Kartais norisi tiesiog sumuštinio. Pristatome juokingai paprastus ir visiškai rimtai puikius lavašo sumuštinių receptus.
Karšti Sumuštiniai su Kumpiu ir Sūriu
Tai puikus pasirinkimas, kai norisi kažko greito ir skanaus. Šis receptas pateisina tiesą, kad kartais paprasčiausi dalykai yra patys geriausi, ypač jei seniai valgyti ar pamiršti.
Sudėtingumas: Paprasta kaip du kart du.
Porcijos: 6 sumuštiniai
Paruošimo laikas: 20 min.
Gaminimo laikas: 15-20 min.
Ingredientai:
- 12 riekelių baltos forminės (kvadratinės) duonos
- 6 arb. š. sviesto
- 6 riekelės kumpio
- 6 riekelės sūrio
Sumuštinis su Kumpiu ir Džiovintais Pomidorais
Ant vienos puselės užtepkite džiovintų pomidorų tyrės, dėkite olandiško sūrio riekę, pusiau perpjautus vyšninius pomidorus, vytinto serano kumpio griežinėlį susukite ir uždėkite ant duonelės.
Pašlakstykite balzamiko actu pagal skonį.
Papuoškite gražgarstės lapeliais, saulėje džiovintais pomidorais ir uždenkite kita duonelės pusele.
"Croque Madame" - Prancūziški Karšti Sumuštiniai
Jei jau susigundėte karštų sumuštinių idėja, siūlome pasilepinti šiek tiek „pagerintais“ karštais sumuštiniais - „Croque Madame“. Tai prancūziškų bistro klasika. Tai mėgstamiausias studentų ir jaunimo patiekalas, nes už pačią patraukliausią kainą jie gauna sotų pietų patiekalą su ypač traškia duona, sultingu kumpiu, tąsiu sūriu, ir turtingu bešamelio padažu, pagardintu grūdėtomis garstyčiomis. Ant viršaus privalomai turi spinduliuoti keptas kiaušinis.
Ingredientai:
- Sumuštinių duona
- Sviestas
- Miltai
- Pienas
- Grūdėtos garstyčios
- Gaudos sūris
- Dižono (Dijon) garstyčios
- Kumpis
- Kiaušiniai
- Žalumynai
Gaminimo eiga:
- Įkaitinkite orkaitę iki 185 C laipsnių temperatūros.
- Sviestą ištirpinkite nedideliame puode. Sumuštinių duonos riekeles išdėliokite ant grotelių, įstatytų į kepimo skardą. Teptuku patepkite visas keturias riekeles tirpintu sviestu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 6-8 minutes, arba kol duona taps traški ir šiek tiek paskrus.
- Pasigaminkite bešamelio padažą: į likusį sviestą suberkite miltus ir kaitindami intensyviai maišykite apie minutę, kad gautumėte vientisą pastą. Pamažu dalimis pilkite pieną ir visąlaik maišykite, kaitindami ant vidutinės ugnies, kad padažas būtų purus, neliktų neištirpusių tešlos gabalėlių. Taip supilkite visą pieną, turėtumėte gauti labai tirštą baltos spalvos padažą. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite grūdėtas garstyčias ir saujelę (apie 40 g) tarkuoto sūrio.
- Išimkite apkepintas riekeles iš orkaitės. Dvi riekeles apverskite kita puse, ir ant šios, neapskrudusios pusės, užtepkite Dižono (Dijon) garstyčių, padengdami visą riekelės plotą. Ant viršaus dėkite kumpį ir likusį sūrį. Užvožkite kita duonos riekele, apskrudinta puse į viršų, švelniai paspauskite, kad abi duonos riekelės suliptų. Pašaukite vėl į orkaitę. Kepkite, kol sūris išsilydys - apie 5-7 minutes.
- Ištraukite skardą iš orkaitės ir patepkite bešamelio padažu visą viršutinės riekelės paviršių (negailėkite padažo, čia bus daug skonio ir labai sultinga) bei paskutinį kartą pašaukite į orkaitę. Kepkite, kol padažas ims burbuliuoti, viršus gražiai apskrus.
- Kol sumuštiniai kepa (paskutinėje stadijoje, kai jau kepa su bešamelio padažu), įkaitinkite keptuvėje šlakelį aliejaus (arba sviesto) ir iškepkite kiaušinius.
