pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Maistas Pagal Glikemijos Indeksą: Kaip Tai Veikia Jūsų Sveikatą

Reikėtų žinoti, kad net kai kurie sveiki produktai turi daug kalorijų arba didelį glikemijos indeksą (GI). Tai ypač aktualu ketinančioms lieknėti arba kovojančioms su padidėjusiu cukraus kiekiu kraujyje. Ši produktų lentelė padės sudaryti sveikesnį kasdienį valgiaraštį. Jei turite sveikatos sutrikimų, antsvorio, sergate cukriniu diabetu, specialistai pataria rinktis mažesnį glikemijos indeksą turinčius ir mažiau kaloringus produktus.

Pasak gydytojos dietologės Eglės Kliukatės, piktnaudžiaujant didelį glikemijos indeksą turinčiais produktais, galima ne tik priaugti svorio, bet ir susirgti cukriniu diabetu. Pavyzdžiui, arbūzai nekaloringi, bet glikemijos indeksas juose - labai didelis. Mažai judant gliukozės perteklius organizme greitai virsta riebalais. Tai gali būti viena priežasčių, kodėl nepavyksta numesti svorio.

Dėmesio! Glikemijos indeksas iki 55 laikomas mažu, nuo 55 iki 70 - vidutinišku, o nuo 70 iki 100 ir daugiau - labai dideliu.

Glikemijos indeksas parodo, kaip greitai angliavandeniai suvirškinami, pasisavinami ir suskaidomi iki gliukozės, kuri patenka į kraują.

Glikemijos indeksas pakinta produktą termiškai apdorojus, užšaldžius, sudžiovinus, iš jo išspaudus sultis ir pan. Kuo mažiau grūdų produktai būna apdoroti ir išvalyti, tuo mažesnis yra GI.

Produktų Kalorijų Ir Glikemijos Indekso (GI) Lentelė

Pienas ir jo produktai

Produktas GI dydis (100 g) Kcal (100 g)
Sviestas (grietinėlės) 22 (mažas) 744
Šokoladinis pieno gėrimas 24 (mažas) 92
Jogurtas (natūralus, 2 proc.) 25 (mažas) 40
Ožkų pienas 26 (mažas) 68
Pienas (3,5 proc. riebumo) 27 (mažas) 61
Kefyras (2 proc. riebumo) 28 (mažas) 52
Varškės sūris (22 proc.) 28 (mažas) 287
Varškės sūris (13 proc.) 29 (mažas) 200
Sojų pienas 30 (mažas) 33
Pienas (2,5 proc.) 30 (mažas) 47
Kakava (su pienu, saldinta) 30 (mažas) 460
Maskarponės sūris 31 (mažas) 450
Pienas (2,5 proc.) 32 (mažas) 53
Grietinė (12 proc.) 33 (mažas) 134
Sutirštintas pienas (nesaldintas) 35 (mažas) 130
Jogurtas (vaisinis, saldintas) 36 (mažas) 60
Vanilinis varškės sūrelis 53 (mažas) 158
Grietininiai ledai 61 (vidutinis) 160
Margarinas (60 proc.) 61 (vidutinis) 540

Grūdų produktai, riešutai

Produktas GI dydis (100 g) Kcal (100 g)
Perlinės kruopos 25 (mažas) 368
Spagečiai (be kiaušinių) 37 (mažas) 126
Grikių košė 40 (mažas) 336
Avižų sėlenos 42 (mažas) 320
Makaronai su kiaušiniais 50 (mažas) 373
Miežinės kruopos 50 (mažas) 370
Penkiagrūdė duona 50 (mažas) 299
Vermišeliai (nevirti, su kiaušiniais) 55 (vidutinis) 390
Rudieji ryžiai 55 (vidutinis) 338
Manų košė 60 (vidutinis) 352
Pica su kumpiu ir sūriu 60 (vidutinis) 758
Mėsainis su sūriu 61 (vidutinis) 296
Ruginė duona 64 (vidutinis) 199
4 grūdų dribsniai 66 (vidutinis) 373
Miežių dribsniai 66 (vidutinis) 345
Baltieji ryžiai 70 (vidutinis) 369
Balta duona 71 (didelis) 249
Soros 71 (didelis) 362
Sviestinė bandelė (saldi) 80 (didelis) 326
Ryžių trapučiai 82 (didelis) 386
Batonas 95 (labai didelis) 279

