pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Kiaulienos ir vištienos faršo receptai

Termometro stulpeliui krentant vis žemiau ir žemiau, mūsų kūnas pradeda prašyti sotesnio, labiau šildančio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau paragina rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną ir mėgautis iš naujo atrastais skoniais, verčiančiais pakeliauti ir po skonių pasaulį?

„Apskritai malta ar smulkinta mėsa lietuvių yra itin mėgstama, todėl nuolat užtikriname šios kategorijos mėsos pasirinkimą. Pirkėjams siūlome platų smulkintos kiaulienos, jautienos, vištienos ir kalakutienos bei faršo asortamentą. Duomenys rodo, kad labiausiai mėgstama yra smulkinta kiauliena, antroje vietoje paliekant kiaulienos faršą.

Faršas ar smulkinta mėsa: ką pasirinkti?

„Pirma aktualu suprasti, kuo skiriasi faršas nuo smulkintos mėsos. Faršas yra jau pagardinta mėsa, pavyzdžiui, į ją įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų prieskonių. O smulkinta mėsa - tai šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa. Visa sudėtis privalo būti skelbiama ant produktų ženklinimo etikečių“, - sako G.

Pasak mėsos eksperto, kadangi abi rūšys yra puikiai tinkamos visiems smulkintos mėsos patiekalams, reikia atsižvelgti į asmeninius poreikius. „Vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar turintiems jautresnį skrandį, rekomenduojama rinktis smulkintą mėsą ir ją pagardinti pagal savo skonį. Tuo tarpu faršas su prieskoniais, turintis tokias pat skonines ir aromatines savybes, idealiai tinka norintiems greičiau pagaminti norimą patiekalą, mat nebereikia papildomai paruošti mėsos“, - sako G. Šią maistingą mėsą nuo seno mėgsta ir įgudę gaminti ne tik lietuviai, kurie gali didžiuotis savo receptais nuo troškinių, kotletų ar sriubų.

Faršo rūšys

Faršas, tai malta mėsa, tokia konsistencija yra neįtikėtinai patogi dėl paprastos priežasties, nes ji leidžia derinti skirtingų rūšių mėsą, kartu sukuriant reikiamą skonį. Tai gali būti sausesnė ir dietiškesnė malta mėsa iš vištienos krūtinėlės, riebi iš kiaulienos ir grubesnė jautiena, o gal įvairių rūšių mėsos mišinys, kuris turi keletą savybių, būtinų konkrečiam patiekalui.

Patiekalai iš faršo

Dažniausiai išgirdę žodį “faršas”, pagalvojame iš karto apie mėsos maltinukus. Tačiau yra daugybė kitų gardžių patiekalų, kurių pagrindinis ingredientas - malta mėsa (o tai ir yra faršas). Vienas iš didžiausių faršo pliusų lyginant su nemalta mėsa - patiekalai iš faršo pagaminami gerokai greičiau. Be to, faršą galima patogiai laikyti užšaldytą šaldytuve ir išsitraukti tik tuomet, kai norime kažką pagaminti. Todėl jis gali būti visą laiką po ranka.

Daugiausiai patiekalų yra gaminama iš vištienos, kiaulienos ir jautienos faršo. Bet taip pat gali būti naudojamas ir avienos ar kalakutienos faršas. Dažnai jie yra maišomi tarpusavyje ir patiekalams naudojami jų mišiniai. Beje, malta žuviena irgi priskiriama prie faršų.

Galime gaminti patiekalus vien tik iš faršo - kaip tradicinius maltinukus, arba galime naudoti faršą kaip įdarą su kitais produktais: cepelinams, kibinams, koldūnams, balandėliams, pyragams, pyragėliams arba picoms. Taip pat faršas puikiai draugauja su makaronais, ryžiais ar bulvėmis. Galime juo įdaryti įvairiausias daržoves: cukinijas, pomidorus, bulves, paprikas, ir netgi vaisius: pvz., obuolius (obuoliai ir mėsa tarpusavyje labai dera).

Patiekalai iš faršo gali atrodyti kaip įprastas kasdienis patiekalas, tačiau, iš tiesų, viskas priklauso nuo fantazijos ir pateikimo būdo. Jeigu užkepsime faršą su bulvėmis ir kitomis daržovėmis orkaitėje arba iškepsime lazaniją, kuri neįsivaizduojama be skanaus faršo - tai bus puikus šventinių pietų ar vakarienės patiekalas.

Čia rasite tiek įprastų tradicinių patiekalų iš faršo receptų - juk kartais būna taip, kad pasiilgsti tiesiog paprastų, tų pačių skaniausių mamos kotletukų arba balandėlių.

Kotletai

Labiausiai paplitęs patiekalas, kurį galima paruošti iš faršo, žinoma, yra kotletai. Šis klasikinis kasdienis patiekalas gali būti paruoštas iš bet kokios maltos mėsos, priklausomai nuo jūsų asmeninio skonio. Kotletus galima ruošti bet kokiu patogiu ar būtinu būdu: juos galima kepti keptuvėje arba orkaitėje ir net troškinti garuose.

