pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Ar Tinginys – Tradicinis Lietuviškas Patiekalas?

Tinginys - tai desertas, kuris nuo seno yra itin populiarus Lietuvoje. Šis desertas ne tik labai skanus, bet ir itin paprastai bei greitai paruošiamas. Ar kada nors bandėte savo pačių rankomis pagaminti Tinginį? Jei ne, neabejotinai šį desertą esate ne vieną kartą ragavę. Tiesą sakant, būtų sudėtinga atrasti žmogų, kuriam nepatiktų tradicinis Tinginys.

Tačiau net jei jums niekuomet neteko patiems jo gaminti, galite būti tikri, kad Tinginio receptas yra labai paprastas ir nesudėtingas - nereikalaujantis nei daugybės laiko, nei ypatingų pastangų, kurių paprastai prireikia kitų rūšių desertams. Ir tai akivaizdu - juk šio deserto pavadinimas labai tiesiogiai atspindi tai, jog ir tinginys gali pasigaminti Tinginį!

Tinginio Istorija

Tinginio, kaip deserto, šaknys siekia ne tik Lietuvą, bet ir Australiją. „Akmenuotas kelias“ - taip buvo vadinamas pirmasis tinginį primenantis saldumynas, sukurtas 1853 metais Australijoje. Šis desertas atsirado dėl to meto verslininkų gudrybių, siekiant išvengti nuostolių. Kai atvežti iš Europos produktai prarado prekinę išvaizdą, jie buvo sumaišyti su prastos kokybės šokoladu ir riešutais.

Taip atsirado pirmasis šio saldumyno variantas, kurio išvaizda priminė akmenuotą kelią. Na, o vėliau šis desertas tapo populiarus Amerikoje. Tuo tarpu lietuviškojo tinginio istorija prasidėjo 1967 metais Kaune. Legenda byloja, kad moteris, bandydama virti šokoladą, per klaidą įbėrė per daug cukraus.

Plačiau - birželio 2 d. Kuomet galvojama apie kulinarinius gaminius, paprastai žmonės mano, kad desertai sukuriami didelę patirtį turinčių maisto technologų, tačiau iš tikrųjų didžioji dauguma desertų receptų atsirado „eilinių mirtingųjų“ virtuvėse - ir taip pat dažnai tai nutikdavo visiškai atsitiktinai! Taigi, galbūt nustebsite, tačiau lygiai taip pat nutiko ir Tinginio atveju.

Kartą moteris gamindama savo namų virtuvėje desertą, kuriam reikėjo naudoti karštą šokoladą, į jį per klaidą įbėrė pernelyg daug cukraus, dėl kurio šokoladas tapo ypatingai saldus ir taip pat kur kas tirštesnis. Kadangi šeimininkė nenorėjo išmesti mišinio, kuris, tiesą sakant, tuo laikotarpiu buvo pakankamai didelė prabanga, nusprendė ieškoti sprendimo, padėsiančio jai savo klaidą ištaisyti.

Sprendimas, kaip jau turbūt numanote, buvo labai nesudėtingas ir akivaizdus - ji po ranka turėjo sausainių, kuriuos nusprendė sulaužiusi įdėti į saldųjį mišinį. Visą tai ji gerai išmaišė ir paliko atvėsti. Svarstote, kaip viskas vyko toliau? Tolimesnės eigos tiesiog nėra, nes būtent taip ir giminė Tinginys, kurį mes su didžiuliu malonumu valgome!

Pyragą pavadinti tinginiu nuspręsta todėl, kad jis lengvai ir greitai paruošiamas.

Ingredientai Tradiciniam Tinginiui

Dažniausiai lietuviai gamindami Tinginį naudoja labai paprastus ir bene kiekvieno iš mūsų virtuvėje randamus ingredientus, kurie yra sausainiai, pienas, cukrus, sviestas, vanilinis cukrus ir kakava. Tuo tarpu Tinginiui naudojami sausainiai kiekvienu atveju gali skirtis - tai priklauso tik nuo jūsų pasirinkimo, tačiau labai dažnai yra naudojami „Selga“ arba „Gaidelis“ sausainiai, kurie yra tapę tradiciniais, juolab, kad juos galima rasti bene kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje.

Tam, kad mūsų tinginys gerai sustingtų naudojame sviestą, ne margariną, ir būtinai riebesnį bei kietesnį sviestą. Jeigu norisi, tinginį galima aplieti šokoladu arba apibarstyti cukraus pudra.

Einam gaminti. Tinginio formavimas priklausys tik nuo to, kokios formos gabaliukų norisi - apvalių ar keturkampių. Tinginį galima formuoti kepimo formoje arba tiesiog suvynioti į maistinę plėvelę. Aš pati labai mėgstu suvynioti į maistinę plėvelę, nes man tinginys gardžiausias pjaustytas apvaliais griežinėliais.

