Valgomosios sėklos - puikus būdas su maistu gauti daugiau naudingųjų medžiagų. Šiame straipsnyje aptarsime linų sėmenų ir kanapių sėklų aliejų, jų skirtumus, naudą sveikatai ir kaip juos geriausiai įtraukti į savo mitybą.
Sėklų Aliejų Apžvalga
Rinkoje yra tiek daug natūralių aliejų, tarp kurių lengva supainioti. Kanapių aliejus, saldžiųjų migdolų aliejus, kokosų aliejus, saulėgrąžų aliejus, augalinis aliejus, alyvuogių aliejus … Kaip išsirinkti iš tokio gausaus sąrašo?
Rafinuoti ir Nerafinuoti Aliejai
Iš esmės aliejai skirstomi į dvi pagrindines kategorijas: rafinuoti ir nerafinuoti. Rafinuoti aliejai išgaunami naudojant šilumą. Ši technika pagreitina aliejaus išgavimo procesą ir taip pat tokiu būdu galima išspausti daugiau aliejaus. Tačiau aliejaus spaudimas, naudojant šilumą, taip pat žymiai sumažina natūralias maistines medžiagas ir natūralus aliejus praranda dalį aromato bei skonio.
Tada termiškai išgaunamas aliejus apdorojamas įvairiomis cheminėmis medžiagomis ir dezodoruojamas bei balinamas. Šie cheminiai procesai iš rafinuotų aliejų atima daugumą maistinių medžiagų, todėl vartotojams paliekamas nepilnos vertės produktas. Kitas dalykas, kurį reikia žinoti, yra tai, kad daugelis rafinuotų aliejų gaunami iš GMO augalų. Rafinuotuose aliejuose yra daug omega-6 riebalų rūgščių. Kadangi tiek daug mūsų maisto yra perdirbta naudojant rafinuotus aliejus, mes gauname per daug omega-6 ir nepakankamai omega-3.
Nerafinuoti aliejai, dar vadinami šalto spaudimo aliejais, o kartais ir kaip natūralus aliejai, išgaunami naudojant slėgį, o ne šilumą. Naudojant šią techniką, dauguma natūralių maistinių medžiagų lieka nepakitusios. Augalų dalys, iš kurių išgaunami aliejai, yra spaudžiamos tarp dviejų plokščių, kad išgautų natūralius aliejus, užtikrinant, kad nebūtų pakenkta aromatui ir skoniui.
Rafinuoti aliejai išgaunami naudojant šilumą, o nerafinuoti aliejai išgaunami mechaniškai be šilumos iš išorinio šaltinio. Rafinuoti aliejai praranda daug maistinių medžiagų, kai jiems išgauti naudojama didelė šiluma. Cheminės medžiagos, naudojamos dezodoruojant ir balinant, taip pat sumažina rafinuotų aliejų maistinę vertę.
Apskritai, nerafinuoti aliejai yra sveikesni nei rafinuoti aliejai ir yra geresnis pasirinkimas sveikai maitintis! Nerafinuotų aliejų spaudimo procesas palieka produktą kuo arčiau natūralios formos. Nerafinuoti aliejai išlaiko savo maistines medžiagas, skonį ir aromatą ir turi mažiau cheminių medžiagų nei rafinuoti aliejai.
Smilkimo Temperatūra
Kitas svarbus bet kurio aliejaus elementas yra jo smilkimo temperatūra. Smilkimo temperatūra yra tokia temperatūra, kurioje aliejus pradeda rūkti ir jo elementai pradeda skilti. Kai aliejaus elementai suskaidomi, paveikiamos maistinės medžiagos ir skonis.
Rafinuoti aliejai turi aukštesnes smilkimo temperatūras, todėl jie geriau tinka maisto gaminimui, kuriame naudojama aukšta temperatūra, pvz., Gruzdinimui ar kepimui. Nerafinuoti aliejai turi mažesnes smilkimo temperatūras, todėl jie yra prastas pasirinkimas kepant karštoje temperatūroje. Tačiau, jie yra puikus pasirinkimas patiekalams, kuriuose virimo ar kepimo temperatūra nėra labai aukšta.
