pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Šaltibarščiai ir Vištienos Krūtinėlės Kepsnys: Receptai ir Patarimai

Šaltibarščiai, dar vadinami šalta burokėlių sriuba, yra be galo populiarūs Lietuvoje vasaros sezonu. Gerėjant orams, lietuviai imasi ruošti šaltibarščius. Tam įkvepia ir parduotuvių lentynose pasirodę švieži trumpavaisiai agurkai bei šviežios bulvės. Pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria švieži lietuviški agurkai, taip pat tokie žalumynai kaip krapai bei svogūnų laiškai. Tiesa, nors lietuviškų šviežių bulvių dar teks palaukti, pirkėjai gali rinktis atvežtas iš Egipto.

Šaltibarščių Įvairovė ir Ruošimo Patarimai

Šaltibarščiai turi itin daug skirtingų versijų, tačiau ruošiant bet kurį variantą namuose - sutaupysite. Tiksliai pasakyti, kiek galima sutaupyti gaminant šaltibarščius namuose, sudėtinga. Tai priklauso nuo to, ar pirksite konservuotus burokėlius, ar patys virsite šviežius, gaminsite tirštesnę sriubą ar skiesite ją vandeniu. Tačiau net ir ruošiant šaltibarščius dabar, kai vos pasirodė švieži lietuviški agurkai ir bulvės iš Pietų, neišleisite nė 10 eurų.

Nepaisant skirtingų šaltibarščių variantų, yra keletas triukų, kurie tinka visoms šios sriubos versijoms:

  • Naudokite labai gerai atšaldytus produktus: kefyrą ir burokėlius prieš gaminimą net galite trumpai palaikyti šaldymo kameroje.
  • Jei norite ryškesnės spalvos: naudokite konservuotus ar marinuotus, o ne virtus burokėlius.
  • O, jei labiau mėgstate pastaruosius: tuomet spalvą šiek tiek paryškinti, o taip pat rūgštelės suteikti gali šlakelis obuolių acto arba citrinos rūgšties.

Kiti Patarimai Tobuliems Šaltibarščiams

  • Naudokite šviežius ingredientus: nors gaminant šaltibarščius su ilgavaisiais agurkais ir praėjusio sezono bulvėmis galima dar daugiau sutaupyti, vis tik rekomenduojama rinktis šviežio derliaus daržoves. Šviežumas turi tiesioginės įtakos šios sriubos skoniui.
  • Nepraleiskite šio žingsnio: jei norite itin kvapnių ir pilnų skonio šaltibarščių, prie supildami kefyrą, susmulkintus krapus ir svogūnų laiškus šaukštu ar šakute gerai sutrinkite su druska bei pipirais, palikite pastovėti porą minučių.
  • Drąsiai improvizuokite: pabodus valgyti klasikinius šaltibarščius, galite juos papildyti ne tik šviežiais, bet ir marinuotais agurkais, sūriu ar net krienais. Jei mėgstate aštriau, sriubą galite pagardinti sutrintu česnaku ar net Chalapos paprika.
  • Reguliuoti tirštumą - paprasta: jei susimaišėte jūsų skoniui per tirštus šaltibarščius, juos atskiesti galite atšaldytu virintu vandeniu arba pienu. O jei nutiko atvirkščiai - sriubai tirštumo suteiksite ne tik pridėdami daugiau ingredientų, bet ir įmaišę porą šaukštų grietinės arba dalį daržovių sutrynę elektriniu smulkintuvu.
  • Leiskite pastovėti: kai jau sumaišysite šaltibarščius, bent kelioms valandoms palikite juos šaldytuve. Taip atsiskleis ir susijungs visi ingredientų skoniai.

Klasikinio Šaltibarščių Receptas

Jei patarimus patikrinti norite patys, išbandykite šį siūlomą klasikinių šaltibarščių receptą:

Reikės:

  • 480 g konservuotų burokėlių
  • 900 g kefyro (2,5 proc. riebumo)
  • 3 vnt. šviežių trumpavaisių agurkų
  • 3 vnt. kietai virtų kiaušinių
  • Saujelės smulkintų šviežių arba šaldytų krapų
  • Žiupsnelio druskos, pipirų
  • 10-12 vnt. bulvių

Gaminimas:

  1. Dubenyje sugrūskite smulkintus krapus ir svogūnų laiškus su druska bei pipirais ir porai minučių atidėkite į šalį.
  2. Tuo metu gabalėliais supjaustykite agurkus ir kietai išvirtus kiaušinius, juos sudėkite į puodą.
  3. Čia supilkite gerai atšaldytą kefyrą, konservuotus burokėlius, suberkite su prieskoniais anksčiau sugrūstas žoleles.
  4. Viską išmaišykite, paragaukite. Jei reikia, sriubą papildomai pasūdykite, atskieskite arba patirštinkite.
  5. Puodą pastatykite į šaldytuvą.
  6. Po poros valandų gerai atšalusią sriubą tiekite su išvirtomis arba keptomis šviežiomis bulvėmis.

