pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kvapiosios medžiagos prieskoniuose: sudėtis ir poveikis

Nors jau įrodyta, kad šis produktas dėl savo gamybos technologijos nėra sveikas ir tinkamas kasdieniam stalui, nusprendėme atidžiau panagrinėti ant pakuočių nurodytą sudėtį. Kaip visada, atskirus maisto priedus, pasikonsultavę su S. Čapkauskiene, įvertinome tam tikrais balais, kad pabrėžtume, kokie skirtingi gali būti tos pačios rūšies produktai:

  • 0 balų. Dekstrozė - tai sacharozės (moksliškai vadinamo stalo cukraus) komponentas. Ją organizmas įsisavina labai greitai. Tai natūralus saldiklis, randamas vynuogėse ir kituose vaisiuose.
  • 0 balų. Kalcio laktatas - E327. Nepavojingas. Tai pieno rūgšties kalcio druska - apsaugo maisto produktą nuo išdžiūvimo.
  • 0 balų. Kapsantinas - E160c. Nepavojingas. Oranžiniai raudonas kvapiųjų ir dažomųjų junginių derinys (natūralus augalinis dažiklis), iš paprikos ekstrahuotas aliejais arba leidžiamais tirpikliais. Gaminamas ir sintetinis.
  • -0,5 balo. Silicio dioksidas - E551. Dirbtinė lipnumą reguliuojanti medžiaga, nekenksminga, nes organizmas jos neįsisavina.
  • -0,5 balo. Bulvių maltodekstrinas - cukraus produktas. Maltodekstrino dedama į greito maisto produktus (pavyzdžiui, sriubas, tirpiuosius kavos gėrimus), kepenų paštetą. Gaunamas iš kukurūzų, kviečių ar bulvių. Lengvai virškinamas.
  • -0,5 balo. Kalio chloridas - E508 - valgomosios druskos kalio junginys. Nepavojingas. Didelis kiekis gali sukelti skrandžio opą.
  • -0,5 balo. Kalcio silikatas - E552 - emulsiklis - lipnumą reguliuojanti medžiaga, neutralus.
  • -0,5 balo. Kvapiosios medžiagos.
  • -0,5 balo. Modifikuotas krakmolas.
  • -1 balas. Palmių aliejus.

-2 balai. Fosfatai žymimi: E338 (fosforo rūgštis), E339 (natrio fosfatai), E340 (kalio fosfatai), E341 (kalcio fosfatai), E343 (magnio fosfatai), E450 (difosfatai), E451 (trifosfatai), E452 (polifosfatai). Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) atstovai teigia, kad šalutinis fosfatų poveikis, vartojant maistą, kurio sudėtyje fosfatų kiekis neviršija nustatytų leidžiamų didžiausių normų, žmogaus organizmui ar savijautai šiuo metu nėra užfiksuotas. Tačiau, organizme besikaupiančios fosfatų druskos slopina organizmo galimybes išvalyti kūną nuo jų pačių, o tai ilgainiui išsivysto į kraujagyslių ir širdies veiklos sutrikimus, kurie sąlygoja padidėjusio insulto ir infarkto tikimybę.

  • -5 balai. Dinatrio 5’-ribonukleotidai - E635 - tai guanilo (E626) ir inozino (E630) rūgšties natrio druskų mišinys. Skonio ir aromato stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Naudojimas: bulvių traškučiai, makaronai, konditerijos produktai. Kai kuriose šalyse uždraustas.
  • -5 balai. Hidrolizuoti augaliniai baltymai - skonio stipriklis. Jie gaminami chemiškai iš augalų išgaunant amino rūgštis. Viena iš rūgščių, gliutamino rūgštis, sukelia priklausomybę nuo maisto, galvos skausmą, silpnumą ir jautrumą. Šios formos baltymų aptinkama prieskoniuose, mėsos produktuose, greito maisto restoranų patiekaluose.
  • -5 balai. Natrio citratai - E331. Citrinos rūgšties natrio druska. Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, stabilizatorius. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Gali būti genetiškai modifikuotas.
  • -5 balai. Dinatrio gualinatas - E627 - aromato ir skonio stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Aktyvina podagros vystymąsi. Neleidžiama naudoti kūdikių ir vaikų maiste.
  • -5 balai. Dinatrio inozinatas - E631 - aromato ir skonio stipriklis. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Aktyvina podagros vystymąsi. Neleidžiama naudoti kūdikių ir vaikų maiste.

