pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Agurkų marinavimo receptai

Agurkų marinavimas yra vienas populiariausių būdų išsaugoti šias daržoves žiemai. Agurkai yra gana neutralaus skonio ir įvairių prieskonių naudojimas leidžia išgauti daugybę marinuotų agurkų skonių. Tai gera galimybė agurkų produkciją realizuoti brangiau ir agurkų realizacijos laikotarpį išplėsti net iki kito sezono. Agurkų marinavimas yra rentabilus verslas prieinamas net nedideliems ūkiams.

Agurkų konservavimui svarbu ne tik geras marinavimo ar raugimo receptas, bet ir pats agurkas. Tai marinavimui panaudota veislė ir pati agurko auginimo technologija. Daržuose auginami desertiniai (su baltais taškeliais) ir skirti konservavimui agurkai (su juodais taškeliais). Lygių ir su baltais taškeliais agurkų marinavimui geriau nenaudoti. Skaniausi marinuoti agurkai bus konservuojant šviežius agurkus.

Moteris neslepia, kad maistas ir nauji receptai nuolat sukasi jos galvoje. „Man labiausiai patinka greitai ir lengvai pagaminami patiekalai, todėl sudėtingiausius receptus stengiuosi pakoreguoti taip, kad būtų galima pagaminti paprasčiau. Visada mėgau stebėti vaizdo įrašus, kuriuose maisto mėgėjai gamindavo sunkiausius patiekalus, nes pamačius gaminimo eigą viskas pasidaro aišku ir paprasta. Tada pagalvojau, kodėl man nepabandžius pasidalinti keliais receptais? Taip jau nutiko, kad mano „YouTube“ kanale atsirado ne keli, o dauguma mano mėgstamų receptų. Džiaugiuosi, kad žmonės stebi, dalijasi, komentuoja“, - pasakoja moteris.

Marinuotų agurkėlių receptas

Kristina pasakoja, kad yra išbandžiusi daugybę agurkų marinavimo receptų, bet dalijasi tik labiausiai vykusiais. Anksčiau stiklainius su agurkais ir marinatu kaitindavau puode su vandeniu, bet atradusi naują marinavimo būdą labai palengvinau sau darbą. „Mano daržovių marinavimo gudrybės yra labai paprastos. Visada renkuosi šviežias, geros kokybės daržoves. Marinuodama naudoju tik akmens druską, nes juoduota druska tam netinka. Iškaitinu stiklainius ir naudoju naujus užsukamus dangtelius. Mano traškių marinuotų agurkėlių receptas išskirtinis tuo, kad agurkai, pagaminti pagal šį receptą, būna traškūs ir švelniai saldžiarūgščio skonio. Juos pagaminti nesudėtinga ir paprasta.

Marinavimui nereikia jokių įmantrių produktų, viską galima rasti kiekvienoje parduotuvėje. Šis receptas nėra mano giminės receptas, tai greičiau bandymų, eksperimentavimų ir ragavimų rezultatas.

Reikės:

  • 6 stiklainių (720 ml)
  • agurkų (tiek, kiek telpa į stiklainius)
  • 2 litrų vandens
  • 140 ml acto 9 %
  • 2 v. š. druskos
  • 4 v. š. cukraus
  • 60 g mišinio agurkų marinatui

Gaminimo eigą galite pamatyti vaizdo įraše. Nereikės nei kaitinti, nei virti, nei nupylinėti marinato keletą kartų.Dalijamės Renatos receptu. Išbandykite ir jūs!

Kiti marinavimo būdai ir patarimai

Agurkų auginimas taip pat svarbus siekiant gauti skanius marinuotus agurkėlius. Čia reikia atitaikyti laistymą ir tręšimą. Palaikant tinkamą drėgmės balansą agurkai nebus kartūs. Laistymas labai priklauso nuo oro ir temperatūros. Vėsesniu laiku laistoma rečiau, bet po kiek daugiau. Karštu oru reikia laistyti kiekviena dieną. Vegetacijos ir derėjimo laikotarpiu agurkai sunaudoja daug azoto trąšų. Agurkų užsimezga nedaug, jie būna smulkūs, lėtai auga, stiebai būna ploni. Geriausia azoto trąšas įterpti pavasarį. Pastaruoju metu jau tampa gana sudėtinga gauti organinių trąšų (mėšlo). Galima panaudoti mineralines trąšas. Patogiausia iš karto kartu su papildomomis kalio ir forforo trąšomis.

