pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Gilių Kava: Nauda ir Žala, Istorija bei Paruošimas

Gilių kava - vienas seniausių mūsų krašto tradicinių šildančių gėrimų. Ji unikali tuo, kad visiškai neturi kofeino. Jau pats pavadinimas nusako iš ko ši kava gaminama - ąžuolo gilių. Šis medis - ištvermės, tvirtybės, stiprybės ir ilgaamžiškumo simbolis.

Gilių Kavos Istorija Lietuvoje

Ji buvo paplitusi ekonominiu sunkmečiu, tarpukario laike ir naudota vietoje pupelių kavos. Lietuvoje būta laikotarpių, kai labai trūko kavos pupelių, kitų iš svetur atvežamų prekių, jų kaina buvo aukšta, o ir gauti buvo sunku. Kaip cikorijų, morkų ar įvairiausių šaknų kava. Tuo laiku kava mėgautis galėdavo sau leisti ne visi. Tad žmonės ieškojo vietinių pakaitalų kaip pakeisti jų pamėgtus gėrimus. O gilių buvo apstu aplink, tereikėjo tik prisirinkti jų.

Kai pasakojama apie šios kavos atsiradimo istoriją, viena legendų teigia, kad žmogui gimė mintis ją ruošti iš gilių, gamtoje bestebint laukinius gyvūnus - briedžius, šernus. Jie minta ąžuolo gilėmis ir pasižymi sveikata, ištverme bei stiprybe. Taigi žmogus susiejo, kad jei gilės padeda jiems būti sveikiems, tai galėtų būti naudingos ir jam pačiam. Taip ėmus tyrinėti, naudoti giles, atėjo suvokimas, kad jos puikiai tinka paruošti skanų, šildantį gėrimą.

Yra ir dar viena istorija apie tai, kaip gilių kavą sugalvojo senas, vienišas ąžuolyno sargas. Jis labai mėgęs kavą, bet jam nepakako pinigų, kad nusipirkti kavos pupelių. Taip jis išmėgino sumalti surinktas ąžuolo giles ir jomis pakeisti kavą. O ir skonis pasirodė puikus, tad ėmė skleisti žinią apie tai savo aplinkiniams. Nežinia ar tai tikra istorija, ar ne, bet lietuviai giles nuo seno naudojo kavai ruošti. Šis gėrimas kuris laikas buvo primirštas, jį išstūmė tradicinė kava. O šandien į kasdienybę ir vėl grįžta kitokių ‘kavų’ alternatyvos dėl visai kitos priežasties.

Gilių Kavos Nauda

Gilių kava ne tik skani, primenanti pienišką karamelę, riešutus, bet ir itin naudinga. Šie ąžuolo vaisiai itin maistingi, juose daug sveikų angliavandenių, baltymų ir skaidulinių medžiagų, gausu amino rūgščių ir vitaminų - gausiausiai A ir C grupės. Dar B12, B6, niacino, riboflavino, folatų ir tiaminų. Taip pat jos gausios mineralinių medžiagų - geležies, kalcio, magnio, natrio, fosforo, vario ir cinko. Gilės - puikus augalinių baltymų šaltinis. Jose turi daug mažiau kalorijų, nei kiti riešutai, tad tinka kaip sveikesnis pasirinkimas. Gilių kava tinka diabetikams, nes mažina cukraus kiekį kraujyje.

Gilės yra sutraukiančio ir kartoko skonio. Tai nesunku sumažinti jas mirkant ar termiškai apdorojant. Kartumo nereiktų vengti, nes jis šalina toksinus, valo kraują ir organizmą. Net ir nedidelis kiekis suvartojamų kartumynų stimuliuoja virškinimą, šalina riebalus ir toksinus. Šiais laikais, kai dažno žmogaus mityba nėra visavertė, tokia kavos alternatyva gali būti puikiu maisto papildu. Beje, ši kavos rūšis unikali dar ir tuo, kad ją gali gerti visa šeima kartu, net ir vaikai. Taip pat ir prieš naktį. Seniau ją atnešdavo kaip raminantį gėrimą prieš miegą.

