Žmonės vartoja lęšius maistui tiek ilgai, kiek gyvuoja civilizacija. Iš tikro lęšius valgė ir neolito epochos žmonės Indijoje, Egipte. Europoje žmonės pradėjo kultūrinti laukinius lęšius tam, kad galima būtų nuimti gausesnius derlius, bet šiek tiek su tuo užtruko, tad senovės pasaulyje egiptiečiai buvo pirmieji lęšių eksportuotojai, o tai reiškia, kad ir graikai, ir romėnai valgė didžiulius egiptietiškų lęšių kiekius.
Nuo seno žmonės pastebėjo lęšių maistingumą. Aleksandro Makedoniečio karių maistas labai dažnai buvo lęšiai ir česnakai - taip jie atgaudavo jėgas. Senovės gydytojai manė, jog lęšiai stiprina kūną, suteikia vidinės ramybės bei sveikatos ir virdavo kariams, kad lengviau gytų žaizdos, greičiau sveiktų po kovų ir būtų stiprūs, lęšių sriubą, vadinamą „ptisane“, vadovaudamiesi geležine logika - buvo manoma, kad lęšiuose yra geležies. Atraskime kartu margaspalvį lęšių pasaulį!
Lęšių Rūšys Ir Jų Savybės
Lęšiai skirstomi į kelias pagrindines rūšis, kurių kiekviena pasižymi savitomis skoninėmis bei maistinėmis savybėmis, virimo laiku ir panaudojimo galimybėmis kulinarijoje. Lęšiai yra svarbus baltymų, geležies, folio rūgšties, kalio, magnio ir kitų mineralinių medžiagų šaltinis.
- Geltonieji: Populiariausi lęšiai Indijoje. Jų gimtinė - Sirija. Turi salstelėjusį, riešutinį skonį. Tinkami tirštoms sriuboms ir su ryžiais patiekiamam indiškam „dal“ troškiniui, patiekalams, kuriems norisi suteikti spalvų. Dera su daržovėmis, ypač saldesnėmis: moliūgais, cukinijomis, morkomis. Virkite apie 20-25 min.
- Rudieji: Gali būti stambūs ir smulkūs, yra miltingi. Spalva gali varijuoti nuo chaki rudos iki tamsiai rudos, net primenančios juodą. Dažniausios rūšys - ispaniški, vokiški, indiški. Paprastai naudojami košėms ar įmaišomi į daržovių troškinius, norint patiekalą sutirštinti ir praturtinti baltymais. Virkite apie 20-30 min.
- Žalieji: Plačiausiai sutinkama lęšių rūšis. Jie greitai verda, yra chaki spalvos ir turi švelnų skonį. Puikia tinka garnyrui. Paskaninkite šviežiomis žolelėmis, aliejumi ir actu. Šie lęšiai gali būti lengvai sugrūdami į košę, todėl yra naudojami vegetariškiems mėsainiams. Virkite apie 20-30 min.
- Žalieji prancūziški („piuji“): Smulkūs (tris kartus mažesni už žaliuosius) ir tamsiai žali lęšiai su giliu žemės skoniu, pipirų prieskoniu. Auginami vulkaninio tipo dirvožemyje Le Puy apylinkėse, Prancūzijoje, jie pasižymi išskirtine kokybe, didelėmis geležies ir magnio atsargomis. „Piuji“ yra verdami ilgiau nei kitų rūšių lęšiai, bet dėl to, kad išlaiko savo formą, yra puikus pasirinkimas verdant klasikinę lęšių sriubą. Antienos kulšelių „konfit“ ir žaliųjų prancūziškų lęšių garnyras - klasikinis derinys. Dažnai naudojami gurmaniškiems patiekalams gaminti. Virkite apie 40-45 min.
- Juodieji (beluga): Kaip ir ikrai, šie lęšiai yra juodi, blizgūs, rutulio pavidalo ir ypač smulkūs. Pasižymi turtingu žemės skoniu. Dėl tvirtos tekstūros naudojami gaminant šiltas ar šaltas salotas, sriubas. Gali būti maišomi su makaronais, ryžiais ir garuose ruoštomis daržovėmis. Taip pat, kaip ir žalieji prancūziški, plačiai naudojami aukštojoje virtuvėje. Turi ypač daug antioksidanto antocianino. Virkite apie 30-40 min.
- Raudonieji: Jų raudonis gali linkti į auksinę ir oranžinę. Šie yra saldžiausi lęšių atstovai, turintys riešutų prieskonį. Pagrindinės rūšys - „Red Chief“ ir „Crimson“. Verdami ilgiau, nei būtina, suminkštėja ir yra ypač tinkami indiškam „Dal“ troškiniui, kariui, tirštoms sriuboms.
Patarimai Gaminant Lęšius
- Prieš gaminant lęšius, juos būtina perrinkti, kad nebūtų akmenukų, tada nuplauti po šaltu vandeniu.
- Verdant lęšiams susidaro putos, kurias reikia nugriebti.
- Išvirtus lęšius šaldytuve galima laikyti 4-5 dienas.
- Skirtingų veislių lęšiai turi skirtingą virimo laiką. Tai svyruoja nuo 15 iki 45 minučių, priklausomai nuo veislės.
- Daugelis ankštinių augalų gaminimui reikalauja mirkymo, tačiau lęšiai, priešingai nei pupelės ar avinžirniai, dažniausiai jo nereikalauja.
- Lęšiai puikiai dera su įvairiomis daržovėmis, grūdais, žuvimi ar mėsa, iš jų gaminamos sriubos, troškiniai, salotos, košės ar net užtepėlės.
