Net pats nustebau, kai savo bloge neradau keptų šonkauliukų receptų - vien tik troškinti. Tai nusprendžiau šį nesusipratimą ištaisyti. Taigi, labai paprastas, lengvas receptas. Ypatingai tiks, jei neturite laiko kažką ruošti arba tiesiog tingite.
Paprasčiau tariant, tai yra geriausias itin sultingų ir švelnių kiaulienos šonkauliukų receptas. Iš esmės šį orkaitėje keptą patiekalą paruošti gana paprasta.
Nors kiaulienos šonkauliai atrodo neatsiejami nuo dūmo kvapo ir kepimo grilyje, tačiau šaltuoju metų laiku jį kurti prisiverčia ne visi. Vėstant orams norisi namų jaukumo ir gardžiais kvapais juos užliejančių patiekalų. Pagyrų sulauksiančią vakarienę lengvai paruošite, jei gaminsite kiaulienos šonkaulius.
Kiaulienos šonkauliai labai skanūs patiekti su virtomis bulvėmis ir mėgstamomis daržovių salotomis. „Prie šių šonkauliukų puikiai tiks orkaitėje keptos bulvės bei šviežių daržovių salotos. Nesijaudinkite, jeigu padažo paruošėte per daug - barbekiu padažas puikiai tiks patiekti jau su iškepusiais šonkauliais prie pasirinkto garnyro ar prie kito mėsos patiekalo“, - sako B.
Ingredientai
- Kiaulienos šonkauliukai - 1 kg;
- Česnakas - 4-5 skiltelės;
- Druska, malti juodieji pipirai - pagal skonį;
- Augalinis aliejus kepimui.
Ingredientai geriausiems šonkauliams (6-8 porcijos):
- 2-3 kg kiaulienos šonkaulių
- druskos, įvairių pipirų, kelių lauro lapelių
- 1-2 svogūnų
Padažui:
- 1 šaukšto medaus
- 2 šaukštų pomidorų padažo
- 2 šaukštų sojų padažo
- 1 šaukšto grūdėtų garstyčių
- po 2 šaukštelius raudonėlių ir saldžiosios paprikos
- 1 šaukštelio džiovinto česnako
- ½ svogūno
- 2-3 cm tarkuoto imbiero šaknies
Kepti brokoliai ir žiediniai kopūstai (6-8 porcijos) Reikės:
- 1 žiedinio kopūsto
- 1 brokolio
- kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
- druskos
- šviežiai maltų pipirų
Prieskonių mišiniui paruošti reikės:
- 2 v. š. rudojo cukraus
- 2 a. š. aitriosios paprikos miltelių
- 2 a. š. saldžiosios paprikos miltelių
- žiupsnelio druskos bei garstyčių miltelių
- 1 a. š. sviesto.
Padažui reikės:
- 4 v.š. pomidorų padažo;
- 4 v.š. saulėgrąžų aliejaus;
- 1 a.š. kmynų;
- 1 a.š. pipirų;
- 1 a.š. rudojo cukraus;
- 1 a.š. paprikos.
Gaminimo eiga
Kiaulienos šonkaulius nuplauname, nusausiname ir supjaustome po vieną kauliuką. Apibarstome druska, pipirais, išspaudžiame česnako skilteles, sumaišome ir paliekame pastovėti 20-30 minučių.
Supjaustome šonkauliukus po vieną kauliuką arba kaip jums skaniau. Tada imame po vieną šonkauliuką gerai apvoliojame marinate ir dedame į maišą. Likusį marinatą irgi supilame ant šonkauliukų ir viską marinuojame bent porą valandų.
Kiaulienos šonkaulius pasūdykite ir dėkite į sūdytą vandenį. Į puodą taip pat dėkite į ketvirčius padalintą svogūną, kelis lauro lapus ir įvairių pipirų. Puodą užvirkite ir leiskite ant mažos ugnies virti apie valandą.