Pagrindines kalio ir fosforo trąšas įterpiamos į dirvą rudenį. Fosforą trūkumą rodo krentantys žiedai, mėlynuojantys lapai. Užauginus sveiką agurką reikia nedelsti. Geriausiai agurkai dera su krapais, juodųjų serbentų, vyšnios, krienų lapais. Puikiai tinka česnakas. Daug kam patinka agurkų konservavime panaudoti gelsvę, nors jos padauginus ji dažniausiai ima dominuoti paruoštuose agurkuose. Aštrumą galima gauti naudojant aštriąją raudoną papriką.

Su druskos, cukraus ir acto santykiu su vandeniu geriau neeksperimentuoti. Idealus marinavimui yra 4 santykis: 1 litras vandens, 1 šaukštas druskos, 1 šaukštas cukraus, 1 šaukštas acto esencijos (70 proc). Atitinkamai naudojant 6 ar 9 procento actą reikia perskaičiuoti naudojamą acto kiekį. Cukraus santykis gali keistis.

Rauginti agurkai

Kiekvieną savaitę verta agurkus įdėti į lapus, užpilti sūrymu ir paraugti. Rauginti agurkai sveikiausi ir geriausiai virškinami. Pieno rūgšties bakterijos paverčia cukrų švelnia rūgštele, pakeičia medžiagas į geriau suvirškinamas. Rauginti agurkai gali būti greitai užraugti ir užraugti žiemai. Ilgai rauginti agurkai vis labiau praranda cukrų ir rūgštėja. Patys skaniausi yra traškus, saldumo ir rūgštingumo balansą išlaikę rauginti agurkai. Rauginti agurkai naudingesni organizmui nei marinuoti. Agurkų rauginimas seniausiai žinomas agurkų konservavimo būdas.

Svarbu išlaikyti švarą, kad procese dalyvautų kaip galima mažiau pakenkti galinčių mikroorganizmų. Todėl indų plovimui, agurkų plovimui ir galima ir netgi pageidautina naudoti chloruotą vandenį. Tačiau mirkymui ir rauginimui naudojamas švarus vanduo. Dedant skirtingą druskos kiekį gaunamai nuo rūgščių iki saldžiarūgščių agurkai. Tokį rauginimo metodą dažniau vadina agurkų sūdymu. Kažkada taip raugindavo sudedant į statines. Esant mažesniam druskos kiekiui aktyviau dauginasi bakterijos kurios didina rūgšties koncentraciją.

Rūgštesniems agurkams daromas 12 - 15 procentų sūrymas. Į stiklainį sudedami agurkai. Rauginama apie 15 - 18 laipsnių temperatūroje, vartoti galima po kelių mėnesių. Tradicinis agurkų rauginimo procesas yra naudojant prieskonių mišinius iš krapų stiebų ir žiedynų, juodųjų serbentų, vyšnių, krienų lapai, stambiai pjaustytų česnakai. Naudojamas apie 75 - 80 g/l druskos sūrymas. Sūrymui naudojamas ir nedidelis kiekis acto. (apie 1 -2 šaukštus 9 procentų koncentracijos acto).

Kadangi gaunasi gana silpna rūgštinė ir sūrumo terpė reikia laikyti mažoje, apie 4 laipsnių temperatūroje. Jie tokio rūsio ar šaldytuvo nėra verta padidinti acto kiekį. Tokie rauginti agurkai yra sveikiausi, jie papildo žarnyną probiotikais.

