Lęšiai yra puikus, maistingas, nebrangus ir universalus ingredientas, tinkantis įvairiausiems patiekalams. Juos dažnai renkasi tie, kurie nori maitintis sveikiau ir ieško alternatyvių baltymų šaltinių.
Lęšių rūšys ir jų savybės
Priklausomai nuo rūšies, lęšiai skiriasi spalva, skoniu ir tekstūra. Štai keletas populiariausių lęšių rūšių:
- Žalieji lęšiai: aromatingi, švelnaus skonio, miltingi. Išvirti nepraranda formos. Tinka salotoms, troškiniams, įvairiems įdarams.
- Prancūziški žalieji (Le Puy) lęšiai: turtingo skonio, su pipirų prieskoniu. Verdant nesubyra. Puikiai tinka kaip garnyras prie laukinienos, žuvies patiekalų ar dešrelių. Taip pat tinka lengvoms sriuboms ar salotoms su daržovėmis.
- Rudieji lęšiai: spalva gali varijuoti nuo švelniai rusvos iki tamsiai rudos. Gana stambūs, su stora luobele, šiek tiek stipresnio skonio, palyginti su žaliaisiais. Verdant nepraranda formos. Tinka apkepams, pikantiškiems pyragams, įdarams, sriuboms, salotoms ar ryžių patiekalams paįvairinti.
- Raudonieji lęšiai: spalva varijuoja nuo švelniai auksinės iki ryškiai oranžinės, o išvirus - šiek tiek nublunka. Kruopų luobelė pašalinta, todėl virdami raudonieji lęšiai suminkštėja greičiausiai iš visų rūšių. Labiausiai tinka tirštoms sočioms sriuboms, košėms ir prieskoniniams Azijos virtuvės patiekalams. Raudonaisiais lęšiais galima paįvairinti ir salotas, tereikia jų nepervirti.
- Juodieji (Beluga) lęšiai: išraiškingo skonio ir išvaizdos, smulkūs, virdami nesukrenta. Kaip garnyrą tinka patiekti prie mėsos, galima maišyti į įvairias salotas, patiekti su ryžiais ar keptomis daržovėmis.
Lęšių virimo rekomendacijos
Prieš verdant lęšius, rekomenduojama juos perplauti. Skirtingų rūšių lęšiams reikia skirtingo virimo laiko ir vandens kiekio:
- Žalieji lęšiai: apie 40-45 minutes santykiu 1:3 (lęšiai: vanduo). Prieš tai nemirkyti.
- Prancūziški žalieji (Le Puy) lęšiai: apie 30 minučių santykiu 1:2. Nemirkyti.
- Rudieji lęšiai: apie 30-40 minučių santykiu 1:2. Prieš verdant rekomenduojama pusvalandį-valandą pamirkyti.
- Raudonieji lęšiai: apie 25 minutes santykiu 1:3. Nemirkyti.
- Juodieji (Beluga) lęšiai: 20-25 minutes santykiu 1:2. Nemirkyti.
Receptai su lęšiais
Lęšių troškinys su daržovėmis ir kokosų pienu
Šis lęšių troškinys yra aromatingas, maistingas, sotus ir puikiai gali pakeisti patiekalą su mėsa. Jis yra tinkamas vegetarams, veganams. Naudojami raudonieji lęšiai, nes jie gana greitai išverda, o šių lęšių skonis yra švelnus, malonus. Taip pat šį troškinį gaminkite su ryžiais, konservuotais smulkintais pomidorais, šaldytomis šparaginėmis pupelėmis, morkomis, salieru, kokosų grietinėle ir t.t. Puikų skonį pridavė kario prieskoniai, aitrioji paprika. Lęšiai yra puikus augalinės kilmės baltymų ir skaidulų šaltinis, ilgam užtikrina sotumo jausmą, suteikia energijos.
- Puode įkaitinti aliejų ant vidutinės kaitros. Sudėti svogūną, morką, salierą ir pakepinti apie 4 min. ar kol daržovės truputį suminkštės. Tada trumpai pakepinti susmulkintą česnako skiltelę.
