Peiliai yra pagrindinis kiekvienos virtuvės elementas. Naudojame juos kelis kartus per dieną. Kokybiški peiliai gali tarnauti visą gyvenimą, todėl verta investuoti daugiau įsigyjant peilį. Tiesą sakant, peilių ašmenų tipai atskleidžia savo tikslą. Nors neįgudusiai akiai visi virtuviniai peiliai gali atrodyti vienodi, mes žinome geriau. Daugelį virtuvės darbų galite atlikti naudodami šefo peilį, duonos peilį ir daržovių peilį. Rekomenduojame pirkti kitų tipų peilius, priklausomai nuo maisto, kurį reguliariai ruošiate virtuvėje.
Peilių Medžiagos ir Savybės
"Pagamintas iš nerūdijančio plieno" ar "aukštos kokybės plieno" nepakanka norint nusakyti peilio kokybę. Atkreipkite dėmesį į HRC parametrą - tai Rockwell kietumo lygis. Kuo kietesnis plienas, tuo sunkiau pagaląsti peilį, tačiau jis yra daug patvaresnis. Peilių gamyboje dažniausiai naudojamas nerūdijantis plienas ir aukštos kokybės plienas. Damasko peiliai sudaro specifinį pogrupį, o keraminiai peiliai vis dar gana populiarūs. Kaip žinome, kiekviena medžiaga turi skirtingas savybes.
Nerūdijantis Plienas
Nerūdijantis plienas yra plačiausiai naudojama medžiaga virtuviniams ir kišeniniams peiliams gaminti. Tai geležies, chromo ir nikelio arba molibdeno lydinys su anglies priedu. Jis atsparus korozijai ir pažeidimams, pakankamai patvarus ir lankstus. Tačiau klaidinga manyti, kad jis yra visiškai atsparus korozijai. Jei jis nėra gerai nudžiovintas, jis apsineša ir ant paviršiaus gali atsirasti dėmių. Juos lengva galąsti namuose ir šie peiliai ilgai tarnauja.
Anglies Plienas
Anglies plienas yra didžiausio aštrumo medžiaga. Šie peiliai yra labai aštrūs. Nors jie atšimpa greičiau nei nerūdijančio plieno peiliai, juos galite greitai atnaujinti vos keliais galąstuvo judesiais. Šie peiliai nėra tinkami plauti indaplovėje ir po plovimo jie turi būti kruopščiai nudžiovinti, nes jie yra labai jautrūs korozijai.
Damasko Plienas
Damasko plienas susideda iš dviejų ar daugiau skirtingų savybių plieno tipų, kurie yra mechaniškai sujungti. Dėl to gautas plieno tipas perima geriausias naudojamų medžiagų savybes. Šių peilių kietumas ir ilgaamžiškumas derinamas su gražiu, dekoratyviu ašmenų raštu.
Keramikiniai Peiliai
Keramikiniai peiliai gaminami spaudžiant miltelių pavidalo cirkonio dioksidą, esant labai aukštam slėgiui ir temperatūrai. Ši medžiaga yra labai kieta ir atšimpa tik po ilgo naudojimo metų. Tačiau didelis jų trūkumas yra didelis trapumas. Keraminiais peiliais negalima pjaustyti mėsos su kaulais, šaldyto maisto ar net kietų kepinių. Spaudžiant česnaką jie gali sulūžti, lūžta indaplovėje, neišliks nepažeisti nukritę nuo stalviršio ant grindų. Namuose jų taip pat niekada negaląsite. Jie išpopuliarėjo prieš metus, kai iš plieno pagaminti peiliai buvo „apkaltinti“, kad iš vaisių ir daržovių atima vitaminus ir palieka metalinį poskonį. Tačiau šis teiginys yra ginčytinas.
Pagrindiniai Virtuvės Peilių Tipai
Aukštos kokybės peilių neturėtų trūkti nė vienoje virtuvėje. Pagrindiniame rinkinyje visada turėtų būti didelis šefo arba Santoku peilis. Kuris jų jums labiau tinka. Be to, didelis dantytas peilis duonai, taip pat minkštas peilis daržovėms ir vaisiams.