Agurkų rauginimas, kad jie ilgai išsilaikytų ir gautusi geras skonis tai jau tik meistrams. Menkiausias nukrypimas ir agurkai suputos, perrūgs, pajuoduos, suminkštės. Tačiau pirminį rauginimą padarys net naujokas, belieka sustabdyti rūgimo procesą norimoj vietoj. Tai daroma paraugintus agurkus užpilant karštu marinatu. Po 3 - 10 savaičių priklausomai nuo ingradientų ir laikymo temperatūros agurkai išimami iš marinato, nuplaunami ir sudedami į švarius stiklainius. Marinatą kuriame rūgo agurkai panaudojame konservavimui. Nukošiame prieskonius, marinatą užviriname. Virintą marinatą supilam į stiklainėlius. Galima šį procesą pakartoti kelis kartus.

Greito paraugimo agurkai

Greito paraugimo agurkai daromi greitam suvartojimui. Receptas labai paprastas ir padaro agurkus skanesnius ir naudingesnius organizmui. Susiformavusi mikroflora pagerina žarnyno veiklą, spartina metabolizmą. Stiklainį išklojame juodųjų serbentų, vyšnių, krapų lapais. Galima įdėti petražolių ir gelsvės, keletą stambiai pjaustytų česnako skiltelių, porą lauro lapelių.

Marinatą verdame, tada ataušiname iki kambario temperatūros. Imame 10 vidutinio dydžio agurkų, nuplauname ir nupjovę galiukus sudedame į plastikinį maišelį. Ten pat: 2 val. šaukštus druskos, 1 val. šaukštą cukraus, smulkintą didelį pundelį petražolių, smulkintą didelį pundelį krapų, 2 dideles smulkintas česnako skilteles, 2 susmulkintus lauro lapelius. Maišelį užrišame ir gerai pakratome. Per dieną ar net per kelias valandas galima gauti šviežio paraugimo agurkus jei užpilti agurkus karštu marinatu.

Abiem atvejais agurkų galiukus nupjauname ir palaikome agurkus kelias valandas šaltame vandenyje. Karštai marinuojant agurkai praranda daug naudingų sąvybių, tačiau tai leidžia gauti daugiau skonių variacijų. Paprastas marinavimo receptas panaudojant gerus nedidelius agurkėlius. Marinatas klasikinis: litras vandens, šaukštas druskos, šaukštas cukraus, šaukštas acto esencijos. Marinatą užviriname, užpilame ant agurkų. Palaikome dešimtį minučių ir nupilame atgal į puodą. Užviriname ir vėl užpilame. dar kiek palaikome ir nupilame. Vėl užvirinus užpilame ir užsukame dangteliais.

Agurkų pjaustymas marinuojant

Agurkų pjaustymas marinuojant naudojamas kai agurkai būna kiek peraugę. Agurkai supjaustomi gabaliukais, sumaišomi su likusiais ingradientais. Palaikoma keletą valandų, kad ištrauktų sultis. Sudedame į stiklainiukus ir neužsukant dangtelių dedame į puodą kur kaitiname. Agurkai labai gerai dera mišiniuose su kitomis daržovėmis. Prieskonius, kokius mėgstame, dedame tiesiai į stiklainį (krapai, pipirai ir t.t.). Daržoves sudedame į stiklainius, užverdame marinatą, užpilame stiklainius, tada dedame stiklainius į puodą, pridengiame dangteliais ir sterilizuojame 10 minučių, išimame ir sandariai uždarome. Šis receptas labai tinka konservuoti peraugusiems agurkams. Agurkus nuplauname ir sutarkuojame virtuviniu kombainu su burokinės tarkos peiliais. Sudedame druską, išspaudžiame česnakus, įdedame smulkiai pjaustytą čili. Puodą kaitiname, dedame pipirus ir aliejų. Užkaitiname iki 80 laipsnių ir išpilstome į sterilizuotus stiklainius.

Marinato normos pakaks 6 l agurkų stiklainių.