Daržovės

Produktas GI dydis (100 g) Kcal (100 g)
Brokoliniai kopūstai 15 (mažas) 28
Pomidorai 15 (mažas) 25
Salierai 15 (mažas) 21
Agurkai 15 (mažas) 14
Baklažanai 15 (mažas) 24
Cukinijos 15 (mažas) 16
Špinatai 15 (mažas) 27
Lęšiai 15 (mažas) 339
Gūžiniai kopūstai 15 (mažas) 22
Raudonosios paprikos 15 (mažas) 28
Briuseliniai kopūstai 20 (mažas) 41
Šparaginės pupelės 30 (mažas) 27
Baltosios pupelės 35 (mažas) 288
Žalieji žirneliai 35 (mažas) 75
Morkos (virtos) 39 (mažas) 28
Burokai 65 (vidutinis) 43
Kaliaropės 70 (didelis) 29
Pupos 79 (didelis) 309
Bulvės (keptos, 150 g) 85 (didelis) 290
Pastarnokai 97 (didelis) 68

Vaisiai

Produktas GI dydis (100 g) Kcal (100 g)
Vyšnios 22 (mažas) 58
Greipfrutai 25 (mažas) 38
Džiovinti abrikosai 31 (mažas) 320
Kriaušės 38 (mažas) 50
Obuoliai 38 (mažas) 56
Slyvos 39 (mažas) 55
Persikai 42 (mažas) 46
Apelsinai 44 (mažas) 45
Ananasų sultys 46 (mažas) 58
Vynuogės 46 (mažas) 65
Greipfrutų sultys 48 (mažas) 41
Apelsinų sultys 52 (vidutinis) 47
Kiviai 53 (vidutinis) 61
Mangai (nepernokę) 56 (vidutinis) 65
Abrikosai (švieži) 57 (vidutinis) 48
Razinos 64 (vidutinis) 270
Ananasai 66 (vidutinis) 56
Arbūzai 72 (didelis) 25
Melionai 76 (didelis) 25
Bananai (labai prinokę) 77 (labai didelis) 92

Ar žinojote, kad, remiantis didelio masto slaugytojų sveikatos tyrimo duomenimis, didžiausią glikemijos krūvį turinčios moterys daug dažniau sirgo antrojo tipo diabetu arba širdies ligomis, palyginti su to paties amžiaus moterimis, kurios maitinosi mažiausią glikemijos krūvį turinčiomis dietomis? Tai gana stulbinanti statistika, ypač turint omenyje, kad pastaruoju metu vidutinėje mityboje sparčiai daugėja maisto produktų, turinčių aukštą glikemijos indeksą, pavyzdžiui, valgomojo cukraus, sulčių ir rafinuotų grūdų.

Kas Yra Glikeminis Indeksas?

Kai kalbama apie tai, kaip greitai mes įsisaviname įvairius angliavandenius, viskas prasideda nuo skirtingų maisto produktų glikemijos indekso (GI) ir glikeminės apkrovos. Glikeminio indekso apibrėžimas yra „maisto produkto angliavandenių kiekio kraujyje gliukozės didinimo potencialo matas, palyginti su etaloniniu maisto produktu (paprastai gryna gliukoze arba cukrumi)”. Labai paprastai tariant, maisto produkto GI rodiklis (arba GI balas) parodo, kaip greitai maistas virsta cukrumi, kai jį suvalgote.

Kiekvieną kartą suvalgius angliavandenių turinčio maisto, pasikeičia cukraus kiekis kraujyje. Tačiau reakcija į tam tikrų angliavandenių vartojimą gali labai skirtis nuo reakcijos į kitų angliavandenių vartojimą, priklausomai nuo tokių veiksnių, kaip cukraus kiekis juose, jų perdirbimo laipsnis, skaidulinių medžiagų kiekis ir su kokiais kitais maisto produktais juos derinate.

Glikemijos indekso skaičius yra beveik kiekvienam maisto produktui. Tokių dalykų kaip mėsa, aliejus ir riebalai GI lygus nuliui, nes juose nėra angliavandenių. Angliavandenių turintys maisto produktai skirstomi į skirtingas GI kategorijas, remiantis moksliniais gliukozės kiekio kraujyje matavimais prieš ir po kiekvieno maisto produkto vartojimo.

