Klaidžiojant prekybos centrų konditerijos skyriuose, kur atrodo, visko gerokai daugiau nei galinčių visa tai suvalgyti, vis dažniau norisi grįžus namo kažką pasigaminti pačiai. Kažką seno, pamiršto, bet labai savo ir artimo. Norisi, kad kvapai ir skonis nuneštų kažkur į vaikystę, kur viskas buvo gerokai paprasčiau, nors tada taip ir neatrodė. Sako, kad atgal nėra nei kelio nei takų, bet aš galvoju, kad tai netiesa. Kartais galima grįžti.
Pyragas - vienas seniausių konditerijos gaminių, gyvuojantis jau kelis tūkstantmečius. Jis buvo žinomas jau senovėje ir iki šiol neprarado savo populiarumo. Senovėje šis pyragas buvo gaminamas iš paprastų produktų: miltų, aliejaus, vandens ir uogienės. Bėgant amžiams, pyragas su uogiene įgavo naujų formų ir skonių. Dabar parduotuvių lentynose galima rasti įvairiausių pyragų su uogiene, kurie ruošiami iš įvairių rūšių miltų, pridedant kiaušinių, grietinėlės, medaus, riešutų ir daug kitų ingredientų.
Greitas ir Paprastas Pyragas su Uogiene
Tai gan lengvai ir paprastai pagaminamas pyragas su uogiene. Vienintelis niuansas, kurį reikia prisiminti, kad šiam pyragui labiausiai tinka tik labai tiršta uogienė. Šis pyragas su uogiene man primena vaikystę - tuo metu jis buvo itin populiarus. Mes jį vadindavom tiesiog trupininiu. Kiti jį dar vadina juodųjų serbentų pyragu. Taip yra todėl, kad jokia kita uogienė šitam pyragui netinka. Tai pyragas su uogiene iš taip vadinamos smėlinės tešlos. Jį lengvai galės pagaminti kiekviena šeimininkė. Tai labai skanus pyragas iš įprastų produktų, kurių paprastai turima visuose namuose, tad jį galima išsikepti visiškai neplanuotai. Paruošti labai paprasta - tereikia sumaišyti visus ingredientus ir iškepti. Pyrago skonis ir saldumas priklausys nuo uogienės pasirinkimo.
Gaminimo Eiga
- Klasikiniu būdu ant šio pyrago viršaus užklojama tešla.
- Kiaušinius su druska išplakite iki standumo. Į kiaušinių masę supilkite cukrų ir toliau plakite mikseriu. Po to supilkite augalinį aliejų, pieną ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
- Persijotus miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir viską po truputį pilkite į jau turimą masę. Pildami būtinai maišykite, kad neliktų gumuliukų. Tešla turi būti vientisa ir gana tiršta.
- Kepimo formą ištepkite riebalais ir į jos dugną sudėkite pusę paruoštos pyrago tešlos. Ant viršaus dėkite sluoksnį uogienės ir uždenkite jį likusia tešla.
Smėlinės Tešlos Pyragas su Uogiene
- Kepimo miltelius rankomis ar šakute sumaišykite su persijotais miltais ir ištirpintu sviestu taip, kad gautumėte trupinius. Po to suberkite cukrų, vanilę ir gautus trupinius dar kartą išmaišykite. Štai pyrago pagrindas ir paruoštas.
- Dabar įdėkite jį į šaldiklį 1 valandai.
- Kepimo formą ištepkite sviestu, įdėkite dalį pagamintų trupinių ir tolygiai juos paskirstykite ant dugno. Supilkite uogienę ir ją paskirstykite tolygiai. Svarbu, kad uogienės sluoksnis nebūtų labai storas. Likusiais trupiniais apibarstykite uogienę ir jūsų pyragas jau bus paruostas kepimui.
- Savo pyragą su uogiene pašaukite į iki +180 °C temperatūros įkaitintą orkaitę 25 minutėms.
Šokoladinis Pyragas su Vyšniomis
Greitai ir lengvai pagaminamas pyragas, kuriame labai daug šokolado, daug vyšnių, daug skonio, puikiai tiks jaukiam vakarui namuose prie puodelio arbatos, kakavos ir jaukaus pokalbio. Drėgnas, sunkus - subalansuotas šaltajam sezonui.
Šokoladinio pyrago su vyšniomis receptas
Ingredientai:
- 120 g sviesto
- 250 g juodojo šokolado
- 150 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 40 g kakavos
- 100 g miltų
Glajui:
- 100 g juodojo šokolado
- 100 ml pieno
- 100 g džiovintų vyšnių
- 50 ml alaus
Gaminimo žingsniai:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Paruoškite kvadratinę kepimo formą (20 x 20 cm).
- Ištirpinkite sviestą ir šokoladą, suberkite cukrų, gerai išmaišykite. Įmuškite kiaušinius. Miltus persijokite su kakava ir įmaišykite į sviesto ir šokolado masę. Tešlą sudėkite į formą ir kepkite 20 min.
- Džiovintas vyšnias užmerkite aluje.
- Glajui šokoladą ištirpinkite su pienu. Iškepusį pyragą subadykite peiliu, ant viršaus išdėliokite vyšnias ir pašlakstykite šokoladiniu glajumi. Leiskite glajui sustingti. Skanaus!
Kakavos Pyragas su Uogiene
Dubenyje sumaišykite pieną, cukrų ir uogienę. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Galite dėti mažiau cukraus, ypač jei naudosite labai saldžią uogienę. Supilkite augalinį aliejų, suberkite persijotą kakavą ir vėl viską labai gerai išmaišykite iki vientisos masės. Miltus persijokite, sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir dalimis suberkite į tešlą, kaskart maišydami iki vientisos masės. Svarbiausia nedėkite visų miltų iš karto. Atkreipkite dėmesį į tešlos konsistenciją. Turėtų gautis vienalytė, klampi, bet šiek tiek skystoka tešla. Jei tešla atrodo per tiršta galite ją šiek tiek praskiesti pienu. Jeigu priešingai - skystoka, įberkite dar šiek tiek miltų. Paruoštą tešlą supilkite į riebalais išteptą arba kepimo popieriumi išklotą kepimo formą.