pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Cinamonas Kvapusis Eterinis Aliejus: Savybės ir Nauda

Stiprus cinamono kvapas nuo seno kerėjo žmones, o jo aromatinės ir sveikatą gerinančios savybės senovėje nulėmė itin aukštą kainą. Senosiose civilizacijose cinamoną aukodavo dievams. Pasak Plinijaus raštų, I a. maždaug 300 g cinamono vertė prilygo 5 kg sidabro. Tai buvo maistas, vaistas ir valiuta, neįkandama eiliniam gyventojui, tačiau skatinanti ekscentriškus valdovų poelgius. Legenda byloja, kad nuožmaus būdo Romos imperatorius Neronas per žmonos laidotuvių apeigas sudegino cinamono metų atsargas.

Senovės Egipte cinamoną naudojo kaip prieskonį, vaistą ir mumifikavimo ingredientą, mat jis turi konservuojančių savybių. Cinamonas minimas skirtingų civilizacijų (Kinijos, Indijos, Egipto, Romos) gydytojų veikaluose. Ilgus tūkstantmečius tai buvo viena vertingiausių prekių Artimuosiuose Rytuose. Į Europą jį atvežė arabų prekybininkai, kurie stengėsi išlaikyti prieskonio kilmės paslaptį, kad išsaugotų monopolį. Gabentas sudėtingai kertamais sausumos keliais. Greitai šis prieskonis tapo prabangos ir aukšto statuso ženklu.

Vėliau, dėl itin išaugusios paklausos, Europos keliautojai ėmė ieškoti cinamono šaltinio. Jis rastas tuometiniame Ceilone (dabar Šri Lanka), o prieskonio paslaptis išaiškinta. Portugalų tyrinėtojai užkariavo Šri Lanką ir turėjo prieskonio monopolį nuo 1518 m. iki 1638-ųjų. Vėliau jį perėmė olandai. 1784 m. į Šri Lanką įsiveržė britai, tačiau ilgainiui prabangus prieskonis prarado aukštą kainą ir paklausą, nes imtas auginti ir kitose pasaulio vietose. Dabar ceiloninio cinamono medžiai veša Madagaskare, Brazilijoje ir Karibų jūros baseino salose.

Dabar už prieinamą kainą prekybos centruose galima įsigyti skirtingų rūšių ir pavidalo cinamono. Populiariausios ir dažniausiai virtuvėje naudojamos rūšys yra dvi: Šri Lankoje užaugintas ceiloninis cinamonas ir kininis cinamonas (kasija). Nors plika akimi didelio skirtumo tarp šių dviejų produktų nepavyks pastebėti, tačiau cheminė jų sudėtis tikrai skiriasi. Dideliuose prekybos centruose dažniausiai parduodama kasija, tačiau joje daug kumarino - gamtoje randamo toksino. Didesni jo kiekiai gali sukelti kepenų problemų. Skirtingai nei kasija, ceiloninis cinamonas kumarino visai neturi arba labai mažai. Tačiau šis brangesnis cinamonas sutinkamas rečiau. Paprastai jo ieškoti reikėtų specializuotose prieskonių arba ekologiškų prekių parduotuvėse. Taip pat manoma, kad ceiloninis cinamonas yra saldesnio kvapo, stipresnio aromato ir skonio.

Visgi abiejų rūšių cinamonas atsiranda iš lauramedinių šeimos medžio (Cinnamomum). Milteliai išgaunami iš šių medžių žievės. Medžiai auginami maždaug dvejus metus, kol žievė tampa tinkama nuimti derliui. Žievė imama tik nuo ūglių, kad vėliau išaugtų naujų. Viršutinis sluoksnis nenaudingas, todėl pirmiausia pašalinamas. Visas procesas vykdomas rankomis. Vidinė žievės dalis išdžiovinta virsta cinamono lazdele. Dėl stipraus ir aštraus skonio cinamonas naudojamas kaip prieskonis marinuojant ar ruošiant patiekalus - pagerina jų aromatą, spalvą, skonį. Dėl antibakterinių savybių šį prieskonį ypač mėgsta šiltųjų kraštų gyventojai.

