pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Naujo Derliaus Bulvių Receptai: Idėjos Jūsų Vasaros Stalui

Tikra vasara prasideda tada, kai pasirodo pirmosios šviežio derliaus lietuviškos bulvės. Pirmosios parduotuves pasiekė dar prieš gerą savaitę, ir pirkėjų elgesys rodo, kad lietuviai jų išsiilgę - jos bemat gulė į pirkinių krepšelius, sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Būtent šviežios bulvės išsiskiria ne tik skoniu, bet ir tuo, jog į parduotuves atkeliauja tiesiai iš vietinių laukų.

Kaip Išsirinkti ir Paruošti Šviežio Derliaus Bulves?

„Bulvės jau daug metų yra pati populiariausia daržovė, pagal pardavimus lenkianti kitas šviežias gėrybes - pomidorus, agurkus, kopūstus. Tai palengvins gamybą - jos visos tuomet tolygiai išvirs ar iškeps.

Taip pat nepamirškite apsipirkdami atkreipti dėmesį į bulvių kokybę. Dėl to verčiau apsipirkinėti patikimose parduotuvėse, kur daržovių kokybę prižiūri ir darbuotojai“, - pataria J. Naujo derliaus bulvių privalumas yra ne tik saldesnis skonis, malonesnė tekstūra, bet ir tai, kad jų skusti nebūtina.

Pakaks tik gerai nušveisti - pavyzdžiui, švaria kempine ar šepetėliu. „Reikės tik stiklinės rupios druskos ir vandens. Sudėkite bulves į didelį dubenį ir gausiai pabarstykite druska. Tada bulves tiesiog kruopščiai nuplaukite, ir jos bus paruoštos“, - rekomenduoja J. Sabaitienė.

Paprasti ir Greiti Receptai su Šviežiomis Bulvėmis

„Receptai su šviežiomis lietuviškomis bulvėmis patrauklūs tuo, kad geriausiam jų skoniui atskleisti reikia visai nedaug. Net ir paprasčiausiai išvirtos ir apibarstytos šviežiais krapais jos jau bus puikus priedas prie grilio patiekalų ar kiaušinienės. Lygiai kaip ir jos, patiektos su silke, šaukštu grietinės ir žalumynais.

Bulvių Blynai

Jis taip pat atkreipia dėmesį - mitas, kad šviežio derliaus bulvės netinka blynams. Jie taip pat pavyks maloniai traškūs, tik juos mainant dėmesį sutelkti reikia į vieną svarbiausią darbą. „Visų pirma, šviežių bulvių lupti ar skusti netgi nebūtina, pakaks jas kruopščiai nušveisti.

O pagrindinė taisyklė - sutarkuotas bulves reikia labai gerai nusausinti. Skysčio perteklių galima pašalinti spaudžiant masę medvilniniame skudurėlyje arba tą paprasčiausiai padaryti rankomis, imant bulves mažesnėmis porcijomis.

Grilyje Keptos Šviežios Bulvės su Smidrais ir Varške

Visgi, ji pataria šviežio derliaus bulves išnaudoti tiems receptams, kuriose bus galima pasimėgauti jų purumu, tarkuoti nereikės. Bulves išvirkite al dente pasūdytame verdančiame vandenyje, nusausinkite. Kai bulvės kepa, smidrus nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite sumedėjusius galus, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska.

Kepkite ant labai įkaitusio grilio po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Karštas bulves perpjaukite per pusę, į vidų įdėkite varškės mišinio ir apibarstykite smulkintais riešutais.

Bulvių Salotos Su Ridikėliais, Agurkais ir Išraiškingu Padažu

Nušveiskite bulves, bet jų lupti ar skusti nebūtina. Supjaustykite gabalėliais ir išvirkite. Ridikėlius, agurkus, svogūną supjaustykite griežinėliais. Paruoškite padažą: dubenėlyje gerai sumaišykite alyvuogių aliejų, actą, medų, garstyčias ir išspaustą česnaką.