Marinuoti agurkai su ciberžolėmis

Marinatui reikės:

  • 3 l vandens
  • 5 v. š. druskos
  • 1 st. cukraus
  • 0,5 l acto
  • 1 a. š. ciberžolės
  • 4 skiltelių česnako
  • krapų žiedų
  • Agurkų - pagal poreikį

Kaip gaminti:

  1. Agurkus nuplauname, nupjauname galiukus.
  2. Stiklainius švariai išplauname, iškaitiname.
  3. Į puodą supilame vandenį, sudedame cukrų, druską, ciberžolių miltelius, krapų žiedynus, griežinėliais pjaustytas česnakų skilteles.
  4. Užverdame marinatą. Krapus išgriebiame, supilame actą. Dar kartą užverdame.
  5. Trumpam sudedame agurkus, kad jie išsikaitintų.
  6. Sudedame į stiklainius. Užpilame verdančiu marinatu. Užsukame stiklainius.
  7. Apverčiame dangteliais žemyn ir užklojame. Iš normos užsipila 8 l stiklainiai.

Stiklainius išplauname švariai, iškaitiname. Agurkus nuplauname, nupjaustome galiukus. Į puodą supilame vandenį, actą, sudedame druską ir cukrų, pjaustytas riekelėmis česnako skilteles, žalumynus. Marinatą užverdame. Dedame agurkus, pakaitiname šiek tiek, kad agurkai „nusiplikytų“. Juos išgriebiame ir dedame į stiklainius. Užpilame verdančiu marinatu. Užsukame stiklainius. Dedame dangteliais žemyn. Užklojame storu rankšluosčiu ir leidžiame atvėsti.

Marinatui:

  • 4 l vandens
  • 8 v. š. druskos
  • 8 v. š. cukraus
  • 0,5 l acto
  • 4-6 skiltelės česnako
  • Keli krapų žiedai
  • Saujelė vyšnių lapų
  • Agurkai

Mamos marinuoti agurkai

Pačius skaniausius agurkus žiemai marinuoja mano MAMA! Ir tai ne tik mano vienos nuomonė, bet ir visų, kurie tik paragauja mamos marinuotų agurkų. Vasaros pabaigoje visa jos virtuvė būna nustatinėta trilitriniais stiklainiais, su juose nardančiais marinuotais agurkais. Tą patį darydavo ir mano močiutė, o dabar savo augintus agurkus marinuoju ir aš. Šiemet mano auginamų agurkų derlius vienoje iš pakeltų lysvių tiesiog džiugina! Nespėju jų rinkti, kad neperaugtų, o su peraugusiais ruošiu šias “budinčias” agurkų salotas, kurios šaldytuve laikomos išbūna iki kelių savaičių, nors suvalgome jas visada daug anksčiau. O patys mažiausi ir gražiausi agurkai iš mano lysvės keliauja į stiklainius laukti žiemos. Pagal mamą ruošti agurkai visada būna traškūs, kieti ir saldžiarūgščiai. Juos gaminant nereikia gailėti nei acto, nei cukraus, nei druskos, nei geriausių prieskonių, juk valgome juos tikrai ne kasdieną. Marinuodama agurkus visada renkuosi kokybiškus ir gražius laurų lapus, kadangi labai nemėgstu sulūžusių ir perdžiūvusių lapelių, marinavimui renkuosi Santa Maria džiovintus laurų lapus iš Turkijos. Taip pat beriu kelis kvapniuosius pipirus, garstyčių sėklų, saują šviežių krapų žiedynų iš savo daržo ir ką tik iš lysvės išrautų česnakų skiltelių. Beveik visi paragavę šių agurkų, paprašo recepto. Jų receptu dar prieš 6 metus pasidalinau ir pirmojoje savo knygoje “Sezoninė virtuvė: 200 receptų pagal metų laikus” (knygynuose jos neiškokite, nes jau seniai pasibaigęs tiražas). O šiemet dalinuosi su jumis ir bloge.

