Paskutinis mados klyksmas JAV yra maži, minkšti, papuošti sausainiai ant pagaliukų. Cake pops’ai - tikras šventinis desertas - ne tik puikus ir viliojantis žavia išvaizda, bet ir pareikalaujantis iš jį gaminančio kantrybės, kruopštumo ir šiek tiek laiko.
Sausainių tešla ir kepimas
Pradėkime nuo klasikinių popsiukų, jiems laiko ir kantrybės reikės daugiausia, tačiau rezultatas tikrai to vertas! Pirmiausia, reikės paruošti tešlą.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai: 1 vnt.
- Vanilė: 1 arbatinis šaukštelis (1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto arba 2 arbatiniai šaukšteliai)
- Citrina: 1 vnt. (1 valgomasis šaukštas)
Tešlos gaminimas:
- Dubenyje sumaišykite miltus ir druską.
- Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu suplakite minkštą kambario temperatūros sviestą ir cukrų.
- Į sviesto ir cukraus plakinį įmuškite kiaušinį. Plakite lėtai, kol gausite vientisą masę.
- Į sviesto plakinį suberkite miltų mišinį. Lėtai plakite elektriniu plaktuvu apie pusę minutės, kol gausite vientisą masę ir ji ims kibti prie plaktuvo antgalių.
- Iš paruoštos tešlos suformuokite rutulį. Suvyniokite jį į maistinę plėvelę. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite ten apie 30 minučių.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir iškočiokite tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iki maždaug 1 cm storio. Nekočiokite tešlos ploniau, nes bus labai sunku įsmeigti pagaliukus, be to, sausainiai praras savo minkštumą ir purumą. Iš pradžių tešlą kočioti gali būti sunku, tačiau po kelių minučių kambario temperatūroje ji suminkštės ir ims kočiotis sklandžiau.
- Iškočiotą tešlą vėl dėkite atgal į šaldytuvą ir palaikykite 45 minutes. Išėmę tešlą iš šaldytuvo, gėlytės formos sausainių formele išspauskite sausainius.
- Paruoštus sausainius vėl dėkite į šaldytuvą ir palaikykite nuo 30 minučių iki 1 valandos, nes taip sausainiai kepdami geriau išlaikys formą.
- Kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min., kol kraštai taps aukso spalvos.
Glajaus paruošimas ir dekoravimas
Sausainius iškepėte, dabar pats metas pasiruošti glajų ir dekoruoti sausainius.
Glajaus gaminimas:
- Paruoškite glajų, reikalingą sausainiams dekoruoti. Dubenyje šakute lengvai suplakite kiaušinio baltymą. Tuomet po kelis šaukštus berkite miltelinį cukrų, toliau plakdami ir nuolat stebėdami konsistenciją.
- Siekiant paruošti idealios konsistencijos glajų, galima naudoti „10 sekundžių taisyklę“.
- Paruoštą glajų supilkite į konditerinį maišelį su pačiu mažiausiu apvaliu antgaliu. Dekoruokite sausainius.
Alternatyvūs Cake Pops receptai
Žavūs gražuoliai Cake Pops’ai gali būti labai greitai pagaminami - išvengiant biskvito kepimo, juos galima sulipdyti iš smulkintų sausainių ir gardžiojo grietinėlės sūrio. Šlakelis citrinos sulčių ir tarkuota žievelė suteikia čia labai tinkančio gaivumo - pyragaičių pagrindas gaunasi lengvas ir ne per saldus. Greitus Cake Pops sumaniau pagaminti puikiame justataste.com tinklaraštyje aptikusi siūlomą panašų receptą su šviesiais „Oreo“ sausainiais - juos pakeičiau pas mus paplitusiais „Selga“, kurie tiko kaip čia buvę. Apie šokoladą - juodąjį ištirpinti ir juo šokoladuoti visada paprasčiau. Tačiau šiame recepte aš pirmenybę teikiu baltajam - su juo citrina dvelkiantys pyragaičiai man tobulai skanūs.
Cake Pops iš sausainių ir grietinėlės sūrio:
- Sutrupinkite pyragaičius ir sumaišykite juos su pyrago trupiniais.
- Įmaišykite sūrį „Philadelphia“ ir cukrų „Farinas“.
- Suformuokite norimo dydžio rutuliukus, sudėkite juos į lėkštę ir dėkite į šaldytuvą.
- Karšto vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje (žemoje temperatūroje) ištirpinkite šokoladą.
- Vieną pagaliuko galą įmerkite į šokoladą ir palikite atvėsti (į dubenį pripilkite ryžių ir į juos susmaigstykite pagaliukus).
- Pagaliukams išdžiūvus, įsmeikite į kiekvieną sausainio rutuliuką po pagaliuką ir panardinkite į ištirpintą šokoladą.
- Panardinkite rutuliukus į kepinių pabarstukus arba apibarstykite rutuliukus pabarstukais ir palikite sustingti.
Sausainių "kiaušinių" receptas
Štai dar vienas receptas, kurį galite išbandyti: sausainių "kiaušiniai".
Reikalingi produktai:
- 400 g sausainių „Gaidelis" (ar kažkokių panašių) trupinių
- 180 g sviesto
- 1 kondensuoto pieno indelio
- 4-6 v. š. kakavos
Gaminimo eiga:
- Sviestą reikia ištrinti, sumaišyti su kondensuotu pienu, kakava, sausainių trupiniais (geriausia sausainius tiesiog sutrupinti ar sumalti) ir viską gerai išmaišius, bent pusvalandį palaikyti šaldytuve, kad tešla pastingtų.
- Tuomet šiek tiek aliejumi išteptom rankom jau galima formuoti kiaušinius, į kurių vidų įdedamas siurprizas: migdolo, lazdyno, graikiškas ar koks kitoks riešutas.
Patarimai ir gudrybės
Cake pops’ams susmeigti reikia indo su balastu - galima naudoti ryžius, žirnius, žemės riešutus.
Glazūra - galima rinktis gatavą arba šokoladuoti tirpintu šokoladu. Lengviausia šokoladuoti juodu, kokybišku bent 70 proc.
Apie pagaliukus - geriausiai turėti tam tikslui parduodamus plastikinius pagaliukus, arba naudoti standžius popierinius kokybiškus šiaudelius.
Labai svarbu nepatingėti ir prieš smeigiant pagaliuką į pyragaitį, jo galą pamerkti į tirpintą šokoladą ar kitą glazūrą, įsmeigti į popsiuką ir apvertus aukštyn kojomis palaikyti šaldytuve bent 20 minučių.
Alternatyvos ir improvizacijos
- Nenorite nieko kepti? Pravers receptas iš trupintų Selga sausainių, sumaišytų su greitinėlės sūriu.
- Panašus variantas - pyragaičiai iš smulkintų Oreo sausainių - juos galime pagaminti mini tortukų formos.
- Galimas ir dar trumpesnis kelias - Oreo nesmulkinti, tiesiog šokoladuoti, smeigti ant pagaliuko ir puošti pabarstukais.
- Panašiai galime pasielgti su bananais - iš jų pagaminsime sveikesnį desertą vaikams.
- Beje, vietoje įprasto šokoladavimo, galime paimprovizuoti - sukurti žvėriukų personažų - kalėdinių elniukų ar kitų, vaikams patinkančių būtybių.
- Dar viena alternatyva - Cake pops’ai iš spragėsių.