pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Žuvies Patiekalai: Receptai su Nuotraukomis

Žuvis yra ne tik skanus, bet ir labai naudingas produktas, turintis daug baltymų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų ir mineralų. Jos įtraukimas į mitybą gali pagerinti širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, stiprinti imuninę sistemą ir netgi pagerinti nuotaiką. Šiame straipsnyje rasite įvairių žuvies receptų su nuotraukomis, kurie padės jums atrasti naujus skonius ir patiekalus, tinkamus tiek kasdieniam stalui, tiek šventėms.

Žuvies Pasirinkimas: Nuo Populiariausių Iki Rečiau Sutinkamų

Prieš pradedant gaminti, svarbu pasirinkti tinkamą žuvį. Populiariausios žuvies rūšys, dažnai pasirenkamos dėl savo skonio ir prieinamumo, yra lašiša, tunas, menkė ir plekšnė. Tačiau pasaulyje egzistuoja daugybė kitų žuvų, kurios gali pasiūlyti unikalius skonius ir tekstūras. Pavyzdžiui, ešerys, karpis, dorada, otas, skorpionžuvė ar netgi silkė, tinkamai paruošta, gali tapti tikra delikatesu.

Renkantis žuvį, svarbu atkreipti dėmesį į jos šviežumą. Šviežia žuvis turi blizgančias akis, elastingą mėsą, malonų jūros kvapą ir ryškias žiaunas. Jei žuvis turi nemalonų kvapą, jos mėsa yra minkšta ir akys drumstos, geriau jos nepirkti.

Pagrindiniai Žuvies Paruošimo Būdai

Žuvį galima paruošti įvairiais būdais: kepti, virti, troškinti, kepti orkaitėje, ant grilio, rūkyti, marinuoti ar netgi valgyti žalią (pvz., suši). Kiekvienas paruošimo būdas suteikia žuviai skirtingą skonį ir tekstūrą.

Kepta Žuvis

Kepta žuvis yra greitas ir paprastas būdas paruošti skanų patiekalą. Svarbu naudoti gerą keptuvę ir tinkamą aliejų (pvz., alyvuogių arba kokosų aliejų). Žuvis turėtų būti gerai nusausinta ir apvoliota miltuose arba krakmole, kad susidarytų traški plutelė. Kepti reikia ant vidutinės ugnies, kol žuvis taps auksinės spalvos ir lengvai atsiskirs nuo kaulų.

Virta Žuvis

Virta žuvis yra sveikas ir lengvas patiekalas. Žuvį galima virti vandenyje, sultinyje, piene arba vyno padaže. Svarbu nepervirti žuvies, nes ji gali tapti sausa ir beskone. Virti reikia ant mažos ugnies, kol žuvis taps minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulų.

Troškinta Žuvis

Troškinta žuvis yra puikus būdas paruošti aromatingą ir sultingą patiekalą. Žuvį galima troškinti su daržovėmis, prieskoniais, padažais arba vynu. Troškinti reikia ant mažos ugnies, kol žuvis taps minkšta ir įsisavins visus skonius.

Kepta Žuvis Orkaitėje

Kepta žuvis orkaitėje yra patogus ir sveikas būdas paruošti patiekalą. Žuvį galima kepti folijoje, kepimo rankovėje arba tiesiog ant kepimo skardos. Svarbu pasirinkti tinkamą temperatūrą ir kepimo laiką, kad žuvis neperkeptų ir išliktų sultinga.

Žuvis Ant Grilio

Žuvis ant grilio yra puikus patiekalas vasaros vakarams. Svarbu naudoti gerai įkaitintą grilį ir tinkamai paruošti žuvį. Žuvį reikia aptepti aliejumi ir pagardinti prieskoniais. Kepti reikia ant vidutinės ugnies, kol žuvis taps auksinės spalvos ir lengvai atsiskirs nuo grotelių.

Žuvies Receptai

Žemiau pateikiami keli žuvies receptai su nuotraukomis, kurie padės jums atrasti naujus skonius ir patiekalus.

Lašiša Kepta Orkaitėje su Citrina ir Žolelėmis

Ingredientai:

  • Lašišos filė - 500 g
  • Citrina - 1 vnt.
  • Šviežios žolelės (krapai, petražolės, rozmarinai) - pagal skonį
  • Alyvuogių aliejus - 2 šaukštai
  • Druska, pipirai - pagal skonį

Paruošimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Lašišos filė nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  3. Aptepkite filė alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Citriną supjaustykite griežinėliais.
  5. Kepimo skardą išklokite folija, ant viršaus dėkite lašišos filė.
  6. Ant žuvies dėkite citrinos griežinėlius ir smulkintas žoleles.
  7. Kepkite orkaitėje apie 15-20 minučių, arba kol žuvis taps minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulų.

