pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Karamelizuotų obuolių pyragas: receptas

Yra kažkas nepaprastai jaukaus ir nostalgiško kepant pyragą su obuoliais. O kai obuoliai dar ir karamelizuoti, skonis tampa dar sodresnis ir malonesnis. Šis pyragas yra lengvai paruošiamas, minkštas ir šiek tiek drėgnas, puikiai tinkantis prie kavos ar arbatos puodelio.

Reikalingi ingredientai (2-4 porcijoms)

Ingredientas Kiekis
Kiaušiniai 2 vnt.
Cukrus 120 g
Sviestas (tirpintas) 100 g
Kvietiniai miltai 200 g
Kepimo milteliai 1 a. š.
Pienas 100 ml
Vanilinis cukrus 1 a. š.
Druska Žiupsnelis
Obuoliai 2 dideli
Rudas cukrus 50 g
Cinamonas 1 a. š.

Gaminimo trukmė:

  • Paruošimas: 15 min
  • Karamelizavimas: 10 min
  • Kepimas: 35 min
  • Iš viso: ~60 min

Gaminimo eiga

Obuolių karamelizavimas

  1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
  2. Keptuvėje ištirpinkite 30 g sviesto, suberkite rudąjį cukrų ir cinamoną.
  3. Sudėkite obuolius ir kepkite 5-7 min., kol jie suminkštės ir pasidengs karamele.

Paruoškite tešlą

  1. Kiaušinius plakite su cukrumi, kol masė taps puri.
  2. Įpilkite tirpintą sviestą, pieną ir vanilinį cukrų, išmaišykite.
  3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska, suberkite į tešlą.

Formavimas ir kepimas

  1. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba patepkite sviestu.
  2. Dugną išdėliokite karamelizuotais obuoliais, ant jų užpilkite tešlą.
  3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 35 min.

Atvėsinimas ir patiekimas

  1. Pyragą palikite šiek tiek atvėsti, tada apverskite, kad obuoliai būtų viršuje.
  2. Patiekite su plakta grietinėle arba ledais.

Patarimai receptui

  • Jei mėgstate intensyvesnį skonį, į tešlą įdėkite šiek tiek muskato riešuto ar gvazdikėlių.
  • Vietoj rudojo cukraus galima naudoti medų - tai suteiks švelnesnį skonį.
  • Pyragą galima pagardinti riešutais arba razinomis.
  • Jei norite traškesnio efekto, į tešlą įmaišykite šiek tiek avižinių dribsnių.

Žinoma, dėl skonio sunku ginčytis, tačiau apverstas karamelizuotų obuolių pyragas daugeliui yra gardžiausias. Šiek tiek užgaišti jį kepant reikia, bet dėl fantastiško skonio pyrago verta. Karamelizuotų obuolių pyragą valgykite dar šiltą.

Vietoje paprastų kvietinių miltų galite naudoti speltų miltus arba pusę kvietinių ir pusę viso grūdo miltų, suteikiančių pyragui sodresnį skonį ir daugiau maistinių medžiagų. Jei neturite migdolų, galite naudoti lazdyno riešutus, graikinius riešutus arba net karamelizuotas saulėgrąžas.

Vietoje įprasto balto cukraus tinka rudas cukrus, kuris suteiks gilesnį karamelės skonį, arba klevų sirupas (naudojant 3/4 nurodyto kiekio). Obuolius galima pakeisti kriaušėmis, slyvomis arba jų mišiniu - tai suteiks kitokį, bet ne mažiau skanų rezultatą.

Cinamoną galima derinti su trupučiu maltų kardamono sėklų arba pakeisti jį vaniliniu cukrumi, jei nemėgstate cinamono. Vietoje karvės pieno galima naudoti migdolų, kokosų ar avižų pieną, jei laikotės veganinės dietos ar turite laktozės netoleravimą.

Klausimas ir atsakymas

K: Ar galima pyragą kepti su kitais vaisiais?

A: Taip, galite naudoti kriaušes, persikus ar net bananus. Svarbu, kad vaisiai būtų pakankamai sultingi, kad suteiktų pyragui drėgmės.