Nuogąstaudama, kad mūsų sudaryta lentelė vis dėlto gali suklaidinti vartotojus, maisto technologė ir sveikos mitybos ekspertė Raminta Bogušienė dar kartą pabrėžia, kad „ieškoti sveikatos šaltinio tokiuose produktuose negalima“. „Taip, vienas produktas už kitą gali būti geresnis, atsižvelgiant į tai, kiek jame sudedamųjų dalių, tačiau vienareikšmiškai visi šie produktai yra sveikatai nepalankūs, - tvirtina specialistė. - Dar reikėjo tirti ir maistingumo deklaraciją, atkreipti dėmesį į druskos, pridėtinio cukraus kiekį, taip pat pažiūrėti, kiek yra riebalų ir pačių bulvių, koks jų apskrudimo laipsnis, kiek susidarė akrilamidų.“

Pašnekovė ironizuoja, kad vienas produktas sveikatos nesugadins, jei jis bus valgomas kartą ar du per metus, bet griežtai pabrėžia, kad tai nėra kasdieninis produktas, ir apgailestauja, kad parduotuvių lentynos nuo jų lūžta ir tokie produktai vis dėlto randa kelią ant daugelio vartotojų kasdienio stalo. Jos teigimu, stipriai perdirbtas maistas, kuriame daug rafinuotų riebalų, sugadina žmonių skonio receptorius ir dėl to jie nebejaučia saiko. O jei juose pridėta ir skonio bei kvapo stipriklių, tai automatiškai tas noras būna dar stipresnis ir saiko pajusti jau neįmanoma“, - kalba specialistė.

R. Bogušienė taip pat pabrėžia, kad skrudinto, gruzdinto, daug druskos turinčio maisto negali valgyti vaikai: „Vaikams bulvių, kukurūzų traškučiai uždrausti, tėvai turėtų tą suprasti. Darželiuose ir mokyklose uždrausta griežtai, bet tėvai savo vaikams jų siūlo patys. O juk dėl to ne tik išderinamas natūralus skonis, vaikui brokolis, pomidoras ar kita daržovė tampa beskonė, bet vaiko organizmas gauna ir kancerogeninių medžiagų, transriebalų.“

Gamintojų vertinimas

Kaip visada, paprašėme savo produktų sudėtį pakomentuoti ir gamintojus. Deja, sulaukėme tik dviejų atsakymų.

„Estrella“ Tiekimo skyriaus vadovas Domantas Grigonis tikino, kad pastaruoju metu buvo padaryta daug pakeitimų norint traškučius padaryti sveikesnius. „Šių metų pradžioje nusprendėme pagerinti bulvių traškučių sudėtį ir pradėjome gaminti bulvių traškučius tik su specialiu kepimui skirtu saulėgrąžų aliejumi, kuriame yra 75% mažiau sočiųjų riebalų rūgščių nei palmių (alyvpalmių) aliejuje. Taip pat kadangi vartotojai pageidauja mažiau maisto priedų produktuose, šį pavasarį pakeitėme visas bulvių traškučių receptūras ir iš savo produktų išėmėme dirbtinius aromato ir skonio stipriklius“, - pakomentavo įmonės atstovas. Šiuo metu parduotuvių lentynose senos receptūros šio gamintojo produktus jau pakeitė bulvių traškučiai be dirbtinių skonio stipriklių.

„PepsiCo“, kuri atstovauja bulvių traškučiams „Lay's“, pardavimų vadovas Baltijos šalims Martinas Fieldmanis akcentavo, kad visoms rinkoms tiekiami jų traškučiai - vienodos kokybės. „Priklausomai nuo rinkos poreikių ir gamybai reikalingų žaliavų, norėdami savo klientams pasiūlyti geriausios kokybės produktus, kartais skirtingose šalyje naudojame kiek skirtingus receptus. Kiekvieno mūsų gaminio pakuotėje, remiantis Europos Sąjungos teisės aktais, pateikiame detalią gaminio sudėtį ir kitą reikalingą informaciją. Tai leidžia vartotojams sąmoningai pasirinkti pirkinius“, - atsiųstame laiške rašė jis.

