pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Vokiški bulviniai blynai (Kartoffelpuffer)

Bulviniai blynai - mėgstamas lietuvių patiekalas. Jie gerai žinomi ir mūsų artimesniems bei tolimesniems kaimynams - lenkams, rusams ir netgi vokiečiams. O žydams - tai ypatingas Hanukos šventės patiekalas, vadinamosios „latkės". Tiesa, jei sudėtinės dalys visur labai panašios, tai padažai prie blynų skiriasi neįtikėtinai. Bulviniai blynai arba tiesiog bulviniai pyragėliai labai populiarūs ir Australijoje. Korėjoje taip pat galima rasti bulvinių pyragėlių, vadinamų „Kahm-ja juhn". Gaminant juos dar dedama smulkiai trintų morkų ar žalio svogūno, suteikiančių ryškesnę spalvą ir traškumo. Dažnas priedas čia - sūris ar kumpis. Žinomi Europoje ir vadinamieji „Rösti", iš Šveicarijos kilę bulviniai blynai. Švedai irgi turi savą „nesurištų" bulvinių blynų variantą - „rårakor". Paruošti iš miltų, pieno, kiaušinių ir bulvių, blynai vadinami „raggmunk", pažodžiui verčiant, tai skambėtų kaip „plaukuotos spurgos" - dėl stambiai tarkuotų bulvių. O kartais bulvių tarkiai gali virsti...

Jokia ne paslaptis, kad po gražiąsias Vokietijos miestuose ir miesteliuose vykstančias kalėdines muges daug smalsuolių keliauja ne tik ieškodami šventinės dvasios, bet ir tam, jog skaniai pavalgytų. Visa tokių mugių esmė ir yra - žmones palinksminti bei primaitinti. Kai praėjusią savaitę keliavau po skirtingus Vokietijos regionus ir klausinėjau vietinių, kuri iš jų mugių yra pati gražiausia, ne vienas žmogus man kartojo tą patį. „Ieškok ne kuri gražiausia, o kurioje daugiausia maisto. Nes būtent taip darome mes“, - šmaikštavo Diuseldorfe gyvenanti Clara. Prisivalgyti specialių, tik kalėdinėms mugėms ruošiamų valgių, Vokietijoje sena, šimtmečius siekianti tradicija. Daug kas pasiima porą išeiginių dienų ar visą savaitę atostogų ir važiuoja iš vieno regiono į kitą. Kasdien aplanko bent po kelias skirtingas muges bei išragauja dešimtis skirtingų patiekalų.

Vienoje iš Berlyno mugių, šalia šio miesto Zoologijos parko, dešreles kepantis ponas Ralfas mano prašymu bandė suskaičiuoti, kiek iš viso kalėdinėse mugėse būna skirtingų patiekalų, ir beskaičiuodamas šiek tiek pasimetė. Jis sako, kad kiekvienas regionas turi savo skirtingų receptų, kaip kepti bulves, kaip ruošti dešreles, netgi, kaip kaitinti vyną. Tad receptų, jeigu pravažiuotumėte visą Vokietiją, galima surinkti per kelis šimtus. Tiek daug patiekalų, kurie dažnai vienas nuo kito nedaug skiriasi, aš jums neišvardysiu, tačiau populiariausią TOP10 vis tik noriu aprašyti. Esu įsitikinęs, kad šitas sąrašas pasitarnaus tiems, kas metai iš metų gamina tą patį ir jau nori pokyčių, kokių nors naujų skanėstų.

Kartoffelpuffer - Vokiški bulviniai blynai

Taip vokiškai vadinami bulviniai blynai, kuriuos tikrai žino kiekvienas lietuvis, bet ar kada kepėte šiuos blynus ant kalėdinio stalo? Vokiečiams Kalėdos be bulvinių blynų - ne Kalėdos, tačiau juos jie valgo kiek kitaip nei esame įpratę mes. Sūrius, svogūnais tešloje pagardintus blynus jie merkia į saldų padažą. Pats populiariausias pagardas daugelyje šios šalies regionų yra obuolienė. Saldi, skysta uogienė iš obuolių tyrės, kurią vokiečiai valgo labai dideliais šaukštais. Dažnai obuolienė būna maišyta su gvazdikėliais ar cinamonu, bet man asmeniškai skaniausia be papildomų prieskonių, kad neužgožtų bulvinių blynų. Antroje vietoje yra spanguolių uogienė, kurią taip pat prie šių blynų galima užsisakyti daugelyje kalėdinių mugių.

Vokiškų bulvinių blynų receptas

Su visu pasiruošimu ir gaminimu užtrukau apie 30 min. Iš nurodyto produktų kiekio užteko 6 porcijoms. Vokiški bulviniai blynai:

Reikalingi produktai:

  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai miltų
  • 1/4 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/4 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 6 didelės bulvės
  • 1/2 svogūno
  • 50 g fermentinio sūrio
  • aliejaus blynams kepti

Kaip gaminti:

  1. Dideliame dubenyje išplakite kartu kiaušinius, kepimo miltelius, miltus, druską ir pipirus.
  2. Bulves sutarkuokite smulkia tarka, šiek tiek nuspauskite.

Šiek tiek kitokie, bet labai skanūs.

Kiti bulvinių blynų variantai

„Visi mėgstame gaminti blynus, bet ne visi mėgstame stovėti prie keptuvės“, - sako B.Nicholson. Bulvinių blynų gamyba - ilgas procesas, tačiau kažko panašaus į bulvinius blynus vis tiek norisi. Laidos vedėja siūlo alternatyvą bulviniams blynams, o kepant šį patiekalą didįjį darbą atliks orkaitė.

Plonas bulvių blynas orkaitėje

Ingredientai:

  • apie 1 kg bulvių
  • saujos svogūno laiškų
  • kelių saujų tarkuoto sūrio
  • druskos
  • pipirų
  • sūdytos lašišos patiekti

Didelis bulvių blynas keptuvėje

Kitas patiekalas - Amerikoje ir Anglijoje populiarus gaminys, kuris angliškai vadinasi hash brown. Jis dažnai siūlomas pusryčiams, tačiau puikiai tiks ir pietums.

Ingredientai:

  • apie 1 kg bulvių
  • kelių aitriųjų pipirų
  • šaltai rūkytos šoninės juostelių
  • vyšninių pomidoriukų

Gaminimo būdas - laidos įraše.