Gegužės 15-ąją minima Tarptautinė šeimos diena - ją paminėti verta visiems kartu paruošiant šventinius savaitgalio pietus. „Galimybė kartu su šeimos nariais ruošti maistą galėtų tapti puikia tradicija, kuri atmintyje vaikui įstrigs kaip smagus laiko praleidimo būdas. Taip pat galite lengvai diegti sveikatai palankesnius įgūdžius. Maisto ruošimas taip pat yra ir supažindinimo su įvairiomis kultūromis priemonė. Juk virtuvėje eksperimentuoti galite ruošdami ne tik tradicinius lietuviškus patiekalus, bet ir supažindinti vaikus su Ispanijos, Italijos ar Indijos virtuve“, - teigia V.
Pasak maisto ekspertės, pasigaminti picą su vaikais - itin paprasta. Naminė pica prasideda nuo tešlos gamybos. Ir jeigu iš pažiūros šis procesas galėtų pasirodyti sudėtingas - iš tiesų taip nėra. „Picos tešlą pasigaminti užtruksite apie 10 min. Tiesa, apie pusvalandį ar valandą pagaminta tešla dar turės kilti. To reikia tam, kad tešla taptų puresnė. Jeigu laiko laukti neturite - tešlą galite pasigaminti iš vakaro ir per naktį apvyniojus maistine plėvele palaikyti šaldytuve. Tuomet gaminant picą tešlą teliks iškočioti, suformuoti picas ir jas iškepti“, - pasakoja V.
Picos gaminimo nauda vaikams
Anot V. Juodkazienės, maisto ruošimas - ne vien stovėjimas prie karštų garų, įkaitinto aliejaus ar produktų pjaustymas aštriais peiliais. Ši veikla yra draugiška ir vaikams. Jiems galite skirti paprastų paprasčiausius darbus, tokius kaip vaisių, daržovių ar salotų nuplovimas. Visgi, ruošiant su vaiku valgį, pirmiausia būtina jį išmokyti ne tik gaminimo subtilybių, bet ir saugumo taisyklių.
„Laiko praleidimas virtuvėje ir naujų receptų ruošimas padeda vaikams užmegzti teigiamą ryšį su įvairių rūšių maisto produktais, įskaitant vaisius ir daržoves. Nuo mažens suformuoti teigiamą požiūrį į šviežią maistą patirtį yra labai svarbu, nes sveikas maistas yra geros mitybos pagrindas“, - teigia V. Maisto gaminimas su vaikais taip pat suteikia ir praktinės patirties, susijusios su daugeliu pagrindinių įgūdžių, tokių kaip skaitymas, nurodymų laikymasis ar produktų kiekio matavimas.
Dar vienas svarbus dalykas - gaminti tokius patiekalus, kuriuos jūsų vaikai paprastai mėgsta valgyti. Pavyzdžiui, keksiukus, sausainius, varškėčius, karštus sumuštinius, makaronus ar picą.
Ingredientų pasirinkimas
„Leiskite savo vaikams mėgstamus ingredientų išsirinkti parduotuvėje arba pasinaudokite picos gaminimu kaip galimybe supažindinti juos su naujais skoniais. Pica - patiekalas, kurį ruošiant galima improvizuoti, todėl prieš pradėdami gaminti pažvelkite į šaldytuvą: galbūt turite pustuštį stiklainį alyvuogių, saulėje džiovintų pomidorų, artišokų ar keptų raudonųjų paprikų? Šis patiekalas puikiai tiks sunaudoti ir sūrio arba kumpio, keptos vištienos ar šviežių daržovių bei žalumynų likučius“, - pasakoja V.
Picos tešlos receptas
Susiruošėte gaminti picą, o picos pado neturite? Ne bėda - juk jį galimapasigaminti patiems. Ir, patikėkite, toks picos padas bus kur skanesnis už pirktinį.
Ingredientai:
- 500 g kvietinių miltų
- 300 ml šilto vandens
- 5 g sausų mielių
- 1 a.š. cukraus
- 1 a.š. druskos
- 2 v.š. alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga:
- Į dubenį dėkite šaukštelį cukraus, sausas mieles, įpilkite šilto vandens, alyvuogių aliejaus ir viską išmaišykite. Tada dėkite ⅓ miltų ir maišykite.
- Įberkite druskos, dėkite dar ⅓ miltų ir vėl viską išmaišykite. Kai tešlos nebepavyks maišyti šaukštu, sudėkite likusius miltus ir minkykite tešlą rankomis.
- Tešlą padalinkite pusiau ir suformuokite rutuliukus. Tešlos rutuliukus sudėkite į didesnį indą, uždenkite maistine plėvele, kad tešla neišdžiūtų ir kildinkite, kol rutuliukai padvigubės.