Keptos Bulvės su Špinatais ir Kaparėliais

Bulves nušveiskite, supjaustykite ketvirčiais ir išvirkite. Didelėje keptuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinkite aliejų su 1 šaukštu sviesto. Iš citrinos išspauskite sultis ir nutarkuokite žievelę. Į keptuvę sudėkite likusį sviestą, špinatus, kaparėlius, citrinos žievelę ir sultis.

Kaip Teisingai Laikyti Bulves?

Retas kuris bulvių nusiperka vos kelis vienetus - jos pigios, maistingos ir greitai nesugenda, tad daugelis nori, kad namuose nuolat būtų jų atsargų. Todėl J. Sabaitienė primena, kaip jas laikyti - nors bulvės lietuviams įaugusios į kraują, kai kurie vis dar daro klaidų.

„Visi norime išvengti maisto švaistymo - taip ir sutaupome pinigų, ir gyvename tvariau. Bulvės - viena dažniausiai ne tik vartojamų, bet ir sandėliuojamų daržovių, todėl verta atsiminti kelias taisykles. Joms geriausiai tiks tamsi, kuo vėsesnė vieta - pavyzdžiui, rūsys.

Jei jo neturite, dėkite į tamsų sandėliuką toliau nuo šilumos šaltinių. Dėl to geriau nelaikykite jų šalia orkaitės, viryklės ar indaplovės. Nors daugelis įpratę siekiant prailginti daržovių, vaisių galiojimo laiką juos dėti į šaldytuvą, su bulvėmis taip geriau nedarykite.

Bulvių Spiralės - Originalus Užkandis

Norintiems šį sezoną nustebinti nauju naminiu skanėstu - metas išmokti, kaip susukti bulvių spirales. Tiks tradiciniai bulvių prieskoniai, rozmarinas, rūkyta paprika, česnakas, tarkuotas parmezanas - naudokite savo mėgstamus ir nebijokite eksperimentuoti.

Mini Bulvyčių Spiralės

  1. Bulves gerai nuplaukite ir nušveiskite švaria kempine ar šveistuku.
  2. Pradėdami nuo viršaus, bulves pjaukite spirale žemyn.
  3. Dubenėlyje sumaišykite pora šaukštų alyvuogių aliejaus su druska, pipirais ir kitais prieskoniais.
  4. Kepkite apie 30 minučių gerai įkaitintame grilyje arba orkaitėje - tikslus kepimo laikas priklausys nuo bulvių dydžio.
  5. Patiekite su mėgstamu padažu, prie grilio patiekalų ar tiesiog vienas - ir mėgaukitės!

Bulvės ant Grilio: Patarimai ir Gudrybės

Lauže ar grilyje keptos bulvės džiugina savo skoniu, tačiau jos turi ir dar du svarbius privalumus - šios daržovės ypač pigios, ir jas labai lengva paruošti įvairiais būdais. Jei norite bulves kepti nepjaustytas, prieš kepant verta jas šiek tiek iš anksto apvirti. Ypač, jeigu ruošite didesnes bulves.

„Pagrindinė taisyklė - bulvių nepervirti, palikti jas al dente. Ar reikia jas lupti? Beje, odelės valgyti visgi nerekomenduojama. Ar būtina naudoti aliuminio foliją?

Iškepti skanias bulves tereikės kelių ingredientų. Gaminame: Bulves kruopščiai nušveiskite. Gilioje lėkštėje sumaišykite miltus ir druską. Taip pat paruoškite 5 aliuminio folijos lakštus, geriausia - šiek tiek storesnius. Paruoštas daržoves dėkite ant grotelių.

Kiti Receptai Su Bulvėmis

Apkeptos Bulvės Orkaitėje

Idealiu atveju naujo derliaus bulves, su plona odele, gerai nuplauname, senesnes nuskutame, dedame į šaltą vandenį ir užverdame. Vandeniui užvirus sumažiname ugnį ir verdame apie 10-15 minučių. Kiekvieną bulvę aptepame alyvuogių aliejumi, apibarstome druska, prieskoniais ir šauname į orkaitę.