Eiga:

  1. Kuo šviežesnius ir mažesnius agurkus nuplaukite. Jei agurkai ne tokie švieži, trumpam užmerkite juos kuo šaltesniame vandenyje. Išplaukite ir sterilizuokite stiklainius marinavimui, taip pat pasiruoškite ir metalinius dangtelius užsukimui. Šiam kiekiui prireiks 5 stiklainių po 750 ml arba 3 l stiklainiui.
  2. Į kiekvieną sterilizuotą stiklianį berkite po kelis kvapniuosius pipirus, žiupsnelį garstyčių sėklų, įmeskite po vieną lauro lapą ir po kelis krapų viršūnių. Ant prieskonių kuo tankiau sudėliokite agurkus, taip, kad jų stiklainyje tilptų kuo daugiau. Kiekvieną stiklainį su agurkais ir prieskoniais užpilkite verdančiu vandeniu. Uždėkite dangtelius (bet jų neužsukite) ir palikite valandėlei, kad pravėstų.
  3. Nuo pravėsusių agurkų nupilkite vandenį tiesiai į puodą. Jo turėtų būti apie 1,5 l. Į tą patį puodą su vandeniu pilkite actą, berkite cukrų ir druską, išmaišykite ir viską užvirkite.
  4. Verdantį marinatą užpilkite ant agurkų ir iš karto sandariai užsukite. Užsuktus stiklainius apverskite ir sudėliokite ant virtuvinio rankšluosčio, o ant viršaus užklokite kuo šiltesnį vilnonį pledą, pūkinę striukę ir gerai apkamšykite, kad stiklainiai kuo ilgiau išliktų šilti. Dažniausiai taip šiltai apkamšytus agurkus palieku nakčiai, o ryte atklojusi juos sudedu į lentynas laukti žiemos.

Traškūs marinuoti agurkai

Kai pradėjau rimčiau užsiimti daržais, supratau, kad gerų agurkų konservavimas - tai beveik atskiras amatas. Ne kiekvienas stiklainis būna vertas pastatyti į rūsio lentyną. Šitas būtent toks - išbandytas ne vieną vasarą, patobulintas, ir dabar nebesikeičia. Jo paprastumas apgaulingas, bet rezultatas kiekvieną kartą džiugina.

Pagrindiniai principai:

  • Man svarbiausia - nepervirti
  • Naudoti tik labai šviežius, tvirtus agurkus
  • Nesirinkti labai didelių
  • Stengiuosi nedėti per daug cukraus ir naudoti natūralią druską be jodo

Renkantis agurkus - imu tik tuos, kurie skamba kai pabeldi nagu. Jeigu turiu laiko - užmerkiu juos į šaltą vandenį 3-4 valandoms.

Eiga:

  1. Čia nereikia tingėti.
  2. Įdedu krapų, česnako, garstyčių sėklų, pipirų.
  3. Agurkus kraunu tvirtai - ne per stipriai, bet kad nelakstytų.
  4. Užkaičiu vandenį, suberiu druską, cukrų, supilu actą. Viską užverdu.
  5. Verdantį marinatą pilu tiesiai ant agurkų. Stiklainius užsuku, apverčiu ir užkloju storu rankšluosčiu.

Šie agurkai puikiai traška net po kelių mėnesių. Jie turi švelnią rūgštelę, gerą sūrumo balansą ir labai švarią prieskonių natą - nei per stiprūs, nei nuobodūs. Man jie patys geriausi su karštomis virtomis bulvėmis arba tiesiog su lašiniais ir rieke duonos. Kai kuriuose receptuose siūlo agurkus kaitinti kartu su stiklainiais, bet aš to vengiu - man atrodo, kad tai atima traškumą. Kitas eksperimentas - su lauro lapais.

Traškūs marinuoti agurkai man - tai daugiau nei receptas. Tai mano vasaros rutina, ramus vakaras prie puodų, kai už lango leidžiasi saulė, o virtuvėje kvepia krapais.

Papildomi patarimai ir receptai

Netgi klasikiniai marinuoti agurkai gali pas kiekvieną šeimininkę skirtis. Pakanka įdėti papildomą "slaptąjį" prieskonį, kad marinuotų agurkų skonis būtų kitoks. Paruošiame stiklainius, pastaruoju metu einamiausi 0,75 - 1 litro stiklainiai. Agurkai iš trilitrio nesuvalgomi iki jiems pradėjus rūgti. Nors keletą didžiosioms šventėms trilitrių padarom. Į stiklainį dedami vienodo dydžio agurkai jų nesūgrūdant. Litriniame stiklainyje turėtų sutilpti 0,6 kg agurkų. Sudedame agurkus sluoksniuojant su prieskoniais išskyrus česnakus. Užvirinam marinatą ir supilam į stiklainį. Palaikom apie 5 minutes ir agurkų marinatą nupilam atgal į puodą. Vėl užvirinam, užpilam nupilam. sudedam česnakus.

