pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Receptai Minkšti Varškėčiai

Kepti varškėčiai yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris vilioja ne tik skoniu, bet ir maistingumu. Varškėčiai visada asocijuosis su jaukiausiais pasaulyje pusryčiais, o mes laiks nuo laiko net išsiruošime į skaniausių varškėtukų paieškas pavyzdžiui, Vilniaus restoranuose. Aš nė neketinu slėpti - man patys skaniausi varškėtukai Vilniuje yra Stebukluose.

Šį varškėtukų receptą testavau tam, kad tiksliai apskaičiuočiau ingredientų proporcijas itin įdomiam projektui, dalyvauti kuriame esu pakviesta spalio mėnesį. Tas projektas - tai lietuviškų produktų pristatymas Kinijos restoranų šefams, distributoriams ir tiems, kurie domisi vakarietiško maisto tendencijomis. Taip, jūs atspėjote, būtent šiais varškėtukais (ir dar kitais patiekalais iš lietuviškų produktų) pamėginsiu sužavėti ir Pekino smaližius!:) Juk lietuviška varškė yra tai, kuo mes pagrįstai galime didžiuotis, nes niekas kitas pasaulyje tokios neturi!!

Pagrindinis varškėčių ingredientas, žinoma, yra varškė. Lietuvių kulinarijoje kepti varškėčiai užima ypatingą vietą, jie dažnai patiekiami pusryčiams, o jų populiarumas auga dėl naudos sveikatai - šis patiekalas yra gausus baltymų ir vitaminų, todėl puikiai prisideda prie subalansuotos mitybos.

Klasikinis varškėčių receptas

Ingredientai:

  • Varškė (sausa) - 500 g
  • Kiaušiniai - 2 vnt.
  • Manų kruopos - 3 valgomieji šaukštai
  • Cukrus - 2 valgomieji šaukštai
  • Vanilinis cukrus - 1 arbatinis šaukštelis be kaupo
  • Druska - puse arbatinio šaukštelio
  • Miltai apvoliojimui
  • Augalinis aliejus kepimui
  • Cukraus pudra, mėgstama uogienė ar grietinė patiekimui

Gaminame:

  1. Varškę dedame į dubenį, ištriname šakute, beriame manų kruopas, cukrų, vanilinį cukrų, druską ir viską gerai išmaišome.
  2. Mušame kiaušinius ir vėl gerai išmaišome.
  3. Dubenį uždengiame dangčiu arba plėvele ir paliekame pastovėti pusvalandį, valandą arba per naktį šaldytuve.
  4. Prieš kepant formuojame varškėčius, apvoliojame juos miltuose ir kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje, iš abiejų pusių.

Patiekti varškėčius galite su šviežiomis, trintomis uogomis, grietine ar jogurtu. Prisimenate, kaip močiutė ar mama suformuodavo ilgas „dešreles“, jas supjaustydavo gabaliukais ir dar šakute įspaudavo? Nespėjus nė mirktelėti lėkštėje garuodavo skanutėliai, minkštutėliai varškėtukai!

Greitas ir paprastas varškėčių receptas

Ingredientai:

  • Varškė (sausesnė) - 250 g
  • Kiaušiniai - 2 vnt.
  • Miltai - 1,5-3 valgomieji šaukštai su kaupu
  • Cukrus - 1 valgomasis šaukštas
  • Druska - žiupsnelis
  • Augalinis aliejus varškėčių kepimui

Gaminame:

  1. Į dubenį dedame varškę, susmulkiname ją šakute, mušame kiaušinius, beriame šaukštą cukraus ir žiupsnelį druskos, ir viską gerai išmaišome.
  2. Tada dedame miltus ir maišome. Miltų reikės kuo mažiau, tiek, kad tešla būtų minkšta, bet jau būtų įmanoma rankomis formuoti varškėtukus.
  3. Taigi, formuojame varškėčius, apvoliojame juos miltuose ir kepame keptuvėje įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių.
  4. Varškėčius tiekiame su mėgstama uogiene ir/ar grietine.

Varškėčiai orkaitėje

Mėgstate keptus varškėčius, tačiau net nenorite pagalvoti apie karštą, besitaškantį aliejų? O jeigu po kojomis dar ir nekantrus mažasis valgytojas sukiojasi... Orkaitėje kepti varškėčiai yra puiki išeitis!

Varškėčiai su įdaru

Paruošta varškėčių masė prieš kepimą dažnai pagardinama razinomis, uogomis ar kitokiais priedais, o ar bandėte pagardus ne įmaišyti, o formuoti varškėčius su uogų įdaru? Iš išorės šie varškėčiai atrodo įprastai, o viduje laukia siurprizas!

Šreko varškėčiai (su daržovėmis)

Vaikas raukiasi pamatęs daržoves, ypač žalias? Paslėpkite jas patiekaluose! Retas vaikas nesiraukydamas valgys špinatus, tačiau visai kas kita yra Šreko varškėčiai! Galima ir darželyje pasigirti, kokį žalią dalyką valgė!

Varškėčiai su bulvėmis

Taip, perskaitėte teisingai! Siūlome paragauti varškėčių su... bulvėmis! Šie varškėčiai pavyksta labai purūs, švelnūs, minkštučiai, vien iš varškės tokie tikrai nesigauna. Dar viena pagyrimas šiems varškėčiams - tai puikus būdas sunaudoti nuo pietų ar vakarienės likusias virtas bulves arba bulvių košę.

Patarimai

  • Tinkamai iškepti varškėčiai truputį pasipučia, viduje išlieka baltučiai ir minkštučiai, o išorėje - auksiniai ir traškūs!
  • Patiekite juos su vaisiais, uogomis, uogiene, grietine, lašeliu medaus (jeigu vaikas yra vyresnis nei 1-ejų, nes kūdikiams medaus duoti negalima) ar kondensuoto pieno...
  • Vaisius vaikai paprastai mėgsta ir valgo noriai, taičiau rūgštesni obuoliai dažnai užsilieka. Bet šiam patiekalui jie puikiai tiks! Kuo rūgštesnis obuolys, ir kuo jaunesnis valgytojas, tuo smulkiau jį tarkuokite.
  • Vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę, nes riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis, jie yra būtini kai kurių vitaminų įsisavinimui bei smegenų ir nervų sistemos vystymuisi.
  • Varškę po truputį, nedidelėmis porcijomis (priklausomai nuo vaiko amžiaus, ne daugiau 50-150 g per kartą) rekomenduojama duoti maždaug nuo 1-erių metų amžiaus, t.y.