pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulienos Troškinys su Pupelėmis: Greitai ir Skaniai

Artėjant rudeniui, daugelis ieškome šildančių ir sočių patiekalų. Jaukiai vakarienei ypač tinka mėsos troškinys, kuris yra itin sotus, greitai pagaminamas ir maistingas. Tokį troškinį gali pagaminti ne tik įgudusi šeimininkė, bet ir virtuvės naujokė.

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad norint skaniai ir be rūpesčių pasigaminti troškinį, namuose užtenka turėti mėgstamos mėsos ir sezoninių daržovių. Anot specialistės, troškinio gaminimas suteikia daug erdvės improvizacijai ir prisiruošus jį gaminti, nereikia ilgai vaikštinėti po parduotuves ieškant specialių produktų ar prieskonių - užtenka to, kas yra šaldytuve.

A. Rasmussen teigimu, įvairūs mėsos troškiniai yra ne tik naudingi, bet ir sutaupo laiką renkantis, ką pagaminti vakarienei. Sparčiai vėstant orams, šiltas bei skanus maistas rudens vakarais yra pats geriausias vaistas nuo ligų ir slogios nuotaikos.

Kiauliena - Mėgstamiausia Lietuvių Mėsa

„Kiauliena yra mėgstamiausia lietuvių valgoma mėsa, nes suvartojamu kiekiu ji lenkia vištieną, jautieną ar kitos rūšies mėsą. Rudenį ir žiemą pirkėjai dažniausiai renkasi riebesnę mėsą - šoninę, karką ar menkę, kurią galima lengvai iškepti orkaitėje, o šiltesniu metų laiku vyrauja didesnis liesos mėsos pasirinkimas“, - pasakoja A. Rasmussen.

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Vaidos Budrienės, kad kiauliena yra populiariausias lietuvių mėsos pasirinkimas, patvirtina ir statistika. „Vidutiniškai vienas Lietuvos gyventojas per metus suvalgo 50 kilogramų kiaulienos, o faktas, kad net 90 proc. mūsų parduotuvėse parduodamos kiaulienos yra sveriama, rodo, jog lietuviai yra linkę patys gaminti įvairius kiaulienos patiekalus. Labiausiai perkamos kiaulienos rūšys yra šoninė, mentė ir kumpis, o pastaruoju metu matome išaugusius ir smulkintos kiaulienos bei faršo pardavimus“, - teigia „Iki“ atstovė.

V. Budrienės pasiteiravus, į ką pirkėjai, rinkdamiesi kiaulieną, labiausiai atkreipia dėmesį, pašnekovė išskiria mėsos šviežumą ir vietinę jos kilmę. „Pirkėjai pirmenybę teikia Lietuvos gamintojų produkcijai. Tai leidžia daryti prielaidą, kad lietuviams mėsos kokybė ir jos šviežumas yra didžiausias prioritetas, nes būtent lietuviška produkcija yra aukštos kokybės garantas“, - sako „Iki“ komunikacijos vadovė.

Patarimai, Kaip Gaminti Kiaulieną

Maisto ekspertė pataria atidžiai stebėti kiaulienos gaminimo procesą, nes žmonės dažnai gamindami ją perverda arba perkepa. „Perkepti kiaulieną galima labai lengvai, priešingai nei vištieną, į kurią vos pasižiūrėjus galima įvertinti, ar ji iškepė. Todėl rekomenduoju kiaulieną kepti naudojant mėsos termometrą. Kiauliena bus visiškai paruošta, kai termometras, įstatytas į kiaulieną, parodys daugiau nei 65 laipsnius pagal Celsijų.“

„Ruošiant patiekalus iš kiaulienos mėsa neretai tampa per sausa, todėl kepti, virti ar troškinti kiaulieną rekomenduoju virš mažos ugnies - taip mėsa išliks sultinga ir skani. Kepant kiaulieną rekomenduoju naudoti mėsos termometrą. Kiauliena bus visiškai paruošta, kai termometras kiaulienos viduje parodys daugiau nei 65 laipsnius pagal Celsijų“, - patarė maisto ekspertė.