Kitas tešlos receptas:
- 700 g pilno grūdo miltų
- 425 ml šilto vandens
- 3 šaukštai tyro bekvapio aliejaus
- 1 šaukštelis rupios druskos
- 4 g sausų mielių (arba 16 g presuotų)
Miltus įsijoju į gilų dubenį, supilu aliejų, beriu druską ir lengvai sumaišau. Į stiklinę su reikalingu kiekiu šilto vandens (ne daugiau 40C) suberiu ar sudedu presuotas mieles ir ilgu šaukštu lėtai maišau, kol mielės pilnai ištirpsta ir aktyvuojasi. Gautą balzganą skystį supilu į miltus, pradžioje maišau mentele ir galiausiai imuosi minkymo. Minkau kuo ilgiau, bent 10 minučių, jei turite kokį virtuvinį robotą, kuris gali padėti šiuo klausimu, naudokitės jo paslaugomis.
Išminkytą tešlą pridengiu lininiu rankšluosčiu ir palieku šiltoje vietoje kilti. Nelygu temperatūrai namuose tai gali užtrukti nuo pusvalandžio iki kelių valandų.
Šaltasis kildinimo ir brandinimo būdas yra vienas įdomiausių ir sėkmingiausių.Taigi, jeigu picas planuoju kepti šeštadienį, tešlą suminkau trečiadienį. Bet jei tešla pastovi šaltai ir keliomis dienomis ilgiau, jai nieko blogo nenutinka.
Picos padažas
Ingredientai:
- 200 g pomidorų savo sultyse
- 1 skiltelės česnako
- Druskos, pipirų
- 1/2 a.š. džiovinto baziliko
- 1/2 a.š. raudonėlio
Gaminimo eiga:
Visus ingredientus sumaišykite ir sutrinkite iki vientisos masės.
Picos gaminimo eiga
Paruoštą ir iškočiotą picos tešlą ištepkite pomidorų padažu. Tuomet viską apibarstykite džiovintu baziliku arba raudonėliu. Vėliau sutarkuokite parmezano sūrį ir supjaustykite mocarelą, kumpį ir grybus. Tarkuotu sūriu apibarstykite picą, sudėkite mocarelą, kumpį, grybus ir dėkite į įkaitintą orkaitę.
Kai jau kyla mintis apie picą, iš šaldytuvo traukiu vieną tešlos kamuolį, ant stalo kloju silikoninį kilimėlį (jis skirtas ne tik kočiojimui, bet ir kepimui, patogu ir tvaru). Ant kilimėlio yra diametrai, tad labai patogu padaryti apvalią formą. Beriu žiupsnelį miltų, dedu tešlą, pradžioje ją išstumdau krumpliais, galiausiai kočėlu iškočioju apvaliai iki 30cm žymės. Tuomet tešlą palaistau šlakeliu aliejaus, jį konditeriniu teptuku tolygiai paskirstau ant kraštų, į centrą dedu šaukštelį pomidorų pastos ir tuo pačiu teptuku išlyginu po visą tešlos plotą.
Visi kiti priedai yra tai, kas tuo metu yra šaldytuve ar stiklainiuose, vienintelė taisyklė, kurios laikausi, kad pica turi prasidėti tešla, tęstis ir baigtis sūriu.
Ingredientų pavyzdžiai:
- mocarela, gouda ar čederio sūris
- švieži pievagrybiai ar marinuoti grybai
- traškios šoninės juostelės, rūkytos mėsos ar dešros gabaliukai, kepta mėsa ar paukštiena
- konservuotas savo sultyse ar aliejuje tunas, saira, šamas
- mėlynųjų ar geltonųjų svogūnų pusžiedžiai
- marinuoti agurkai, paprikos ir aitrieji ankštiniai pipirai, svogūniukai, česnakai, cukinijų ar jų žievelių juostos
- alyvuogės
- šviežių cukinijų riekelės, smulkiavaisiai pomidorai
- špinatai, gražgarstės, laiškiniai česnakai
- švieži putpelių kiaušiniai, išleisti ant priešpaskutinių picos sluoksnių
- džiovintos prieskoninės žolelės, puikiai tinka ir mišiniai kaip provanso, viduržemio jūros, sviestelis ir pan.
- ir vėl sūris, daug sūrio, mėgstamiausio ar tuo metu liūdinčio šaldytuve, svarbiausia, kad jis gerai lydytųsi.
Kepimas:
Kol formuoju pačią picą, jungiu orkaitę 250 ºC ir kepimo režimą su vėjeliu. Kilimėlį su pica atsargiai perkeliu ant grotelių ir jas dedu į orkaitės vidurį. Kepu 6-7 minutes, dažniausiai būnu šalia ir stebiu kraštelių apskrudimą ir sūrio išsilydymo laipsnį.