- Sietelyje perplauti raudonuosius lęšius, ryžius. Juos suberti į puodą, taip pat supilti smulkintus konservuotus pomidorus, įberti kario prieskonių, saldžiosios ir aitriosios paprikos miltelių, ciberžolės. Viską išmaišyti ir pakepti apie minutę.
- Supilti sultinį ir viską užkaisti iki virimo, o tada sumažinti kaitrą iki mažos ir virti apie 15 minučių ar kol lęšiai ir ryžiai bus beveik minkšti. Galiausiai suberti šparagines pupeles, supilti kokosų pieną ir dar virti apie 10 minučių.
Lęšių paštetas su keptomis paprikomis
- Žaliuosius lęšius užpilkite vandeniu, kad apsemtų, įpilkite šaukštą aliejaus ir virkite 12-15 minučių. Lęšius virkite vandenyje su trupučiu aliejaus - taip nesusidarys putos ir pagerės lęšių tekstūra - jie taps glotnūs lyg šilkiniai.
- Supjaustykite salierus, svogūnus ir česnakus. Papriką iškepkite orkaitėje. Įdėkite į maišelį ir užriškite.
- Į smulkintuvą sudėkite išvirtus žaliuosius lęšius, iškeptas ir nuvalytas paprikas, smulkintus graikinius riešutus, čiobrelius. Pagal skonį įberkite druskos.
- Į paruoštą indelį sukrėskite pašteto masę, viršų galite apibarstyti paprikų milteliais ir papuoškite petražolėmis, riešutais.
Lęšių humusas
- Lęšius iš vakaro užmerkite. Išskalaukite, užpilkite nurodytu kiekiu vandens ir virkite, kol vandens beveik neliks.
- Kiek pravėsusius lęšius sukrėskite į elektrinį plakiklį, suberkite smulkintą česnaką, sezamų pastą, citrinų sultis, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir susmulkinkite iki vientisos masės.
- Sudėkite į dubenėlį, apšlakstykite aliejumi, lengvai išmaišykite šaukštu, apibarstykite paprikos milteliais. Šį humusą gardu valgyti su duona, skrebučiais, pita, įvairiais trapučiais, šviežiomis daržovėmis.
Lęšių sriuba
- Išspauskite česnaką, sudėkite griežinėliais pjaustytas morkas, dar truputėlį pakepinkite, sudėkite lęšius, supilkite sultinį, įmeskite laurų lapą, pagardinkite mairūnais arba raudonėliais. Kad lęšiai greičiau išvirtų, 2-3 valandas palaikykite juos vandenyje. Raudonieji lęšiai greičiausiai suminkštėja, todėl labiausiai tinka sriuboms ir košėms gaminti.
- Baigiant virti pasūdykite sriubą, pagardinkite pipirais ir citrinos sultimis.
- Kmynų sėklas trumpai paskrudinkite sausoje keptuvėje. Išpilstykite sriubą į dubenėlius, ant viršaus užberkite kmynų sėklų. Troškiniams ir mišrainėms derėtų rinktis žaliuosius arba ruduosius lęšius.
Lęšių troškinys "Kosheri"
- Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite - jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.
- Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
- Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.
- Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.
- Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų - šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.
- Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.
Visas reikalas užima nemažai laiko ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui, per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti. Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir keptus svogūnus iš IKEA. Tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis jis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Jei netyčia pamiršote parsinešti makaronų, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius. Nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.
Lęšių kukuliai
- Lęšius nuplaukite ir užmerkite vandenyje apie 1-2 val. Į puodą su vandeniu pilkite lęšius, apvirkite, kol jie suminkštės, bet dar bus standūs, nesutęžę. Atvėsintus lęšius padalinkite į dvi lygias dalis.
- Vieną dalį susmulkinti elektriniame smulkintuve, naudodami S formos peilį. Taip pat susmulkinkite ir brokolį. Nesmulkintus lęšius sumaišykite su smulkintais, taip pat brokoliais, duonos trupiniais, druska, viską gerai išmaišykite. Palikti pastovėti kelias minutes.
