Pasaulio užkandžių įvairovė yra nepaprastai plati ir spalvinga, atspindinti skirtingų kultūrų kulinarinius paveldus ir tradicijas. Kiekviena šalis turi savo unikalius užkandžius, kurie dažnai tampa neatsiejama vietinės virtuvės dalimi. Šie užkandžiai ne tik patenkina alkį, bet ir suteikia galimybę pažinti kitų tautų skonio subtilybes bei maisto gaminimo būdus.
Pavyzdžiui, Japonijoje populiarūs sushi ir tempura, kurie pasižymi šviežiais ingredientais ir subtiliais skoniais. Pereinant prie Europos, Italija garsėja savo bruschetta ir arancini, kurie yra puikūs pavyzdžiai, kaip paprasti ingredientai gali sukurti nepaprastai skanius užkandžius. Bruschetta, pagaminta iš šviežios duonos, pomidorų, baziliko ir alyvuogių aliejaus, yra lengvas ir gaivus užkandis, puikiai tinkantis vasaros vakarėliams.
Toliau keliaujant po pasaulį, Artimųjų Rytų virtuvė taip pat siūlo daugybę skanių užkandžių. Hummus ir falafeliai yra du iš populiariausių užkandžių, kurie yra ne tik skanūs, bet ir sveiki. Hummus, pagamintas iš avinžirnių, tahini, citrinos sulčių ir česnako, yra puikus užkandis, kurį galima valgyti su daržovėmis ar pita duona. Afrikoje taip pat yra daugybė įdomių užkandžių. Pavyzdžiui, Nigerijoje populiarūs puff-puff, kurie yra saldūs, kepti tešlos rutuliukai, dažnai patiekiami su cukraus pudra. Šis užkandis yra puikus pavyzdys, kaip paprasti ingredientai gali sukurti nepaprastai skanų ir populiarų patiekalą.
Pietų Amerikoje taip pat yra daugybė skanių užkandžių. Empanados, kepti arba kepti pyragėliai su įvairiais įdarais, yra populiarūs visame žemyne. Šie pyragėliai gali būti užpildyti mėsa, sūriu, daržovėmis ar net saldžiais įdarais, todėl jie yra labai universalūs ir gali būti pritaikyti įvairiems skoniams. Azijoje taip pat yra daugybė skanių užkandžių. Pavyzdžiui, Indijoje populiarūs samosa ir pakora, kurie yra kepti tešlos užkandžiai su įvairiais įdarais. Samosa dažnai užpildoma bulvėmis, žirneliais ir prieskoniais, o pakora yra daržovių ar mėsos gabalėliai, apvolioti tešloje ir kepti aliejuje.
Sveiki užkandžiai vaikams ir suaugusiems
Portalo www.sveikataipalankus.lt įkūrėja, maisto technologė, dviejų vaikų mama Raminta Bogušienė pataria, kokius užkandžius geriausia duoti vaikams ir rinktis patiems. Svarbu, kad užkandžiai būtų ne pakeičiant pagrindinius valgymus, o 2-3 kartus per dieną. Rekomenduojama, kad užkandžiai būtų subalansuoti, kad kiekvieno valgymo metu gautume baltymų, riebalų, angliavandenių ir mikro medžiagų (vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų).
Idėjos sveikiems užkandžiams
- Tiesiog ant padėklo sudėkite šviežias daržoves: šiaudeliais supjaustytus agurkus, mažas morkytes arba šiaudeliais pjaustytas dideles morkas, traškių salotų lapus, mažus pomidoriukus, pailgąsias paprikas (ypač raudonas), žalius žirnelius (jei šaldyti, atšildykite pakišę po šaltu vandeniu).
- Itališkai skanus užkandis - morazelos, pomidoriukų ir baziliko vėrinukai. Tokius vėrinukus galima leisti ir patiems vaikams (ar svečiams) suverti padedant ant padėkliuko pagaliukus ir ingredientus atskiruose indeliuose.
- Padarykite iš mėgstamų vaisių ar uogų vėrinukus (šilauogės, avietės, braškės, vynuogės, bananai). Gali būti šalia padėta ir riešutų arba riešutu sviesto.
