Man atrodo, kad kiekvienas turi mokėti paruošti gerą jautienos troškinį, nes tai yra jaukiausias maistas ilgais ir vėsiais vakarais. Iš esmės, paruošti gerą jautienos troškinį yra visai paprasta, svarbiausia - pradėti nuo tikrai kokybiškos jautienos. Toliau - pilnas puodas rudens derliaus daržovių (svogūnų, česnakų, bulvių, morkų), sultinys ir sauja prieskonių. Troškiniai - rudens maistas, o šis šildantis, jaukus sodraus skonio jautienos troškinys - ak, visiškas dievų maistas! Žinot, yra tokia receptų kategorija - ne tik pilveliui, bet ir širdelei.
Esu išbandžiusi nesuskaičiuojamą kiekį jautienos troškinių receptų ir galiu drąsiai pasakyti - būtent šis yra TAS vienintelis ir nepakartojamas. Paskirkite šiam troškiniui savaitgalio dieną - tą, kai nereikės niekur skubėti, o pusantros valandos ant viryklės virsnojantis troškinys nevers trepsėti iš nekantrumo.
Jautienos troškinys su raudonuoju vynu
Čia naudoju ir raudonąjį vyną, kuris suteikia skonio gilumo visam troškiniui. Vyną pirmiausia gerai užkaitinu - tuomet išgaruoja didžioji dalis alkoholio, o vėliau troškinant 2,5 val alkoholis pasišalina galutinai.
Ingredientai:
- Jautienos mentė
- Druska
- Pipirai
- Aliejus
- Sviestas
- Svogūnai
- Česnakai
- Morkos
- Bulvės
- Raudonojo vyno actas
- Sultinys
- Cukrus
- Lauro lapeliai
- Čiobrelio šakelės
- Petražolės
Paruošimas:
- Jautienos mentę supjaustykite gabalėliais. Įtrinkite druska ir pipirais.
- Troškintuve virš vidutinės ugnies įkaitinkite du šaukštus aliejaus ir du šaukštus sviesto. Dėkite jautienos gabalėlius ir apskrudinkite po 2-3 minutes iš visų pusių. Labai svarbu jautieną kepti dalimis - taip, kad gabalėliai neliestų vienas kito ir gražiai apskrustų iš visų pusių.
- Dėkite į troškintuvą likusį šaukštą sviesto.
- Supilkite raudonojo vyno actą ir maišydami pakaitinkite dar porą minučių. Jei prie troškintuvo dugno yra prikibusių skrudėsių, švelniai nugrandykite juos mentele.
- Sudėkite apkeptą jautieną, supilkite sultinį, suberkite cukrų, įdėkite lauro lapelius ir čiobrelio šakeles.
- Trumpam išimkite troškintuvą iš orkaitės. Atidenkite ir sudėkite stambiais gabalėliais supjaustytas morkas, bulves. Išmaišykite, vėl uždenkite dangčiu ir grąžinkite į orkaitę. Troškinkite dar valandą.
- Patiekite troškinį dar šiltą, apibėrę saujele smulkintų žalumynų.
Kiti jautienos troškinio receptai ir patarimai
Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, sumeskite į gilesnį dubenėlį, apibarstykite atskirame indelyje sumaišytais prieskoniais (druska, pipirais, imbieru ir paprika) ir bent pusvalandį marinuokite. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Kalendras nuplaukite, nuvarvinkite ir smulkiai sukapokite. Morkas nuskuskite ir supjaustykite plonais šiaudeliais.
Ingredientai:
- Mėsa
- Druska
- Pipirai
- Imbieras
- Paprika
- Česnako skiltelės
- Svogūnai
- Kalendros
- Morkos
Jautieną supjaustome stambiais gabalėliais. Sumaišome su aliejumi, vorčesterio padažu, actu, garstyčiomis ir visais prieskoniais. Ketaus keptuvę dedame ant tiesioginės kaitros, pilame aliejaus ir kai įkaista, dedame kepti jautieną. Kepame per du kartus, nes svarbu, kad mėsa per daug nesiliestų tarpusavyje. Jautienos gabalėlius apskrudiname po kelias minutes iš abiejų pusių. Į keptuvę pilame aliejaus, dedame smulkintą svogūną, salierą, česnaką ir apkepiname porą minučių.
Paruošiame kepsninę kepimui netiesioginėje kaitroje. Dedame ketaus puodą, į jį perkeliame apskrudintą jautieną ir su miltais apkepintas daržoves. Pilame vorčesterio padažą, pomidorų pastą, sultinį, išmaišome ir įdedame lauro lapus. Po pusantros valandos suberiame stambiais gabalėliais pjaustytas bulves ir morkas. Troškiname dar maždaug valandą - pusantros, kol bulvės ir morkos suminkštėja.
Gaminti troškinį, žinoma, galima ir ant kaitlentės, ir orkaitėje, bet jei turite kamado tipo kepsninę, tai patikėkite manimi ir gaminkite būtent joje, nes skonis bent dvigubai geresnis, nei gaminant namų virtuvėje. Gamybai griliuje jums prireiks kokybiškų ketaus gaminių - kepimo indo mėsos apskrudinimui ir ketaus puodo troškinimui. Ketaus puodai ir keptuvės - vieni universaliausių maisto gamyboje, nes galima naudoti su visų tipų kaitlentėms, orkaitėje, kepsninėje ir net ant laužo.
Žingsniai:
- Keptuvėje gerai apskrudinkite jautienos gabaliukus iš visų pusių.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite šoninę iki traškumo.
- Į tą pačią keptuvę įdėkite svogūną ir morkas. Kepkite kol suminkštės. Įpilkite vyno, pavirkite 5-10 min., kad šiek tiek nugaruotų alkoholis.
- Atskirai keptuvėje svieste apkepkite grybus su česnaku iki minkštumo.
- Viską (mėsą, šoninę, daržoves, grybus) sudėkite į keraminį ar metalinį troškinimo indą (su dangčiu).
- Uždenkite dangčiu ir dėkite į orkaitę 150°C temperatūroje.
Skanaus!