Vištienos Krūtinėlės Kepsnys: Skanus ir Sveikas Receptas

Mitybos specialistė Laura Panavė rekomenduoja išbandyti vištienos krūtinėlės kepsnį, kuris yra puikus baltymų šaltinis, turintis gerą kiekį riebalų. Idealiai tinka tiems, kurie laikosi režimo ir nori valgyti sočiai, bet sveikai ir ilgai būti sotūs.

Reikės:

  • 400 g vištienos krūtinėlės
  • 40 g tarkuoto sūrio
  • 1 saujelės špinatų
  • 4-5 pusinių džiovintų pomidorų
  • Paviršiui:
    • 1 v. š. migdolų miltų
    • 1 v. š. smulkiai tarkuoto permezano sūrio

Gaminimas:

  1. Vištieną kapojant susmulkinti ir nestoru sluoksniu paskleisti ant kepimo popieriaus.
  2. Ant pusės kepsnio viršaus uždėti špinatų lapų, užbarstyti tarkuoto sūrio, uždėti saulėje džiovintų pomidorų.
  3. Kepsnį sulenkti perpus, viršų apibarstyti parmezanu sumaišytu su miltais.
  4. Kepti 20-25 min. 180 C laipsnių temperatūroje.

Maistinė Vertė:

  • Kalorijos: 712 kcal
  • Baltymai: 108 g
  • Angliavandeniai: 14.2 g
  • Skaidulos: 4.7 g
  • Riebalai: 27.6 g

"iLunch" Inovatyvūs Dienos Pietūs Vilniuje

"iLunch" restoranų idėja kilo dėl įtempto ritmo bei nuolat kylančio klausimo, kur Vilniuje papietauti greitai, kokybiškai ir už patrauklią kainą. "Greiti pietūs, bet ne greitas maistas" - ši filosofija įgyvendinama nuo 2016 metų. 2023 metų pabaigoje vilniečiai ir miesto svečiai galės mėgautis dienos pietumis 25 restoranuose. Be to, 4 restoranai Kaune, po vieną Klaipėdoje, Šiauliuose, Palangoje ir Rygoje. 2024-ųjų pabaigoje restoranų skaičius sieks 34, iš kurių 9 franšizės Lietuvoje ir užsienio šalyse.

Pagrindiniai dienos pietų privalumai yra greitis, kokybė ir kaina. Kadangi daugelis "iLunch" restoranų yra įsikūrę verslo centruose, tad čia pietaujantys darbuotojai pabrėžia patogumą. Kartais restoranas ir galimybė skaniai papietauti yra pasiekiami vos poros lifto mygtukų paspaudimu.

Inovacijos Dienos Pietų Sektoriuje

"iLunch" pasitelkia naujausias išmaniąsias technologijas ir moderniausią virtuvės įrangą. Kiekviename restorane kasdien kruopščiai vykdoma maisto kokybės kontrolė, kiekvienas komandos narys turi aiškias užduotis ir visą reikalingą įrangą jas atlikti, o reakcija į klientų atsiliepimus vykdoma tiesiog realiu laiku. Restoranuose čia pat galima palikti atsiliepimą specialioje planšetėje, o į jį komanda reaguoja iškart. Maistas išsinešimui Vilniuje ar kituose miestuose taip pat labai populiarus, tad ant kiekvienos rasite specialų QR kodą, kuro pagalba galėsite palikti atsiliepimą.

Kaip Išsirinkti Kokybiškus Dienos Pietus?

Kokybiški dienos pietūs restorane, esančiame prie pat darbovietės arba maistas į namus Vilniuje miestiečiams leidžia sutaupyti laiko, dažnai pinigų ir kartu džiaugtis maistu be streso. "iLunch" pietauti kviečia nuo pirmadienio iki penktadienio patogiausiu metu - nuo 11.00 iki 15.00 val.

Maistą pakuojame į aukštos kokybės pakuotes, nuolat siekiame tvarumo, o tai leidžia išlaikyti ir maisto estetinį vaizdą bei kokybę. Dar patogesniam maisto užsakymui sukūrėme savo platformą, kurios pagalba galite vos kelių mygtukų paspaudimu suformuoti užsakymą, sumokėti, o jau paruošti patiekalai lauks Jūsų arčiausiai esančiame restorane.