Morkų pyragas - tai ne tik skanus, bet ir sveikesnis pasirinkimas desertui, nes morkos suteikia natūralaus saldumo, o jų drėgnas minkštimas garantuoja pyrago švelnumą. Šis pyragas puikiai tinka tiek šventėms, tiek kasdieniam pasimėgavimui. Žiemą, kai norisi jaukumo ir šilumos, niekas neprilygsta namuose sklandančiam ką tik iškepto pyrago aromatui. Pyragai - tai ne tik puikus desertas, bet ir būdas džiuginti šeimą ar draugus.
Klasikinis Morkų Pyragas
Šis pyragas nepaliks abejingų. Jį pagaminti šiek tiek užtrunka, tačiau skonis viską atperka.
Ingredientai:
- 300 g margarino
- 5-6 valg. šaukštai aliejaus
- Pusė stiklinės cukraus
- 2 labai kupini valg. šaukštai rudojo drėgnojo cukraus
- 3 valg. šaukštai dirbtinio medaus
- 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
- 2 nedidelės morkos
- 6 kiaušiniai
- Vanilinis cukrus
- 8 valg. šaukštai kvietinių miltų
Karamelei:
- 1/2 stiklinės cukraus
- 50 g sviesto
- ~350 ml riebios grietinėlės
Paruošimas:
- Margariną ištirpinti, suberti cukrų, vanilinį cukrų, įdėti medų ir gerai išmaišyti.
- Kai margarinas su cukrumi šiek tiek atvės, įmušti po vieną kiaušinius ir išmaišyti.
- Suberti kepimo miltelius, įpilti aliejų ir dar kartą išmaišyti.
- Morkas nuskusti ir smulkiai sutarkuoti.
- Tarkuotas morkas mesti į tešlą.
- Po to suberti miltus ir gerai viską išmaišyti. Masė turi būti labai tirštos grietinės konsistencijos.
- Tešlą supilti į riebalais išteptą kepimo formą ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min.
- Karamelei į keptuvę suberti apie 1/2 stiklinės cukraus ir palikti jį išsilydyti.
- Kai visas cukrus išsilydo, į jį įdėti 50 g sviesto, pamaišyti, o po to po truputį ir vis išmaišant supilti ~350 ml riebios grietinėlės.
- Ką tik iškeptą pyragą subadyti mediniu pagaliuku, kad karamelė patektų ir į pyrago vidų.
- Tada ant dar kašto pyrago pilti kelis šaukštus karamelės ir palikti kelioms minutėms, kol susigers. Tada vėl keli šaukštai karamelės.
Sveikesnis Morkų Pyragas su Avižomis
Sunku patikėti, kad šis morkų pyragas su avižomis gali būti toks draugiškas kalorijų atžvilgiu, tačiau patikėkite - šis desertas yra visiškai sveikas užkandis dienos pradžiai. Morkų pyragas pagamintas be pridėtinio cukraus ir su labai mažu riebalų kiekiu, todėl vienas jo gabalėlis turi viso labo 135 kalorijas bei pasižymi 7 gramais baltymų. Jis taip pat yra idealus laikyti šaldytuve, taigi visada po ranka turėsite greitus pusryčius prieš skubant į darbą. Jeigu norite, siūlome eiti iki pat galo ir pagardinti morkų pyragą riešutų sviestu, bananais ir žiupsneliu chia sėklų. Dėka mūsų žemės riešutų sviesto miltelių, galite mėgautis riešutų sviestu su 70% mažiau riebalų.
Ingredientai (9 gabalėliams):
- 200 g 100 proc. avižų
- 200 g natūralaus jogurto be riebalų
- 100 g tarkuotų morkų
- 2 kiaušiniai
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- 1 šaukštelis cinamono
Paruošimas:
- Viską gerai išmaišykite ir sudėkite masę ant kepimo skardos.
- Leiskite masei atvėsti 1 valandą šaldytuve, jog avižos galėtų sugerti dalį skysčių.