Apskritai, kai valgote maisto produktus, kurių glikemijos indeksas yra aukštas, gliukozės kiekis kraujyje padidėja greičiau ir labiau. Šis procesas turi įtakos tam, kaip jaučiatės suvalgę maisto produktų, įskaitant tai, ar esate sotūs, kaip greitai vėl pajuntate alkį ir kiek energijos suteikia maistas.

Glikemijos Indeksas Vs. Glikeminė Apkrova

Taigi, kaip galima palyginti maisto produktų glikeminį indeksą ir glikeminę apkrovą? Glikemijos indeksas - tai rodiklis, rodantis, kaip greitai tam tikri maisto produktai kraujyje suskaidomi į cukrų. Tačiau nustatant maisto produktų glikeminį indeksą neatsižvelgiama į kitus veiksnius, kurie gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje organizme.

Kita vertus, glikeminė apkrova yra tam tikrų maisto produktų poveikio cukraus kiekiui kraujyje matas, apskaičiuojamas pagal glikemijos indeksą ir angliavandenių kiekį tipinėje porcijoje. Skirtingai nei glikemijos indeksas, glikeminė apkrova atsižvelgia ir į suvartojamų angliavandenių kokybę, ir į jų kiekį, kad tiksliau įvertintų maisto produktų įtaką cukraus kiekio kraujyje kontrolei.

Ar GI Gali Būti Klaidinantis?

Pasak Harvardo medicinos mokyklos ekspertų, maisto produkto glikemijos indeksas pasako tik dalį istorijos, todėl taip pat svarbu nurodyti glikeminę apkrovą. Net ir valgant tik sudėtinguosius angliavandenius arba tik paprastuosius angliavandenius , cukraus kiekio kraujyje pokyčiai dėl vienos rūšies angliavandenių valgymo gali būti visai kitokie nei valgant kitos rūšies angliavandenių .

Glikemijos indeksas taip pat neatsižvelgia į suvartotų angliavandenių kiekį, kuris taip pat gali turėti įtakos cukraus kiekiui kraujyje. Daugelis vaisių ir daržovių, kurių GI skalėje yra aukštas, GL skalėje yra žemas. Tai rodo, kodėl GL tiksliau parodo, kurie angliavandeniai yra naudingi cukraus kiekiui kraujyje, o kurie ne.

Kita vertus, daugumos perdirbtų, netikrų maisto produktų GI yra aukštas, o GL - aukštas, o tai rodo, kad jų reikėtų vengti. Perdirbtų maisto produktų turėtumėte vengti dėl daugelio priežasčių, ir tai tik dar viena priežastis, kuria galima papildyti šį sąrašą.

Įvairių Maisto Produktų Glikeminės Apkrovos Reikšmė

Nustatant glikeminę apkrovą atsižvelgiama į konkretaus angliavandenio GI balą, taip pat atsižvelgiama į tai, kaip maisto produkte esantys angliavandeniai veikia cukraus kiekį kraujyje, kai jie valgomi vidutinėmis porcijomis (be to, balai keičiasi, kai jie valgomi su kitais maisto produktais kaip visaverčio patiekalo dalis). Kitaip tariant, realiame gyvenime, kai paprastai valgome vidutinio dydžio porcijas ir daugiau nei vieną maisto produktą vienu metu, supratimas apie patiekalo glikeminę apkrovą leidžia susidaryti aiškesnį ir išsamesnį vaizdą apie tai, kaip konkretūs maisto produktai paveiks cukraus kiekį kraujyje.

Kaip ir GI balų atveju, kuo aukštesnė maisto produkto glikeminė apkrova, tuo smarkiau padidėja gliukozės kiekis kraujyje, todėl reikia daugiau insulino. Taip pat galioja ir priešinga taisyklė: kuo žemesnė maisto produkto ar patiekalo vieta GL skalėje, tuo lėčiau didėja gliukozės kiekis kraujyje ir organizmui reikia mažiau insulino, kad cukraus kiekis kraujyje vėl taptų stabilus.