Ingredientų Variacijos:

  • Sausainiai: klasikiniam tinginiui puikiai tinka paprasti sausainiai "Gaidelis" arba "Maria", tačiau galima naudoti ir sviestinius, avižinius ar net šokoladinius sausainius skonio variacijoms.
  • Sviestas: galima naudoti ir sūdytą sviestą, kuris suteiks įdomesnį skonį kontrastą su saldžia mase.
  • Pienas: galite pakeisti įprastą pieną riebiu kokosų pienu, kuris suteiks egzotišką poskonį.
  • Cukrus: baltas cukrus gali būti pakeistas rudu cukrumi, kuris suteiks karamelizuotą poskonį, arba medumi (naudojant mažesnį kiekį).
  • Kakava: galite naudoti karčią kakavą arba net aukštos kokybės juodąjį šokoladą, sutrintą į miltelius.
  • Prieskoniai: be vanilinio cukraus, galima įdėti šiek tiek cinamono, kardamono ar net žiupsnelio malto čili pipiro drąsesniems skonio pojūčiams.

Tradicinis Tinginio Receptas

Tai yra Lietuviško tradicinio tinginio receptas, kuriam yra naudojami paprasčiausi ingredientai - sausainiai, pienas (taip pienas, ne kondensuotas pienas), kakava bei cukraus. Šitaip tinginį ruošiu ganėtinai retai, nes įprastai patingiu virti šokoladinį sirupą su pienu, paprasčiau bei greičiau būna gaminti tinginį su kondensuotu pienu.

Tačiau šio tradicinio tinginio skonis man visada primena vaikystę ir močiutę. Taip pat, jis yra šiek tiek kitoks, nei pagamintas su kondensuotu pienu. Tai yra toks tinginys, kokį seniau mokiniai valgydavo mokykloje per pertraukas. Kaip dabar gerai prisimenu. Tuomet tinginys buvo visiškai įprastas saldėsis, kurio galėjai nusipirkti kur tik nori.

Gaminimo Žingsniai:

  1. Tada nedideliame puode išlydykite sviestą ant vidutinės kaitros.
  2. Supilkite pieną, suberkite cukrų, kakavą, vanilinį cukrų bei druską. Maišykite, kol masė pradės virti.
  3. Virkite maždaug 3-4 minutes ant silpnos kaitros nuolatos maišydami. Masė per tą laiką šiek tiek sutirštėja.
  4. Tuomet iš karto užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite.
  5. Kai sausainių masė šiek tiek atvės, ant stalviršio patieskite maistinę plėvelę ir sudėkite sausainių tešlą bei suformuokite ritinį.
  6. Tuomet sausainius susukite į plėvelę, gerai užspauskite plėvelę, kad neliktų oro tarpelių, užsukite ritinio galus ir dėkite į šaldytuvą stengti mažiausiai porai valandų arba dar geriau per visą naktį.

Tinginio Populiarumo Paslaptis

Nesunku nuspėti, kodėl šis desertas taip sparčiai išpopuliarėjo ir persikėlė į ne vienos šeimininkės virtuvę. Kadangi įvairūs desertams gaminti ingredientai paprastai būdavo brangūs ir įmantriems desertams tekdavo skirti daug laiko ir pastangų, Tinginio receptas padėjo viso to išvengti ir suteikė galimybę prireikus svečius pavaišinti labai gardžiu ir lengvai paruošiamu desertu, kuris nepalikdavo abejingų.

Be kita ko, toks desertas taip pat yra ir ekonomiškas sprendimas. Jo pagrindiniai ingredientai (sausainiai, sviestas ir pienas) dažnai yra pigesni nei sudėtingesnių desertų komponentai. Dar viena tinginio populiarumo paslaptis slypi jo paruošimo greityje. Jums nereikės ilgai stovėti prie viryklės ar naudoti sudėtingų maisto ruošimo įrankių - viskas atliekama rankomis ir su minimaliomis pastangomis.

Kiti Tinginio Variantai

Žinoma, šiandien labai dažnai galime matyti ir daugybę kitų tinginio receptų, kuriems reikia naudoti ir daugiau įvairių ingredientų, pvz., džiovintus vaisius, riešutus, sluoksniuotą tešlą, karamelę ar kt. Nors tradicinis tinginys yra populiarus, vis dažniau galima išvysti ir įvairius jo variantus.