Bulvių Apkepas su Lašiša

Virtas bulves supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Panašaus storio gabaliukais supjaustykite ir lašišą. Į nedidelę, tačiau geriau gilesnę skardą pakaitomis klokite bulvių ir lašišos sluoksnius (apatinis ir viršutinis sluoksniai turėtų būti bulvių), kiekvieną sluoksnį pabarstykite trupučiu druskos ir pipirų.

Dubenyje lengvai paplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę ir supilkite šį mišinį ant bulvių-lašišos sluoksniuočio. Kepkite apkepą iki 175 °C įkaitintoje orkaitėje 45-60 min, kol viršus bus gražiai geltonas. Baigiant kepti apkepui keptuvėje ištirpinkite sviestą ir pridėkite kuo daugiau smulkiai kapotų krapų.

Žuvies Troškinys su Bulvėmis

Žuvį nuplauname ir gana stambiai skersai supjaustome - iš viso turime gauti 12-14 gabaliukų. Porą ir morkas supjaustome 0,5 cm griežinėliais, bulves kiek storesnėmis riekėmis. Žoleles ir svogūnų laiškus smulkiai supjaustome ir atidedame į šoną. Puode storu dugnu ar troškintuve ištirpdome sviestą ir aliejų, vos tik sviestas išsilydo, dedame porus ir pakepiname, kad suminkštėtų - maišome ir stebime, kad nepradėtų ruduoti.

Vos tik porai suminkštėjo, trumpam nuimame puodą nuo ugnies ir susluoksniuojame visą patiekalą: ant porų tolygiai paskirstant dedame sluoksnį morkų, ant morkų - žuvį (idealu, jei tilptų vienu sluoksniu). Puodą grąžiname ant ugnies ir palengva užpilame karštu jau paruoštu sultiniu, taip, kad jis apsemtų žuvį, įberiame po žiupsnį druskos ir juodųjų pipirų.

Bulvės su Jogurto Padažu

Bulves išvirkite su lupenomis pasūdytame vandenyje ir nusunkite. Kalendrą ir aitriuosius čili pipirus smulkiai supjaustykite. Dubenyje sumaišykite jogurtą, vandenį, maltą ciberžolę, čili, kuminą, cukrų ir druską. Puode įkaitinkite aliejų ir minutę maišydami pakepinkite kumino sėklas.

Sumažinkite karštį ir supilkite jogurto mišinį. Maišydami pašildykite apie 3 minutes iki vidutinio karščio. Sudėkite kalendrą, aitriąją papriką ir virtas bulves. Sumaišykite ir pakaitinkite 5-7 minutes, retkarčiais pamaišydami.

Orkaitėje Keptos Bulvės su Šoninės Įdaru

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45-60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos. Kol jos kepa, paruoškite šoninės įdarą. Supjaustykite šoninę nedideliais gabalėliais ir pakepinkite.

Bulvių Tarta su Svogūnais ir Sūriu

  1. Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.
  2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  3. Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.
  5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir kepkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.

Orkaitėje Keptos Bulvės su Vištiena ir Pomidorais

Pomidorus sudėkite į kepimo skardą ir kepkite iki 180 ⁰C įkaitintoje orkaitėje 7 min. 2-3 cm dydžio kubeliais supjaustytas bulves sumaišykite su smulkintais česnakais ir rozmarinais, sudėkite į kepimo skardą, ant jų padėkite vištienos krūtinėlę ir kepkite iki 170-180 ⁰C įkaitintoje orkaitėje 20 min., kol iš vištienos pradės skirtis bespalvės sultys.

Orkaitėje Keptos Bulvės su Varškės Įdaru

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45-60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos. Kol bulvės kepa, paruoškite varškės įdarą.

