Varškės tinginys su uogomis - tai nuostabus, vasariškas desertas, puikiai tinkantis tiek kasdieniam skanėstui, tiek šventiniam stalui. Saldus varškės ir sausainių sluoksnis, susijungiantis su šviežiomis ar šaldytomis uogomis, sukuria nepaprastą skonio derinį, kuris maloniai nustebina kiekvieną paragavusį. Šis patiekalas puikiai dera tiek šeimos pietų stalui, tiek šventinėms progoms ar paprastiems draugiškiems susibūrimams.
Šio deserto šaknys glūdi lietuviškoje virtuvėje, tačiau varškės tinginys pastaraisiais metais tapo populiarus dėl lengvo paruošimo ir gaivaus skonio. Svarbiausias šio deserto privalumas - jo universalumas. Varškės tinginys su uogomis gali būti ruošiamas vis kitaip - pagal sezoną, šeimos skonį ar net specialias progas.
Šis patiekalas pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir paprasta, greita gamyba - nereikia kepti, visi ingredientai sumaišomi ir paliekami sustingti šaldytuve. Tinginio pavadinimas puikiai apibūdina gaminimo ypatybes - nereikia kepti, tereikia sumaišyti ir atšaldyti. Varškės tinginys - puikus pasirinkimas norintiems deserto be kepimo. Šis patiekalas itin greitai pagaminamas, tačiau reikalauja atvėsinimo, tad planuokite gamybą iš anksto.
Ingredientai
- 450 g sausainių
- 450 g varškės
- 250 g kambario temperatūros sviesto
- 200 g balto šokolado
- 400 g uogų (pvz., avietės ir šilauogės)
- 1 citrina
- 200 g kondensuoto pieno
Gaminimo Eiga
- Paruoškite sausainius ir uogas. Sausainius sulaužykite nedideliais gabaliukais, tačiau ne sutrinkite į miltus - svarbu išlaikyti traškumo pojūtį. Jei naudojate šaldytas uogas, jas atšildykite ir švelniai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Išimkite sviestą iš šaldytuvo ir palikite, kad suminkštėtų kambario temperatūroje.
- Varškę pertriname per sietelį.
- Baltą šokoladą ištirpiname garų vonelėje. Į jį įmaišome kondensuotą pieną, kambario temperatūros sviestą. Suberiame varškę ir masę gerai išmaišome.
- Į dubenį sudėkite varškę, minkštą sviestą, kondensuotą pieną, cukrų bei vanilinį cukrų arba vanilės ekstraktą. Visą masę gerai išplakite elektriniu plakikliu ar trintuvu iki vienalytės, purios tekstūros. Galiausiai pagal skonį įpilkite citrinos sulčių.
- Sausainius sulaužome. Sudedame į varškės masę. Įtarkuojame citrinos žievelę. Suberiame uogas. Išmaišome.
- Į varškės masę suberkite sausainius bei uogas ir labai atsargiai išmaišykite šaukštu, kad sausainiai nesutrūktų į košę ir uogos nesukristų į vieną vietą.
- Paimkite formą (pavyzdžiui, kekso formą, duonos kepimo indą arba dubenį), išklokite ją maistine plėvele arba kepimo popieriumi - taip tinginį lengviau išimsite.
- Prieš dėdami į šaldytuvą masę labai gerai suspauskite formoje - taip išvengsite oro tarpų ir tinginys gražiai riekėsis. Tinginį dedame į indą, gerai suspaudžiame ir bent 4-6 val dedame į šaldytuvą stingti.
- Desertą uždenkite ir laikykite šaldytuve bent 4-6 valandas, o geriausia - per naktį.
- Išimkite tinginį iš formos, nuimkite plėvelę ar popierių, papuoškite šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais ar trupintais sausainiais.
Patarimai ir Variacijos
- Norėdami, kad varškės tinginys būtų gardesnis ir vientisesnis, rinkitės sausą, grūdėtą varškę - tuomet desertas nebus per drėgnas. Jei naudosite labai drėgną, pirkite specialiai desertams skirtą trintą varškę.
- Vietoje sviesto galima dėti dalį rikotos sūrio - taip tinginys bus šiek tiek švelnesnis ir kremiškesnis.
- Sausainius galite reguliuoti pagal pomėgį - naudokite klasikinius kvietinius „Gaidelio“ tipo, tačiau jei norisi ypatingo skonio, tiks ir sviestiniai, avižiniai ar šokoladiniai sausainiai. Vietoje paprastų sausainių galima naudoti šokoladinius arba netgi sluoksniuotos tešlos sausainius, kurie suteiks daugiau tekstūros.
- Nepatariama cukraus dėti per daug, ypač jeigu naudojamos saldžios uogos ar kondensuotas pienas itin saldus - skonis turi išlikti harmoningas, tinkamai pajaučiama ir varškė, ir uogų gaiva. Jei tinginį gaminate vaikams, galite sumažinti cukraus ir rinktis natūraliai saldesnes uogas. Jei pageidaujate mažiau saldumo, sumažinkite cukraus kiekį arba jį pakeiskite medumi ar klevų sirupu.
- Jei norisi, į masę galima dėti šiek tiek kakavos (1-2 šaukštelius) arba šokolado gabaliukų - taip tinginys įgaus švelnų šokolado poskonį.
- Kreminę tekstūrą pasieksite, jei rinksitės birią varškę ir papildomai ją pertrinsite per sietelį ar trumpai sutrinsite elektriniu trintuvu - taip nejausite grūdelių.
- Klasikinį varškės tinginio receptą nesunkiai galite pritaikyti pagal šeimos pageidavimus ar turimas uogas. Pavyzdžiui, vasarą tinka naudoti šviežias žemuoges, avietes ar vyšnias. Žiemą - šaldytų uogų mišinį, spanguoles arba džiovintus vaisius.
- Vietoje sausainių galima eksperimentuoti ir su meduoliais, trapiais biskvitais ar net be laktozės gaminamais gardumynais. Sausainiai idealiai tinka ne per smulkūs - traškūs „Gaidelio“ tipo sausainiai puikiai susigeria ir išlaiko švelnų traškumą net ir sustingusiame tinginyje.
- Jei mėgstate neįprastus skonius, į varškės ir uogų masę galima įlašinti šlakelį apelsinų ar vyšnių likerio (suaugusiems).
- Mėgstantiems veganiškus ar sveikesnius desertus, varškę galima pakeisti tofu varške, sausainius - grūdų trapučiais, o sviestą - kokoso aliejumi.
Pateikimas
Patiekti varškės tinginį siūloma papuoštą šviežiomis uogomis, mėtos ar baziliko lapeliais, užbarstyti šokolado drožlių ar net riešutų trupinių. Vasarą puikus pasirinkimas - papildomai patiekti su plakta grietinėle ar ledais. Iš šio deserto galima lengvai suformuoti mini tortukus į atskirus silikoninius žiedus - tuomet tinginys bus puiki alternatyva greitam, gaiviam tortui. Šis desertas itin tinkamas į darbą, mokyklos užkandinei ar net piknikui - užtenka tik laikyti šaltai.
Varškės tinginį patiekite pjaustytą griežinėliais arba mažais kvadratėliais prie kavos ar arbatos. Papuošimui naudokite šviežias mėtų šakeles, tarkuoto šokolado ar trupintų sausainių. Puiki idėja - patiekti tinginį su plakta grietinėle arba švelniu uogų sirupu.
Skanaus!