Pastarojo meto mėgstamiausi marinuoti agurkai su garstyčių marinatu. Garstyčių aštrumo nesijaučia, tačiau jos suteikia pikantišką skonį. Dažniausiai marinuojami pjaustyti išilgai arba skritulėliais. Nors galima padaryti ir nepjautytus agurkus su garstyčiomis. Šiame recepte galima naudoti kiek peraugusius agurkus. Supjaustyti agurkai sumaišomi su kitais ingradientais ir pastatomi puode vėsioje vietoje porai valandų. Mišinys sudedamas į stiklainiukus ir statomas į puodą neprisukus dangtelius. Vandeniui užvirus sterilizuojama 30 minučių.

Labai pasiteisinęs, šeimos ir draugų itin mėgstamas agurkų marinavimo receptas. Paragavus tik pagaminus jaučiasi daug acto. Tačiau su laiku actas pasiskirsto ir lieka malonaus skonio marinuoti agurkai. Supjaustytus agurkus sumaišome su ingradientais (be česnako) ir porą valandų palaikome puode, kad išsiskirtų sultys. Verdame apie 5 minutes, pridedame česnako ir verdame dar porą minučių.

Yra dvi šio recepto modifikacijos. Tai termiškai neapdorotos agurkų ir svogūnų salotos laikomos šaltai. Jos itin skanios, agurkai traškūs, svogūnai išraiškingi. Agurkus supjaustome, jei perraugę nulupame odelę ir išimame sėklas. Svogūnai supjaustomi griežinėliais, stambiai supjaustomi česnakai. Suverčiama į puodą, užpilama ir sumaišoma druska, cukrus. Palaikoma vėsiai apie pusdienį, kad išsiskirtų sultys. Supilama actą ir aliejų, išmaišom ir vedrama apie 15 minučių.

Sparčiai populiarėjantis agurkų marinavimo receptas. Agurkų rauginimo procesas sustabdomas kai jie būna švelniai rūgštus, traškūs ir dar jaučiamas saldumas. Pradžioje kelios dienos agurkai laikomi šiltai, vėliau pernešami į vėsią patalpą savaitei. Marinatas turėtų susidrumsti, galima ragauti kol bus pasiektas mėgstamiausias skonis. Agurkai išimami, nuplaunami, sudedami į mažesnius stiklainius. Marinatas prakošiamas ir užvirinamas, kelis kartus pilamas ir nupilamas nuo agurkų.

Marinuoti agurkai

Agurkus nuplaukite, galiukus nupjaustykite. Užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite, kol šiek tiek pabals. Sudėkite į 1 l talpos stiklainius. Į stiklainius dėkite ir po šaukštą-du džiovintų prieskonių marinavimui. Jeigu naudosite šviežius, juos nuplikykite verdančiu vandeniu.

Proporcijos 1 l stiklainiui:

  • 1 v. š. druskos
  • 1 v. š. cukraus
  • 2 v. š. acto (9 proc.)

Į stiklainį ant agurkų suberkite druską ir cukrų, supilkite actą. Visą užpilkite verdančiu vandeniu. Užsukite, stiklainius apverskite ir uždenkite.

Marinato svarba

Marinuotų agurkų prieskonių asortimentas gerokai išaugo. Marinatas skirtas užkonservuoti agurkus neleidžiant mikroorganizmų veiklą. Dėl to tiksli ingradientų proporcija svarbi. Kitas svarbus ingradientas stabdantis mikroorganizmų veiklą yra rūgštis. Natūraliai fermentuojantis pieno rūgšties ir kiti mikroorganizmai perdirba cukrus į rūgštis ir kitus produktus. Pasiekus tam tikrą rūgštingumą jų veikla sustoja.