Orkaitėje Keptos Bulvės su Kmynais ir Česnakais

  1. Šiam patiekalui atrinkite vienodo dydžio nepažeistas bulves.
  2. Grūstuvėje sugrūskite kmynus, išspauskite česnaką.
  3. Nusunkite bulves, perliekite šaltu vandeniu, nusausinkite. Kai bulvės šiek tiek pravės, supjaustykite jas skiltelėmis.
  4. Sudėkite bulvių skilteles į kepimo indą, apšlakstykite aromatiniu aliejumi, atsargiai pamaišykite.

Bulvių Salotos su Mėtomis ir Agurkais

Bulves nuplaukite šaltame vandenyje, kad pašalintumėte nešvarumų likučius. Nešveiskite per stipriai, nes pašalinsite visą odelę. Užpilkite bulves puode šaltu vandeniu, įberkite druskos, įdėkite 1 nuluptą česnako skiltelę, uždenkite dangčiu ir užvirkite. Svogūnus, agurkus, mėtas ir krapus sumaišykite su cukrumi, druska, aštriu padažu ir citrinos sultimis. Agurkų salotas sumaišykite su jogurtu ir krėskite ant šiltų bulvių.

Švediškos Bulvės "Hasselback"

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros.
  2. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves.
  3. Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį).
  4. Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių.
  5. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus.
  6. Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės.

Orkaitėje Keptos Bulvės su Silke

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Bulves nuplaukite, gerai nušveiskite odeles. Keliose vietose subadykite šakute, ištepkite aliejumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje ant grotelių apie 45-60 min., kol bulvės bus iškepusios ir minkštos. Kol bulvės kepa, paruoškite silkės įdarą.

Sumaišykite daržoves, nedideliais gabalėliais supjaustytą silkės filė ir šaukštą majonezo. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais. Iškepusias ir šiek tiek atvėsusias bulves perpjaukite išilgai per pusę į dvi dalis.

Bulvių Traškučiai su Paprikų Padažu

  1. Bulves nulupkite, nusausinkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais (galite naudoti bulvių skustuką).
  2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite stiklinę alyvuogių aliejaus ir nedidelėmis porcijomis kepkite bulvių traškučius.
  3. Pasiruoškite padažą: saldžiąsias paprikas sudėkite į skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje ant grotelių 20-25 minutes arba kol jų viršus pajuoduos ir šiek tiek atšoks odelė.

Bulvės su Citrina ir Imbieru

  1. Nedidelę citriną pamirkykite sodoje, gerai nušveiskite, nusausinkite ir įdėkite į šaldymo kamerą.
  2. Iškepusias bulves pravėsinkite, nulupkite, supjaustykite gabalėliais. Užšalusią citriną sutarkuokite smulkia trintuve su žievele ir baltąja vaisiaus dalimi.
  3. Aitriąją papriką išvalykite, sukapokite, imbierą sutarkuokite.

Įdarytos Bulvės su Varške ir Grybais

Grybus perrinkite, nuvalykite, didesnius susmulkinkite, išvirkite pasūdytame vandenyje ir gerai nuvarvinkite kiaurasamtyje. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, odelę keliose vietose subadykite, kad kepant nesutrūktų, apipurkškite alyvuogių aliejumi ir iškepkite orkaitėje.

Bulves atvėsinkite, perpjaukite per pusę, dalį vidaus išskobkite ir sutrinkite šakute. Svogūnus nulupkite ir su sukapota aitriąja paprika pakepinkite svieste. Įmaišykite trintas bulves, lydytą sūrelį, viską pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Bulvių Apkepas su Grietinėle ir Sūriu

  1. Nuskuskite bulves ir supjaustykite plonais griežinėliais.
  2. Stiklinį arba keraminį kepimo indą įtrinkite perpjauta česnako skiltele ir patepkite sviestu.
  3. Dėkite sluoksnį bulvių, griežinėliai turėtų persidengti, pabarstykite druska, pipirais, muskatais ir tarkuotu sūriu, vėl dėkite sluoksnį bulvių.
  4. Puode pakaitinkite grietinėlę ir užpilkite ant bulvių, viršutinis sluoksnis turėtų likti neapsemtas.