Šie kepsneliai tiesiog privalo atsirasti jūsų mėgstamiausių receptų sąraše. Aš juos vadinu pačiu patogiausiu būdu “paslėpti” daržoves ir visai nejučia jų suvartoti daug ir įvairių. Šį kartą dėjau cukiniją, bet čia kuo puikiausiai tinka pačios įvairiausios daržovės - batatai, moliūgai, morkos, brokoliai, žiediniai kopūstai ir t.t.
Svarbiausia daržoves smulkiai supjaustyti ar sutarkuoti, o sumaišius su malta vištiena ir prieskoniais net išrankiausi nevalgiukai džiaugsis skaniausiais kepsneliais. Tiesa, vietoje vištienos galima naudoti ir bet kokią kitą maltą mėsą - puikiai tiks kalakutiena, kiauliena ar jautiena.
Ingredientai
- 400 g maltos vištienos ar kitos mėsos
- 300 g smulkiai tarkuotos cukinijos | Tinka pačio įvairiausios daržovės
- 50 g tarkuoto parmezano sūrio
- 2 skiltelių tarkuoto česnako
- 1 kiaušinio
- 2 v.š. miltų | GF versijai - kukurūzų miltų
- 1 a.š. druskos
- 1/4 a.š. pipirų
- 1 a.š. maltos paprikos
- 1/2 a.š. česnako miltelių
- 1/2 a.š. malto kumino
Padažo Ingredientai
- 2 v.š. majonezo
- 2 v.š. graikiško jogurto
- 1 v.š. medaus
- 1 v.š. garstyčių
- 1 v.š. citrinos sulčių
Gaminimo Eiga
- Cukiniją smulkiai sutarkuojame ir rankomis nuspaudžiame skystį.
- Dideliame dubenyje sumaišome visus kepsnelių ingredientus, išskyrus Ghee sviestą.
- Indelyje sumaišome visus padažo ingredientus.
- Keptuvėje įkaitiname Ghee sviestą, drėgnomis rankomis formuojame nedidelius kepsnelius, dedame juos į keptuvę ir kepame ant vidutinės ugnies kartas nuo karto apversdami apie 10 minučių.
- Iškeptus kepsnelius patiekiame su paruoštu padažu.
Patarimai ir Pasiūlymai
Dažnai klausiate, kokie riebalai labiausiai tinka kepimui. Mano virtuvėje šiam tikslui visada yra ekologiško lydyto Ghee sviesto Bionaturalis. Jo degimo temperatūra ypatingai aukšta (250°C), todėl su ghee sviestu galima kepti ir troškinti viską be jokio galvos skausmo.
Kokybiškas Ghee sviestas patiekalui suteiks papildomo riešutų poskonio bei naudingųjų medžiagų - vitaminų A, E ir K, linoleno, Omega-3 bei Gama-amino riebalų rūgščių. Labai rekomenduoju išbandyti Ghee sviestą kaip alternatyvą savo pamėgtiems aliejams, ypatingai tiems, kurie skirti būtent gamybai aukštoje temperatūroje.
Šalia siūlau išbandyti medaus - garstyčių padažą, kuris puikiai papildo visą skonių kombinaciją, bet galima rinktis bet kokį kitą padažą. Patiekiant šalia rekomenduoju kalną daržovių salotų - kartu su šiais kepsneliais tai bus puikūs pietūs ar vakarienė.
Kiti variantai
Turguje aptikau nebrangaus lašišos faršo - 6 lt už 1 kg. Surizikavau. Į faršą dėjau citrininių pipirų, prieskonių žuviai, kiaušinį ir daug krapų. Tada cukiniją išskobiau nuo sėklų, supjausčiau griežinėliais, pabarsčiau prieskoniais. Išdėliojusi juos keptuvėje, į kiekvieno vidurį idrėbiau faršo ir pakepinau ant aliejaus.
Sultingas ir sodraus skonio apkepas bus sotus ir maistingas patiekalas visai šeimai. Jį paruošti labai paprasta, o rezultatas nuostabus. Cukinija apkepe drėkina iš išpurena tekstūrą, skonis primena kugelį su faršu, tik sumiksuotą. O paruošimas kepimui tetrunka 10-15 minučių.
Apkepo gaminimo eiga
- Pirmiausiai stambia tarka sutarkuoju nuluptą ir išsėklintą vidutinio dydžio cukiniją. Tarkuoju iš karto į koštuvą ir palieku tarkius nusivarvėti.
- Į gilesnį indą keliauja faršas (tiks ir raudona mėsa, ir paukštiena), kiaušiniai, druska, 1 v. š. česnakų ruošinio arba 10-12 smulkiai kapotų česnako skiltelių, manų kruopos, saulėgrąžos.
- Supilu ir tarkius, labai kruopščiai sumaišau ir pilu į silikoninę formą. Paviršių nubarstau 1 a. š. prieskonių mėsai mišiniu.
- Šaunu į iki 200C įkaitintą orkaitę ir kepu apie 40-50 min.
Karštą tiekiu su sviesto-grietinės padažu, grikių/bulvių koše ir garintomis daržovėmis.
Apkepo sluoksniavimas
- Svogūną pakepinkite augaliniame aliejuje, sudėkite maltą mėsą ir pomidorų padažą. Kepkite, kol bus paruošta malta mėsa.
- Cukiniją sutarkuokite stambia burokine tarka, išspauskite drėgmės perteklių.
- Kiaušinius išplakite su grietine.
- Kepimo indą ištepkite sviestu ir dėkite sluoksniais: apkeptą faršą, cukinijas, užpilkite kiaušinių ir grietinės mišinį, dėkite žiedais supjaustytus pomidorus, ant viršaus pabarstykite tarkuotu sūriu.