- Įkaitinkite keptuvę su nedideliu kiekiu aliejaus. Į keptuvę dėkite rankomis suformuotus rutuliukus, kepkite iš visų pusių ant nedidelės ugnies.
- Iškepus kukuliams, į tuščią keptuvę pilkite pomidorų tyrę, dėkite kukulaičius ant viršaus, uždenkite dangti ir šildykite dar apie 10-15 min. ant nedidelės ugnies. Patiekite su daržovėmis, makaronais ar kitais mėgstamais produktais.
Madžadra (lęšiai su ryžiais)
Madžadra - valgis, ruošiamas iš lęšių ir ryžių, kurio receptą itin išpopuliarino žinomas virtuvės virtuozas Yotamas Ottolenghi. Tai maistingas, sotus ir labai skanus patiekalas, visuomet atsiduriantis ant arabiškų vaišių stalo. Jis dažniausiai valgomas kaip garnyras.
Reikės:
- 250 ml saulėgrąžų aliejaus;
- 4 plonais griežinėliais pjaustytų vidutinio dydžio svogūnų;
- 250 g žaliųjų lęšių;
- 2 arbatinių šaukštelių kumino;
- 1,5 valg. šaukšto kalendrų sėklų;
- 200 g basmati ryžių;
- 2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus;
- pusės arb. šaukštelio ciberžolės;
- pusantro arbatinio šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų;
- pusantro šaukštelio cinamono;
- 1 valg. šaukšto cukraus;
- druskos, juodųjų pipirų;
- 350 ml vandens.
Gaminimo eiga:
- Pjaustytus svogūnus sumaišykite su pora šaukštų miltų ir šiek tiek druskos. Keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų ir berkite pusę svogūnų, kepkite 5-7 minutes vartant, kol jie taps traškūs. Iškepusius berkite į koštuvą, kurio dugnas išklotas popieriniu rankšluosčiu. Taip pat iškepkite likusią svogūnų porciją.
- Lęšius berkite į vandenį ir virkite 12-14 min. - jie turi likti ne visai išvirę, kaip sakoma apie makaronus, - al dente. Išvirusius nukoškite.
- Keptuvėje ar puode, kuriame gaminsite, įkaitinkite porą šaukštų alyvuogių aliejaus, berkite prieskonius ir šiek tiek pakepinkite. Kai po namus pasklis nuostabus aromatas, berkite sausus ryžius ir pusę minutės kepkite maišydami, kad visi grūdeliai apsivoliotų prieskoniuose.
- Tuomet supilkite vandenį, berkite lęšius, cukrų, pusę arb. šaukštelio druskos ir gausiai juodųjų pipirų, uždenkite, leiskite užvirti ir virkite ant lėtos ugnies maždaug 15 minučių. Būtų gerai, kad keptuvės ar puodo dangtis būtų sandarus, ir vanduo neišgaruotų, o susigertų į ryžius.
- Po 15 minučių nukaiskite, leiskite pastovėti 10 minučių.
Lęšių salotos su keptomis bulvytėmis ir daržovėmis
- Bulvytes pjauname perpus, sumaišome su aliejumi, druska ir pipirais. Paskleidžiame jas ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad tarpusavyje per daug nesiliestų. Kepame iki 200 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje (geriausia - su vėjelio funkcija) apie 30 minučių, kol bulvytės iškepa ir gražiai apskrunda.
- Išverdame lęšius - tik labai svarbu jų nepervirti, geriausia verdant ragauti ir nukošti, kai bus išvirę, bet dar šiek tiek kietesni.
- Supjaustome kopūstą, ridikėlius, susmulkiname krapus.
- Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
- Dubenyje sumaišome keptas bulvytes, virtus lęšius, daržoves ir padažą.
Keptų moliūgų ir lęšių salotos
- Dideliame dubenyje moliūgo riekes ir svogūnus gerai sumaišome su 2 valg. šaukšt. aliejaus, šalavijo lapais, 3/4 arbat. šaukšt. druskos ir pipirų. Išdėliojame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepame 25-30 min. 220 laipsnių temperatūroje. Ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti 10 min.