Glikemijos Indekso Ir Glikeminės Apkrovos Diagrama

Taigi, kokie maisto produktai turi aukštą glikemijos indeksą ir kokie maisto produktai turi žemą glikemijos indeksą? Norint nustatyti, kurioje glikeminio indekso lentelės vietoje yra maisto produktas, sveikiems žmonėms (neturintiems atsparumo insulinui) po nakties pasninkavimo duodamos maisto porcijos, kuriose yra 50-100 g angliavandenių. Visi maisto produktai, kurių sudėtyje yra gliukozės, fruktozės ar sacharozs (įvairių angliavandenių arba cukrų formų), gali būti klasifikuojami kaip turintys aukštą GI, vidutinį GI arba žemą GI.

Glikemijos indeksas svyruoja nuo 0 iki 100:

  • Didelis GI = 70-100
  • Vidutinis GI = 50-70
  • Mažas GI = mažiau nei 50

Tuo tarpu GL nustatomas pagal tai, kiek angliavandenių yra atskiroje maisto produkto porcijoje. Glikeminė apkrova nustatoma padauginus angliavandenių gramus porcijoje iš glikeminio indekso skaičiaus ir padalijus iš 100. Galutinis rezultatas - glikeminės apkrovos balas, kuris geriau parodo, ar saikingai suvalgytas maistas yra sveikas, ar ne.

  • Didelis GL = 20 +
  • Vidutinis GL = 11-19
  • Mažas GL = 10 arba mažiau

4 Privalumai Valgant Mažai Glikemijos Turinčius Maisto Produktus

  1. Padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje. Glikemijos indekso atžvilgiu mažesnio glikemijos indekso maisto produktų vartojimas padeda užkirsti tam kelią, nes organizmui reikia mažiau insulino homeostazei palaikyti.
  2. Mažina atsparumo insulinui ir 2 tipo diabeto riziką. Ypač daug dėmesio į tai, kaip mityba veikia gliukozės kiekį kraujyje, turi kreipti tie, kurie jau serga prediabetu arba kuriems gresia diabeto rizika.
  3. Palaiko stabilų energijos lygį ir apetitą. Sidnėjaus universitetas teigia: „Mažo glikemijos indekso maisto produktai naudingi svorio kontrolei, nes padeda kontroliuoti apetitą ir atitolinti alkio jausmą.”
  4. Mažina ligų riziką, nes mažina perdirbtų maisto produktų suvartojimą. Pasaulio sveikatos organizacija ir Maisto ir žemės ūkio organizacija dabar rekomenduoja savo mitybą grįsti mažo GL maisto produktais, kad būtų išvengta labiausiai paplitusių ligų, kuriomis serga pramoninių šalių gyventojai, įskaitant išeminę širdies ligą, diabetą, vėžį ir nutukimą.

Mažai GI Turintys Maisto Produktai Ir Daug GI Turintys Maisto Produktai

Mažo GI maisto produktai:

  • Visos nekrakmolingos daržovės, pvz., salotos ir lapiniai žalumynai, brokoliai, špinatai, svogūnai, šparaginės pupelės ir kt.
  • Dauguma vaisių, įskaitant kaulavaisius, obuolius, uogas, vyšnias ir citrusinius vaisius.
  • Riešutai, pupelės, sėklos ir ankštinės daržovės
  • Paprastas nesaldintas jogurtas ir sūriai (jei įmanoma, rinkitės ekologiškus ir žalius)
  • Minimaliai apdoroti neskaldyti grūdai, pavyzdžiui, plieninės avižos, rudieji ryžiai, laukiniai ryžiai, daigintų grūdų duona, granola ir mišrainės, viso grūdo makaronai.

Didelio GI maisto produktai:

  • Rafinuoti grūdai, miltai ir grūdų produktai, pvz., duona, perdirbti pusryčių dribsniai, sausainiai, pyragaičiai ir kt.
  • Saldinti gėrimai, pvz., gazuoti gėrimai ir buteliuose išpilstytos sultys.
  • Valgomasis cukrus, medus, melasa ir kt. (Nedidelis kiekis tikro, neapdoroto medaus gali būti geras pasirinkimas, tačiau šiuo atveju mažiau paprastai reiškia daugiau).
  • Džiovinti vaisiai, pvz., razinos, razinos ir datulės (nedideli kiekiai tinka, tik žiūrėkite, kad jų porcijos būtų mažos!).
  • Krakmoli...