pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Lazanija su varške ir grybais

Kaip dažnai pavalgius norisi ko nors skanaus? O ką skanaus receptai - apie tokius skonius, po kurių nesinori daugiau nieko, nebent pakartot. Tikiu, kad geri skoniai prasideda nuo rinktinių produktų. Kartais užtenka kelių produktų ir skoniai jau sproginėja burnoje. Tačiau maistas man turi būti ne tik skanus, bet ir gražus. Todėl valgymas - ne vien išgyvenimui. Man tai nauji potyriai, galimybė pažinti skonius, kultūras ir, svarbiausia, bendravimas.

Taigi, šįkart pietums lazanija. Sluoksniuokim?

Ingredientai

  • 400 g pievagrybių
  • 60 g džiovintų baravykų
  • 1.5 kg faršo
  • 0.5 kg pomidorų
  • 0.2 kg paprikos
  • 100 g svogūno
  • 4 česnako skiltelės
  • 3 šaukštai miltų
  • 1 l pieno
  • 400 g lazanijos lakštų
  • 200 g sūrio

Maišant gana neutralaus skonio pievagrybius ir džiovintus baravykus pavyks visus grybus padaryti kvapiais ir išreikšto skonio. Pirmiausia pasigaminame daržoves. Aliejuje pakepiname smulkintus svogūnus. Ant aliejaus kepame stambiai supjaustytus česnakus, vėliau jiems dar nesukepus sudedame smulkiai pjaustytus svogūnus. Po to dedame česnaką. Apkepiname iki karamelizacijos ir sudedame faršą. Išraiškingesnis faršas bus jei kepinsime dozėmis atskirai, kad suskrustų.

Į faršo ir svogūnų mišinį dedame smulkiai pjaustytus pomidorus, papriką, prieskonius. Dabar atėjo grybų eilė. Galima prieš prieskonių įdėjimą sudėti pjaustytus pievagrybius ir džiovintus baravykus. Dabar sudedame prieskonius, žoleles, pomidorų piurė, druską ir pomidorus, konservuotus savo sultyse.

Tirpiname sviestą, kepiname apie minutę miltus, tada maišydami pilame pieną. Kol daržovės troškinasi, pasiruošiame baltą padažą. Esamas kiekis tinkamas orkaitės skardai 36x26. Išklojame skardą kepimo popieriumi, apačioje dedame sluoksnį lazanijos lakštų. Ant lazanijos pilamas bešamelis, dedamas faršas, sluoksnis grybų.

Dabar pasiruošiame špinatus, jei juos dėsime. Užverdame vandens, pilame ant špinatų, kurie sudėti sietelyje. Juos nuplikome, kad pastarieji suvystų. Tada juos nugręžiame. Kitas būdas: dedame juos į keptuvę ir kelias minutes pakepiname ant keptuvės ar puode, kol suvys.

Dedame porą šaukštų daržovių troškinio, išlyginame, ant viršaus tiesiame nevirtus lazanijos lakštus. Ant lakštų patepame bešameliu, tada sudėliojame nuvytusius špinatus ir keletą šaukštų grūdėtos varškės - uždengiame lazanijos lakštais ir viską pabaigiame vėl daržovių sluoksniu.

Vegetariška lazanija

Lazanija - puikus pasirinkimas jaukiems, šildantiems, sodrių skonių pilniems šeimos pietums. Nors dažniau turbūt ruošiama su mėsa nei be jos, vegetariška lazanija yra ne mažiau gardi, jos sluoksniuose dar daugiau spalvų ir šiltos pavasario nuojautos.

