėliau, kai kietosios jau būna kiek iškepusios
  • Prieš kepant kiekvieną gabaliuką išmasažuoti su aliejumi ir užberti pipirų su druska.

Mėgaukitės šiuo lengvu ir sveiku patiekalu!

Pavyzdinis receptas: Orkaitėje keptos daržovės

Ingredientai:

  • 2 burokėliai, priklausomai nuo dydžio supjaustyti į keturias ar daugiau dalių
  • 4 riekės moliūgo
  • 4 morkos, perpjautos išilgai per pusę
  • 2 pastarnokai, perpjauti išilgai per pusę
  • 1 didelis svogūnas, supjaustytas į aštuonias dalis
  • 3 česnako skiltelės, nenuluptos
  • Alyvuogių aliejus
  • Druska ir pipirai
  • Prieskoninės žolelės (raudonėliai, čiobreliai)

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitiname iki 200 C.
  2. Į vieną skardą sudedame pjaustytus burokėlius, apšlakstome aliejumi (pakaks 1-2 šaukštų), pabarstome druska ir pipirais, įdedame česnako skilteles (su visa odele lengvai sutraiškytas) ir burokėlių gabaliukus gerai išmasažuojame. Šauname į orkaitę ir kepame apie 15-20 minučių.
  3. Į kitą skardą sudedame likusias daržoves, taip pat apšlakstome keliais šaukštais aliejaus, pabarstome druska, pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Kišame į orkaitę prie jau kepančių burokėlių. Kepame apie 30 minučių, kol daržovės iškepa ir pasidaro minkštos.

Skanaus!