- Iškepusius sumuštinius sudėkite į lėkštes, ant viršaus uždėkite po keptą kiaušinį, pabarstykite žalumynais ir patiekite su daržovėmis ar žaliomis salotomis.
Lavašo suktinukai su Lašiša
Ingredientai:
- Lavašas
- Salotų lapeliai
- Lašiša
- Varškės kremas
- Bazilikai
- Morkos
Gaminimo eiga:
- Lavašus lengvai pašildykite, kaip nurodyta ant pakuotės, užklokite salotų lapeliais, tada į vidų dėkite lašišos gabalėlį, krėskite varškės kremo, lavašus susukite, apačią užlankstykite kaip vokelį ir papuoškite bazilikų lapeliais bei morkų šiaudeliais.
Lavašo suktinukai su Krabų Lazdelėmis ir Lašiša
Ingredientai:
- Lavašas
- Krabų lazdelės
- Sūdyta lašiša
- Kiaušiniai
- Majonezas
- Krapai arba petražolės
Gaminimo eiga:
- Kietai išvirkite ir atvėsinkite kiaušinį.
- Smulkiai supjaustykite krabų lazdeles ir sūdytą lašišą, sutarkuokite virtą kiaušinį, sukrėskite majonezą, pagardinkite kapotais krapais arba petražolėmis ir atsargiai išmaišykite.
- Paklokite ant stalo lavašo lakštą, ištepkite įdaru, susukite į ritinėlį, suvyniokite į plėvelę ar foliją ir bent porą valandų palaikykite šaltai.
Traškūs Lavašo Trikampėliai
Ingredientai:
- Lavašas
- Majonezas
- Kietas brandintas sūris
- Kmynai, sezamas, prieskoninės žolelės (pagal skonį)
- Česnakas (jei mėgstate aštriai)
Gaminimo eiga:
- Lavašo lakštą plonai aptepkite majonezu, žirklėmis sukarpykite trikampėliais.
- Smulkiai sutarkuokite kietą brandintą sūrį.
- Dalį lavašo gabalėlių pabarstykite kmynais, kitus sezamais, dar kitus - tarkuotu sūriu arba prieskoninėmis žolelėmis.
- Jei mėgstate aštriai, į šaukštą majonezo išspauskite skiltelę česnako, aptepkite šiuo padažu lavašą.
Lavašo suktinukai su Rikotos Sūriu ir Bazilikais
Ingredientai:
- Lavašas
- Rikota
- Parmezanas
- Česnakai
- Pesto padažas
- Švieži bazilikai
- Žalumynai (papuošimui)
Gaminimo eiga:
- Dubenyje sumaišykite rikotą, parmezaną, trintus česnakus, pesto padažą ir smulkintas šviežių bazilikų šakeles.
- Lavašą padalykite į keturis ar šešis vienodo dydžio gabalėlius, kad pavyktų susukti suktinukus.
- Ant kiekvieno gabalėlio dėkite rikotos sūrio įdaro ir susukite suktinuką.
- Lavašų užkandį patiekite apibarstytą šviežiais žalumynais.
Lavašas su Avokado Kremu ir Daržovėmis
Ingredientai:
- Lavašas
- Avokadas
- Česnakas
- Citrinos sultys
- Druska, pipirai
- Salotos
- Saliamis (ar kita mėgstama rūkyta dešra)
- Paprikos
- Agurkas
Gaminimo eiga:
- Avokadą nulupkite, padalinkite į kelias dalis ir suberkite į elektrinį smulkintuvą. Taip pat suberkite smulkintą česnaką, supilkite citrinų sultis, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir gerai išplakite iki vientisos masės.
- Avokadų sviestu ištepkite lavašą.
- Ant viršaus dėkite sluoksnį salotų, tada plonais šiaudeliais supjaustyto saliamio (gali būti ir kitokia mėgstama rūkyta dešra), galiausiai šiaudeliais supjaustytų paprikų ir agurko.
Lavašas su Vištiena ir Dzadzikio Padažu
Ingredientai:
- Lavašas
- Vištienos krūtinėlė
- Česnakas
- Citrinos žievelė ir sultys
- Alyvuogių aliejus
- Prieskoniai
- Agurkai
- Mėtos
- Jogurtas
- Pomidorai, agurkai, salotos, svogūnai
Gaminimo eiga:
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite juostelėmis, sumaišykite su smulkintu česnaku, nutarkuota citrinos žievele, citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir prieskoniais. Palikite marinuotis bent 20 min.
