pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Skaniausi Cepelinai: Tradicinis Receptas ir Gudrybės

Šie cepelinai patys gardžiausi ir yra lengviausiai pagaminami. Receptą aptikau prieš pora metų internete. Sudvejojau, bet vistiek gaminau. Man nerealiai patiko. Kitokių net nebeverdu. Mano visai šeimai jie taipogi labai patinka.

Čia mano online namai - sveiki atvykę! Čia rasite šimtus receptų, kuriuos rašiau iš savo virtuvės, bus ir tokių, kurie pasirodė žurnale, mano TV laidose ar socialiniuose tinkluose.

Ingredientai ir Alternatyvos

  • Bulvės: Kuo daugiau įdėsite virtų bulvių, tuo minkštesni bus cepelinai: man labiausiai pasiteisinęs santykis yra 1 dalis virtų bulvių ir 3 dalys bulvių tarkių.
  • Mėsa: Vietoje kiaulienos sprandinės galima naudoti jautienos faršą, vištieną, kalakutieną arba jų mišinį.
  • Vegetariški variantai: Vegetarams siūlome įdarą pagaminti iš grybų (ypač tinka baravykai ir pievagrybiai), varškės su žolelėmis, arba sojų mėsos.
  • Prieskoniai: Į įdarą galima įdėti ne tik svogūnų, bet ir česnako, petražolių, krapų, arba kitų mėgstamų prieskoninių žolelių.
  • Krakmolas: Krakmolą galima pakeisti manų kruopomis (reikia mažesnio kiekio - apie 150-200 g) arba kukurūzų krakmolu (naudoti tą patį kiekį).

Gaminimo Eiga

Pagrindinė užduotis, gaminant cepelinus, yra taip užmaišyti bulvių tarkių tešlą, kad verdant ji nesuplyštų ir išlaikytų įdarą neišsibėgiojusį. Priklausomai nuo bulvių miltingumo ir krakmolingumo, gaminant jums gali tekti įberti daugiau ar mažiau krakmolo, taip pat reikės patreniruoti ranką, kiek gi to skysčio nuo bulvių tarkių nuspausti.

Įdaro Paruošimas

  • Mėsos įdarui smulkiai supjaustome svogūną, jį švelniai pakepiname su aliejumi, kol suminkštės ir sumaišome su malta mėsa bei kitomis sudedamosiomis dalimis.

Bulvių Masės Paruošimas

  1. Pasiruošiame didesnį dubenį ir naudodami sūrmaišio audinį ar dvigubą-trigubą marlę nusunkiame į jį bulvių tarkius, tačiau neišspaudžiame paskutinio lašo - tegul tarkiai lieka šiek tiek šlapi, tada išvirę cepelinai bus minkšti.
  2. Sunką atsargiai nupilame, o dubens dugne nusistovėjusį krakmolą sukrečiame į tarkuotų bulvių masę.

Virimas

  1. Užkaičiame didelį puodą su daug vandens, gerai pasūdome.
  2. Į stiklinę ar dubenėlį įsipilame šalto vandens, suberiame šaukštą krakmolo, išmaišome ir supilame šį mišinį į verdantį vandenį puode.
  3. Didžkukulius panardiname į verdantį vandenį ir verdame apie 20 min.
  4. Cepelinus su mėsa galite daryti dirižablio formos, su varške - apvalius, kaip kukulius. Bent jau mano šeimoje visada taip buvo daroma, kad atskirtume, kas cepelino viduje.

Svarbūs Patarimai Verdant Cepelinus

  • Svarbu ir tinkamai paruošti, ir išvirti Virtos bulvės leis masei lengviau sukibti ir neištižti verdant.
  • Bulvės turėtų būti tik šviežios, mat tada patiekalo apvalkalas pavyks purus ir minkštas.
  • Labai svarbus ir cepelinus „surišantis“ bulvių krakmolingumas.
  • Norint jo daugiau, daržoves reiktų naudoti iš kuo vėlesnio bulviakasio.
  • Vėlyvosios bulvės savo sudėtyje turi apie 15 proc. daugiau krakmolo nei ankstyvosios.
  • Taip pat atkreiptinas dėmesys ir į tarkavimą.
  • Ruošiant tarkį, verta šalia įdėti ir virtų, smulkintų bulvių.
  • Geriausia - santykiu 1:3. Virtos bulvės leis masei lengviau sukibti ir neištižti verdant“, - pataria B.Baratinskaitė.