Linų Sėmenų Aliejus
Linų sėmenų aliejus, yra aliejus, surinktas iš džiovintų, prinokusių linų augalų sėklų. Šis aliejus yra toks sveikas, nes jame yra daug omega-3 riebalų rūgščių. Galbūt jau žinote, kad omega-3 yra svarbūs bendrai sveikatai ir kūno funkcijai ir kad jie palaiko širdies ir kraujagyslių, plaučių, imuninę ir kvėpavimo sistemas.
Be to, yra įvairių rūšių omega-3 ir nors jie visi yra naudingi mūsų sveikatai, linų sėmenų aliejuje yra alfa-linoleno rūgšties, dar žinomos kaip ALA. Mūsų kūnas pats nesudaro tokio tipo riebalų, nes jis yra augalinės kilmės. Tačiau mes vis tiek galime iš to gauti naudos, nes mūsų kūnai pavers jį tokia rūšimi, kokios mums reikia. Dėl to linų sėmenų aliejus yra puikus būdas veganams ir vegetarams gauti reikiamų omega-3 riebalų rūgščių.
Linų sėmenų aliejuje yra ir kitų komponentų, kurie stiprina mūsų bendrą sveikatą. Jame yra baltymų, kurie padeda sumažinti širdies ligų rizikos veiksnius. Jame esančios skaidulos padeda kovoti su vidurių užkietėjimu. Linų sėmenų aliejuje taip pat yra mineralų, kurių reikia mūsų organizmui, pavyzdžiui, kalcio, magnio ir fosforo.
Perkant linų sėmenis ar bet kokį kitą aliejų, svarbu įsigyti kuo grynesnę formą. Ne visi linų sėmenų aliejai yra lygiaverčiai. Kad išvengtumėte tokių dalykų, kaip trąšos ir pesticidai, pirkdami turėtumėte ieškoti ekologiško arba natūralaus linų sėmenų aliejaus. Be to, kai kurie linų sėmenų aliejai sukuriami apdorojant aukštu karščiu ir aukštu slėgiu, kuris, deja, sunaikins daugelį teigiamų šios medžiagos savybių. Norėdami gauti kuo geresnio aliejaus sveikatai, pirkite tik šalto spaudimo, nerafinuotą aliejų.
Kaip Vartoti Linų Sėmenų Aliejų?
Linų sėmenų aliejų naudoti ir įtraukti jį į savo mitybą - gana lengva. Jis gali būti naudojamas tiek daug būdų! Pirma, galite jį naudoti kaip aliejų salotų padažuose, padažuose prie kitų patiekalų. Jis neturėtų būti naudojamas gaminant maistą, nes jis nėra atsparus karščiui, todėl geriausia jį naudoti šaltuose patiekaluose. Taip pat, galite apsvarstyti galimybę įdėti šaukštą šio aliejaus į trintų vaisių, uogų ar daržovių kokteilį. Tai puikus būdas jį vartoti, net nesuvokiant, kad tai darote. Kadangi linų sėmenų aliejaus nauda taip pat apima naudą odai; galite tepti tiesiai ant odos, kad pagerintumėte odos sveikatą ir pridėtumėte drėgmės.
Kanapių Aliejus
Pluoštinių kanapių sėklos yra puikus „gerųjų“ riebalų šaltinis. Jos pasižymi organizmui naudingu Omega riebiųjų rūgščių santykiu. Kanapių sėklose taip pat yra vertingų augalinių baltymų, daug ląstelienos, randama ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų, pavyzdžiui, augalinio pigmento chlorofilo. Reguliariai vartojamos kanapių sėklos gali padėti sustiprinti širdies ir kraujagyslių sistemą, gerinti apsaugines organizmo funkcijas, lengvinti virškinimą.