Kaip Virti Lęšius?
Lęšiams išvirti reikės 1 stiklinės vandens, druskos (0,5 šaukštelio), puodo, metalinio sietelio. Lęšių ir vandens proporcijos yra 1: 2.
- 1/2 puodelio lęšių reikia išrūšiuoti ir gerai nuplauti po tekančiu vandeniu.
- Lęšius sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu.
- Užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir leiskite užvirti ant silpnos ugnies, šiek tiek atidarę dangtį. Retkarčiais pamaišykite.
- Virimo procesas užtruks nuo 25 iki 40 minučių, priklausomai nuo veislės. Rudiesiems lęšiams laikas yra maždaug 40 minučių.
- Paskutinėmis minutėmis įberkite druskos.
- Virti lęšiai yra paruošti.
Receptai Su Lęšiais
Lęšių Sriuba Su Daržovėmis
Ingredientai:
- 1 stiklinė raudonųjų lęšių
- 2 šaukštai aliejaus
- 2 morkos
- 2 svogūnai
- 2 salierų stiebai arba pusė salierų gumbo
- 2 česnakų skiltelės
- 3-4 pomidorai arba 3 šaukštai pomidorų tyrės
- 1 aitrioji paprika (tiems, kas mėgsta aštrų maistą)
- laurų lapelis
- apie 2l vandens
- maltų juodųjų pipirų, druskos
- petražolių lapelių
Paruošimas:
- Lęšius perrinkti, nuplauti ir nuvarvinti.
- Puode pakaitinti aliejų, suberti nuvalytas ir susmulkintas morkas, svogūnus, salierus, česnakus ir, nuolat maišant, patroškinti, kol daržovės suminkštėja.
- Sudėti nuluptus ir susmulkintus pomidorus, įdėti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, suberti lęšius, užpilti karštu vandeniu, puodą pridengti dangčiu ir virti ant silpnos ugnies, kol suminkštėja lęšiai.
- Tada iš sriubos išimti aitriosios paprikos ankštį, laurų lapą, sriubą pasūdyti, įberti maltų juodųjų pipirų, dar keletą minučių pakaitinti, tada pilti į lėkštes, įberti susmulkintų žalių petražolių lapelių ir tiekti.
Lęšių Košė
Ingredientai:
- Lęšiai 1 st. nevirtų
- Bulvės 4 vnt.
- Pomidorų pasta: 4 v.š.
- Garstyčios 1 a.š.
- Aitrioji paprika 1 a.š. ½
- Druska 1 žiupsnelis
- Česnakai 1 a.š. ¼ granulių
- Petražolės 1 a.š. ¼ maltų, džiovintų
Paruošimas:
- Lęšius perplaukite vandeniu ir suberkite į puodą.
- Įpilkite vandens 3 kartus daugiau, nei puode yra kruopų.
- Paskui sutarkuokite nuskustas bulves.
- Praėjus 15 minučių, į verdamus lęšius sukrėskite sutarkuotas bulves.
- Jei reikia, įpilkite dar šiek tiek vandens.
- Virkite vis pamaišydami dar 15 minučių.
- Sukrėskite pomidorų pastą, garstyčias, druską, maltą aitriąją papriką, česnakų granules ir maltas petražoles.
- Pamaišykite ir dar 3 min.
Kiek Virti Lęšius?
Skirtingų veislių lęšiai turi skirtingą virimo laiką. Tai svyruoja nuo 15 iki 45 minučių, priklausomai nuo veislės. Štai orientaciniai virimo laikai:
- Žalieji: Virti apie 40-45 minutes santykiu 1:3. Išvirti nepraranda formos, todėl puikiai tinka salotoms, troškiniams, įdarams.
- Prancūziški žalieji: Virti apie 30 minučių santykiu 1:2. Grūdeliai net ir išvirę išlaiko tekstūrą.
- Rudieji: Virti apie 30-40 minučių santykiu 1:2. Vieni populiariausių lęšių, kurių spalva gali varijuoti nuo švelniai rusvos iki tamsiai rudos.
- Raudonieji: Virti apie 25 minutes santykiu 1:3. Labiausiai tinka tirštoms sočioms sriuboms, košėms ir prieskoniniams Azijos virtuvės patiekalams.
- Juodieji (Beluga): Virti 20-25 minutes santykiu 1:2. Kaip garnyrą juos tinka patiekti prie mėsos, galima maišyti į įvairias salotas, patiekti su ryžiais ar keptomis daržovėmis.
Lęšių Įvairovė Ir Panaudojimas
Kiekviename pasaulio regione gaminant lęšius dedama skirtingų prieskonių. Norintiems išbandyti naujus skonius, vertėtų į tai atsižvelgti. Viduržemio jūros regiono patiekaluose su lęšiais dažniausiai vartojamos prieskoninės žolelės. Tai gali būti Provanso žolelės arba atskirai čiobrelis, dašis, mairūnas ir kt. Šiaurės Afrikos gyventojai mėgaujasi lęšiais, pagardintais cinamonu, kuminu, svogūnais. Rytų Europoje yra lęšių patiekalų net su spirgučiais.
Lęšiai yra puikus, maistingas, nebrangus ir universalus ingredientas, tinkantis įvairiausiems patiekalams. Daugelis ankštinių augalų gaminimui reikalauja mirkymo, tačiau lęšiai, priešingai nei pupelės ar avinžirniai, dažniausiai jo nereikalauja. Lęšiai puikiai dera su įvairiomis daržovėmis, grūdais, žuvimi ar mėsa, iš jų gaminamos sriubos, troškiniai, salotos, košės ar net užtepėlės.