Menkė Kepta Keptuvėje su Daržovėmis

Ingredientai:

  • Menkės filė - 400 g
  • Morkos - 1 vnt.
  • Svogūnas - 1 vnt.
  • Paprika - 1 vnt.
  • Česnakas - 2 skiltelės
  • Alyvuogių aliejus - 2 šaukštai
  • Druska, pipirai, paprika - pagal skonį

Paruošimas:

  1. Menkės filė nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
  2. Morkas, svogūną ir papriką supjaustykite juostelėmis.
  3. Česnaką susmulkinkite.
  4. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi.
  5. Sudėkite daržoves ir kepkite, kol suminkštės.
  6. Pagardinkite daržoves druska, pipirais ir paprika.
  7. Sudėkite menkės filė į keptuvę ir kepkite iš abiejų pusių, kol žuvis taps auksinės spalvos ir lengvai atsiskirs nuo kaulų.
  8. Patiekite su virtomis bulvėmis arba ryžiais.

Žuvies Sriuba

Ingredientai:

  • Žuvies filė (lašiša, menkė, otas) - 500 g
  • Bulvės - 3 vnt.
  • Morkos - 1 vnt.
  • Svogūnas - 1 vnt.
  • Salieras - 1 stiebas
  • Vanduo arba žuvies sultinys - 1.5 l
  • Lauro lapai - 2 vnt.
  • Juodieji pipirai - 5-6 vnt.
  • Druska, krapai - pagal skonį

Paruošimas:

  1. Žuvies filė supjaustykite kubeliais.
  2. Bulves, morkas, svogūną ir salierą supjaustykite kubeliais.
  3. Į puodą supilkite vandenį arba žuvies sultinį, įdėkite lauro lapus ir juoduosius pipirus.
  4. Užvirkite ir sudėkite bulves, morkas, svogūnus ir salierus.
  5. Virkite, kol daržovės suminkštės.
  6. Sudėkite žuvies kubelius ir virkite dar 5-7 minutes, kol žuvis išvirs.
  7. Pagardinkite druska ir smulkintais krapais.
  8. Patiekite karštą.

Tunas su Sezamų Sėklomis ir Sojos Padažu

Ingredientai:

  • Tuno filė - 300 g
  • Sezamo sėklos - 3 šaukštai
  • Sojos padažas - 3 šaukštai
  • Alyvuogių aliejus - 1 šaukštas
  • Medus - 1 šaukštelis
  • Imbieras (smulkintas) - 1 šaukštelis
  • Česnakas (smulkintas) - 1 skiltelė
  • Žalios citrinos sultys - 1 šaukštas

Paruošimas:

  1. Tuno filė supjaustykite stačiakampiais gabalėliais.
  2. Sumaišykite sezamo sėklas su druska ir pipirais.
  3. Apvoliokite tuno gabalėlius sezamo sėklose.
  4. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi.
  5. Kepkite tuną iš visų pusių po 1-2 minutes, kad vidus liktų rausvas.
  6. Sumaišykite sojos padažą, medų, imbierą, česnaką ir žalios citrinos sultis.
  7. Patiekite tuną su sojos padažu ir ryžiais.

Silkė su Bulvėmis ir Svogūnais

Ingredientai:

  • Silkės filė - 400 g
  • Bulvės - 500 g
  • Svogūnai - 2 vnt.
  • Actas - 2 šaukštai
  • Aliejus - 3 šaukštai
  • Druska, pipirai - pagal skonį
  • Krapai - pagal skonį

Paruošimas:

  1. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite riekelėmis.
  2. Silkės filė supjaustykite gabalėliais.
  3. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.
  4. Sumaišykite bulves, silkę ir svogūnus.
  5. Pagardinkite druska, pipirais, actu ir aliejumi.
  6. Pabarstykite smulkintais krapais.
  7. Patiekite atvėsintą.

Žuvies Patiekalų Derinimas su Gėrimais

Žuvies patiekalų skonį puikiai papildo tinkamai parinkti gėrimai. Prie lengvų žuvies patiekalų, tokių kaip virta menkė ar kepta plekšnė, puikiai tinka sausi baltieji vynai (pvz., Sauvignon Blanc, Pinot Grigio). Prie riebesnių žuvų, tokių kaip lašiša ar tunas, galima rinktis sodresnius baltuosius vynus (pvz., Chardonnay) arba lengvus raudonuosius vynus (pvz., Pinot Noir). Prie žuvies sriubos puikiai tinka sausas rožinis vynas. O prie silkės su bulvėmis puikiai dera šalta degtinė ar alus.

Patarimai ir Gudrybės

  • Norint, kad kepta žuvis būtų traški, prieš kepant ją reikia gerai nusausinti ir apvolioti miltuose arba krakmole.
  • Norint, kad virta žuvis būtų sultinga, ją reikia virti ant mažos ugnies ir nepervirti.
  • Norint, kad žuvis kepta orkaitėje būtų skani, ją reikia kepti folijoje arba kepimo rankovėje.
  • Norint, kad žuvis ant grilio būtų skani, ją reikia aptepti aliejumi ir pagardinti prieskoniais.
  • Norint, kad žuvies sriuba būtų skani, ją reikia virti su šviežiomis daržovėmis ir prieskoniais.

