Marinuoti agurkai išlieka populiariausi tarp konservuotų daržovių. Agurkų marinavimas yra rentabilus verslas prieinamas net nedideliems ūkiams. Tai gera galimybė agurkų produkciją realizuoti brangiau ir agurkų realizacijos laikotarpį išplėsti net iki kito sezono.
Agurkai yra gana neutralaus skonio ir įvairių prieskonių naudojimas leidžia išgauti daugybę marinuotų agurkų skonių. Dabar marinuotų agurkų prieskonių asortimentas gerokai išaugo. Netgi klasikiniai marinuoti agurkai gali pas kiekvieną šeimininkę skirtis. Pakanka įdėti papildomą "slaptąjį" prieskonį, kad marinuotų agurkų skonis būtų kitoks.
Agurkų paruošimas marinavimui
Agurkų marinavimui tinka ne visi agurkai. Geriausi agurkai marinavimui yra su didesniais kauburėliais, rudais arba juodais spygliukais. Iš tokių gausis trąškūs marinuoti agurkai. Vasariniai, salotiniai agurkai lygesne odele, baltais spygliukais marinavimui nelabai tinka. Agurkai su kauburėliais dažniau užauga vėliau. Be to ir pats geriausias laikas agurkų marinavimui kai derliaus būna tiek, kad nėra kur dėti.
Agurkai marinavimui turėtų būti gausiai laistomi ir sultingi. Be to gausiai laistomi agurkai neturi kartumo. Nuo agurkų sultingumo labai priklausys jų traškumas. Jei agurkai pirktiniai juos reikėtų palaikyti nuo keletos valandų iki pusdienio šaltame vandenyje. Nors ir savo darže nuskintus agurkus verta kiek palaikyti šaltame vandenyje. Ypač jei trūko laistymo. Tinkamiausi marinavimui apie 10 - 12 centimetrų agurkai. Nors mažesni būna dar skanesni.
Gana svarbus ingradientas yra vanduo. Gal mūsų marinuoti agurkai tokie traškūs, kad naudojame Labanoro girioje kelių dešimčių gylyje esančio vandeningo sluoksnio vandenį. Net vidurvasarį išlieka 10 - 12 laipsnių temperatūra. Jis artimas neutraliai reakcijai. Iš krano vanduo nors ir labai švarus, tačiau gali būti chloruotas. Geriausia tara agurkų marinavimui yra 1 litras.
Receptai marinuoti agurkus be acto
Justinos receptas
Pačiame konservavimo įkarštyje „Skonio“ skaitytoja Justina dalinasi agurkų marinato receptu. Jos teigimu, marinatas tinka ir pomidorams. Dalinamės jos receptu.
Justina patikino:
„Jau daug metų agurkus žiemai marinuoju pagal šį receptą. Man tokie agurkėliai tobuli. Marinatas švelnus, agurkai išlieka traškūs. Receptas man patinka ir tuo, kad agurkų nereikia kaitinti. Nors ir be acto, stiklainiai puikiai stovi, dangteliai niekada nenušokinėja“.
Ingredientai:
- Agurkai - 4 kg
- Česnakai - 2 galvutės
- Vyšnių lapai - 5 vnt.
- Serbentų lapai - 5 vnt.
- Krapai (su skėčiais) - 10 stiebų
- Druska - 230 g
Marinatui (1 litrui):
- 1,5 šaukšto druskos
- 1 šaukšto cukraus
- 1 arbatinio šaukštelio citrinų rūgšties
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite agurkus, krapus ir lapus, nuvalykite česnaką.
- Didelį puodą apiplikykite verdančiu vandeniu ir viską sudėkite sluoksniais.
- Pasūdykite, agurkus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite 1-2 paras kambario temperatūroje.
- Agurkus su česnaku išdėliokite į sterilizuotus stiklainius.
- Užvirinkite tinkamą sūrymo kiekį (1 valgomasis šaukštas druskos 1 litrui vandens).
- Užpilkite agurkus, palikite 3 minutes, nupilkite sūrymą ir vėl užvirinkite.
