Naminis sūris - puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis skaniu ir sveiku produktu. Šiame straipsnyje aptarsime naminio sūrio maistinę vertę, kaloringumą bei pateiksime keletą patarimų, kaip jį pasigaminti namuose.
Naminio sūrio gamyba
Aš sūrį marinuoju „po ranka” pasitaikiusiom prieskoninėm žolelėm (tiks ir šviežios, ir džiovintos), sumaišytom su alyvuogių aliejumi, česnaku, druska. Aš naudoju naminį ūkininkės gamintą ožkos sūrį. Jis nėra varškės, jis panašus į parduotuvinius „saldaus pieno sūrius”. Bet manau ir su varškės turėtų pavykti kažkas panašaus. Na tikiuosi. Anksčiau dažnai keptavau orkaitėje sūrius, bet niekas nebuvau užkepinėjusi plutos iki traškumo. Oij bet patikėki - verta!
Kepto naminio sūrio receptas
Pradžioje sūrį užmarinuojame: aliejų sumaišome su smulkintais česnakais, žolelėmis, druska. Pašauname į 180C temperatūros orkaitę. Kepu ant grotelių patiesusi sviestinį popierių ±50 min (svarbu, kad ant sviestinio dugno būtų šiek tiek aliejaus). Ties 30-40 minute sūris pradės skrusti, nuo to laiko siūlau stebėti jo plutą. Svarbu turėti kantrybės išlaukti užskrudusios plutelės. Ragaujam, kol dar šiltas.
Kalorijos ir maistinė vertė
Produkto maistinė vertė parodo, koks kiekis kalorijų yra konkrečiame produkte. Kalorijos gaunamos iš trijų makroelementų, t. y. angliavandenių, baltymų bei riebalų.
Makroelementai ir kalorijos
- Angliavandeniai: Angliavandeniai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis. 1 g angliavandenių turi 4 kcal. Geriausi angliavandenių šaltiniai: ryžiai, makaronai, grikiai, bulvės, avižos, duona batatai ir kt.
- Baltymai: Baltymai yra organizmo statybinė medžiaga. 1 g baltymų turi 4 kcal. Geriausi baltymų šaltiniai: vištiena, jautiena, lašiša, kiaušiniai, varškė, proteinas ir kt.
- Riebalai: Riebalai yra energijos šaltinis, kuris taip pat itin svarbūs endokrininei sistemai ir bendrai organizmo veiklai.
Kodėl svarbu skaičiuoti kalorijas?
Kcal skaičiavimas - tai per dieną suvartoto maisto kcal suma. Dauguma žmonių neskaičiuoja kalorijų ir puikiai jaučiasi, nes valgo tiesiog sveiką maistą, vadovaujasi savo nuojauta ir sveiku protu. Tačiau nemažai žmonių yra pasimetę, išbandę begales dietų ir praradę alkio bei sotumo suvokimą (tikra „maisto lyga”). Tokiu atveju kalorijų skaičiavimas yra išsigelbėjimas, kai nebesuprantame, kiek reikia suvalgyti… Nepamirškite, kad didžiąją dalį kalorijų yra privaloma gauti iš sveiko maisto!
4 priežastys, kada verta skaičiuoti kalorijas
- Metant svorį ir norint sumažinti riebalinį kūno sluoksnį. Turint šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti mažiau kalorijų, negu jų sudeginate. Tik palaikant neigiamą kalorijų balansą jūs deginsite kūno riebalus ir sumažinsite kūno svorį. Todėl svarbu žinoti, kiek kalorijų sunaudojate, kad tą procesą galėtumėte sklandžiai reguliuoti.
- Auginant raumenų masę. Jeigu norite pasiekti būtent šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti daugiau kalorijų, negu jų sudeginate. Kitaip tariant, tik palaikant teigiamą kalorijų balansą jūs auginsite raumenis ir kūno svorį. Todėl turite suskaičiuoti, kiek kalorijų gaunate iš suvartojamo maisto. Dažnai žmonės sakydami, kad valgo daug iš tikrųjų valgo mažai. Kodėl taip atrodo jiems? Jie maisto nesveria ir atrodo, kad valgo daug. Taipogi, nežino maisto kaloringumo bei kiek jiems kalorijų reikia suvartoti.
- Norint keisti savo mitybos racioną. Norite atsisakyti tam tikrų maisto produktų, tapti vegetaru ar veganu? O gal kaip tik norite papildyti savo mitybą sau neįprastais produktais? Tokiu atveju itin naudinga pasiskaičiuoti kalorijas, nes kartais net neįtariame kiek daug arba kiek mažai kalorijų turi tam tikras produktas. Pavyzdys būtų riešutai ar avokadai, kurių galime valgyti itin daug, o kalorijų jie turi taipogi daug!
Visgi norime priminti, kad nėra auksinės formulės, kuri 100 proc.