pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pyragas su chia sėklomis: receptai ir naudingos savybės

Chia sėklos, lietuviškai vadinamos ispaninių šalavijų sėklomis, jau keletą metų karaliauja pasaulio maisto trend’ų viršūnėse. Šios iš Centrinės Amerikos kilusios mažos sėklos yra tikras super maistas, savyje turintis itin daug naudingųjų medžiagų - omega 3, kalcio, geležies, kalio, magnio, ląstelienos, baltymų, seleno, fosforo, antioksidantų. Naudos, kurias jos suteikia mūsų organizmui sunkiai suskaičiuojamos, bet dažniausiai kalbama apie pagalbą virškinimui, širdžiai, kraujotakai, kaulams ir raumenims, cholesterolio ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimą, senėjimo procesų stabdymą.

Vienas ir populiariausių chia sėklų receptų yra chia pudingas. Chia pudingas ne tik itin naudingas sveikatai, bet ir labai universalus. Pačių sėklų skonis yra gana neutralus, todėl pudingas puikiai tinka su pačiais įvairiausiais priedais.

Chia pudingas: bazinis receptas

Nesvarbu, kiek laiko ryte turite - šie paprasti ir greitai paruošiamas chia pudingas leis jums pradėti dieną sveikai ir be streso. Šį skanų pusryčių patiekalą galite paruošti iš vakaro.

Ingredientai:

  • 4 v.š. chia sėklų
  • 300 ml. mėgstamo pieno (pvz., kokosų, migdolų)
  • 1 v.š. saldiklio (medaus, klevų sirupo ar kt.)

Gaminimas:

  1. Į indelį beriame visus ingredientus, gerai išmaišome.
  2. Leidžiame pastovėti penkias minutes ir dar kartą išmaišome.
  3. Laikome sandariame indelyje šaldytuve per naktį arba mažiausiai 3 valandas.

Priedai chia pudingui:

  • Įdėkite pasirinktas uogas ar smulkintus vaisius, pavyzdžiui, mėlynes ar avietes.
  • Išbandykite įvairius vaisius: be uogų, pabandykite naudoti mangą, ananasą, bananus ar abrikosus.
  • Pridėkite riešutų arba sėklų: Norėdami suteikti papildomų sveikųjų riebalų ir baltymų, į chia pudingą galite įmaišyti smulkintus migdolus, graikinius riešutus, kanapių sėklas arba saulėgrąžas.
  • Pakeiskite saldiklius: vietoj tradicinio cukraus ar sirupo galite naudoti stevią, agavų sirupą arba medų.

Pavyzdžiai:

  • Kakavinis chia pudingas su bananais: Bazinį chia pudingą sumaišome su 1 a.š. kakavos.
  • Chia pudingas su trintais vaisiais: Į stiklinę dedame chia pudingo, ant viršaus sutrintų vaisių (kivis, bananas, špinatai).

Bazinis chia pudingas šaldytuve sandariame indelyje puikiai laikosi iki 5 dienų, todėl galite pasigaminti daugiau ir subalansuotais pusryčiais džiaugtis beveik visą savaitę. Puiki išeitis tiems, kurie rytais skuba ir neturi laiko pusryčių gamybai.

Cukinijų pyragas su chia sėklomis

Specialią vietą cukinijų sezono metu užima pyragai. Kaip ir daugeliui pyragų su daržovėmis, tešlos užmaišymui tikrai nesugaišsite ilgai, tad įjunkite orkaitę ir tada pradėkite ruošti tešlą.

Ingredientai:

  • 2 valg. š. chia sėklų
  • 1 ir 2/3 stiklinės tarkuotų cukinijų
  • Grikių ir migdolų miltai
  • Varškė
  • Aliejus
  • Vanilė
  • Kepimo milteliai
  • 2 kiaušiniai
  • Cukrus

Gaminimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 160C.
  2. Kiaušinius su cukrumi plakite elektriniu plaktuvu apie 8 minutes, kol masė taps labai puri.
  3. Dideliame dubenyje sumaišykite tarkuotas cukinijas, grikių ir migdolų miltus, varškę, aliejų, chia sėklas, vanilę ir kepimo miltelius.
  4. Dalimis supilkite plaktų kiaušinių masę ir lengvai išmaišykite (jokiais būdais neplakite ar nemaišykite ilgai).
  5. Masę supilkite į pailgą kekso formą (26x8 cm), išklotą pergamentiniu popieriumi.
  6. Kepkite apie 60-65 min. arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į pyrago vidų, bus sausas.
  7. Palikite kepimo formoje pyragą atvėsti.

Pyrago sudėtyje yra varškės ir, jei norite, kad pjaustant pyragą matytųsi varškės gabalėliai, nesistenkite išsukti masės iki vientisumo, o atvirkščiai, palikite varškę nepilnai sutrintą.

Avižinis pyragas su chia sėklomis

Ingredientai:

  • 55 g avižinių dribsnių
  • 70 g migdolų riešutų
  • 80 g anakardžių riešutų
  • 1 a. š. druskos
  • 3 vnt datulių
  • 3 v. š. kokosų aliejaus (skysto)
  • 1 v. š. šalto vandens
  • 4 v. š. chia sėklų
  • 250 ml kokosų pieno
  • Klevų sirupas (pagal skonį)
  • 1 valg. š. želatinos
  • 2 valg. š. jogurto

Gaminimas:

  1. Į indelį suberti chia sėklas ir užpilti 250 ml kokosų pienu ir klevų sirupu, palikti jog išbrinktų.
  2. Želatiną užpilti likusiu kokosų pienu.
  3. Avižinius dribsnius, migdolus ir anakardžius susmulkinti, nemalkite iki miltų.
  4. Sudėti druską, datules, sumalti.
  5. Supilti kokosų aliejų ir šaltą vandenį. Masė turi būti drėgna ir lipni.
  6. Į kepimo formą (rekomenduojama 15 cm) sudėti sumaltą masę ir gerai suspausti. Padėti į šaldytuvą.
  7. Išbrinkusią želatiną pašildyti kol ištirps. Palikti atvėsti.
  8. Į indelį su chia sėklomis sudėti jogurtą, gerai išmaišyti.
  9. Sudėti atvėsusią želatiną ir gerai išmaisyti.
  10. Visą masę dėti į kepimo formą, kur jau paruoštas pagrindas.