- Kol kepa moliūgai, išverdame lęšius, nukošiame. Sumaišome su likusiais ingredientais (išskyrus sūrį), 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus ir 1/4 arbat. šaukšt. druskos.
- Sumaišome moliūgus su lęšiais. Užbarstome gabaliukais pjaustytu sūriu.
Troškinys su baklažanais ir lęšiais
- Į platų puodą aukštais kraštais įpilkite porą šaukštų aliejaus ir įkaitinkite ant vidutinės kaitros. Suberkite svogūnus, česnakus, didelį žiupsnį druskos ir čiobrelius, kepkite 7-8 min. dažnai pamaišydami, kol svogūnai suminkštės ir taps rusvi. Perdėkite į nedidelį dubenėlį.
- Baklažanų juosteles ir pomidoriukus sudėkite į nemažą dubenį, įpilkite likusį šaukštą aliejaus, įberkite ketvirtį šaukštelio druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite.
- Užkaiskite tą patį puodą, kuriame kepėte svogūnus, ir, kai įkais, suberkite baklažanus bei pomidoriukus, kepkite 8-10 min. ant vidutinės ugnies, kol baklažanai ims skrusti, o pomodoriukų odelė pajuoduos, ims išsiskirti sultys. Tuomet į puodą suberkite jau pakepintų svogūnų mišinį, supilkite lęšius, sultinį, vyną (arba actą), 450 ml vandens, 2/3 šaukštelio druskos, viską užvirkite ir leiskite virti apie 40 min., kol lęšiai išvirs, bet vis dar bus išlaikę šiek tiek tvirtumo.
- Patiekite troškinį šiltą ar kambario temperatūros su šaukštu grietinės/jogurto, pabarstę aitriosios paprikos dribsniais ir raudonėlio lapeliais.
Lęšių salotos su morkomis, cukinijomis ir razinomis
- Morkas nuskutame ir sutarkuojame, cukiniją supjaustome plonomis juostelėmis.
- Dubenyje sumaišome lęšius, špinatus, morkas, cukinijas ir razinas.
- Migdolus susmulkiname ir pakepiname sausoje keptuvėje, paskui juos taip pat sudedame į dubenį.
- Atskirame dubenėlyje sumaišome padažą, pilame jį ant salotų ir gerai išmaišome.
Lęšių troškinys su saldžiomis bulvėmis ir špinatais
- Pirmiausia pasigaminkite prieskonių mišinį: sumalkite ar grūstuvėje sutrinkite kumino, kalendros ir kardamonų sėklas bei vieną gvazdikėlį. Į sutrintus prieskonius dėkite ciberžolę ir kashmiri aitriosios paprikos miltelius. Viską išmaišykite ir atidėkite 1 arbat. šaukšt. į kitą indą.
- Smulkiais griežinėliais supjaustykite svogūną ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepkite apie 10 min. ant silpnos ugnies, kol svogūnai bus minkšti. Smulkiai supjaustykite česnaką, imbierą ir aitriąją papriką ir dėkite į tą pačią keptuvę. Padidinkite ugnį ir kepkite 1-2 minutes. Dėkite prieskonių mišinį kartu su cinamono lazdele ir kepkite dar 1 minutę. Labai svarbu nesudeginti prieskonių!
- Į keptuvę berkite lęšius, pilkite kokosų pieną ir 100 ml sultinio. Pirmiausia užkaitinkite, tada sumažinkite ugnį, uždenkite dangtį ir kepkite apie valandą, vis maišydami kas 10-15 minučių ir tikrindami, ar nereikia daugiau sultinio.
- Kai lęšiai jau bus minkšti, dėkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, špinatus, druską ir pipirus. Pakaitinkite dar 2-3 minutes, kol špinatai suglebs.
- Kol lęšiai ruošiami keptuvėje, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Griežinėliais supjaustykite saldžiąją bulvę, užberkite 1/2 arbat. šaukšt. likusio prieskonių mišinio, užpilkite šlakelį aliejaus ir viską išmaišę dėkite į orkaitę. Kepkite apie 20-25 min. Patiekite su lęšių troškiniu.