- Brokolis, kalafiorai, ankštinės pupelės, išvirtos garuose, apšlakstomos ypač tyru alyvuogių aliejumi ir apibarstomos druska.
- Skanus ir sveikas pasirinkimas - juodosios ir žaliosios alyvuogės, konservuotos baltosios ir raudonosios pupelės. Tik nepamirškime jų perplauti po šaltu vandeniu.
- Šviežios datulės, natūraliai džiovinti abrikosai, figos su kepintais lazdyno riešutais, mirkytais migdolo, anakardžių ar bertoletijų riešutais.
- Natūralus jogurtas ar varškė su vaisių ar uogų tyre, pavyzdžiui, avietės, bananai. Atgaivins karštą dieną!
Greiti ir originalūs užkandžių receptai
Pomidorai sūrio tešloje
Ingredientai:
- Pomidorai - 3 vnt.
- Sūris - 150 g
- Kiaušiniai - 2 vnt.
- Grietinė - 2 šaukštai.
Sumuštiniai ant iešmelių
10 ryškių sumuštinių ant iešmelių idėjų! Dailios vieno kąsnio užkandėlės visada traukia akį ir tinka įvairiausioms progoms: pradedant paprasčiausiu pasisėdėjimu su draugais ar artimaisiais ir baigiant pokyliais. Taigi siūlome jums pluoštelį idėjų, kurios bet kada gali praversti.
Trapios tešlos krepšeliai su įdaru
Ingredientai:
- Trapios tešlos krepšeliai - 8 vnt.
I variantas:
- Rikotą sumaišykite su parmezanu ir nutarkuota citrinos žievele.
- Dėkite į tešlos krepšelius.
- Puoškite kaparėliais ir petražolėmis.
II variantas:
- Lašišų filė susmulkinkite ir 5 min. pavirkite nedideliame kiekyje vandens.
- Atskirkai sumaišykite su krapais ir petražolėmis.
- Kitame indelyje iki standžių putų išplakite grietinėlę, ją atsargiai įmaišykite į lašišų masę ir 20 min. dėkite į šaldytuvą.
- Kai putėsiai atšals, jų dėkite į tešlos krepšelius. Puoškite žaliosiomis alyvuogėmis.
Vištienos užkandis su daržovėmis
Ingredientai:
- Vištienos krūtinėlės - 2 vnt.
- Paprikos - 1 vnt.
- Morkos - 2 vnt.
- Citrinos - 1 vnt.
- Pipirai - 1 arbat. š.
- Druska
- Mėsą sudėkite į verdantį, prieskoniais pagardintą vandenį (jo turi būti nedaug, kad vos apsemtų) ir ant didelės ugnies virkite 5 min. Paskui krūtinėles apverskite ir virkite dar 5 min. Puodą nukelkite nuo ugnies, bet dar 5 min. neatidenkite, kad mėsa visiškai suminkštėtų.
- Daržoves supjaustykite šiaudeliais.
- Sumaišykite citrinos sultis, aliejų, pipirus ir druską.
- Paruoštus produktus išdėliokite ant vieno didelio padėklo, iškloto salotų lapais, ir apšlakstykite marinatu.
Blyneliai su varškės įdaru
Ingredientai:
- Miltai
- Kiaušiniai
- Pienas
- Tepamas varškės sūrelis
- Česnakas
- Petražolės
- Pipirai
- Dubenyje sumaišykite miltus su 100 ml vandens, plakite šluotele arba elektriniu plakikliu, kol neliks gumuliukų. Įplakite kiaušinius ir pieną.
- Tešlą 1-2 val. palaikykite šaldytuve.
- Įkaitintą keptuvę patepkite sviestu, palaukite, kol ims rūkti, įpilkite maždaug 50 ml tešlos, tolygiai paskirstykite. Kai viršutinė tešlos pusė sustings, apverskite blynelį ir apkepkite iš kitos pusės.
- Dubenyje išsukite tepamąjį varškės sūrelį su išspaustu česnaku, pagardinkite pipirais ir kapotomis petražolėmis.