  • Varškės tinginys - tai vienas įdomesnių ir neįprastesnių tinginio variantų. Šis desertas puikiai tiks tiems, kurie mėgsta varškės skonį ir ieško naujų būdų paruošti tradicinį tinginį. Varškės tinginys savo tekstūra ir skoniu gali priminti Kuršėnų vyniotinį, tačiau pagaminamas dar lengviau ir paprasčiau. Šis receptas leidžia sukurti itin minkštą, kreminį desertą, kuris tikrai nepaliks abejingų.
  • Tinginys su bananais - tai puiki alternatyva tiems, kurie mėgsta vaisinius desertus. Šis tinginio variantas yra lengvai paruošiamas ir itin populiarus dėl savo sodraus skonio ir minkštos tekstūros.

Vaikai net išrinko skaniausių tinginių trejetuką: Varškės tinginys, Tinginys su želė saldainiais ir Princesiškas tinginys su zefyriukais. Živilė neabejoja, kad kiekvienas ras jam skaniausio tinginio receptą.

Kiti receptai

Biskvitinis vyniotinis su varškės įdaru

Receptą atsiuntė Helena J.

Ingredientai:

  • Kiaušiniai: 4 vnt.
  • Cukrus: 4 valg. š.
  • Miltai: 4 valg. š.

Įdarui varškę pertrinkite elektriniu trintuvu, sudėkite kambario temperatūros sviestą, galiausiai supilkite sutirštintą (kondensuotą) pieną. Jei masė bus labai skysta, galima ją palaikyti šaldytuve. Atvėsusį biskvitą išvyniokite ir tolygiai padenkite įdaru. Susukite vėl.

Blynų tortas su "Nutella" ir maskarponės sūriu

Ingredientai:

  • Cukrus: 2 arbat. š.
  • Apelsinai: 1 vnt.
  1. Sumaišę blynams skirtus produktus iškepkite lietinius.
  2. Kremui sumaišykite „Nutellą“ ir maskarponės sūrį su pjaustytu apelsinu.
  3. Ant kiekvieno lietinio tepkite pasigaminto kremo ir dėkite blynus vieną ant kito, kol „užaugs“ norimo aukščio blynų tortas. Papuoškite jį uogomis ir karamelizuotais riešutais.

Morkų pyragas su šokoladu

Ingredientai:

  • Morkos: 3 vnt.
  1. Morkas sutarkuokite, o kiaušinius išplakite su cukrumi, kol pastarasis ištirps. Plakinį sumaišykite su morkomis.
  2. Į morkų mišinį įmaišykite apelsinų žieveles ir miltus.
  3. Gautą masę sukrėskite į kepimo indą ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę 20-25 minutėms.
  4. Kol pyragas kepa, išlydykite šokoladą ir jau iškepusį morkų pyragą aptepkite juo. Viršų papuoškite abrikosų uogiene.

Greitas morkų pyragas

Ingredientai:

  • Morkos: 3 vnt.
  • Grietinė: 0.75 st.
  • Miltai: 2 st.
  1. Išplakite 5 kiaušinius. Į plakinį supilkite cukrų.
  2. Į kiaušinių plakinį su cukrumi pilkite kefyrą ir grietinę, taip pat sodą ir viską gerai išmaišykite.
  3. Ištirpinkite margariną arba sviestą, atvėsinkite. Atvėsusius riebalus supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
  4. Smulkiai sutarkuokite 3 didesnes morkas. Jas ir miltus supilkite į paruoštą plakinį ir viską sumaišykite. Miltų reikės tiek, kad tešla išeitų grietinės tirštumo.
  5. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę.
  6. Pyragą kepkite apie 45-60 min.

Aguonų bandelių pyragas

Ingredientai:

  • Citrinos: 5 vnt.

PARUOŠKITE TEŠLĄ. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Maišydamos kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sviestas ištirps. Neužvirkite. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, kol šiek tiek pravės. IŠKEPKITE BANDELIŲ PYRAGĄ. Miltais dosniai pabarstykite lygų ir švarų paviršių. Iš tešlos iškočiokite maždaug 25-50 cm dydžio kvadratą. Tolygiai aptepkite tirpintu sviestu, vienodai paskleiskite aguonų įdarą. Pradėdamos ilgąja kraštine, atsargiai suvyniokite tešlą į 50 cm ilgio ritinį. Supjaustykite į 12 maždaug lygių dalių. Kepkite joje apie 30-35 min., kol paviršius taps gražios aukso spalvos. Iškepusį ritinėlių pyragą išimkite iš orkaitės ir šiek tiek atvėsinkite. Apšlakstykite skystu medumi (arba klevų sirupu) ir palikite atvėsti.

Sluoksniuoto tešlos pyragas

Ingredientai:

  • Vanilė: 1.00 arbat. š.

