Šiais laikais, kai receptų ieškome ir internete, ir angliškai parašytose knygose, randame dar neregėtų matavimo vienetų, nesuprantamų žymėjimų. Kartais šeimininkės burba: kodėl reikiami produktai tešlai nebe pateikiami stiklinėmis (senais gerais laikais viskas būdavo aišku: maža stiklinė - 200 ml, didesnė - 250 ml).
Paaiškinimas labai paprastas:
- Visų pirma, tų anuo mečių stiklinių nebėra pirkti.
- Antra, visa Europa virtuvėje jau seniai naudoja mililitrus ir decilitrus.
1 decilitras (dl) yra viena dešimtoji litro, t. y. 100 mililitrų (ml). Taigi stiklinėmis nebematuojama.
Matavimo Priemonės
- Matavimo samteliai. Jais galima matuoti 1 šaukšto (15 ml) ar 1 šaukštelio (5 ml) tikslumu bet kokius maisto miltelius ir skysčius.
- Matavimo indai ir indeliai. Didesni, paprastai 1l talpos, gaminami iš skaidraus plastiko. Geriausia pasirūpinti tokiu indu, ant kurio yra žymos kas 10 ml.
Temperatūra pagal Farenheito skalę dažniausiai pateikiama amerikiečių receptuose. Skaitydami frazę „kepti 400°F orkaitėje”, galime nieko nesuprasti. Kartais, jei namuose nėra svarstyklių, recepte nurodytą kiekį gramais labai patogu pakeisti mililitrais, šaukštais ar šaukšteliais.
Visos nors truputėlį įgudusios namu šeimininkės žino: litras pieno, vandens, sultinio ar net grietinėlės prilygsta vienam kilogramui.
Kalorijų Skaičiavimas
Maisto kalorijų skaičiuoklė ir kalorijų lentelė padės jums suskaičiuoti, kokią maistinę vertę, t. y. kiek kalorijų (kcal), angliavandenių, baltymų ir riebalų gaunate su suvartojamu maistu per dieną.
Šis įrankis tinka ir vyrams, ir moterims. Kaip jau tikriausiai žinote, norint priaugti svorio, reikia suvartoti daugiau kcal, negu jų sudeginate per dieną.
Norint numesti kūno svorio, reikia suvartoti mažiau kcal nei jų sudeginate per dieną. Kalorija (kcal) - kas tai? Tikriausiai, niekas nepaprieštaraus, kad mūsų išvaizda priklauso nuo to, kokius maisto produktus ir gėrimus vartojame. O sportas yra tik dalis rezultato.
Maistas yra svarbus ne tik todėl, kad su juo gauname visus vitaminus ir mineralus, bet ir todėl, kad iš kiekvieno suvartoto maisto produkto ar gėrimo gauname kalorijas.
Kalorija - tai nesisteminis darbo ir energijos matavimo vienetas. 1 kalorija atitinka energiją, kurios reikia, norint 1 gramo vandens temperatūrą pakelti 1 laipsniu Celsijaus (1). Paprasčiau tariant, žmogui reikalingos kalorijos maiste, kad jo organizmas tinkamai funkcionuotų, kadangi kalorija - tai energija.
Kaip skaičiuoti kalorijas?
Kcal skaičiavimas - tai per dieną suvartoto maisto kcal suma. Dauguma žmonių neskaičiuoja kalorijų ir puikiai jaučiasi, nes valgo tiesiog sveiką maistą, vadovaujasi savo nuojauta ir sveiku protu.
Tačiau nemažai žmonių yra pasimetę, išbandę begales dietų ir praradę alkio bei sotumo suvokimą (tikra „maisto lyga”). Tokiu atveju kalorijų skaičiavimas yra išsigelbėjimas, kai nebesuprantame, kiek reikia suvalgyti… Nepamirškite, kad didžiąją dalį kalorijų yra privaloma gauti iš sveiko maisto!
4 priežastys, kada verta skaičiuoti kalorijas:
- Metant svorį ir norint sumažinti riebalinį kūno sluoksnį. Turint šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti mažiau kalorijų, negu jų sudeginate. Tik palaikant neigiamą kalorijų balansą jūs deginsite kūno riebalus ir sumažinsite kūno svorį. Todėl svarbu žinoti, kiek kalorijų sunaudojate, kad tą procesą galėtumėte sklandžiai reguliuoti.