Slyvos su sūriu
Ingredientai:
- Slyvos - 6 vnt.
- Kreminis sūris
- Raudonėliai - 1 arbat. š.
- Druska - 1 arbat. š.
- Slyvas perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus.
- Kreminį sūrį sumaišykite su druska ir raudonėliais.
- Sūrio masę išmaišykite ir šaukštu dėkite ant kiekvienos slyvos puselės.
Kumpio suktinukai su mocarela
Ingredientai:
- Kumpis
- Alyvuogės - 1 vnt.
- Pievagrybiai - 8 vnt.
- Mocarela
- Pomidorai
- Baltasis vynas
- Druska - 1 arbat. š.
- Kumpį supjaustykite plonais griežinėliais.
- Nuvalytus pievagrybius supjaustykite griežinėliais ir pakepinkite svieste.
- Į karštus riebalus suberkite miltus ir maišydama kepinkite, kol įgaus aukso spalvą. Supilkite vyną, gerai išmaišykite. Sudėkite stambiais gabalais pjaustytą mocarelą, ketvirčiais pjaustytus pomidorus, alyvuogių puseles, pievagrybius, pagal skonį įberkite druskos, maltų baltųjų pipirų.
- Gauto įdaro užkrėskite ant kiekvieno kumpio griežinėlio ir susukite ritinėlius.
- Tiekite karštus arba šaltus.
Persikai su skumbre
Ingredientai:
- Konservuoti persikai
- Skumbrė aliejuje
- Varškė - 2 valg. š. (nesaldžios, pvz. Philadelphia)
- Krapai - 1 valg. š.
- Skardinėje paprastai būna 6-7 persikų puselės.
- Sumaišykite skumbrę su varške ir smulkintais krapais.
- Persikus sudėkite į popierines keksiukų formeles, ant viršaus užkrėskite skumbrės įdaro.
Bananai su šokoladu ir kokoso drožlėmis
Ingredientai:
- Šokoladas
- Bananai
- Kokoso drožlės
- Mėlynės - 1 valg. š.
- Šokoladą išlydykite ant garų, uždėkite ant kiekvieno talerio ir 10 min. dėkite į šaldytuvą.
- Bananus supjaustykite griežinėliais, apvoliokite kokoso drožlėse ir dėkite ant šokolado. Papuoškite mėlynėmis.
Kiaušinių užkandis
Ingredientai:
- Kiaušiniai
- Grietinė
- Kuminai - 1 arbat. š.
- Atskirkite trynius nuo baltymų.
- Trynius ištrinkite su grietine, įberkite druskos ir kmynų.
- Sudėkite į formeles (mums labai patinka silikoninės karvutės) ir kepkite apie 30 min.
- Papuoškite mėgstamais žalumynais.
Dešrelės tešloje ant pagaliuko
Ingredientai:
- Dešrelės
- Sūris
- Tešla
- Susmulkinkite kiaušinius, sutarkuokite sūrį. Iš pradžių iškočiokite tešlą, supjaustykite ją plonomis juostelėmis ir apvyniokite aplink dešreles palikdama vienodus tarpelius.
- Išklokite skardą kepimo popieriumi, sudėkite dešreles ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, kol tešlos juostelės švelniai apskrus.
- Dešrelėms iškepus, įsmeikite į jas (maždaug iki pusės) medines lazdeles.
Mini picos
Ingredientai:
- Mielės
- Miltai
- Alyvuogių aliejus - 5 valg. š. (4 valg. š. tešlai ir 1 valg. š. kepimui)
- Pomidorai - 4 vnt.
- Kaparėliai - 1 arbat. š.
- Raudonėliai - 1 valg. š.
- Mocarelos sūris
- Gražgarstės
- Krapai
- Šiltame vandenyje ištirpinkite mieles.
- Didesniame dubenyje sumaišykite persijotus miltus ir druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles ir aliejų.
- Dubeniu su tešla uždenkite švariu rankšluosčiu ir palikite šiltai, kol pakils.
- Iškilusią tešlą iškočiokite ant miltais pabarstytos medinės lentelės ir stiklinaite arba puodeliu išspauskite apskritimus.