Sluoksniuotos bemielės tešlos lakštelius supjaustykite 1 cm pločio juostelėmis išilgai, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200-220 laipsnių karščio iki dailiai apskrus. Atvėsinkite. Palikite šaldytuve pernakt, o dar geriau dviem ar trims paroms - taip kremas spės geriau įsigerti į juosteles ir jas suminkštinti.

Karamelizuoti riešutai

Ingredientai:

  • Želatina: 1.00 valg. š.

Riešutus susmulkinkite, paskleiskite ant kepimo skardos, apibarstykite cukrumi, pašlakstykite vandeniu (naudojau vandens purkštuką), pastatykite kepti orkaitėje, vis prižiūrėdamos ir pavartydamos, kad per daug neapskrustų. Trupinių kiekį padalinkite perpus. Paviršių pabarstykite likusiais karamelizuotais migdolais ir kiek paspauskite delnais. Pastatykite kelioms valandoms į šaldytuvą, kad trupinukai geriau susislėgtų, suliptų tarpusavyje ir vos vos suminkštėtų.

Napoleonas

Ingredientai:

  • Kiaušiniai: 9 vnt.
  1. Tešlos paruošimas. Į dubenį suberkite miltus, sudėkite gabaliukais pjaustytą sviestą ir viską sutrinkite tarp pirštų. Vėliau įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę bei druską ir sumaišykite iki vienalytės masės. Tešla turi nelipti prie rankų, o jei limpa, įdėkite dar truputį miltų.
  2. Kremo paruošimas. Jį ruoškite iš karto, nes turi atvėsti. Pieną supilkite į puodą, įberkite vanilinio cukraus. Užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies. Kol pienas vėsta, išplakite trynius su cukrumi, sudėkite miltus ir pilkite karštą pieną, viską išmaišykite, perkoškite ir pakaitinkite ant mažos ugnies apie 8 min. Galima ir ilgiau, kad kremas būtų tirštesnis.
  3. Lakštų kepimas. Iš tešlos kočiokite maždaug 24 cm pločio ir kelių milimetrų storio blynus (galite kočioti iš karto ant kepimo popieriaus). Kad geriau kočiotųsi, galite pabarstyti miltais.
  4. Lakštų sutepimas. Sutepkite visus lakštus ir iš viršaus paspauskite arba kuo nors paslėkite.
  5. Papuošimas. Vieną lakštą atidėkite torto papuošimui - trupiniams. Jį sutrupinkite tarp pirštų, trupinius paskrudinkite sausoje keptuvėje arba orkaitėje iki rudos spalvos. Aptepkite visą tortą kremu ir apibarstykite trupiniais. Toliau puoškite pasitelkiant vaizduotę ir dėkite vėl į šaldytuvą.

Tortas "Medutis"

Ingredientai:

  • Cukrus: 1 st.
  • Uogienė: 5 arbat. š.
  • Apelsinų sultys: 2 valg. š.
  1. Medų, cukrų ir sviestą ištirpinkite. Šiek tiek pravėsinkite, įmuškite kiaušinius, sudėkite apelsinų žievelę. Išmaišykite ir suberkite persijotus su kepimo milteliais miltus. Užmaišykite tešlą. Ji bus labai minkšta, tad dėkite ją į šaldytuvą mažiausiai nakčiai.
  2. Kočiokite plonai ir išpjaukite norimos formos lakštus. Pageidautina, kad turėtumėte tokios pat formos tortinę. Kepkite lakštus, kol gražiai apskrus.
  3. Aplyginkite lakštus dantytu peiliu pagal formą. Nuopjovas sutrinkite, persijokite, jei trupinių mažoka, sutrupinkite dar vieną-du lakštus.
  4. Plakite grietinę su grietinėle ir persijotu milteliniu cukrumi, kol sutvirtės. Įmaišykite obuolių tyrę. Paragaukite, jei reikia - įpilkite apelsinų sulčių. Maždaug stiklinę kremo atidėkite viršui ir šonams aptepti.
  5. Tortinę formą išklokite maistine plėvele. Dėkite į ją torto lakštą, sluoksniuokite su kremu, stengdamiesi užpildyti juo visus šonus. Paskutinis sluoksnis turi būti tešlos lakšto. Uždenkite maistine plėvele, ant viršaus uždėkite lygią lentelę. Dėkite į šaldytuvą trumpiausiai ...

Tinginys - tai ne tik paprastas desertas, bet ir simbolis to, kaip paprasti ir lengvai paruošiami receptai gali tapti mėgiami daugybės žmonių. Tinginio gaminimas leidžia kūrybiškai eksperimentuoti virtuvėje ir atrasti naujus skonius. Jei dar nebandėte tinginio gamybos savo rankomis, dabar - puiki proga tai padaryti.