Ingredientai

  • 9 kiaušininiai lazanijos lakštai (kiekis priklauso nuo kepimo formos ir lakštų dydžio)
  • 200 g šviežių špinatų
  • 350 g varškės
  • 200 g rikotos
  • 400 g savose sultyse konservuotų pomidorų
  • 300 g grietinėlės (13 proc. riebumo)
  • 100 g kietojo sūrio
  • 220 g mocarelos sūrio
  • 50 g sviesto
  • 1 kiaušinis
  • 3 svogūnai
  • 3 česnako skiltelės
  • druskos
  • pipirų
  • alyvuogių aliejaus

Gaminimas

  1. Ruošiame varškės masę. Pirmiausia alyvuogių aliejuje pakepiname špinatus. Juos sumaišome su varške, rikota ir viska sumalame elektriniu trintuvu (blenderiu). Atskirai pakepiname 2 svogūnus ir 3 skilteles česnako. Sumaišome su varškės ir špinatų mase. Įmušame kiaušinį, įberiame pagal skonį druskos, pipirų ir viską išmaišome.

  2. Ruošiame lazanijos lakštus ir pertepame. Pirmiausia pamerkite juos į karštą vandenį kelioms minutėms. Tuomet imame kepimo formą, ją ištepame sviestu ir dedame pirmą sluoksnį lazanijos lakštų. Ant jo tepamame varškės masės, paskui vėl dengiame lazanijos lakštais, tepame varškės masės ir taip, kol baigsis varškės masė. Paskutinis sluoksnis turi būti lazanijos lakštų.

  3. Sluoksniuotą lazaniją apipilkite grietinėle ir ant viršaus suberkite kietąjį sūrį. Pasistenkite, kad grietinėlė subėgtų į visus kraštus.

  4. Dėkite lazaniją kepti į iki 180 °C laispnių temperatūros įkaitintą orkaitę 35 min.

  5. Paruoškite paskutinį lazanijos sluoksnį. Keptuvėje pakepinkite konservuotus pomidorus su likusiu smukintu svogūnų, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Kepkite, kol nugaruos skystis.

  6. Ant iškeptos lazanijos supilkite kepintus pomidorus ir užtarkuokite mocarelos sūrį.

  7. Lazaniją dėkite kepti dar 5 min., kol išsilydis sūris.

Lazanija su vištiena ir pievagrybiais

Ingredientai

  • 2 valg.š. alyvuogių aliejaus
  • 2 valg.š. sviesto
  • ½ arb.š. druskos

Gaminimas

  1. Didelėje keptuvėje įkaitinti alyvuogių aliejų ir pakepinti svogūną, morką ir česnaką 2 minutes. Pagardinti druska ir juodaisiais pipirais. Pakepinti svogūną dar 5 minutes, kol suminkštės.

  2. Įmaišyti maltą vištienos krūtinėlę ir kepinti, kol mėsa gražiai paruduos. Sudėti griežinėliais pjaustytus pievagrybius ir konservuotus pomidorus, ir pakepinti dar 5 minutes.

  3. Padažui puode ištirpinti sviestą, suberti dalį miltų ir maišyti. Sumažinti ugnį iki mažiausios ir supilti 250 ml pieno, nuolat greitai maišant, kad nesusidarytų gumuliukų. Jei padažas tirštėja pernelyg greitai, nukelti keptuvę nuo ugnies ir įpilti daugiau pieno. Palaipsniui supilti visą pieną, nuolat maišant.

  4. Suberti maltą muskatą ir gerai išmaišyti. Galiausiai suberti tarkuotą Cheddar sūrį ir išmaišyti iki vientisos, purios masės.

  5. Ant kepimo indo (30 x 22 cm.) dugno paskleisti trečdalį balto padažo. Tuomet išdėlioti pirmuosius lazanijos lakštus, ant jų tolygiai paskleisti pusę paruoštos vištienos ir ant jos vėl tolygiai užpilti antrą trečdalį balto padažo. Dar kartą iškloti makaronus, ant jų tolygiai paskleisti antrą pusę vištienos padažo, viską tolygiai apipilti paskutiniu trečdaliu balto padažo.

  6. Kepti apie 35 - 45 minutes, kol gražiai apskrus.