Kanapių sėklų nauda šiandien labai plačiai nagrinėjama ir atrandama vis daugiau naudingų savybių. Per dieną rekomenduojama suvalgyti kelis šaukštelius kanapių sėklų arba išgerti 1-2 valgomuosius šaukštus kanapių aliejaus (vaikams rekomenduojama per dieną išgerti 1-2 arbatinius šaukštelius malonios žalios spalvos aliejaus). Kanapių sėklomis galima gardinti kepinius, salotas, jogurtus, kokteilius, košes, sumuštinius, troškinius, įvairias užtepėles - viską, ką tik norisi.
Kanapių sėklose yra idealus omega 6 ir omega 3 riebiųjų rūgščių santykis, todėl jų vartojimas gali padėti sumažinti kraujo spaudimą, palaikyti sveiką širdį. Reguliarus kanapių sėklų vartojimas gali padėti palaikyti gerą sveikatos būklę. Į mitybą kanapių sėklas turėtų įtraukti tie, kurie rūpinasi širdies ir kraujagyslių sveikata. Jose esančios riebiosios rūgštys mažina blogąjį cholesterolį. Tai padeda palaikyti sveiką širdį ir neleidžia susidaryti apnašoms kraujagyslėms.
Ekologiškas Kanapių Aliejus
Ekologiškas kanapių aliejus yra tikra maistinių medžiagų bomba: gausus vitaminų A, B1, B2, B3, B6, C, D ir E, taip pat kalcio, magnio, kalio ir kitų mikroelementų. Tai vienintelis augalas, kurio sudėtyje yra vitamino D, būtino kalcio įsisavinimui. Net 80% aliejaus sudaro polinesočiosios riebalų rūgštys Omega-3, Omega-6 ir Omega-9, kurios padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje. Dėl žaliojo pigmento chlorofilo aliejus pasižymi išskirtine spalva ir savybėmis.
Kaip Vartoti Kanapių Aliejų?
Kanapių aliejus puikiai tinka ne tik gardinti maistą, bet ir puoselėti odos, plaukų bei nagų grožį. Jis lengvai susigeria, nepalieka riebumo jausmo ir tinka net jautriai odai. Jis drėkina ir maitina odą, atkuria jos drėgmės balansą ir elastingumą, ramina odą, mažina paraudimus ir sudirgimus, stiprina nagus.
Mitybos praturtinimui kanapių aliejus puikiai pagardins jūsų kasdienius patiekalus. Ypač tinka su raugintais kopūstais, taip pat - burokėlių mišrainėms, silkei gardinti. Svarbu: nenaudokite kepimui. Rekomenduojama paros norma: suaugusiems: 1-2 valgomieji šaukštai (geriausia prieš valgį), vaikams: 1-2 arbatiniai šaukšteliai.
Sėklų Aliejų Palyginimas
Prieš perkant aliejų, svarbu atidžiai perskaityti etiketes, kad įsitikintumėte, jog perkate tinkamą produktą. Taip pat atminkite, kad daugelyje perdirbtų produktų yra įvairių rūšių rafinuotų aliejų.
Savybė | Linų Sėmenų Aliejus | Kanapių Aliejus |
---|---|---|
Omega-3 riebalų rūgštys | Gausu ALA (alfa-linoleno rūgšties) | Idealus Omega-3 ir Omega-6 santykis (3:1) |
Vitaminai | Yra | A, B1, B2, B3, B6, C, D, E |
Mineralai | Kalcis, magnis, fosforas | Kalcis, magnis, kalis |
Vartojimas | Šalti patiekalai, salotų padažai | Šalti patiekalai, odos priežiūra |
Privalumai | Širdies sveikata, virškinimas | Širdies sveikata, odos priežiūra, cholesterolio mažinimas |
Sėklos labai naudingos mūsų organizmui: turi skaidulinių medžiagų, baltymų, augalinių riebalų, mineralinių medžiagų (magnio, fosforo, kalio, cinko, seleno, kalcio), vitaminų E, B grupės, folio rūgšties ir kt.