Ruduo dovanoja ir vertingąsias ąžuolo giles, kurios gurmanų virtuvėje pakvimpa naujų gyvybinių jėgų ir stiprybės suteikiančia kava. Gilės sužadins apetitą, stimuliuos virškinimą, padės nuo visų rūšių apsinuodijimo, viduriuojant. Jos gerina potenciją, mažina prakaitavimą, pasižymi priešuždegiminėmis ir užgydančiomis savybėmis. Ąžuolo vaisiai sumažins ir gerklės, dantų skausmą, sustiprins dantenas.

Ąžuolo gilės žinomos kaip nemirtingumo simbolis, gyvenimiškos energijos donoras. Dr. David Frawley and dr. Gilės yra sutraukiančio ir kartaus skonio. Kartumas šalina toksinus, valo kraują ir visus organus. Net ir mažas kiekis stimuliuoja virškinimą, valo pieną krūtyse, šalina riebalus ir toksinus, kurie kaupiasi riebalų audiniuose, kaulų smegenyse, limfoje, prakaite, šlapime ir ekskrementuose. Gilės gerina apetitą, potenciją, stabdo kraujavimą, viduriavimą, mažina prakaitavimą, turi priešuždegiminį ir užgydantį poveikį. Neabejojama, kad gilių kava - sveikatos šaltinis.

Trečdalį arbatinio šaukštelio maltų (galima ir pakepintų) gilių reikia užplikyti puodeliu verdančio vandens, balinti grietinėle ar pienu. Tokia kava stiprinami silpni, baikštūs, mažakraujyste sergantys vaikai. Ąžuolo gilės - puikus košių, blynų prieskonis. Kadaise iš jų kepdavo duoną: gilės sugrūdamos piestose, užplikomos vandeniu, kelis kartus nupilama ir išdžiovinama. Maistingumu gilės nenusileidžia daržovėms. Jose yra iki 40 % krakmolo, 5-8 % rauginių medžiagų, iki 5 % riebalų, baltymų, cukraus ir mineralinių medžiagų.

Kaip Pasigaminti Gilių Kavą Namuose

Gilių kavos galima įsigyti ir jau paruoštos, tačiau pačių gaminta bus ir šviežesnė, ir sveikesnė. Pirmiausia prisirinkite prinokusių, ligos ir kenkėjų nepažeistų (be skylučių) ąžuolo gilių be kepurėlių. Ką tik nukritusios gilės dar gali būti žalios spalvos, bet šiek tiek palaikius jos visos paruduoja. Bet kuriuo atveju, jei giles rinkote nuo žemės, vadinasi, jos jau yra prinokusios, nesvarbu, kokios spalvos bebūtų. Po to nuo branduolių pašalinkite ploną rudą luobelę. Geriausia tai padaryti daržovių peiliuku, tačiau efektyviausia - užpilti giles verdančiu vandeniu ir porą minučių palaikyti. Bet neperlaikyti! Pripilkite į puodą pieno ir virkite jame giles, kol jos suminkštėja (giles piene galima iš pradžių 12-24 val.

Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu kepimo skardoje ir džiovinkite orkaitėje. Kavą naudojame kaip paprastą pupelių kavą. Geriausia yra jau paruoštą gilių kavos mišinį sudėti į verdantį vandenį ir dar pavirti kelias minutes (vien užplikius verdančiu vandeniu gali būti nepakankamai stipri). Už lango gražus rudenėlis, ąžuolai šią vasarą giliukus augino labai gerai, tai jukš visi rinkt gilių ir ruoštis gilių kavos atsargas žiemai!

Šiandien apie ypač greitą gilių kavos paruošimą, kai į kišenes prisirenkate porą saujų gilių ir dar tą patį vakarą norite pasimėgauti puodeliu nepaprastai gardaus gėrimo. Šis metodas nėra labai košerinis, t.y. „teisingas“, bet kai norisi čia ir dabar - tinka kuo puikiausiai. Dabar reikia šitas giles išgliaudyti, nukrapštyti lukštą ir pasilikti branduolius. Išlukštentą branduolį perskeliam natūraliai pagal jo skilteles. Gilės apskritai yra bilateralinės arba dviskiltės. Nusausintus giliukus beriam į skardą, geriausia - ant kepimo popieriaus, nustatom 170 laipsnių ir kepam apie pusvalandį. Na, kaip kokias sėmečkes, tik ilgiau. Atkreipkite dėmesį, kad branduoliai su iškilusiom pūslelėm - tai požymis, kad pradinio kepimo pakanka. Iš tikro tai jie po tokio greito apskrudinimo dar būna gan drėgni, bet šitam ypač greitam paruošimui jau tinkami. Na, o „teisingas“ metodas užtrunka gerokai ilgiau, bet gilės paruošiamos kokybiškiau.