Kiti patarimai:

  • Pirmoji versija bulves tarkuoti burokinės "tarkos" pagalba, bet man labiau patiko smulkesnė trintuvė (skirta morkoms tarkuoti).
  • Tuomet bulvės verdant tiesiog "ištirpsta" bulvių masėje.
  • Ar cepelinai bus purūs ir minkšti, turi reikšmės ir tai, kaip nuspaudžiate tarkius - jei masė bus sausoka, ragausite kietokus cepelinus, tad stenkitės palikti ją drėgnesnę.
  • Sunką, kuri liko nuspaudus tarkius, supilkite į puodą su vandeniu, kuriame cepelinai virs, tuomet jie bus minkštesni.

Alternatyvus Cepelinų Receptas

L. Barčaitė siūlo išbandyti paprastesnį cepelinų variantą - tikrai nereikės nerimauti, kad jie neiširtų, o skonis bus puikus.

Reikės:

  • 650 g bulvių;
  • 100 g grietinės;
  • 100 g rūkytos kiaulienos šoninės;
  • 1 svogūno;
  • 100 g pievagrybių;
  • 300 g maltos kalakutienos;
  • Druskos, pipirų - pagal skonį.

Kaip gaminti:

  1. Išvirkite 400 g bulvių.
  2. 200 g bulvių nulupkite, supjaustykite ir sutarkuokite arba išspauskite sulčiaspaude. Naudokite tiek sultis, tiek trintą bulvių masę.
  3. Sumaišykite virtas ir tarkuotas bulves, įberkite druskos.
  4. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir grybus.
  5. Apkepkite maltą kalakutieną keptuvėje, sudėkite supjaustytus svogūnus ir grybus.
  6. Troškinkite apie 10 minučių, įberkite druskos ir pipirų.
  7. Bulvių masę paskirstykite ant kepimo popieriaus vienu sluoksniu, ištepkite grietine, uždėkite keptą kalakutieną ir vėl dėkite sluoksnį bulvių masės.
  8. Keptuvėje pakepinkite supjaustytą rūkytą šoninę iki traškumo.

Bulvės - Nepelnytai Nuvertinta Daržovė

Turbūt nerasime labiau už bulvę kaltintos lietuvių pamėgtos daržovės - dėl angliavandenių ir krakmolo gausos kai kas jas visiškai išbraukė iš raciono. Taigi, neatsisakykite bulvių ir nesibaiminkite. O lietuvių mėgstamas plokštainis taip pat gali būti sveikesnis už mums įprastą, jei pakeisite dalį tarkių daržovėmis, o cepelinų gausiai neapliesite spirgučių padažu.

Bulvėse yra nemažai mineralinių medžiagų - kalio, fosforo, kalcio, geležies, taip pat įvairių vitaminų, skaidulų. Įdomu tai, kad 100 g bulvių yra net 15 mg vitamino C. Pasak E. Gavelienės, geriausia valgyti virtas arba orkaitėje be papildomų riebalų keptas bulves, derinti jas su mėsa, žuvimi, daržovėmis ar valgyti kaip atskirą patiekalą.

Kaip Laikyti Bulves

Bulvės turėtų būti sandėliuojamos sausoje tamsioje vietoje, pliusinėje temperatūroje, kuri nebūtų aukštesnė nei 10 laipsnių, kitaip jos ims leisti daigus. Jeigu laikysite bulves šviesioje vietoje, atsiras pažaliavimų, o tokių bulvių valgyti negalima“, - pastebi L. Barčaitė.