Šiame straipsnyje apžvelgsime įvairius sprandinės kepsnio receptus, pradedant nuo klasikinių ir baigiant netradiciniais, kad kiekvienas galėtų atrasti sau tinkamiausią variantą. Sprandinės kepsnys su morkomis - tai patiekalas, kuris puikiai tinka tiek šventiniam stalui, tiek jaukiam šeimos vakarui. Šis derinys ne tik skanus, bet ir gana paprastas pagaminti, o variacijos leidžia kiekvieną kartą atrasti naujus skonius.
Kaip Pasirinkti Sprandinę?
Norint, kad kepsnys būtų skanus ir sultingas, svarbu pasirinkti tinkamą sprandinę. Geriausia rinktis mėsą su nedideliu kiekiu riebalų, nes jie suteiks kepsniui sultingumo ir aromato. Venkite per daug liesos sprandinės, nes ji gali būti sausa. Atkreipkite dėmesį į mėsos spalvą - ji turėtų būti šviesiai rausva, be jokių tamsių dėmių ar nemalonaus kvapo.
Jei perkate marinuotą sprandinę, atidžiai perskaitykite etiketę, kad įsitikintumėte, jog marinade nėra per daug druskos ar dirbtinių priedų. Geriausia rinktis natūralius ingredientus, kurie pabrėžia mėsos skonį. Morkos ne tik suteikia patiekalui saldumo ir spalvos, bet ir yra puikus vitaminų šaltinis. Geriausia rinktis jaunas, saldžias morkas, kurios greitai iškepa ir puikiai dera su kiauliena.
Klasikinis Sprandinės Kepsnys su Morkomis Orkaitėje
Šis receptas yra paprastas ir patikrintas, puikiai tinkantis pradedantiesiems. Jam reikės:
- Kiaulienos sprandinės - 1 kg
- Morkų - 500 g
- Svogūnų - 2 vnt.
- Česnakų - 3 skiltelės
- Augalinio aliejaus - 2 šaukštai
- Druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių - pagal skonį
Paruošimas:
- Sprandinę supjaustykite maždaug 2 cm storio kepsniais.
- Morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
- Česnakus susmulkinkite.
- Kepsnius įtrinkite druska, pipirais ir prieskoniais.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir apkepkite kepsnius iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Sudėkite kepsnius į kepimo indą, apdėkite morkomis, svogūnais ir česnakais.
- Įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio (apie 100 ml).
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 1-1,5 valandos, arba kol mėsa bus minkšta ir morkos iškepusios.
Patiekite su bulvių koše, ryžiais ar šviežiomis salotomis.
Sprandinės Kepsnys su Morkomis ir Medaus Glazūra
Šis receptas suteikia kepsniui saldumo ir blizgesio. Medaus glazūra puikiai dera su morkomis ir kiauliena, sukurdama nepakartojamą skonį. Jam reikės:
- Kiaulienos sprandinės - 1 kg
- Morkų - 500 g
- Svogūnų - 1 vnt.
- Česnakų - 2 skiltelės
- Medaus - 2 šaukštai
- Sojos padažo - 2 šaukštai
- Citrinų sulčių - 1 šaukštas
- Augalinio aliejaus - 2 šaukštai
- Druskos, pipirų, imbiero - pagal skonį
Paruošimas:
- Sprandinę supjaustykite kepsniais.
- Morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
- Česnakus susmulkinkite.
- Sumaišykite medų, sojos padažą, citrinų sultis, imbierą ir česnakus - tai bus glazūra.
- Kepsnius įtrinkite druska ir pipirais.
- Apkepkite kepsnius keptuvėje su aliejumi iš abiejų pusių.
- Sudėkite kepsnius į kepimo indą, apdėkite morkomis ir svogūnais.
- Užpilkite kepsnius glazūra.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 1 valandą, arba kol mėsa bus minkšta ir glazūra karamelizuosis.
Patiekite su bulvių koše arba ryžiais. Papuoškite šviežiomis žolelėmis.
Sprandinės Kepsnys su Morkomis ir Obuoliais
Šis receptas yra šiek tiek neįprastas, bet labai skanus. Obuoliai suteikia kepsniui saldumo ir rūgštumo, o kartu su morkomis sukuria puikų skonių derinį. Jam reikės:
- Kiaulienos sprandinės - 1 kg
- Morkų - 300 g
- Obuolių - 2 vnt. (rūgštesnių)
- Svogūnų - 1 vnt.
- Česnakų - 2 skiltelės
- Sviesto - 2 šaukštai
- Šalavijų - kelios šakelės
- Druskos, pipirų - pagal skonį
Paruošimas:
- Sprandinę supjaustykite kepsniais.
- Morkas nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
- Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
- Česnakus susmulkinkite.
- Kepsnius įtrinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite kepsnius iš abiejų pusių.
- Sudėkite kepsnius į kepimo indą, apdėkite morkomis, obuoliais, svogūnais ir česnakais.
- Įdėkite šalavijų šakeles.
- Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, apie 1 valandą, arba kol mėsa bus minkšta ir obuoliai iškepusios.
Patiekite su bulvių koše arba keptomis bulvėmis. Šis patiekalas puikiai tinka rudens sezonui.
Sprandinės Kepsnys su Morkomis ir Alumi
Šis receptas suteikia kepsniui sodraus skonio ir aromato. Alus puikiai suminkština mėsą ir suteikia jai ypatingo skonio. Jam reikės:
- Kiaulienos sprandinės - 1 kg
- Morkų - 500 g
- Svogūnų - 2 vnt.
