Keksiukai - puikus desertas, tinkantis tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms. Jų gamyba gali būti kūrybiškas procesas, leidžiantis improvizuoti su įvairiais ingredientais ir skoniais. Interneto platybėse galima rasti daugybę keksiukų receptų.
Keksiukų formelės
Popierines formeles reikia dėti į specialią metalinę (ar kitokią) formą, kad tešla neišbėgtų. Taip pat, jei turite tik popierines formeles, galima jas dėti į specialią metalinę formą, kad keksiukai „nepabėgtų“.
Glajus ir kremai
Galima pačiom sugalvoti glajų, ar jį nukopijuoti nuo kitokių keksų. Nuostabūs keksiukai, bet jiems reikia kremo, kad būtų įdomesni.
Šokoladiniai keksiukai
Persijojame miltus, cukrų, kepimo miltelius, Beatos virtuvės kepinių kakavą ir druską kartu viename dubenyje. Kitame dubenyje paplakame kiaušinius, supilame pieną ir aliejų, atsargiai įpilam vanilės ekstrakto ir išplakame. Šaukštu sudedame viską į kepimo formeles - arba - supilame tešlą į konditerinį švirkštą ir juo perdedame tešlą į keksiukus formeles. Taip tolygiai ir švariai padalinsite tešlą. Kepame apie 20 minučių, kol iškils ir pageltonuos. O dabar greit sumaišome maskarponę ir cukraus pudra dubenėlyje, išmaišome gerai ir peiliu paprasčiausiai užtepame kepurėlės ant pravėsusių keksiukų.
Citrininiai keksiukai
Citrininiai keksiukai - vienas mėgstamiausių mano kepinių. Jie purūs, minkšti, gaivūs, maloniai saldžiarūgščiai. Citrinų kremą galite pasiruošti iš anksto iki iki savaitės sandariame indelyje laikyti šaldytuve. Maskarponės ir grietinėlės kremas - vienas skaniausių ir paprasčiausiai paruošiamų universalių kremų, tinkamų įvairiems desertams gardinti. Įmaišykite į jį kelis šaukštus citrinų kremo, kad skonis būtų švelniai citrininis.
Citrininių keksiukų ingredientai:
Keksiukams: - 125 g sviesto
- 2 g druskos
- 5 g vanilinio cukraus
- 203 g cukraus
- 2 didelių kiaušinių
- 270 g miltų
- 4 g kepimo miltelių
Citrinų kremui: - 2 arb. š. citrinos žievelės
- 3 valg. š. citrinos sulčių
Kremui: - 250 g maskarponės
- 4 valg. š. citrinų kremo
- 60 g miltelinio cukraus
Gaminimo eiga:
- Paruoškite citrinų kremą.
- Masę supilkite į nedidelį puodą ir kaitinkite ant silpnos kaitros nuolat maišydami, kol sutirštės (neleiskite užvirti!).
- Iškepkite keksiukus. Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
- Minkštą sviestą ir cukrų elektriniu plaktuvu plakite kelias minutes, kol masė taps puri.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir aguonas.
- Supilkite pieną, citrinų sultis ir suberkite nutarkuotas citrinų žieveles.
- Suplakite dubenėlyje kiaušinius. Išplaktus kiaušinius pilkite po truputį į sviesto masę ir plakite iki vientisos purios masės. Išsijokite miltus, sodą ir kepimo miltelius. Į masę berkite šiek tiek sausų ingredientų ir pilkite šiek tiek kefyro, išmaišykite. Tada vėl sausus ingredientus ir vėl kefyro, taip kartokite vis maišydami ir išlaikydami grietinės tirštumo masę. Suberkite šilauoges. Pasiruoškite keksiukų formeles, išeis apie 14-15 keksiukų. Pripildykite keksiukų formeles taip, kad liktų 1 cm nuo viršaus. Kol keksiukai kepa pasigaminkite maskarponės kremą. Elektriniu plaktuvu pradėkite plakti maskarponę kartu su grietinėle ir berkite cukrų po šaukštą. Išspauskite citrinos sulčių. Plakite iki standumo. Kremą sukrėskite į konditerinį maišelį ir laikykite vėsiai.Kai keksiukai iškepa ir atvėsta galite išpjauti jų viduriuką ir pripildyti citrinų kremu ar savo norimu įdaru. O ant viršaus išspauskite maskarponės kremo kepurėles.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 18 minučių.
- Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite maskarponę, citrinų kremą, suberkite miltelinį cukrų. Plakite elektriniu plakikliu, kol produktai susimaišys, bet ne ilgiau, nes perplakta maskarponė sušoks į gumuliukus. Toliau plakdami vidutiniu greičiu pamažu supilkite grietinėlę.
- Įdarykite ir papuoškite keksiukus.
- Maskarponės kremą sudėkite į konditerinį maišelį žvaigždutės formos antgaliu ir ant keksiukų išspauskite kepurėles.
Meduoliniai keksiukai
Šie Kalėdom kvepiantys keksiukai - lyg maži torčiukai! Minkšti meduoliniai biskvitai, užkloti švelniu maskarponės kremu, nepalieka abejingų. Jie minkšti, saldūs, kvapnūs. Šventiški!
Meduolinių keksiukų ingredientai:
Keksiukams: - 125 g sviesto
- 1 stiklinės (220 g) rudojo cukraus
- 2 didelių kiaušinių
- 250 g miltų
- 1 arb. š. kepimo miltelių
- ½ arb. š. sodos
- 1 arb. š. malto imbiero
- ½ arb. š. malto cinamono
- ¼ arb. š. malto muskato
- žiupsnelis druskos
- 1 stiklinės (250 ml) kefyro
Kremui: - 250 g maskarponės
- 2 valg. š. skysto medaus
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto
- 60 g miltelinio cukraus
- 1 stiklinės (250 g) riebios grietinėlės (36 proc. riebumo)
Gaminimo eiga:
- Iškepkite keksiukus.
- Minkštą sviestą ir rudąjį cukrų elektriniu plaktuvu plakite apie 5 minutes, kol cukrus ištirps ir masė taps puri. Po vieną įplakite kiaušinius.
- Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, imbierą, cinamoną, muskatą ir druską.
- Paruoštą tešlą paskirstykite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami ¾ jų tūrio.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 16-18 minučių, kol keksiukai gražiai pakils ir bus iškepę.
- Paruoškite kremą. Į dubenį sudėkite maskarponę, medų, vanilės ekstraktą, suberkite miltelinį cukrų. Plakite elektriniu plakikliu, kol produktai susimaišys, bet ne ilgiau, nes perplakta maskarponė sušoks į gumuliukus. Toliau plakdami vidutiniu greičiu pamažu supilkite grietinėlę.
- Papuoškite keksiukus. Kremą sudėkite į konditerinį maišelį su žvaigždutės formos antgaliu.
Patarimai ir gudrybės
*
Drėgnesni keksiukai: Norint, kad keksiukai būtų drėgnesni, galima į tešlą įdėti mažiau miltų arba įmaišyti vaisių ar balto šokolado.*
Tešlos paruošimas: Keksiukų tešlą galima paruošti vakare, o kepti kitos dienos rytą.*
Kremas su feta: Galima išbandyti kremą su fetos sūriu, filadelfija, kondensuotu pienu, sviestu ir cukraus pudra.*
Sviesto kauburiukai glajuje: Jei gaminant glajų pasimato sviesto kauburiukai, tai gali būti dėl to, kad sviestas nebuvo pakankamai kambario temperatūros arba buvo perplaktas.
Laimingi kepėjai
- Dukrytė jau ne kartą prašė iškepti keksiukus, bet kiek esu bandžiusi - nei vienas receptas neprilipo. O šis, nejuokauju - tobulas.
- Gavosi beveik tobuluciai.
- Prisijungiu prie dėkojančių: ačiū, keksiukai nuostabūs, o ir receptukas paprastas, greitas, lengvas.