Kas gi nemėgsta žemaičių blynų? Turbūt mėgsta daugelis, tik nesiryžta gaminti… Gal gaminimo procesas nėra vienas iš trumpųjų, bet sudėtingumo tikrai nedaug. Išbandykite šių skanių žemaičių blynų receptą, kurie su savo subtiliu, bet turtingu skoniu tikrai nustebins jūsų skonio receptorius ir paliks jums maloniausius prisiminimus apie tradicinę lietuvišką virtuvę.
Klasikinis žemaičių blynų receptas
Klasikiniu žemaičių blynų receptu ir naudingais patarimais dalijasi restoranų „Forto dvaras“ vyriausiasis šefas Ramūnas Giraitis. R.Giraitis dalijasi klasikinėmis žemaičių blynų, kurios, beje, nepriklauso kulinariniam paveldui, o greičiau vadintini sovietinės virtuvės patiekalu, bulvių masės proporcijomis ir įdaro receptu.
Ingredientai:
- 1 kg virtų bulvių
- 1 didelis ar 2 maži kiaušiniai
- Druska pagal skonį
- Apie 100 g krakmolo (atsižvelgiant į bulvių krakmolingumą)
Įdaras:
- Malta virta mėsa (kiauliena su trupučiu riebaliukų arba vištienos šlaunelių mėsa)
- Druska, pipirai, lauro lapai
- 1 morka
- Atskiras keptuvėje pakepintas svogūnas (nepakepintas skonis bus pernelyg ryškus, įdaras greičiau rūgs)
Gaminimo eiga:
- Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite.
- Sumaltas bulves sumaišykite su kiaušiniais, druska ir krakmolu.
- Išvirkite mėsą su druska, pipirais, lauro lapais ir morka. Sumalkite mėsą su morka ir pakepintais svogūnais. Pagardinkite druska.
- Formuokite blynus drėgnomis rankomis, įdėkite įdarą ir apvoliokite džiūvėsėliuose.
- Kepkite blynus keptuvėje su karštais riebalais (aliejuje, taukuose ar lydytame svieste) iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
Žemaičių blynai pagal Mo receptą
Receptu, kaip patiems pagaminti šį patiekalą, dalijasi Mo. Taip švelniai savo močiutę Birutą vadina net atskirą „Youtube“ kanalą „Romas and MO“ jos receptams sukūręs Romas Gaučas. Mo - buvusi virėja, tačiau jai vis dar labai patinka gaminti, o Romas tiesiog mėgsta ragauti naujus patiekalus.
Ingredientai (maždaug 20 blynų):
- Mėsa:
- 0.8 kg virtos maltos kiaulienos
- 4 apkepintų pjaustytų svogūnų
- 1 šaukštelis džiovintų žolelių (salierų, porų, pastarnokų šaknų, petražolių šaknų)
- 0,5 šaukštelio pipirų
- 1 šaukštelis druskos
- Bulvės:
- 1,5 kg virtų maltų bulvių
- 3 kiaušinių
- 2-3 šaukštų krakmolo
- 1 šaukštelio druskos
- Padažas:
- 50 g sviesto
- 2 šaukštai grietinės
- 1 šaukštas miltų
- Vandens (jei reikia)
Paruošimas:
- Sumaišykite visus mėsos ingredientus.
- Sumaišykite visus bulvių ingredientus.
- Atgnybkite bulvių tešlos gabalėlį. Suplokite tešlą į delną, tada įdėkite maždaug pusantro šaukšto mėsos, užverkite blyną ir kepkite jį keptuvėje su šiek tiek aliejaus iš abiejų pusių, kol jis gražiai rudas.
- Padažui pagaminti, ištirpinkite sviestą, įpilkite miltų, grietinės ir žiupsnelį druskos. Šildykite, kol pradės virti.
- Mėgaukitės!
Receptas iš "Oditėlės blogas"
Tinklaraščio „Oditėlės blogas“ autorė Edita teigia, kad recepto sudėtis labai gera ir patikrinta, todėl drąsiai galite gaminti, be baimės, kad masė kepant subyrės.
Ingredientai:
- 15 vidutinio dydžio bulvių
- 2 kiaušiniai
- 3 šaukštai miltų
- 3 šaukštai krakmolo
- 1 šaukštelis druskos
Įdaras:
- 300 g kalakutienos faršo
- 1 svogūnas
- Druska, juodieji pipirai
Padažas:
- 150 g grietinės
- 150 ml pieno
- 1 šaukštas sviesto
- 1 šaukštelis miltų
- 1 skiltelė česnako
- Švieži krapai
Gaminimo eiga:
- Išvirkite bulves su lupena, kai atvės, nulupkite. Tuomet sumalkite ir sudėkite kiaušinius, miltus, krakmolą, druska bei gerai viską išminkykite.
- Faršą pakepinkite keptuvėje, sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Pabaigoje pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
- Į bulvių masę dėkite įdaro ir formuokite paplotėlius.
- Apkepkite iš abiejų pusių ant vidutinės ugnies, kol gražiai apskrus. Sudėkite į dubenį su dangčiu, kad sušustų.
- Padažui keptuvėje išlydykite sviestą, sudėkite smulkiai supjaustytą česnaką. Supilkite išplaktą grietinę ir pieną su miltais. Kaitinkite keletą minučių, kol padažas sutirštės ir tuomet sudėkite krapus.
Kiti patarimai ir variantai
- Jei nenorite kepti visų blynų iš karto, galima juos apvolioti džiūvėsėliuose ir užšaldyti šaldiklyje.
- Jei vis dėlto užsispyrėte sunaudoti bulvių košės likučius, galbūt vertėtų blynus formuoti mažesnius ar net be įdaro.
- Jei nenorite mėsos, galite ruošti varškės įdarą su lydytame svieste pakepintais špinatais ir svogūnais.
- Jei bulvių masę įdarysite raugintais kopūstais ir formuosite apvalius blynus, išsikepsite vadinamųjų kokorų, kurie jau yra kulinarinio paveldo dalis, kilę iš Aukštaitijos, Ukmergės krašto.
Padažai prie žemaičių blynų
- Žemaičių blynai skaniausi su sviesto ir grietinės padažu. O jis ruošiamas elementariai: imama sviesto ir grietinės, santykiu 1/3 ir 2/3. Sviestas išlydomas prikaistuvyje ant nedidelės ugnies, o tada sudedama grietinė ir daugiau nebekaitinant išmaišoma.
- Žinoma, tinka ir grybų, ir baltas padažas iš svogūnų, pieno, miltų.
Skanaus!
