Minkštus, purius, sultingus ir namų virtuve kvepiančius maltos mėsos kotletus mielai valgo ir dideli, ir maži.
O šeimininkės juos mėgsta, nes kotletų gaminimas neatima daug laiko.
Kiekviena turi savo išbandytą receptą ar paslaptis, kaip iškepti skanius kotletus, kuriuos apsilaižydami pirštelius mielai kirstų visi šeimos nariai.
Surinkome namų šeimininkių patarimus, išbarstytus interneto platybėse, ko jos deda į vištienos ar kitos mėsos kotletus, kad būtų minkšti ir sultingi.
Paskaitykite - galbūt kai ką jau žinojote, tačiau neabejojame - tikrai rasite ir netikėtų patarimų.
Daržovės kotletų sultingumui
Daugelis šeimininkių į faršą įmaišo įvairiausių tarkuotų daržovių: cukinijos, morkų, svogūnų, kopūstų, bulvių, moliūgų, net burokėlių.
„Dedu cukinijos - net šeima nesupranta, kad jos yra“, - tikina viena šeimininkė.
„Patikrintas variantas: vištienos kotletukai su cukinija - sultingi ir minkšti“, - jai antrina kita.
„Įtarkuokit žalios cukinijos, morkų, svogūnų.
Aš dar dedu truputį majonezo ir krakmolo - pasakiški kotletukai“, - receptu pasidalino dar viena.
Kitos pirmenybę atiduoda vištienos kotletams, į kurių faršą įtarkuota kopūsto: jie tikrai sultingi ir labai skanūs.
Dar kitos šeimininkės deda nemažai svogūno - galvą ar net dvi.
O jeigu šeima jų nemėgsta, sumala svogūną į tyrelę - jo skonio nesijaučia, tačiau kotletai būna purūs, minkšti ir sultingi.
Sultingumu išsiskiria ir vadinamieji čigoniški kotletai: jiems paruošti į faršą dedama mažais gabaliukais smulkintų pomidorų ir kapotų petražolių.
Grybų mėgėjams turėtų patikti kotletai su tarkuotais pievagrybiais.
Dar vienas pasiūlymas norinčioms iškepti sultingus kotletus - į faršą įtarkuoti obuolio.
Kruopos kotletų minkštumui
Daugelyje kotletų receptų siūloma faršą suminkštinti džiūvėsėliais arba išmirkytu batonu.
Šeimininkės dalinasi ir kitomis idėjomis.
Kai kurios į faršą deda manų kruopų.
Tačiau kitos atrado geresnę priemonę: „Manų kruopos kietina faršą, vietoje jų geriau dėti greitai išverdančius avižinius dribsnius ir pilti sultinio“.
Kitos avižinius dribsnius prieš dėdamos į faršą išmirko piene.
Nepamaišys, jeigu į kotletų masę įmaišysite ir avižinius dribsnius, ir kokios nors tarkuotos daržovės, pavyzdžiui, morkos.
O dar kitoms skaniausi vištienos kotletai, į kurių masę įmaišyta virtų grikių.
Pieno produktai kotletams
„Šaukštas majonezo suminkština mėsą.
Į faršą dedu majonezo, bet nededu kiaušinių“, - patirtimi dalijasi viena šeimininkė.
„Iš tiesų turiu vieną paslaptį - nedėti kiaušinių.
Nė vieno.
Bet įdėti batoną, išmirkytą piene.
Jis turi būti ne drėgnas, o tiesiog šlapias!“ - receptu dalinasi dar viena interneto vartotoja.
„Aš dedu sviesto, grietinės arba majonezo.
Man taip skaniausia“, - tikina trečia.
„Dėkite šaukštą grietinės, šaukštą miltų - kitokių kotletų nebenorėsit“, - neabejoja interneto vartotoja.
Dar vienas patarimas - į faršą įpilti riebios grietinėlės, po to palaikyti jį šaldytuve valandą-dvi, tik tada formuoti kotletus ir kepti.
„Tada gerai įsigeria į mėsą.
Kotletus sudėti reikia ant labai smarkiai įkaitintos keptuvės - susidarys plutelė, todėl iš mėsos neištekės sultys.
Vėliau sumažinti ugnį iki vidutinės“, - patirtimi dalinasi viena šeimininkė.