- Pomidorus nupjaukite, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais ir sumaišykite su kaparėliais, raudonėliais ir druska.
- Paruoštą pomidorų mišinį tepkite ant tešlos paplotėlių, berkite tarkuotos mocarelos ir apie 15 min. kepkite orkaitėje. Tiekite su gražgarsčių lapeliais ir krapų šakelėmis.
Užkandis keksiukų formelėse
Ingredientai:
- Sumuštinių duona
- Konservuoti kalmarai
- Svogūnai
- Pomidorai - 10 vnt.
- Kiaušiniai
- Alyvuogės
- Žalumynai
- Alyvuogių aliejus
- Nupjaustykite sumuštinių duonos riekelių pluteles. Kiekvieną riekelę šiek tiek pakočiokite, kad būtų plonesnė. Po 2 riekeles įklokite į keksu formeles, aptepkite alyvuogių aliejumi ir kepkite orkaitėje, kol gražiai apskrus.
- Konservuotus kalmarus, svogūnus, pomidorus ir kiaušinius smulkiai supjaustykite, sumaišykite su griežinėliais pjaustytomis alyvuogėmis, žalumynais, paskaninkite pipirais, druska.
- Sudėkite į duonos krepšelius.
Varškės rutuliukai su alyvuogėmis
Ingredientai:
- Varškės masė
- Alyvuogės
- Džiovintos spanguolės
- Saulėgrąžos
- Sezamo sėklos
- Alyvuoges nusausinkite.
- Pasiruoškite riešutus ir sėklas, kuriuose apvoliosite sūrio rutuliukus. Džiovintas spanguoles supjaustykite kuo smulkiau, saulėgrąžas ir sezamų sėklas galite šiek tiek apkepti.
- Rankas sudrėkinkite vandeniu, į saują su šaukšteliu dėkite varškės masę, ant jos - alyvuogę, iš visų pusių apspauskite ir gautą rutuliuką apvoliokite pasirinktuose prieduose.
Įdaryti kiaušiniai
Ingredientai:
- Kiaušiniai
- Svogūnai
- Pievagrybiai
- Svogūnų laiškai
- Majonezas
- Petražolės
- Druska
- Pipirai
- Puode užvirinkite vandenį ir sudėkite į jį nuplautus kiaušinius. Virkite apie 8-10 minučių, kol kiaušinių vidus bus kietos konsistencijos. Nuimkite puodą nuo ugnies, nupilkite vandenį ir perliekite tekančiu šaltu vandeniu, kad kiaušiniai greičiau atvėstų.
- Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite kubeliais pjaustytus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Tuomet suberkite riekelėmis supjaustytus pievagrybius ir pakepinkite dar porą minučių. Sudėkite smulkintus svogūnų laiškus ir dar minutę pakaitinkite. Sudėkite pakepintas daržoves į lėkštę ir gerai nusausinkite popierinu rankšluosčiu.
- Į atvėsusį grybų mišinį sudėkite kiaušinių trynius, majonezą, pagardinkite druska ir pipirais.
- Paruoštą įdarą sudėkite į konditerinį maišelį su norimos formos antgaliu ir įdarykite kiaušinių puseles. Ant viršaus uždėkite po mažą šviežios petražolės lapelį. Sudėkite kiaušinius į lėkštę ir patiekite.
Mėsos rutuliukai su slyvomis
Ingredientai:
- Kiaulienos faršas
- Kalakutienos faršas
- Svogūnas
- Citrinos žievelė
- Obuolys
- Kiaušiniai
- Džiūvėsėliai
- Pienas
- Džiovintos slyvos
- Dubenyje sumaišykite kiaulienos ir kalakutienos faršą, sudėkite sutarkuotą svogūną, citrinos žievelę ir obuolį, įmuškite kiaušinius. Viską išminkykite.
- Į pusę džiūvėsėlių supilkite pieną ir palikite mirkti.
- Šaukštu imkite faršo, suformuokite rutuliuką ir į vidų įkiškite džiovintą slyvą. Pavoliokite džiūvėsėliuose.
- Ištepkite skardą aliejumi ir sudėkite rutuliukus.