- Šefo peilis: Tradicinis didelis ir universaliausias peilis, kurio ašmenys apytiksliai 20 cm ilgio ir turi į viršų išlenktą galiuką, jį naudoja didžioji dauguma profesionalių virėjų. Pjūvis atliekamas siūbuojant, vadinamu lopšiu.
- Santoku peilis: Japoniškas šefo peilis išsiskiria aštrumu ir tiesiais ašmenimis su lanko formos antgaliu. Jis skirtas tikslioms užduotims, pavyzdžiui, mėsos pjaustymui labai plonais griežinėliais arba daržovių ir žolelių pjaustymui.
- Duonos peilis: Jis labai ilgas ir turi storus dantytus ašmenis, kurie padeda perpjauti didelius duonos gabalus.
- Daržovių peilis: Dažnai susiduriame su tuo, kad moterys daržovėms ir smulkiems darbams renkasi klasikinį mažą peilį, o vyrai tai pačiai veiklai atlikti renkasi universalų vidutinį ar ilgą peilį.
Kiti Peilių Tipai
- Sūrio peilis: Vidutinis, lengvas peilis dantytais ašmenimis ir dvigubu galu. Dažnai su skylutėmis ašmenyse, kad prie jų nepriliptų minkštas sūris.
- Iškaulinimo peilis: Šis peilis turi ilgus ir plonus ašmenis, idealiai tinkančius mėsos likučiams nuo kaulo pašalinti.
- Pjaustymo peilis: Stačiakampio formos ašmenimis ir kirvį primenančia išvaizda pasižymintis peilis yra vienas iš vizualiai įspūdingiausių peilių tipų. Pjaustymo peilis geriausiai tinka pjaustyti storus mėsos gabalus.
- Filė peilis: Filė peilio ašmenys yra ploni ir aštrūs, kartais su skustuvo formos išlenkimais, todėl juo lengva išpjauti žuvies mėsą.
- Universalusis peilis: Jo plonesnė geležtė leidžia pjaustyti šiek tiek tiksliau nei virėjo peilio, o trumpesnė geležtė ir bukesnis galas puikiai tinka greitai pjaustyti žoleles, vaisius ir daržoves.
- Kapojimo peilis: Masyvus peilis skirtas sukapoti kietesniems daiktams, kaip antai, vištos kaulams.
Peilių Priežiūra
Jei nuspręsite investuoti į aukštos kokybės peilį, turite į tai atkreipti dėmesį. Plieniniai ar keraminiai peiliai nėra tinkami plauti indaplovėje. Plieniniai peiliai yra linkę į koroziją, o keraminiai peiliai gali sulūžti. Indaplovių plovikliai prisideda prie plieno peilių mikrokorozijos. Jei peilius įdėjote į indaplovę, bent jau įsitikinkite, kad jie neliečia kitų daiktų. Peilių niekada negalima „sukrauti“ į stalčių su kitais stalo įrankiais. Jų laikymui galite rinktis specialius vieno stalčiaus įdėklus, peilių stovą ar magnetinę juostelę. Kai gausite gražų peilį, būtų gaila, kad jo nesimatytų virtuvėje. Magnetiniai stoveliai ar sieninės juostelės yra puikus sprendimas, kurių dėka peiliai visada po ranka. Tačiau turite atsiminti, kad išimdami peilį turite traukti jį link savęs, o ne aukštyn. Priešingu atveju jie gali atbukti.
Peilių Galandimas
Įsipjauti buku peiliu lengviau nei aštriu. Net geriausius peilius reikia reguliariai prižiūrėti. Užtenka karts nuo karto juos „atšviežinti“ šlifavimo akmeniu. Jei reguliariai taip prižiūrėsite peilius, jūsų peiliai pjaus geriau ir nereikės jų per dažnai galąsti. Profesionalūs virėjai galąstuvą naudoja kiekvieną dieną, tačiau buitinėse virtuvėse to daryti nereikia taip dažnai.
Išvados
Peiliai yra vienas pagrindinių kiekvieno virėjo įrankių. Aukštos kokybės peilis yra investicija. Daugiausia todėl, kad vieno neužtenka. Geros žinios yra tai, kad pagrindinėms virtuvės darbams atlikti pakanka tik trijų peilių. Daugelis žmonių daro klaidą pirkdami didelį peilių rinkinį, o ant daugumos jų nusėda dulkės.