Dar vienas patarimas - formuojant kotletus į kiekvieną įdėti gabaliuką sviesto.
Kiti patarimai, kaip iškepti sultingus kotletus
Kitos šeimininkės žada, kad sultingi kotletai bus panaudojus turbūt pigiausią priemonę - į faršą įpylus vandens.
„Reikia pilti šilto vandens ir ilgai minkyti.
Kiaušinio dėti nereikia“, - minkštų ir sultingų kotletų paslaptimi pasidalino viena.
Tačiau kitos kiaušinio neatsisako, tačiau taiko vieną gudrybę: „Labai gerai yra atskirti baltymus nuo trynių ir gerai išplakus sudėti į faršą baigiant jį minkyti.
Siūlome išsikepti kopūstų kotletukų.
Receptas su prieskoninėmis žolelėmis
Saulėtosios Italijos prieskoninės žolelės suteiks kotletams pikantiškesnį aromatą ir skonį.
Raktas į skanius kotletus kiaušinyje - tinkamai parinkta mėsa.
Galinė kiaulienos skerdenos dalis - nugarinė arba nugarinė - yra idealiausias variantas kotletams kiaušinyje.
Gaminimo eiga:
- Paruoškite mėsą. Kiaulienos nugarinę supjaustykite kepsniais. Kiekvieną gabalėlį iš abiejų pusių muškite plaktuku.
- Paruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite kiaušinį su druska ir prieskoniais.
- Paruoškite kotletus. Kiekvieną mėsos gabalėlį pamirkykite kiaušinyje, tada miltuose.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite kotletus ant silpnos ugnies.
Kotletai išties gavosi purūs, sultingi, su maloniu svogūno poskoniu, nebyrantys kepant.
Mėsą supjaustau vidutinio dydžio gabaliukais.
Svogūną supjaustau kubeliais ir juos apkepinu keptuvėje įkaitintame aliejuje.
Kepti reikia tol, kol svogūnai pradeda skaidrėti, smarkiai apkepti nereikia.
Pradedu malti mėsą ir pakaitomis dedu išmirkusį batoną ir keptus svogūnus.
Gautą masę pasūdau, beriu prieskonius, dedu šaukštą majonezo ir išplaktą kiaušinį ir viską maišau, kol masė tampa vientisa.
Palieku keliolikai minučių pailsėti, tuo metu nuskutu bulves ir puodą su jomis nešu virti.
Kotletų masę abiem rankomis iškeliu iš indo ir paleidžiu atgal, tai kartoju bent tris - keturis kartus.
Būtent dėl to kotletai tampa puresni.
Keptuvėje įkaitinu aliejų ir drėgnomis rankomis formuoju norimo dydžio kotletus, kepu juos iš abiejų pusių, kol gražiai apskrunda.
Variacijos
- Šį receptą naudokite kitiems kiaulienos ar kitos mėsos gabalams, pvz., kiaulienos gabalėliams, kalakutienos ar vištienos kotletams, (kiekvieno gaminimo laiką atitinkamai koreguodami).
- Suteikite padažui kitų skonių, įdėdami įvairių prieskonių ar prieskonių.
- Supilkite šiek tiek Dižono garstyčių, kad gautumėte žievelės.
Kiaulienos kepsniai - tai lengva savaitės vakarienė, paruošta per kelias minutes!
Pagardintus kepsnius pakepinkite keptuvėje, tada perkelkite į keptuvę ir kepkite orkaitėje.
(Receptas žemiau.).
Toje pačioje keptuvėje paruoškite padažą su česnaku, sviestu, vištienos sultiniu ir grietinėle.
Padažą troškinkite, kol šiek tiek sutirštės.
Renkamės skaniausią kiaulienos marinuotą mėsą
„Norfos“ tinklo parduotuvių mėsos skyriuose radau didelį marinuotos kiaulienos asortimentą, mėsos gabaliukai tiesiog „maudosi“ ryškiai raudoname ar žolelių žalumos marinatuose.
Tikras gurmaniškas atradimas - kiaulienos nugarinė su kaulu česnakiniame, sprandinės šašlykas su česnakų ir pipirų, šonkauliai amerikietiškame, sprandinė su kaulu „Texas“, nugarinė česnakiniame, karkos kepsnys česnakų ir pipirų, mentė su kaulu česnakiniame, šoninė amerikietiškame marinatuose.
