Miltiniai blynai daugeliui yra savaitgalio pusryčių patiekalas. Kad paįvairinti blynų repertuarą, galite kepti vis kitokius blynus. Siūlome paragauti sveikesnį blynų variantą su grikių miltais. Iškepa putlūs ir purūs blyneliai. Kad greičiau paruošti pusryčius, siūloma blynų tešlą užmaišyti iš vakaro. Taip bus nušauti du zuikiai - ir tešla subręs, ir darbo ryte bus mažiau. Liks tik keptuvę įkaitinti ir stalą padengti.
Blynai be glitimo ir be pridėtinio rafinuoto cukraus
Blynai be glitimo ir be pridėtinio rafinuoto cukraus, minkšti, purūs ir lengvi - idealūs vasaros pusryčiams, kai aplink kalnai uogų ir vaisių. Būtinai leiskite užmaišytai tešlai pabrinkti bent pusvalandį. Dubenyje sumaišykite grikių ir migdolų miltus, tada į blenderio indą sudėkite bananą, kiaušinį, kefyrą, vanilę, medų ir kokosų aliejų. Suplakite. Tada suberkite sausus ingredientus ir dar plakite, kol masė bus vienalytė ir glotni. Keptuvėje nepridegančiu dugnu įkaitinkite šaukštelį kokosų aliejaus ir suformuokite blynelius iš maždaug 2 šaukštų tešlos. Leiskite jiems kepti apie 2 minutes, tik tada apverskite ir kepkite iš kitos pusės. Patiekite su sezono uogomis, galite pašlakstyti medumi arba klevų sirupu.
Lietiniai su grikių miltais
Šie lietiniai niekuo nenusileidžia klasikiniams kvietinių miltų lietiniams, sakyčiau, net juos lenkia rupesne tekstūra ir sodresniu skoniu. Puikiai tiks tiek saldiems, tiek sūriems įdarams. Man pačiai jie skaniausi su šiek tiek pakepintu morkų, cukinijų ir porų įdaru. Siūlome grikių miltus „Malsena“ lygiomis dalimis maišyti su senųjų kviečių - speltų - miltais, nes vien iš visų grūdo dalių grikių miltų nieko neiškepsite. Sumaišome visų grūdo dalių grikių ir speltų miltus „Malsena“, kiaušinius atskirai išplakame su cukrumi, druska, aliejumi ir pienu. Į gautą masę vis pamaišydami supilame miltus ir užmaišome tirštą tešlą. Tada po truputį pilame vandenį, kol gausime skystą tešlą. Tešlą paliekame pastovėti dešimt minučių, geriausia - pusvalandį. Morkas nuskutame, sutarkuojame šiaudeliais. Porą supjaustome ir suverčiame į įkaitusią keptuvę su aliejumi, suberiame ir kmynus. Kelias minutes pakaitiname, sudedame tarkuotas morkas. Į lietinius dedame porą šaukštų įdaro, susukame ir dar iš abiejų pusių pakepame keptuvėje.
Grikių miltai yra rupūs ir juose nėra glitimo, todėl vien iš grikių neišsikepsite nei pyrago, nei lietinių. Kepdami lietinius, grikių miltus maišykite su speltų miltais.
Paprastas grikių miltų blynų receptas
Skanių grikių blynelių įmanoma išsikepti nebūtinai tik iš jų miltų. Galite jiems sunaudoti vakar dieną virtos grikių košės likučius. Įmaišykite į ją kiaušinį, prieskonių, šiek tiek miltų (nebūtinai grikinių), norimai konsistencijai pasiekti įpilkite šlakelį pieno ar vandens. Į šią masę tiks ir smulkinta morka bei svogūnas.
Cukinijų blyneliai su grikių miltais
Pats cukinijų augimo įkarštis. Cukinijų blyneliai su grikių miltais - skanus pietų ar pusryčių patiekalas, po kurio nesijausite apsunkę. Šie blyneliai puikiai tiks su jogurtu ar grietine.
Reikės:
- 1 jauna cukinija, plonais šiaudeliais - 450 g
- 4 kiaušiniai
- 2 ropelės svogūnų - 160 g
- 30 g skysto ghee sviesto
- 1 stiklinė grikių miltų - 200 g
- 150 g kefyro ar pasukų (dėjau sojos pieną)
- Po 1/2 a. š. druskos, pipirų, ciberžolės, 4 skiltelės česnako
Gaminimas:
- Kiaušinius, pasmulkintą svogūną, prieskonius, kefyrą ir skystą ghee sviestą sudėti į blenderį ir suplakti apie minutę iki gražios masės.
- Suberti į tešlą grikių miltus, sutarkuotas cukinijas ir sumaišyti visus ingredientus. Tešla turi gautis tirštos grietinės konsistencijos.
Karamelizuotos kriaušės
Kriaušes nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išpjaukite sėklalizdžius. Supjaustykite vidutinio storio skiltelėmis. Dubenėlyje sumaišykite cukrų, cinamoną, citrinų sultis ir medų. Į dubenėlį sudėkite kriaušių skilteles ir išmaišykite taip, kad visos apsiveltų mišiniu. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Patiekite su karamelizuotomis kriaušėmis.
Ingredientai:
- Kriaušės: 2.00 vnt.
- Sultys: 2.00 valg. š.
- Medus: 2.00 valg. š.
- Cinamonas: 2.00 valg. š.
- Sviestas: 1.00 valg. š.
Bananų duona su grikių miltais
Nulupkite bananus, dėkite juos į didelį dubenį ir šakute kruopščiai sutrinkite. Į bananų tyrę įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, tada pilkite aliejų, cukrų ir medų (ar klevų sirupą), berkite cinamoną, druską, muskato riešutą. Įmaišykite ir sodą, „nugesintą“ trupučiu citrinos sulčių, išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir smulkintus riešutus bei vėl išmaišykite. Leiskite masei 5 min. ramiai pastovėti, o tada pilkite į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus guldykite išilgai supjaustytą bananą (jei norite) ir pabarstykite trupučiu rudojo cukraus. Kepkite orkaitėje apie 45-50 min. Ar iškepė, patikrinkite įsmeigę medinį pagaliuką, ištraukus jis turi likti švarus, gal su keliais drėgnais trupinukais. Išverskite ant specialių grotelių kepinių vėsinimui, leiskite atvėsti ir tik tada ragaukite.
Pastabos:
- Pradėkite tikrinti, ar duona dar neiškepusi, nuo kepimo pradžios praėjus 40 min. Kepimo laikas gali įvairuoti priklausomai nuo orkaitės, kepimo skardos ir pan.
- Vietoje pekano riešutų galite naudoti graikinius riešutus arba abiejų rūšių mišinį.
- Jei nutarsite naudoti kitus riebalus, rinkitės tokius, kurie net ir vėsdami išlieka skysti, nekietėja - tik tada kepinys išliks drėgnas, nesukietės stingstant riebalams. Šiuo atveju sviestas ar kokosų aliejus netinka, nes šie riebalai kietėja temperatūrai žemėjant.