- Auginant raumenų masę. Jeigu norite pasiekti būtent šį tikslą, jūs privalote su maistu gauti daugiau kalorijų, negu jų sudeginate. Kitaip tariant, tik palaikant teigiamą kalorijų balansą jūs auginsite raumenis ir kūno svorį. Todėl turite suskaičiuoti, kiek kalorijų gaunate iš suvartojamo maisto. Dažnai žmonės sakydami, kad valgo daug iš tikrųjų valgo mažai. Kodėl taip atrodo jiems? Jie maisto nesveria ir atrodo, kad valgo daug. Taipogi, nežino maisto kaloringumo bei kiek jiems kalorijų reikia suvartoti.
- Norint keisti savo mitybos racioną. Norite atsisakyti tam tikrų maisto produktų, tapti vegetaru ar veganu? O gal kaip tik norite papildyti savo mitybą sau neįprastais produktais? Tokiu atveju itin naudinga pasiskaičiuoti kalorijas, nes kartais net neįtariame kiek daug arba kiek mažai kalorijų turi tam tikras produktas. Pavyzdys būtų riešutai ar avokadai, kurių galime valgyti itin daug, o kalorijų jie turi taipogi daug!
Visgi norime priminti, kad nėra auksinės formulės, kuri 100 proc. veiktų kiekvienam žmogui.
Kalorijų Skaičiuoklės Sąvokos
Produktas: Tai vartojamas maisto produktas (mėsa, žuvis, pieno produktas, grūdai, daržovė, vaisius, aliejus ir kt.), kurio maistinę vertę pageidaujate apskaičiuoti.
Kiekis (g): Produkto kiekis gramais.
KCAL: Konkretaus produkto kiekio kaloringumas, matuojamas kilokalorijomis.
A: Konkretaus produkto kiekio turimas angliavandenių kiekis, matuojamas gramais.
B: Konkretaus produkto kiekio turimas baltymų kiekis, matuojamas gramais.
R: Konkretaus produkto kiekio turimas riebalų kiekis, matuojamas gramais.
x: Įvesto produkto eilutės pašalinimo simbolis.
IŠ VISO: Tai eilutė, kurioje suskaičiuojama bendra suvestų produktų maistinės vertės parametrų (kalorijų, angliavandenių, baltymų ir riebalų), suma.
IŠSAUGOTI PDF: Funkcija, kuri išsaugo suvestus lentelės duomenis PDF formatu.
Naudojimosi Instrukcija
- Norėdami pradėti naudotis kalorijų skaičiuokle, laukelyje Ieškoti produkto… suveskite maisto produktus, kuriuos suvartojate per parą.
- Suradus produktą, paspauskite ant jo ir jis bus įtrauktas į skaičiuoklę.
- Po produktu esančiame laukelyje Kiekis (g), galite redaguoti įvesto produkto kiekį.
- Įvedus produktą, kartokite minėtą procedūrą tol, kol suvesite visus per parą suvartojamus maisto produktus.
- Norėdami pašalinti įvestą produktą, ties juo, dešinėje pusėje, spauskite mygtuką x.
Skaičiuoklėje įvesti produktai yra be prekės ženklų, o jų maistinė vertė atitinka vidurkį. Kiek kalorijų man reikia? Kalorijų skaičiuoklė jums padės suskaičiuoti, kiek kalorijų suvartojate.
Produkto maistinė vertė parodo, koks kiekis kalorijų yra konkrečiame produkte. Kalorijos gaunamos iš trijų makroelementų, t. y. angliavandenių, baltymų bei riebalų.
Angliavandeniai
Angliavandeniai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis. Kuo mažiau energijos sunaudojate per dieną, tuo mažiau angliavandenių reikia suvartoti per dieną. 1 g angliavandenių turi 4 kcal. Geriausi angliavandenių šaltiniai: ryžiai, makaronai, grikiai, bulvės, avižos, duona batatai ir kt.
Baltymai
Baltymai yra organizmo statybinė medžiaga. Žmogui baltymų poreikis priklauso nuo fizinio aktyvumo, tikslų ir kitų organizmo faktorių. 1 g baltymų turi 4 kcal. Geriausi baltymų šaltiniai: vištiena, jautiena, lašiša, kiaušiniai, varškė, proteinas ir kt.
Riebalai
Riebalai yra energijos šaltinis, kuris taip pat itin svarbūs endokrininei sistemai ir bendrai organizmo veiklai.