pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Bulvių Veislė Laura: Aprašymas, Privalumai ir Auginimo Patarimai

Bulvės yra vienas svarbiausių maisto produktų pasaulyje, o Lietuva nėra išimtis. Lietuvoje auginama daugybė bulvių veislių, kurios skiriasi skoniu, tekstūra, atsparumu ligoms ir auginimo ypatumais. Šiame straipsnyje apžvelgsime vieną populiariausių ir vertinamų bulvių veislių - Laura.

Laura - Raudonųjų Bulvių Karalienė

Laura - tai austriška vidutinio ankstyvumo, maistinės paskirties bulvių veislė, tinkanti perdirbti. Ji buvo platinama Vfarm 2004 m. - 2021 m.

Šios bulvės ypač atsparios sausrai. Gero skonio, verdamos nesukrenta, išvirusių spalva nepakinta. Ilgas ramybės periodas.

Pagrindinės Savybės

  • Gumbai: Pailgai ovalūs, raudoni, labai puikios prekinės išvaizdos.
  • Minkštimas: Ryškiai geltonas.
  • Atsparumas: Nematodams Ro1-5, Y virusui, gumbų puviniams, mechaniniams sudaužymams, „juodajai kojelei“, rauplėms.
  • Paskirtis: Šviežiam vartojimui, skrudinimui.

Auginimo Ypatumai

PRADA mėgsta lengvą priemolį - priesmėlį, gumbus mezga daug vienodo dydžio ir augina skaisčios odelės, trumpas ramybės periodas. Sunkiau pakenčia sausras; rekomenduojama išlaikyti drėgmės balansą.

Augalai neimlūs nematodams, virusams (garbanei, dryžligei, lapų susisukimo virusui), tačiau jautrūs marui.

Skonis ir Panaudojimas Virtuvėje

Laura bulvės pasižymi puikiu skoniu ir yra universalios virtuvėje. Jų savybės atsiskleidžia gaminant įvairius patiekalus.

Pasak virtuvės šefų, renkantis Laura bulves maistui - suklysti neįmanoma. Šios bulvės turi pakankamai krakmolo, kuris reikalingas gaminant cepelinus, tačiau išlaiko savo formą ir sriubose, jei pjaustote bulves kubeliais. Išvirtos jos nėra linkusios patamsėti, todėl puikiai atrodo patiekiant su šaltibarščiais ar bulvių salotose. Sakoma, kad ši bulvių veislė yra populiarus pasirinkimas bulvytėms „fri”, na o lietuviškos virtuvės mėgėjams jos idealiai tiks kugeliui ar bulviniams blynams.

Bulvių Veislių Palyginimas

Štai palyginimas tarp Laura ir kitų populiarių bulvių veislių:

Veislė Odelės Spalva Minkštimo Spalva Paskirtis Ypatybės
Laura Raudona Ryškiai geltona Šviežiam vartojimui, perdirbimui Atspari sausrai, tinka įvairiems patiekalams
Vineta Gelsva Gelsva Šviežiam vartojimui Ankstyva, puikiai tinka košei
Jelly Geltona Geltona Šviežiam vartojimui Vėlyva, tinka gruzdinti
Colomba Geltona Geltona Šviežiam vartojimui Ankstyva, universali

Bulvių Auginimo Patarimai

Norint užauginti gausų ir kokybišką bulvių derlių, svarbu laikytis tam tikrų rekomendacijų:

  • Sodinkite ne maistines, o sertifikuotas sėklines bulves.
  • Kiekvienais metais bulvėms rinkitės naują vietą ir gerai išdirbkite žemę.
  • Nepasodinkite bulvių per giliai.
  • Naudokite specializuotas bulvėms bechlores mineralines trąšas.
  • Nebijokite vasarą bulvių palaistyti.
  • Prieš kasimą sandėliavimui, pašalinkite augalų likučius iš dirvos.

Jei bulves daiginsite ir pasodinsite po plėvele, pirmą derlių turėsite jau per Jonines.

Taigi, bulvių veislė Laura yra puikus pasirinkimas tiek mėgėjams, tiek profesionalams. Jos puikus skonis, universalumas virtuvėje ir atsparumas sausrai leidžia džiaugtis gausiu ir kokybišku derliumi.