Išvirus šonkaulius išimkite iš puodo, gerai nuvarvinkite, leiskite pravėsti.Paruoškite šonkauliukų marinatą: dubenėlyje išmaišykite medų, pomidorų, sojos padažus, garstyčias ir prieskonius.Į kepimo formą dėkite apvirtus šonkaulius, juos ištepkite dalimi marinato ir pašaukite į 190-200 laipsnių orkaitę, kepkite apie 15 min. Joms praėjus šonkaulius reikia apversti, vėl ištepti marinatu ir kepti dar 15 min., procedūrą vėl pakartoti. Iš viso šonkauliai kepa 45 min.
Kol šonkauliai kepa - pasigaminkite garnyrą. Žiedinį kopūstą ir brokolį supjaustykite stambiais gabalėliais, dėkite į kepimo formą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite žiupsnelį druskos ir pipirų. Dėkite kepti kartu su šonkauliais.
Į keptuvę pilame augalinį aliejų ir jam įkaitus dedame šonkauliukus. Uždengus dangtį kepame, iš abiejų pusių, apie 15-20 minučių. Jeigu šonkauliukai mėsingi, reikės kepti ilgiau. Skaniau!
Padažo gaminimas
Pirmiausia paruoškite padažą: keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei česnaką, kol šie įgaus auksinį atspalvį. Sudėkite visus likusius ingredientus ir kaitinkite, kol padažas užvirs. Sumažinkite kaitrą ir vis pamaišydami virkite padažą apie 25 min., kol jis sutirštės.
Kol šonkauliukai kepa, pasigaminkite padažą. Į keptuvę supilkite aliejų ir jame pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną. Susmulkinkite česnaką ir pakepinkite dar 30 sekundžių. Įpilkite pomidorų padažo, kmynų, pipirų, rudojo cukraus, paprikos ir obuolių sidro acto , Vusterio padažo ir kepsnių padažo. Viską šiek tiek pamaišyti ir tada nukelti nuo ugnies.
Kepimas orkaitėje
Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 135 laipsnių. Jei reikia, šonkaulius supjaustykite mažesniais gabalėliais. Kruopščiai sumaišykite visus prieskonių mišinio ingredientus ir įtrinkite šonkaulius. Kaip jau minėta, mėsą reikia kepti lėtai ir žemoje temperatūroje. Vienas kilogramas mėsos iškeps maždaug 2,5 valandos, bet jei norite, kad ji subyrėtų, tai užtruks mažiausiai 3-4 valandas. Aišku, kiaulienos šonkauliukai yra tokie, jų reikės bent kilogramo.
Įkaitinkite orkaitę iki 150°C. Šonkauliai turi turėti šiek tiek riebalų, tačiau ne per daug. Jei riebalai dengia visą šonkaulių eilę, atsargiai pašalinkite riebalų sluoksnį - jų turi likti tiek, kad būtų gražiai pasiskirstę juostelėmis tarp raumenų. Šonkaulius įtrinkite citrinos sultimis ir prieskonių mišiniu. Mėsą dėkite ant kepimo formos ir sandariai uždenkite folija, blizgančia puse į išorę. Kepkite 2-2,5 val., kol mėsa bus minkšta ir lengvai atsiskirs nuo kaulo.
Ištraukite šonkaulius iš orkaitės ir nupilkite susidariusį skystį. Padidinkite orkaitės kartį iki 270°C, o tuo tarpu šonkaulius aptepkite barbekiu padažu ir dar 5 min.
Galima šonkaulius ruošti ir vadinamojo lėtojo virimo būdu. Jeigu tokio neturite, šonkaulius galite paruošti orkaitėje. Sudėkite juos į puodą storu dugnu, uždenkite, pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 2 valandas 160 laipsnių temperatūroje.
Galų gale, iškepusius šonkauliukus užpilame padažu.
Patarimai
Svarbu pasirinkti vidutinius arba pilnus šonkaulius. Kai tik šonkauliukai bus karšti, jie labai greitai susitrauks ir jums nebeliks ką valgyti. Todėl labai mėsingi šonkauliukai kepami daug ilgiau, todėl reikia juos stebėti. Kitas dalykas, į kurį reikia atkreipti dėmesį, yra riebalai.
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Kiaulienos šonkauliai | 1 kg |
Česnakas | 4-5 skiltelės |
Druska, pipirai | Pagal skonį |
Augalinis aliejus | Kepimui |