Išsirinksite geriausia, jei viską paragausite, taigi, laikas kaisti grilį, o jei tokio neturite - orkaitę.
Gardžiam kepsniui svarbiausia marinatas
Kiaulienos kepsnys visuomet pavyks, jei mėsa bus gerai išmarinuota.
Gerai paruošta mėsa ypač svarbi, kai laukiame svečių ir nesinori rizikuoti nepavykusiais kulinariniais bandymais.
D.Bartošius sako, kad pagrindinės marinato sudedamosios dalys turėtų būti aliejus, prieskoniai ir šiek tiek druskos, taip pat gali būti naudojami produktai, turintys daug rūgšties, minkštinančios mėsą: citrinos, obuolių actas, vynas.
„Tik nereikia persistengti, kad neužgožtume mėsos skonio.
Aš marinuoju mėsą naudodamas tik kokybišką aliejų, mėgstamus prieskonius, dažniausiai tai - tik pipirai, raudonėlis ar kitos prieskoninės žolelės, ir druska.
Kaip pasidaryti sveikus kotletus:
- vietoj batono, išmirkyto piene, galite naudoti avižų dribsnius (dribsnius užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 10 min);
- kotletai sukimba ir be kiaušinių, todėl jie nebūtini (tik kotletus formuokite šlapiomis rankomis);
- vietoj vegetos naudokite natūralius prieskonius ir prieskonines žolelės (pvz., krapus, petražoles);
- jei prieskoniai su druska, papildomai jos nebedėkite;
- kotletų skonį paryškins svogūnas, poras ar česnakas;
- jau sumaltą mėsą galite maišyti su virtais kukurūzais, tarkuota cukinija, morka, moliūgu, supjaustytais smulkiais kubeliais grybais, paprika ir t.t. Fantazijai ir skoniui ribų nėra!
- Nevoliokite kotletų džiuvėsiuose, miltuose ar dar kažkur (ypač jei turite problemų su padidėjusiu rūgštingumu), nes kepimo metu susidarę degėsiai dirgins skrandį.
Nebūtina kotletus kepti tik orkaitėje ar ruošti konvekcinėje krosnelėje.
Keptuvėje vidutiniškai įkaitikite aliejų, šlapiomis rankomis formuokite kotletus ir iškepkite.
Nesudeginkite!
Jei įpilsite šlakelį vandens ar kokosų pieno, ar liesos grietinėlės arba pomidorų pastos, turėsite padažiuką.
Skanaus!
Galima valgyti kotletus metant svorį, tačiau yra vienas niuansas: jei suvalgysite per daug tokių skanių ir sveikų kotletų, svorio nenumesite, nes viršysite savo kaloražą.
Kiekviena šeimininkė žino, kaip paruošti gardžius naminius kotletus!
Ingredientai:
- manų kruopos - 3 valg. š.
- Druska - 1 arb. š.
Jei turite šaldytos maltos mėsos, žinoma, išimkite ją iš šaldiklio ir atitirpinkite!
Nulupkite svogūnus, kuriuos norite pridėti prie maltos mėsos, ir supjaustykite juos savavališkai dideliais ketvirčiais.
Ir viską plakite blenderiu, kol pasidarys košelė.
Kai manų kruopos pakankamai išbrinks, suberkite smulkiai supjaustytas prieskonines žoleles (galite naudoti ir džiovintas žoleles), druską, pipirus ir kitus prieskonius pagal skonį.
O dabar sudedame maltą mėsą.
Šį kartą kotletus gaminu iš sumaišytos kiaulienos ir jautienos maltos mėsos.
Tačiau skanu ir su vištiena (kuri yra riebesnė - iš šlaunelių, o ne iš filė), ir kalakutiena.
Viską gerai išmaišykite.
Dabar į keptuvę įpilkite augalinio aliejaus ir įkaitinkite ją ant vidutinės ugnies.
O kol aliejus įkaista, žinoma, suformuokite kotletus.
Kai visi kotletai iškeps, sudėkite juos į keptuvę, prieš tai ją nuplovę…
Jei turite antrą švarią keptuvę, galite naudoti ją!
Įpilkite į keptuvę apie pusę puodelio vandens (100 ml) ir pastatykite ant silpnos ugnies.
Tokie kotletai būna beprotiškai sultingi ir minkšti.