- Iš naujo pripildykite stiklainius ir užsukite.
Agurkai statinėse
Taip mūsų protėviai sūdydavo agurkus statinėse. Be aliejaus, be acto, jokių kitų priedų. Tačiau net ir šiuolaikinėje realybėje, kai apie statines rūsiuose praktiškai nekalbama, šis receptas pasiteisino puikiai.
Kiti receptai ir patarimai
Į stiklainį dedami vienas ar keli krapų stiebai, geriausiai su žiedynu. Keletas česnako skiltelių, gabaliukas krieno šaknelės. Įmetami keli juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirneliai.
Marinatą viriname iki pat užvirimo ir supilame į pripildytą stiklanį. Palaikome penketą minučių ir nupilame į puodą. Vėl užviriname ir supilame į stiklainius ir juos užsukame steriliais dangteliais. Padarau keletą trijų litrų stiklainių didelioms šventėms.
Paruošiame stiklainius, pastaruoju metu einamiausi 0,75 - 1 litro stiklainiai. Agurkai iš trilitrio nesuvalgomi iki jiems pradėjus rūgti. Nors keletą didžiosioms šventėms trilitrių padarom. Į stiklainį dedami vienodo dydžio agurkai jų nesūgrūdant. Litriniame stiklainyje turėtų sutilpti 0,6 kg agurkų. Sudedame agurkus sluoksniuojant su prieskoniais išskyrus česnakus. Užvirinam marinatą ir supilam į stiklainį. Palaikom apie 5 minutes ir agurkų marinatą nupilam atgal į puodą. Vėl užvirinam, užpilam nupilam. sudedam česnakus.
Marinuoti agurkai su garstyčiomis
Pastarojo meto mėgstamiausi marinuoti agurkai su garstyčių marinatu. Garstyčių aštrumo nesijaučia, tačiau jos suteikia pikantišką skonį. Dažniausiai marinuojami pjaustyti išilgai arba skritulėliais. Nors galima padaryti ir nepjautytus agurkus su garstyčiomis. Šiame recepte galima naudoti kiek peraugusius agurkus. Supjaustyti agurkai sumaišomi su kitais ingradientais ir pastatomi puode vėsioje vietoje porai valandų. Mišinys sudedamas į stiklainiukus ir statomas į puodą neprisukus dangtelius. Vandeniui užvirus sterilizuojama 30 minučių.
Agurkų ir svogūnų salotos
Yra dvi šio recepto modifikacijos. Tai termiškai neapdorotos agurkų ir svogūnų salotos laikomos šaltai. Jos itin skanios, agurkai traškūs, svogūnai išraiškingi. Agurkus supjaustome, jei perraugę nulupame odelę ir išimame sėklas. Svogūnai supjaustomi griežinėliais, stambiai supjaustomi česnakai. Suverčiama į puodą, užpilama ir sumaišoma druska, cukrus. Palaikoma vėsiai apie pusdienį, kad išsiskirtų sultys. Supilama actą ir aliejų, išmaišom ir vedrama apie 15 minučių.
Greitai marinuoti agurkai
Sparčiai populiarėjantis agurkų marinavimo receptas. Agurkų rauginimo procesas sustabdomas kai jie būna švelniai rūgštus, traškūs ir dar jaučiamas saldumas. Pradžioje kelios dienos agurkai laikomi šiltai, vėliau pernešami į vėsią patalpą savaitei. Marinatas turėtų susidrumsti, galima ragauti kol bus pasiektas mėgstamiausias skonis. Agurkai išimami, nuplaunami, sudedami į mažesnius stiklainius. Marinatas prakošiamas ir užvirinamas, kelis kartus pilamas ir nupilamas nuo agurkų.
Naudingos savybės
Agurkuose yra medžiagų, kurios tirpdo akmenis. Sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, patariama gerti medumi pagardintas agurkų sultis. Per dieną išgėrus 2-3 šaukštus šio gėrimo, peršalimo simptomai nyksta kur kas geriau. Agurkai turi tam tikrų medžiagų, kurios mažina ir aukštą kūno temperatūrą.