- Agurkus sutarkuokite tarka, užberkite žiupsnį druskos, palikite pastovėti 5 min. Išspauskite sultis.
- Į dubenėlį sudėkite agurkus, smulkiai supjaustytą česnaką, susmulkintus mėtų lapelius, citrinos sultis, prieskonius ir jogurtą. Viską išmaišykite.
- Pašildykite tortilijas. Lėkštėje patiekite supjaustytas daržoves ir supjaustytą keptą vištieną.
- Komplektuokite lavašą: įsidėkite daržovių (pomidorų, agurkų, salotų, svogūnų), vištienos ir dzadzikio padažo.
Tortilijos su Vištiena ir Sūriu Orkaitėje
Ingredientai:
- Tortilijos
- Malta vištiena
- Aštrūs prieskoniai
- Pupelės pomidorų padaže
- Konservuoti kukurūzai
- Grietinė
- Pomidorų padažas
- Lydytas sūrelis
- Fermentinis sūris
Gaminimo eiga:
- Maltą vištieną pakepinkite su aštriais prieskoniais, pupelėmis pomidorų padaže ir konservuotais kukurūzais.
- Įdaro pridėkite į kepimo formoje išdėliotas tortilijas. Ant viršaus uždėkite po kelis šaukštus grietinės ir įspauskite pomidorų padažo.
- Mėsytę apdenkite lydyto sūrelio lapeliais ir sulenkite kraštelius, viską „uždarykite“.
- Užbarstykite gerą saują tarkuoto fermentinio sūrio ir pašaukite į karštą orkaitę.
- Tortilijas supjaustykite lygiais trikampėliais (kaip picą).
Traškios Tortilijos Orkaitėje
Ingredientai:
- Tortilijos
- Aliejus
- Žolelės
- Parmezano sūris
Gaminimo eiga:
- Iš abiejų pusių ištrinkite aliejumi, dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir apibarstykite žolelėmis bei plonu sluoksneliu tarkuoto parmezano.
- Tortilijas kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol taps traškios (apie 15 min).
Tortilijos su Daržovėmis
Ingredientai:
- Tortilijos
- Svogūnai
- Salotos
- Pomidorai
- Agurkai
- Sūris
Gaminimo eiga:
- Svogūną, salotas, pomidorus ir agurką supjaustykite kuo smulkiau, sūrį sutarkuokite.
- Į vidurį dėkite įdarą, paliekant tarpą nuo vieno krašto (apačios).
Tortilijos su Kumpiu
Ingredientai:
- Tortilijos
- Salotos
- Sūris
- Kumpis
Gaminimo eiga:
- Kumpį supjaustykite plonais griežinėliais.
- Tortilijas susukite, perpjaukite per pusę, kad būtų patogiau valgyti, ir patiekite.
Tortilijos su Krevetėmis ir Daržovėmis
Ingredientai:
- Kukurūzų paplotėliai
- Aliejus
- Česnakas
- Aitrioji paprika
- Saulėje džiovintų pomidorų padažas
- Krevetės
- Svogūnai
- Pomidorai
- Citrinos sultys
- Salotos
Gaminimo eiga:
- Aitriąją papriką išvalykite, susmulkinkite.
- Nedidelėje keptuvėje užkaitinkite aliejų, pakepinkite česnakus ir papriką, tada viską pasūdykite, sukrėskite saulėje džiovintų pomidorų padažą ir sumeskite krevetes.
- Svogūną nulupkite, susmulkinkite.
Tortilijos su Pomidorų Padažu ir Sūriu
Ingredientai:
- Tortilijos
- Aliejus
- Pomidorų padažas
- Druska, prieskoniai
- Parmezano sūris
Gaminimo eiga:
- Aliejų sumaišykite su pomidorų padažu, druska ir prieskoniais. Mišiniu, naudodami konditerinį teptuką, gausiai ištepkite tortilijas.
- Žirklėmis jas padalinkite į daug trikampėlių ir dėliokite į kepimo popieriumi išklotą skardą.