- Česnakų - 4 skiltelės
- Tamsaus alaus - 500 ml
- Garstyčių - 2 šaukštai
- Augalinio aliejaus - 2 šaukštai
- Druskos, pipirų, lauro lapų - pagal skonį
Paruošimas:
- Sprandinę supjaustykite didesniais gabalais.
- Morkas nulupkite ir supjaustykite stambiais griežinėliais.
- Svogūnus nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais.
- Česnakus susmulkinkite.
- Kepsnius įtrinkite druska ir pipirais.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite kepsnius iš visų pusių.
- Sudėkite kepsnius į puodą ar troškintuvą, apdėkite morkomis, svogūnais ir česnakais.
- Įpilkite alų, įdėkite garstyčias, lauro lapus.
- Troškinkite ant mažos ugnies apie 2 valandas, arba kol mėsa bus labai minkšta.
Patiekite su bulvių koše, duonos riekele, mirkant į padažą. Šis patiekalas puikiai tinka šaltuoju metų laiku.
Kiti Sprandinės Kepsnių Receptai
Taip pat galite pasigaminti:
- Sprandinės kepsnį su morkomis ir slyvomis: Slyvos suteikia kepsniui saldumo ir rūgštumo, o kartu su morkomis sukuria harmoningą derinį.
- Sprandinės kepsnį su morkomis ir apelsinais: Apelsinai suteikia kepsniui gaivumo ir aromato. Šis receptas puikiai tinka vasaros sezonui.
Patarimai ir Gudrybės
- Kad kepsnys būtų sultingesnis, prieš kepant galite jį pamarinuoti. Marinatui puikiai tinka aliejus, citrinų sultys, prieskoniai, česnakai ir žolelės.
- Kepimo metu kepsnius galite kelis kartus palaistyti susidariusiomis sultimis, kad jie būtų sultingesni ir aromatingesni.
- Jei kepate kepsnius orkaitėje, galite naudoti kepimo rankovę arba foliją, kad mėsa būtų minkštesnė ir neišdžiūtų.
- Prie sprandinės kepsnio su morkomis puikiai dera įvairūs padažai - grietinės, pomidorų, garstyčių ar česnakų.
- Eksperimentuokite su prieskoniais ir žolelėmis - rozmarinais, čiobreliais, bazilikais, raudonėliais.
- Nepamirškite apie garnyrą - bulvių koše, keptos bulvės, ryžiai, salotos - pasirinkimas priklauso nuo jūsų skonio.
- Jei norite, kad morkos būtų saldesnės, galite jas apibarstyti ruduoju cukrumi prieš kepant.
Kepsnių Marinavimas su Bazilikais
Kiaulienos sprandinės pjausnius įtriname druska, pipirais, bazilikais ir balzamiko actu. Geriausia būtų duoti mėsai kelias valandas pasimarinuoti. Mėsos kepsnius keptuvėje gerai apkepame iš abiejų pusių (maždaug po 5 minutes kiekvieną pusę). Mėsa turi gražiai apskrusti.
Marinato variantas: Ant mėsos beriame bazilikų, pipirų, druskos, pilame alyvuogių aliejaus. Paliekame pagulėti gražiai susiglaudus: marinuojame bent keletą valandų - geriausia per naktį.
Peperonata Pagardas
Šis patiekalas puikiai tinka vakarienei prie kvapnaus kiaulienos kepsnio su džiovintais bazilikais ir balzamiko padažu. Įkaitiname aliejų keptuvėje, sudedame juostelėmis supjaustytas paprikas. Jas trumpai pakepiname maišydami. Tada sudedame smulkiai supjaustytą česnaką ir supjaustytus svogūnėlius, įberiame baziliko ir raudonėlio. Kepiname apie 7 minutes. Galiausiai pilame balzamiko acto ir dar šiek tiek pakepiname, kad actas nugaruotų. Įberiame truputį druskos ir išmaišome. Viskas.
Kepsnių Kepimas Orkaitėje
Orkaitėje kepti sprandinės kepsniai: Įkaitinkite orkaitę iki 250 °C. Sudėkite susmulkintas bulves į dubenį ir sumaišykite su 1 šaukštu rapsų aliejumi ir bulvių prieskoniais. Supilkite bulves į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite, kepkite orkaitėje, kol jos suminkštės ir gražiai apskrus (apie 30 min). Apibarstykite kepsnius mėsos prieskoniais. Įkaitinkite 1 šaukštą rapsų aliejų didelėje keptuvėje. Sudėkite kepsnius į keptuvę ir kepkite, kol pradės ruduoti, apie 2 min. kiekvieną pusę. Sudėkite kepsnius į karščiui atsparų indą ir baikite kepti orkaitėje apie 8 minutes. Sudėkite visus padažo ingredientus į virtuvinį kombainą ir sumaišykite. Laikykite šaldytuve tol, kol reikės patiekti. Patiekite kartu su pomidorų salotomis.
Kepimas ant Svogūnų
Kepkite mėsą ant svogūnų, ir jos skonis bus visiškai kitoks! Šie kiaulienos griežinėliai, kepti ant svogūnų kartu su grybais, pomidorais ir sūriu, iš tiesų yra labai gardus patiekalas.
Lentelė: Kepsnių Marinavimo Ingredientai
Ingredientas | Kiekis | Pastabos |
---|---|---|
Kiaulienos sprandinė | 1 kg | Pjaustyta kepsniais |
Druska | Pagal skonį | Jūros druska rekomenduojama |
Malti pipirai | Pagal skonį | Šviežiai malti |
Džiovinti bazilikai | 2 šaukštai | Galima naudoti šviežius |
Alyvuogių aliejus | 4 šaukštai | Aukštos kokybės |