Karštai rūkytų dešrelių sudėtis ir vertinimas

Pasikonsultavę su mitybos specialiste doc. dr. Sandrija Čapkauskiene atskiriems ingredientams skyrėme tokius balus:

  • E250 - -5 balai. Tai konservavimui naudojama dirbtinė druska, suteikianti mėsai raudoną spalvą. Nitrataiskyla į nitritus, kurie jungdamiesi su aminais sudaro stiprias vėžį sukelti galinčias medžiagas. Tokie pokyčiai vyksta kepant mėsą. TAI VIENAS IŠ PRIEDŲ, KURIO NETURĖTŲ BŪTI MAISTE, KURĮ VALGO VAIKAI. Nitritai, patekę į kraują, gali pakeisti raudonuosius kūnelius, nešiojančius deguonį. Dėl šio sutrikdymo, pablogėja savijauta, galimi kvėpavimo sutrikimai, galvos svaigimas ir skausmas. Vaikai labiau linkę į tokį negalavimą. Vengti sergantiems astma, alergija, turintiems polinkį jausti galvos skausmus ir sirgti migrena.
  • E621 - -5 balai. Skonio stiprinimo medžiaga. Didesnis kiekis gali sukelti galvos skausmą. Kenksmingas sveikatai. Vengti sergantiems astma, alergija, turintiems polinkį jausti galvos skausmus ir sirgti migrena. Gali būti gyvulinės kilmės arba genetiškai modifikuotas. Perdozavus glutamato, galima pakenkti centrinei nervų sistemai, ilgą laiką vartojamas, gali sukelti neurodegeneracinius pakitimus.
  • E252 (kalio nitratas) - -5 balai. Ilgą laiką vartojamas mažais kiekiais konservantas gali sukelti anemiją ar inkstų uždegimą. Kalio nitratas žarnyne virsta kalio nitritu, o šis, patekęs į kraujo sistemą, gali paveikti hemoglobiną taip, kad raudonieji kraujo kūneliai negalėtų tinkamai pernešti deguonies. Nitritai gali pagaminti mažus kiekius nitrozaminų, kurie yra kancerogenai. Gali sukelti alergiją, migreną.
  • E452 (polifosfatai) - -4 balai. Vartojant didelį kiekį fosfatų inkstuose formuojasi akmenys. Tai dirbtinis stabilizatorius, emulsiklis ir rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Didelės dozės gali trukdyti įsisavinti įvairias medžiagas. Šaltiniuose nurodoma, kad sąlygoja kaulų retėjimą, šlakų kaupimąsi, vaikų hiperaktyvumą.
  • -3 balai už mechaniškai atskirtą mėsą.
  • -3 balai už antrą rūšį.
  • E450 - -2. Dirbtinis stabilizatorius, emulsiklis ir rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Didelės dozės gali trukdyti įsisavinti medžiagas. Kaulų retėjimas, šlakai, vaikų hiperaktyvumas.
  • E451 - -2. Didelės dozės gali trukdyti įsisavinti medžiagas. Kaulų retėjimas, šlakai, vaikų hiperaktyvumas.
  • E331 - -2. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Gali būti genetiškai modifikuotas. Laikomas pavojingu.
  • E316 - -1. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma.
  • E466 - -1. Didelės koncentracijos gali sukelti žarnyno problemų, tokių kaip pūtimas, vidurių užkietėjimas, viduriavimas.
  • -2 balai už pirmą rūšį.
  • -1 balas už hidrolizuotus augalinius riebalus.
  • E262 - -0,5 balo.
  • E170 - -0,5 balo.
  • -0,5 balo už kvapiąsias medžiagas.

Taigi, kuo balų mažiau, tuo dešrelės geresnės, o daugiausia balų surinkusios dešrelės turi daugiausia paminėtų blogųjų ingredientų.

Gamintojų vertinimai

Kaip pasakoja AB „Vilniaus paukštynas“ mėsos gaminių cecho vadovė Irena Juozapavičienė, karštai rūkytos dešrelės - nuo seno mėgstamos lietuvių, tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į jų sudėtį, nes šios dešrelės netinkamos kepti ant grilio, kaip kad mėgsta lietuviai. Paukštyno atstovė pasakoja, kad paukštyne iki šiol naudojamas tradicinis dešrelių rūkymo būdas, dešrelės rūkomos specialiose rūkyklose smilkstant buko medžio drožlėms, tad dūmo sudėtyje nėra jokio sintetinio dūmo aromato.

Prekės ženklo „Klaipėdos maistas“ mėsos produktus gaminančios UAB „HKScan Lietuva“ rinkodaros specialistė Goda Dominauskaitė atkreipia dėmesį, kad kai kuriose rūkytose dešrelėse yra daugiau mėsos, kai kuriose - daugiau riebalų ir pan., o kiekvienas vartotojas gali nuspręsti, kokios rūšies rūkytas dešreles nori nusipirkti, pagal savo kišenę, skonį ir t. t. UAB „Arvi kalakutai“ KŪB rinkodaros vadovė Marija Jasiūnaitė taip pat pažymi, kad naudojamo natrio nitrito kiekis yra itin mažas ir, pasak jos, net nesiekia reglamentuojamų leistinų normų.