Pačią gilių kavą tai ruošiu, kaip paprastą kavą. Užpilu verdančiu vandeniu, leidžiu kelias minutes pabūti, pamaišau, tada įsipilu kokį ketvirtį pieno ir įsidedu medaus. Medaus reikia dėti mažai, maksimum pusę šaukštelio, nes kitaip užmuša skonį. O mažas truputukas tą skonį pamalonina. Galima ir su cukrum, arba bejo - skanu visaip. Ypač, kai gilės būna ne išvirtos, o porą dienų išmirkytos riebiame piene, netgi su grietinėle.

Kavos Nauda ir Žala: Ar Verta Ieškoti Alternatyvų?

Kelerius metus netyla ginčai dėl kavos naudos ir žalos. Tad visgi, kava - naudinga ar žalinga? Jeigu galvojate, kad negalėtumėte pradėti ryto be garuojančios kavos, tuomet siūlome vos atsikėlus išgerti stiklinę vandens ir tik po 20-30 min. pasimėgauti kava. Kava - vertingo niacino (B grupės vitamino) šaltinis, o jis reikalingas energijai gauti. Niacinas susidaro skrudinant kavos pupeles. Kava gali padėti deginti riebalus ir gerina fizinius sugebėjimus. Kofeinas spartina medžiagų apykaitą ir riebiųjų rūgščių oksidaciją, bet taip pat jis kelia streso hormonų kiekį, kurie sukelia kortizolio ir insulino kiekį. To rezultatas - prasta savijauta. Išgerdami vieną puodelį kavos mažinate riziką sirgti parkinsono liga, sunkiomis astmos formomis, patirti astmos priepuolius bei apsisaugome nuo kepenų cirozės. Tačiau kava gali sukelti ilgalaikį spaudimo pakilimą, yra dantų akmenų susidarymo priežastis, nėščiosioms gali sukelti persileidimą.

Jei jus atgrasė kavos žala, bet neįsivaizduojate kaip gyventi be kavos, mes jums siūlome nepamiršti, jog yra kavos pakaitalų.

  • Cikorija. Cikorijų ekstraktas arba tirpi cikorija - koncentruotas produktas, gaunamas ekstrakcijos būdu iš skrudintų cikorijų, kaip tirpiklį naudojant tik vandenį.
  • Gilių kava. Gilių kava yra maloniai salsvo skonio, gerai tonizuoja, padeda esant virškinimo sutrikimams, širdies ir kraujagyslių ligoms. Tai kalcio, vitaminų A, C ir įvairių mikroelementų šaltinis, maistingumu nenusileidžiantis daržovėms.
  • Miežinė kava. Miežių grūduose yra baltymų (iki 15,8 proc.), angliavandenių (iki 76 proc.), riebalų (iki 3,5 proc.), ląstelienos (iki 9,6 proc.), mineralinių medžiagų, fermentų, A, B grupės, D ir E vitaminų. Miežių grūduose rasta medžiagų, naikinančių bakterijas, tokias kaip stafilokokus, pneumokokus, streptokokusį. Miežių grūdai mažina skrandžio ir žarnyno uždegimus.
  • Kiaulpienių šaknų kava. Šioje kavoje yra vitaminų C, E, A, taip pat geležies, kalcio, fosforo, inulino. Kiaulpienių šaknyse yra net iki 40 proc. inulino, o tai naudingos maistinės skaidulos. Dėl to šaknų nuoviras vartojamas nuo lėtinio vidurių užkietėjimo, hemorojaus, nemigos, egzemos, furunkulų, nudegimų.

Mūsų įsitikinimu visko reikia ir galima, jei tik vartojama saikingai. Vienas ar du puodeliai kavos tikrai nėra blogai. Tik atminkite, jog tuščiu skrandžiu gerti kavos tikrai nepatartina, mat ji didina skrandžio rūgštingumą.