pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Avižiniai dribsniai: Kalorijos ir maistingumas

Avižiniai dribsniai yra ne tik skanūs, bet ir sveiki. Jie yra puikus baltymų, skaidulų ir kompleksinių angliavandenių šaltinis. Avižiniai dribsniai yra puikus pasirinkimas sveikai ir subalansuotai mitybai.

Kas yra avižos ir avižiniai dribsniai?

Avižos yra pilno grūdo maistas. Avižinės kruopos, labiausiai nepažeistos ir sveikiausios avižų formos, verdamos ilgai. Dėl šios priežasties dauguma žmonių renkasi smulkintas avižas (dribsnius). Greitai paruošiamos avižos yra labiausiai apdorotos.

Pilno grūdo kruopos (o ne dribsniai) yra lėčiau virškinamos, dėl to jaučiamas ilgesnis sotumas ir nėra cukraus lygio šokinėjimo kraujyje, taip pat turi išsaugojusios daugiau maistinių medžiagų bei skaidulų.

Avižinių dribsnių maistinė vertė

Remiantis duomenimis, 100 gramų avižinių dribsnių yra maždaug 389 kalorijos. Vienas šaukštas avižinių dribsnių sveria maždaug 5 gramus. Avižiniai dribsniai yra ne tik maistingi, bet ir labai sotūs, todėl jie gali padėti kontroliuoti apetitą ir svorį.

Avižų (avižinių dribsnių) nauda

Avižos gali padėti sumažinti cukraus kiekį kraujyje, ypač žmonėms, turintiems antsvorio arba sergantiems II tipo cukriniu diabetu. Avižose ir miežiuose esantis beta-gliukanas taip pat gali pagerinti jautrumą insulinui. Šis poveikis daugiausia susijęs su beta-gliukano gebėjimu sudaryti tirštą gelį, kuris lėtina skrandžio ištuštinimą ir gliukozės absorbciją į kraują.

Avižiniai dribsniai gali padėti jums numesti svorio dviem būdais. Pirma, jie sudaryti iš skaidulų, kurios jau sotumo jausmą išsaugo ilgiau. Antra, neseniai atliktas tyrimas parodo, kad valgant pusryčius, pagamintus iš lėtai pasisavinamų angliavandenių (pavyzdžiui, avižiniai dribsniai arba grūdų sėlenos) 3 valandas prieš treniruotę, galima sudeginti daugiau riebalų.

Valgant lėtai pasisavinamus angliavandenius cukraus lygis kraujyje nepakyla taip aukštai kaip valgant rafinuotus angliavandelius (pavyzdžiui, skrudinta balta duona). Savo ruožtu, insulino lygis kraujyje pakyla nedaug. Kadangi insulinas atlieka svarbų vaidmenį signalizuojant organizmui kaupti riebalus, tai mažesnis cukraus kiekis kraujyje atitinkamai padeda efektyviau deginti riebalus.

Kaip valgyti avižinius dribsnius?

Avižinius dribsnius galima valgyti įvairiais būdais. Jie gali būti virinami su pienu ar vandeniu ir papildyti vaisiais, riešutais ar medumi.

Kalorijų skaičiavimas

Kcal skaičiavimas - tai per dieną suvartoto maisto kcal suma. Dauguma žmonių neskaičiuoja kalorijų ir puikiai jaučiasi, nes valgo tiesiog sveiką maistą, vadovaujasi savo nuojauta ir sveiku protu. Tačiau nemažai žmonių yra pasimetę, išbandę begales dietų ir praradę alkio bei sotumo suvokimą (tikra „maisto lyga”). Tokiu atveju kalorijų skaičiavimas yra išsigelbėjimas, kai nebesuprantame, kiek reikia suvalgyti… Nepamirškite, kad didžiąją dalį kalorijų yra privaloma gauti iš sveiko maisto!

4 priežastys, kada verta skaičiuoti kalorijas

  1. Metant svorį ir norint sumažinti riebalinį kūno sluoksnį. Turint šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti mažiau kalorijų, negu jų sudeginate. Tik palaikant neigiamą kalorijų balansą jūs deginsite kūno riebalus ir sumažinsite kūno svorį. Todėl svarbu žinoti, kiek kalorijų sunaudojate, kad tą procesą galėtumėte sklandžiai reguliuoti.
  2. Auginant raumenų masę. Jeigu norite pasiekti būtent šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti daugiau kalorijų, negu jų sudeginate. Kitaip tariant, tik palaikant teigiamą kalorijų balansą jūs auginsite raumenis ir kūno svorį. Todėl turite suskaičiuoti, kiek kalorijų gaunate iš suvartojamo maisto. Dažnai žmonės sakydami, kad valgo daug iš tikrųjų valgo mažai. Kodėl taip atrodo jiems? Jie maisto nesveria ir atrodo, kad valgo daug. Taipogi, nežino maisto kaloringumo bei kiek jiems kalorijų reikia suvartoti.
  3. Norint keisti savo mitybos racioną. Norite atsisakyti tam tikrų maisto produktų, tapti vegetaru ar veganu? O gal kaip tik norite papildyti savo mitybą sau neįprastais produktais? Tokiu atveju itin naudinga pasiskaičiuoti kalorijas, nes kartais net neįtariame kiek daug arba kiek mažai kalorijų turi tam tikras produktas. Pavyzdys būtų riešutai ar avokadai, kurių galime valgyti itin daug, o kalorijų jie turi taipogi daug!

Visgi norime priminti, kad nėra auksinės formulės, kuri 100 proc. veiktų kiekvienam.

Kas yra produkto maistinė vertė?

Produkto maistinė vertė parodo, koks kiekis kalorijų yra konkrečiame produkte. Kalorijos gaunamos iš trijų makroelementų, t. y. angliavandenių, baltymų bei riebalų.

Angliavandeniai

Angliavandeniai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis. Kuo mažiau energijos sunaudojate per dieną, tuo mažiau angliavandenių reikia suvartoti per dieną. 1 g angliavandenių turi 4 kcal. Geriausi angliavandenių šaltiniai: ryžiai, makaronai, grikiai, bulvės, avižos, duona batatai ir kt.

Baltymai

Baltymai yra organizmo statybinė medžiaga. Žmogui baltymų poreikis priklauso nuo fizinio aktyvumo, tikslų ir kitų organizmo faktorių. 1 g baltymų turi 4 kcal. Geriausi baltymų šaltiniai: vištiena, jautiena, lašiša, kiaušiniai, varškė, proteinas ir kt.

Riebalai

Riebalai yra energijos šaltinis, kuris taip pat itin svarbūs endokrininei sistemai ir bendrai organizmo veiklai.

Kaip naudotis kalorijų lentele?

Norint sužinoti dominančio maisto produkto duomenis, kalorijų lentelėje reikia išsirinkti produkto kategoriją (pvz. mėsa, žuvis, pieno produktas, vaisius, daržovė ir t.t.). Produktai, kurie nėra priskiriami konkrečiai kategorijai (pvz.