- Atvėsus, įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros pagal Celsijų ir kepkite 25 minutes.
- Iškepus, atsargiai patraukite kepimo popierių ir leiskite pyragui atvėsti prieš supjaustant jį į 9 dalis.
- Likusią dalį sudėkite į oro nepraleidžiantį maišelį ir palikite šaldytuve.
- Jeigu patieksite pyragą iš karto, papuoškite jį riešutų sviestu.
Paprastas Morkų Pyragas
Reikės:
- 3 puodelių (apie 330 g) šviežių tarkuotų morkų
- 2 puodelių kvietinių miltų
- 1 puodelio cukraus
- 4 kiaušinių
- 1 puodelio aliejaus
- 1 šaukštelio kepimo sodos
- 1 ½ šaukštelio kepimo miltelių
- ½ šaukštelio druskos
- 2 šaukštelių cinamono
- žiupsnelio muskato riešuto ir maltų gvazdikėlių
Paruošimas:
- Prieš pradėdami įsitikinkite, kad visi ingredientai kambario temperatūros.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių C temperatūros.
- Sumaišykite sausus ingredientus: miltus, cukrų, sodą, kepimo miltelius, druską ir cinamoną.
- Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius, tada supilkite aliejų.
- Sudėkite drėgną mišinį į sausą mišinį, atsargiai, bet kruopščiai išmaišykite.
- Į tešlą suberkite tarkuotas morkas ir maišykite, kol tolygiai pasiskirstys.
- Supilkite tešlą į paruoštą skardą.
- Kepkite orkaitėje apie 40-45 min.
- Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje maždaug 10-15 minučių. Tada išimkite pyragą iš skardos ir leiskite jam visiškai atvėsti ant grotelių.
Patarimai Kepant Morkų Pyragą
Nors morkų pyragas laikomas vienu lengviausių kepinių, ne visada jis pavyksta tobulai. Kartais būna pernelyg sukritęs, jo apačia lieka drėgna arba priešingai - išeina stebėtinai sausas. Kiekvieno pyrago sėkmės pagrindas - aukštos kokybės ingredientai, kad orkaitėje jie galėtų sukurti magiją.
Kaip įvertinti morkų šviežumą?
Rinkdamiesi morkas įsitikinkite, kad ant jų nėra tamsių dėmių ar pelėsių, kurie rodytų, kad jos sugedo. Be to, patikrinkite morkų šviežumą bandydami jas atsargiai palenkti.
Kaip tarkuoti morkas?
„Per stambiai sutarkuotos morkos ne taip gerai sugers skystį ir išlaikys daugiau traškumo. Tuo tarpu per smulkiausią tarką sutarkuotos jos geriau susimaišys su kitais ingredientais, ir pyragas pavyks malonesnės tekstūros“.
Ką naudoti: sviestą ar aliejų?
„Sviestas suteikia aromato, skonio, tačiau pyragai su juo paprastai būna sodresni, tvirtesnės tekstūros.
Prieskoniai
Nors morkos yra pagrindinė pyrago žvaigždė, prieskoniai gali išryškinti jų natūralų saldumą ir aromatą. Cinamonas, muskato riešutas ir imbieras ne tik suteiks pyragui kvapnumo, bet ir apdovanos pyragą rudeniškais aromatais.
Drėgmės išsaugojimas
Netikėtas ingredientas, kuris padės išlaikyti morkų pyrago drėgmę - tai ananasas, kurį galima naudoti tiek šviežią, tiek konservuotą. Be to, Amerikoje populiaru dalį aliejaus pakeisti nesaldinta obuolių uogiene, kuri taip pat suteiks ne tik drėgmės, bet ir naujų skonio natų.
Tešlos maišymas
„Taip pat atminkite, kad ingredientus visada maišykite trumpai - tik tol, kol jie susijungs. Pernelyg įnirtingai maišyta tešla gali lemti gerokai kietesnį ir drėgmę bei purumą praradusį kepinį“.