Cinamono gimtinėje Šri Lankoje kone kiekvienas patiekalas turi nors žiupsnį cinamono. Jį dažnai maišo su kitais prieskoniais (aitriosiomis paprikomis ar ciberžole). Viduriniuose Rytuose cinamoną dažnai naudoja marinuojant vištieną ar avieną. Sumaišytas su česnakais puikiai gardina žuvies ar mėsos marinatą. Aliejuje ar svieste pakeptas cinamonas ryžiams, padažams ar daržovių patiekalams suteikia ypatingą gardų skonį. Cinamonas labai tinka patiekalams ar kepiniams su obuoliais, razinomis. Juo gardinama kava, šokoladas, arbata, alkoholiniai gėrimai. Netgi praverčia buityje - stipriu cinamono lazdelių nuoviru galima valyti virtuvės ar vonios baldų paviršius, šaldytuvo lentynas ir kitas vietas, dezinfekuoti žaisliukus, vaikiškus indelius.

Cinamonas ir sveikata

Vandeniu su keliais lašais eterinio cinamono aliejaus galima prausti veidą, mat veikia antibakteriškai. Grynas cinamono lapų eterinis aliejus maloniai kvepia, todėl juo galima kvėpinti kambarius - pagarinti vandenį su keliais lašais šio aliejaus. Namai ne tik prisipildys gero šilto kvapo, bet ir dezinfekuos patalpų orą. Kambarius galima tiesiog papurkšti vandeniu, į kurį įlašinti 2-5 lašai šio aliejaus. Cinamono vandeniu naudinga papurkšti švarius rankšluosčius, drabužius, patalynę. Mokslininkai tvirtina, kad antibakterinės cinamono savybės nepalankios dulkių erkėms, kandims, tarakonams.

Įrodyta, kad cinamonas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Sergantys cukriniu diabetu gali per dieną suvartoti pusę šaukštelio cinamono. Cinamonas padės turint virškinimo bėdų, ypač kai pilve kaupiasi dujų. Šis prieskonis turi antibakterinių savybių, todėl sureguliuoja virškinimo mikroflorą. Dėl antibakterinių savybių cinamonas naudingas dantims ir dantenoms. Cinamonas turi daug mangano, kuris ypač svarbus norint išsaugoti sveikus kaulus ir sąnarius. Sergantys artritu ar turintys rūpesčių dėl sąnarių turėtų kas rytą valgyti cinamono (po šaukštelį su medumi, užsigeriant stikline vandens).

Tik pastebėjus pirmuosius peršalimo požymius (varvanti nosis, jautrios akys, gerklės peršėjimas) derėtų išgerti arbatos su cinamono lazdele - į kovą stos antibakterinės jo savybės. Cinamonas turi cheminių medžiagų, veikiančių panašiai kaip laimės hormonai endorfinai. Viename šaukšte prieskonio yra maždaug 4 g skaidulų, 8 % kalcio, 4 % geležies ir 3 % vitamino K paros normos.

Cinamonas burnos priežiūrai

Eteriniai aliejai yra pagrindinis aromaterapinių produktų veiklusis komponentas, bet dažnai naudojami ir parduotuvių lentynose esančių priemonių sudėtyje, ne išimtis ir burnos bei dantų priežiūrai skirtos priemonės. Šalavijų, citrinų, cinamono, laimų, bergamotės, citrinų, eukaliptų ir kiti eteriniai aliejai naudojami dantų priežiūros priemonių gamyboje. Visgi, prieš naudojant eterinius aliejus, turime įvertinti jų savybes, visos priemonės su eteriniais aliejais neturi deginti, kelti nemalonių pojūčių, todėl net specialistai naudoja ir itin nedidelius jų kiekius, siekiant maksimalios naudos burnos priežiūroje, tad pasitarkite su specialistu, neužsiimkite savigyda perskaitę rekomendacinius patarimus.

KVAPŲ NAMAI yra vienintelė eterinių aliejų ir aromaterapijos įmonė Baltijos šalyse, turinti nuosavą modernią specializuotą laboratoriją, kurioje visapusiškai tiriame kiekvieną partiją dėl ftalatų, pesticidų ir kitų pavojingų teršalų. Tad galite būti ramūs dėl mūsų eterinių aliejų ir hidrolatų švarumo, autentiškumo ir kokybės - tai garantuojame ne popieriais, ne saldžiomis kalbomis, o realiai, įskaitant cheminę analizę DC-MS metodu.

Poveikiui pajusti užtenka labai mažos koncentracijos, tad nenaudokite gryno: toks malonus ir viliojantis kvapas, bet lengva padauginti - cinamonų ekstaktas yra stipriai veikiantis, "karštas" ir dirginantis.