Tokį kasdienį receptą šiuolaikinės šeimininkės modifikuoja ir papildo naujais ingredientais. Dabar galite rasti kotletų receptų, į kuriuos dedama įvairių daržovių. Pavyzdžiui, paprikos, salierai, morkos, kopūstai, pomidorai ir žinoma kotletai su cukinija. Taip pat labai populiarūs kotletai su įdarų. Ruošiant juos, beveik bet koks įdaras suvyniojamas į maltą mėsą - grybai, įvairios daržovės ir šviežios žolelės. Labai skanūs kotletai su sūrio įdaru.

Šie sultingi kiaulienos ir vištienos kotletai, kepti orkaitėje, yra tobulas pasirinkimas šeimos vakarienei ar šventiniam stalui. Kotletai iškepa ypatingai minkšti ir sultingi, nes kepami orkaitėje, o ne kepami aliejuje.

Kiti įprasti patiekalai

Kiti mums įprasti faršo patiekalai yra įvairūs sotūs apkepai. Dažniausiai jiems paruošti naudojamos bulvės, tačiau taip pat galima apkepus kepti su kitomis daržovėmis, pavyzdžiui: cukinijomis, pomidorais, baklažanais ir panaudoti bet kokias kitas daržoves. Tokie apkepai yra nepaprastai skanūs, sotūs ir gali lengvai pamaitinti didelę šeimą, svečius.

Taip pat labai dažnai ruošiamos įvairios faršų įdarytos daržovės, daugiausia cukinija ir paprika. Faršų įdaryti patiekalai ruošiami troškinant arba kepant juos orkaitėje.

Pyragaičiai su faršo įdaru

Dabar ypač labai populiarūs įvairūs pyragaičiai su faršo įdaru. Tai gali būti kaip maži pyragėliai su mėsos įdaru, pagaminti iš mielių ar sluoksniuotos tešlos, arba dideli pyragai.

Receptai

Vištienos kotletai

Ingredientai:

  • 1 kg vištienos ar kalakutienos faršo (labiausiai tinka šlaunelių ar petukų mėsa);
  • 1 kiaušinis;
  • 1 nedidelis svogūnas;
  • 50 g sviesto;
  • 3-4 šaukštai manų kruopų;
  • 2 valgomieji šaukštai majonezo;
  • Druska, malti juodieji pipirai ar kiti mėgstami prieskoniai;
  • Augalinis aliejus kepimui.

Gaminimas:

  1. Sviestą palaikome kambario temperatūroje, kad atšiltų. Svogūną sutarkuojame.
  2. Į dubenį dedame vištienos faršą, tarkuotą svogūną, manų kruopas, majonezą, prieskonius, mušame kiaušinį. Ten pat keliauja ir sviestas (jeigu sviestas kietesnis, jį sutarkuokite).
  3. Visur ingredientus gerai sumaišome, paruoštą faršą "išmušame" (t.y. paimame dalį faršo ir su jėga metame atgal į dubenį, taip darome kelis kartus) ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą.
  4. Keptuvėje įkaitiname aliejų, formuojame nedidelius kotletukus ir kepame iš abiejų pusių.

Tortilijų apkepas su jautienos faršu

Ingredientai:

  • Jautienos faršas
  • Svogūnas
  • Česnakas
  • Mėsos prieskoniai
  • Pievagai
  • Citrinų sultys
  • Sūris
  • Majonezas
  • Žalumynai
  • Tortilijos
  • Mėgstamas padažas

Gaminimas:

  1. Jautienos faršą apkepkite keptuvėje su supjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.
  2. Baklažaną supjaustykite kubeliais, taip pat apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis.
  3. Sūrį sumaišykite su majonezu ir žalumynais.
  4. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite vieną tortiliją, tada sluoksnį faršo ir aptepkite majonezo padažu. Taip sluoksniuokite visas tortilijas.
  5. Viršutinę tortiliją aptepkite tik majonezo padažu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
  6. Valgykite su mėgstamu padažu.

Kiaulienos kukuliai su perlinėmis kruopomis padaže

Kiaulienos kukuliai su perlinėmis kruopomis padaže - tai sotus, tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek savaitgalio šeimos stalui.

Tradicinis beliašų receptas

Šis tradicinis beliašų receptas yra tikras lietuviškos virtuvės lobynas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams vakarienės stalams, tiek šventinėms progoms.

Čičinsko kepsnys su faršu

Čičinsko kepsnys su faršu - tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris savo šaknis siekia gilią Lietuvos kulinarinę istoriją. Šis gardus ir sotus kepsnys puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui.

Traškūs kiaulienos faršo suktinukai

Traškūs kiaulienos faršo suktinukai, vištienos odelėse, karšto oro gruzdintuvėje - tai gardus, traškus ir sotus patiekalas, kurio skonis sužavės tiek suaugusius, tiek vaikus.