Ieškote lengvo ir gaivaus deserto? Išbandykite kiaušinių baltymų putėsius su pasiflorais. Šis desertas ne tik skanus, bet ir palankesnis sveikatai, ypač jei vietoje cukraus naudosite medų.
Ingredientai
- 4 pasiflorai
- 6 kiaušinių baltymai
- 30 g medaus
- 30 g graikinių riešutų branduolių
- 2 arbatiniai šaukšteliai želatinos
Instrukcijos
- Želatiną ištirpinkite vandenyje.
- Maišykite kiaušinių baltymus, kol masė taps standi.
- Pasiflorų minkštimą sumaišykite su medumi.
- Į pasiflorų ir medaus masę supilkite želatiną.
- Švelniai mentele įmaišykite kiaušinių baltymus.
- Supilkite paruoštą masę į atskirus indelius.
- Laikykite šaldytuve bent 2 valandas.
- Pabastykite smulkintais riešutais ir patiekite.
Energinė Vertė
Komponentas | Kiekis |
---|---|
Energinė vertė | 125,8 kcal |
Iš viso angliavandenių | 9,3 g |
Cukrus | 8,6 g |
Iš viso riebalų | 5,1 g |
Sotieji riebalai | 0,5 g |
Omega 3 | 0,6 g |
Skaidulos | 2,8 g |
Natris | 89,0 g |
Dietologo Patarimai
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria, kad pasilepinti desertais per šventes nėra nuodėmė, tik svarbiausia - jausti saiką ir rinktis sveikatai palankiausias alternatyvas. Šiame recepte cukrus pakeičiamas medumi, kurio glikemijos indeksas yra mažesnis nei cukraus. Kiaušinių baltymai suteikia desertui lengvumo.
Dažnai tikima, kad saldumynai pagerina mūsų savijautą bei nuotaiką, tačiau saldaus maisto skonis labiau susijęs su komfortu, trumpalaikiu pasitenkinimo jausmu ir kylančia emocine priklausomybe. Todėl per šventes šeimoje reikėtų ugdyti tokias tradicijas, kad dovanojami saldumynai netaptų pagrindiniu švenčių simboliu ir akcentu“, - įsitikinusi gydytoja dietologė E. Gavelienė.
Kiaušinių Baltymų Panaudojimas
Kartais gaminant receptuose reikia naudoti tik kiaušinių trynius. O ką daryti su likusiais kiaušinių baltymais? Ilgą laiką iš likusių kiaušinių baltymų gamindavau morengus - visiems gerai pažįstamus išraitytus baltus (o kartais ir spalvotus) bokštelius. Juk taip paprasta - išplakei baltymus, suraitei bokštelius ir lauki kol išdžius. O tada atradau Pavlovą! Tačiau kuo labiau domėjausi kaip pagaminti desertus be glitimo, tuo daugiau atrasdavau receptų, kuriuose naudojami kiaušinių baltymai.
Jei liko nepanaudotų kiaušinių baltymų, nebūtina juos sunaudoti iš karto, galima juos užšaldyti. Tiesiog sudėkite į šaldymui skirtą indą ir lengvai pamaišykite (neplakite!!!). Iš šaldiklio ištrauktus kiaušinius pirmiausia reikia padėti į šaldytuvą, kad dėl staigaus temperatūros pokyčio nenukentėtų struktūra ir skonis.
Morengų Receptai
Kepyklų vadovė pasakoja, jog XVIII-XIX amžiuje morengai buvo pats populiariausias naminis gardumynas daugelyje šalių, nes jam paruošti reikėjo pačių paprasčiausių produktų. N. Juchnevič teigimu, konditeriai, morengus ne tik džiovinantys, bet ir jų masę naudojantys įvairiuose desertuose, tortuose ir pyraguose, pastaruoju metu dažnai gamina itališkus bei šveicariškus morengus, bet klasikinis receptas išlieka lyderiu.
Klasikinis Prancūziškas Morengų Receptas
Jums reikės:
- 3 kiaušinių baltymų
- 180 g cukraus
- Trupučio citrinos rūgšties
Gaminimas:
- Kruopščiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių - pasistenkite, kad tarp baltymų neliktų nė trupučio trynio.
- Išplakite atšaldytus baltymus - tai darydami pamažu dalimis berkite cukrų.
- Kai masė pasidarys tiršta ir tąsi, įberkite citrinos rūgšties ir dar paplakite.
- Tuomet masės tirštumą patikrinkite šaukšteliu ir ant skardos patieskite kepimo popierių.
- Šaukšteliu kabinkite masę ir išdėliokite ant popieriaus.
- Kepkite 120 laipsnių temperatūroje apie valandą, priklausomai nuo pasirinkto pyragaičių dydžio.
- Iškepusiems morengams leiskite atvėsti.
Migdoliniai Morengai Pagal Itališką Receptą
Jums reikės:
- 4 kiaušinių baltymai
- 2 stiklinės migdolų miltų
- 2 stiklinės cukraus pudros
- 1 stiklinė cukraus
- ½ šaukštelio migdolų esencijos
- ½ šaukštelio vanilės esencijos
Gaminimas:
- Plakdami kiaušinių baltymus po truputį berkite cukrų ir plakite iki gražios vientisos, blizgančios masės.
- Tuomet supilkite migdolų bei vanilės esencijas ir atsargiai išmaišykite.
- Į baltymų masę suberkite migdolų miltus, cukraus pudrą ir atsargiai pamaišykite.
- Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus ir juos palikite valandai, kad masė sukietėtų.
- Tuomet ją dėkite į įkaitintą iki 150 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 10 min.
Šveicariški Šventiniai Morengai Su Aguonomis, Šokoladu ir Spanguolėmis
Jums reikės:
- 2 kiaušinių baltymai
- 150 g cukraus
- 40 g aguonų
- 40 g džiovintų spanguolių
- 20 g juodojo šokolado
Gaminimas:
- Aguonas sumalkite kavamale, sutrupinkite šokoladą, spanguoles susmulkinkite elektriniu smulkintuvu.
- Viską sumaišykite ir kartu su cukrumi iškaitintus baltymus plakite iki standžių putų, berdami po šaukštą cukraus.
- Kai baltymai taps balti ir standūs, berkite po šaukštą aguonų, spanguolių ir šokolado mišinio bei atsargiai išmaišykite.
- Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos dėkite po šaukštą baltymų masės, palikdami tarpus.
- Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15 minučių.