Žuvies Patiekalai Skirtingoms Dietoms

Žuvis yra puikus produktas įvairioms dietoms. Žmonėms, besilaikantiems mažai angliavandenių dietos, puikiai tinka kepta, kepta orkaitėje arba ant grilio žuvis su daržovėmis. Vegetarams, valgančiams žuvį (pescetarians), žuvis yra puikus baltymų šaltinis. Žmonėms, alergiškiems gliutenui, žuvis yra puikus pasirinkimas, nes ji natūraliai neturi gliuteno. Svarbu tik atkreipti dėmesį į padažus ir prieskonius, kad jie taip pat būtų be gliuteno.

Lašiša druskoje

O grilio mėgėjams verta išbandyti lašišą druskoje. Iškepusi ji bus minkšta, sultinga ir tikrai ne per sūri. Šis patiekalas ypatingai tiks didesniam draugų ar šeimos ratui.

Ingredientai:

  • Žuvis
  • Druska
  • Kiaušinio baltymas
  • Prieskoniai
  • Prieskoninės žolelės
  • Citrina

Paruošimas:

  1. Išdorokite žuvį, nuvalykite žvynus, išimkite žiaunas, nupjaukite pelekus ir labai švariai nuplaukite.
  2. Žuvies vidų įtrinkite prieskoniais, įdėkite prieskonines žoleles ir riekelėmis pjaustytą citriną.
  3. Į didelį dubenį suberkite druską ir po truputį įmaišykite kiaušinio baltymą. Reikia, kad susidarytų šlapio smėlio konsistencijos pasta.
  4. Ant kepimo skardos dėkite druskos pagrindą, atkartojantį žuvies formą.
  5. Ant viršaus dėkite anksčiau paruoštą žuvį ir labai sandariai ją „užklokite“ likusia druskos mase, kad neliktų jokių tarpų.
  6. Kepkite iki 200°C įkaitintoje „LA CAJA CHINA“ kepsninėje maždaug 30-40 minučių. Patikrinkite įkišdami termometrą į storiausią mėsos dalį ir įsitikinkite, kad žuvis pasiekė 62°C.
  7. Peiliu atsargiai nupjaukite vidurinę druskos dalį.
  8. Švelniai pašalinkite druskos plutą, ji turėtų švariai atkibti nuo žuvies.
  9. Švelniai įpjaukite odą galvos gale ir nulupkite ją nuo visos žuvies.

Padažas:

  1. Salotų lapus stambiai suplėšykite, pašlakstykite aliejumi, apiberkite riešutais ir išmaišykite.
  2. Citriną perpjaukite pusiau ir kepkite grilyje, kol paskrus.
  3. Keptos citrinos sultis sumaišykite su tahini pasta, smulkinta šviežia kalendra, žiupsneliu druskos ir smulkintu česnaku.
  4. Gautą padažą maišydami atskieskite vandeniu iki norimos konsistencijos.
  5. Šis padažas puikiai tiks tiek prie žaliųjų salotų, tiek prie druskoje keptos lašišos.

SKANAUS!

Padažas su krevetėmis

Egzotiškesnių skonių mėgėjams šefas prie žuvies siūlo pasigaminti nekasdienio padažo su krevetėmis, o lėkštėje pateikus su juodaisiais ryžiais patiekalas atrodys nuostabiai.

Ingredientai:

  • 4 vnt.
  • Žiupsnelio druskos
  • Žuvies file
  • alyvuogių aliejaus
  • šviežiai maltais pipirais
  • tarkuota citrinos žievele
  • sviestas
  • šviežio čiobrelio

Paruošimas:

  1. Žuvies file paskaninkite druska, šviežiai maltais pipirais ir tarkuota citrinos žievele.
  2. Į keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, jam įkaitus dėkite žuvies filė oda žemyn, truputį paspauskite ir kepkite ant aukštesnės nei vidutinė kaitros, kol žuvies odelė apskrus ir lengvai atšoks nuo keptuvės apačios, apie 2-3 minutes.
  3. Žuvį apverskite, nuimkite nuo kaitros, įdėkite sviesto, citrinos žievelės, šviežio čiobrelio.
  4. Sviestui tirpstant laistykite jį ant žuvies filė keletą minučių.

Padažas:

  1. Pjaustytą morką, svogūną ir česnaką kepkite ant vidutinės kaitros, kol suminkštės.
  2. Į keptuvę sudėkite švariai nuplautas krevetes su kiautu ir kepkite apie 10 minučių.
  3. Supilkite sultinį ir pomidorų padažą, kaitinkite ant vidutinės kaitros, kol nugaruos, apie 10 minučių.
  4. Viską labai gerai sutrinkite, jei reikia, perkoškite per smulkų sietą. Jeigu neturite trintuvo, kuris iki tyrės susmulkintų ir krevečių lukštus, naudokite krevetes be kiauto.
  5. Tuomet nuolat maišant po truputį dėkite šaltą sviestą ir maišykite, kol ištirps.
  6. Pagardinkite druska, jei reikia.

Juodieji ryžiai:

  1. Žiupsnelio druskos
  2. Suberkite ryžius į užvirusį pasūdytą vandenį ir virkite ant vidutinės kaitros apie 15-20 minučių.

Tikimės, kad šis straipsnis įkvėps jus eksperimentuoti su žuvies patiekalais ir atrasti naujus skonius.