Tikros vasaros salotos - ryškios, gaivios ir labai spalvingos! Sumaišytos vos per kelias minutes, jos puikiai tiks lengvai vakarienei ar kaip garnyras prie ant grotelių keptos vištienos.
Saldžias uogas čia puikiai papildo ir jų sodrų skonį atskleidžia fetos sūrumas, o smulkinti graikiniai riešutai salotoms suteikia dar daugiau skirtingų tekstūrų.
Būtinai paruoškite braškių ir obuolių acto padažą - jis pikantiškas, saldžiarūgštis, gausus uogų skonio.
Vasariškos salotos su špinatais ir fetos sūriu
Į gilią lėkštę suberkite šviežių špinatų lapelius, ant viršaus - perpus perpjautas braškes, šilauoges, riekelėmis supjaustytą avokadą.
Salotų viršų apiberkite trupintu fetos sūriu ir smulkintais graikiniais riešutais.
Padažui visus ingredientus maisto smulkintuvu sutrinkite iki visiškai vientisos masės.
Apšlakstykite salotas ir patiekite nedelsiant.
Špinatų salotos su avinžirniais ir feta
Ingredientai:
- Virti avinžirniai - 250 g
- Špinatų lapai - dvi saujelės
- Fetos sūris - 80 g
- Kapoti graikiniai riešutai - 1-2 valg. šaukštai
Užpilas:
- Alyvuogių aliejus - 3 valg. šaukštai
- Citrinos sultys - 1-2 valg. šaukštai
- Skystas medus - 1 arbat. šaukštelis
- Garstyčios - 1/2 arbat. šaukštelio
- Druska, malti juodieji pipirai
Paruošimas:
- Avinžirnius užmerkiame šaltame vandenyje ir paliekame išbrinkti per naktį.
- Išbrinkusius avinžirnius nukošiame, dedame į puodą, užpilame vandeniu, beriame šiek tiek druskos ir verdame apie 40-60 minučių, arba kol avinžirniai taps kramtomi.
- Žinoma galima avinžirnius mirtyki tik kelias valandas, tačiau tokiu atveju juos reikės virti ilgiau.
- Į dubenėlį dedame visus užpilo ingredientus ir sumaišome.
- Į kitą dubenį dedame virtus atvėsusius avinžirnius, špinatų lapus (galima pasmulkinti), stambia tarka tarkuotą fetos sūrį ir graikinius riešutus.
- Salotų užpilą sumaišome.
Keptos špinatų ir fetos apkepėlės
Jos puikiai tiks lėtiems savaitgalio pusryčiams. Kol ruošite kavą ir neskubėdami planuosite dieną, nedidelės orkaitėje kepančios apkepėlės pamažu iškils, kiaušiniai sutvirtės, paviršius gardžiai apskrus.
Tai lyg maži omletai - tik dar puresni ir gausesni mėgstamų priedų.
Nors tokio tipo apkepėlėms galėtumėte naudoti labai įvairius produktus (dėl to jos ypač tinkamos likučiams sunaudoti), šis špinatų, pievagrybių, pomidorų ir fetos derinys yra itin malonaus skonio.
Pakankamai švelnius špinatus ir pievagrybius puikiai papildo rūgštesni bei gaivesni pomidorai, o sūrus fetos sūris tampa gardžiu apkepėlių akcentu.
Paruošimas:
- Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros.
- Mažu gabalėliu sviesto ištepkite keturis nedidelius (apie 10 cm skersmens) porcijinius kepimo indelius.
- Virš vidutinio dydžio ugnies įkaitinkite keptuvę.
- Ištirpinkite sviestą.
- Suberkite smulkiais kubeliais smulkintą svogūną ir maišydami pakepinkite, kol suminkštės, apie 4-5 minutes.
- Suberkite smulkiai kapotus česnakus ir pakepkite dar minutę, kol paskleis aromatą.
- Suberkite riekelėmis supjaustytus pievagrybius.
- Pakepinkite, kol suminkštės.
- Galiausiai į keptuvę sudėkite šiek tiek pasmulkintus špinatus.
- Kaitinkite labai trumpai, tik kol jie praras tūrį ir sukris.
- Nuimkite nuo ugnies.
- Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Atidėkite į šalį ir šiek tiek atvėsinkite.
- Svogūnų laiškus ir krapus susmulkinkite.
- Vyšninius pomidorus perpjaukite perpus ar į keturias dalis, jei didesni.
- Fetos sūrį sutrupinkite.
- Kiaušinius labai gerai išplakite su graikišku jogurtu.
- Pagardinkite druska ir pipirais.
- Į porcijinius kepimo indelius paskirstykite keptas daržoves.
- Ant viršaus užberkite svogūnų laiškus, krapus, pomidorus, fetos sūrį.
- Užpilkite kiaušinių plakiniu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol apkepėlės bus iškepę, o viršus - gražiai apskrudęs.
- Jei viršus per greitai ims rusti, uždenkite lakšteliu kepimo folijos, ir kepkite toliau.
- Patiekite iš karto, apibarstę smulkintais svogūnų laiškais ir dar gabalėliu trupinto fetos sūrio.
Špinatų salotos su vištiena ir feta
Ingredientai:
- Špinatai
- Vištiena
- Raudonasis svogūnas
- Agurkas
- Alyvuogės
- Figos
- Feta
- Mėtos
Marinatui:
- Alyvuogių aliejus
- Raudonėlis
- Česnakas
- Svogūnų milteliai
- Citrinos sultys
- Druska
- Pipirai
Padažui:
- Alyvuogių aliejus
- Balzaminis actas
- Medus
- Druska
- Pipirai
Paruošimas:
- Pamarinuokite vištieną: dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, raudonėlį, česnaką, svogūnų miltelius, citrinos sultis ir didelį žiupsnelį druskos bei pipirų.
- Vištieną supjaustykite horizontaliomis juostelėmis, tada sudėkite į marinatą ir išmaišykite, kad tolygiai pasidengtų.
- Didelę keptuvę uždėkite ant vidutinės-stiprios ugnies ir padenkite plonu alyvuogių aliejaus sluoksniu.
- Kai aliejus įkais, sudėkite vištienos griežinėlius į keptuvę, su kiekvienu griežinėliu nukratydami marinato perteklių.
- Kepkite tol, kol gerai apskrus iš abiejų pusių, maždaug 5 minutes.
- Jei keptuvė per maža, kepkite vištieną keliomis partijomis.
- Paruoškite salotų padažą: į nedidelį dubenėlį įpilkite alyvuogių aliejaus, balzaminio acto, medaus, druskos ir pipirų (pagal skonį).
- Į didelį dubenį arba serviravimo indą sudėkite špinatus, vištieną, raudonąjį svogūną, agurką, alyvuoges, figas, fetą ir mėtas.
Špinatų salotos su avokadu ir feta
Ingredientai:
- Avokadas
- Špinatų lapai
- Vyšniniai pomidorai
- Fetos sūris
- Graikiniai riešutai
Užpilui:
- Alyvuogių aliejus
- Citrinos sultys
- Druska
- Salotų prieskoniai
Paruošimas:
- Į salotinę dedame nuluptą, griežinėliais pjaustytą avokadą, špinatų lapus, per puse pjaustytus pomidorus, kubeliais pjaustytą fetos sūrį ir smulintus graikinius riešutus.
- Visus ingredientus sumaišome ir užpilame iš alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių, druskos ir salotų sprieskonių pagamintu užpilu.
- Jeigu mėgstate, į užpilą galima išspausti česnako skiltelę.