Kiaulienos Troškinio Receptai

Įsigijus šviežios ir lietuviškos kiaulienos, metas išbandyti šiuos troškinių receptus.

Kiaulienos troškinys su pupelėmis

Reikės:

  • 500 g kiaulienos sprandinės arba kumpio
  • 1 vnt. svogūno
  • 3 v. š. aliejaus
  • 250 g konservuotų pupelių
  • 30 g petražolių
  • 200 ml sultinio
  • 100 g grietinės
  • 3 v. š. pomidorų padažo
  • 1 vnt. čili pipiro
  • druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais ir sudėkite į gilią ir įkaitintą keptuvę su aliejumi.
  2. Mėsą kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies.
  3. Jai apkepus sudėkite smulkintą svogūną, čili pipirą ir užpilkite viską sultiniu.
  4. Įberkite druskos, pipirų ir uždengę dangčiu troškinkite apie pusvalandį ant silpnos ugnies.
  5. Vėliau sudėkite pupeles, grietinę ir pomidorų padažą.
  6. Įberkite smulkintas petražoles ir gerai jas įmaišę troškinkite dar 5-10 minučių.
  7. Pagamintą kiaulienos troškinį su pupelėmis patiekite karštą.

Troškinta kiauliena su cukinija

Reikės:

  • 300 g kiaulienos kumpio
  • 2 vnt. nedidelių cukinijų
  • 1 vnt. svogūno
  • 1 vnt. morkos
  • 1 v. š. grietinės
  • 150 g šviežiai trintų pomidorų
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 150 ml daržovių sultinio
  • pipirų, druskos pagal skonį
  • žiupsnelio trinto česnako
  • prieskonių mėsai

Gaminimas:

  1. Kiaulieną švariai nuplaukite, nusausinkite ir apkepkite iš visų pusių keptuvėje apie 10 minučių.
  2. Susmulkinkite nuplautas daržoves - česnaką, svogūną, cukiniją, sutarkuokite morką.
  3. Tada įdėkite daržoves į keptuvę kartu su mėsa.
  4. Berkite prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
  5. Viską pakepinkite apie 5 minutes ant silpnos ugnies ir tuomet pilkite grietinę, trintus pomidorus, alyvuogių aliejų ir pagardinkite sultiniu.
  6. Viską gerai išmaišykite ir uždengę dangčiu troškinkite maždaug pusvalandį ant silpnos ugnies.
  7. Pagamintą troškinį patiekite su ryžiais ar šviežiomis bulvėmis.

Kiaulienos troškinys su džiovintomis slyvomis

Reikės:

  • 500 g kiaulienos nugarinės arba sprandinės
  • 1 vnt. svogūno
  • 2 vnt. vidutinio dydžio morkų
  • 100 g džiovintų slyvų
  • kelių lauro lapų
  • druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimas:

  1. Kiaulieną supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje iš visų pusių apie 10 minučių, kol gražiai apskrus.
  2. Tuomet kiaulieną su visu skysčiu sudėkite į puodą, įmeskite lauro lapus, berkite druskos, pipirų ir patroškinkite puode dar apie 10 minučių. Jei matote, kad skysčio mažoka, įpilkite virinto šalto vandens, kad mėsa neprisviltų.
  3. Sutarkuokite morkas, supjaustykite svogūną ir juos įdėkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus.
  4. Pabarstykite juos druska ir kepkite ant nedidelės ugnies tol, kol daržovės suminkštės.
  5. Nuplaukite džiovintas slyvas ir supjaustykite jas nedideliais gabaliukais.
  6. Įmeskite jas į puodą su kiauliena ir sudėkite pakepintas morkas su svogūnu.
  7. Uždenkite puodą ir troškinkite viską ant nedidelės ugnies apie 30 minučių.
  8. Pagamintą troškinį itin gardu valgyti su bulvių koše arba virtomis bulvėmis.