Pica yra vienas populiariausių patiekalų pasaulyje, kurį daugelis mėgsta gaminti namuose. Naminės picos yra itin gardžios, ypač jei jų padą gaminate patys.
Tešla Picai
Picos tešla labai paprasta: miltai + mielės + vanduo + alyvuogių aliejus. Dar prireiks ir žiupsnio druskos bei šaukštelio cukraus. Miltai - picos pado pagrindų pagrindas, juos rinkitės geros kokybės smulkius kvietinius, kai kuriose parduotuvėse net galite rasti specialių, skirtų būtent picai. Mieles galima rinktis šviežias, galima sausas, o vandenį naudokite drungną (kitaip - vasarošiltį). Cukrus reikalingas mielėms „pabudinti“, o aliejų į tešlą įminkykite pačioje pabaigoje.
Tešlą kildinkite trumpai šilumoje arba ilgai vėsioje temperatūroje. Šilumoje tešla turėtų pakilti maždaug per valandą (kol tūris padvigubės). Rasite nemažai receptų, kuriuose patariama tešlą kildinti (tiksliau - brandinti) keliolika ar keliasdešimt valandų. Jei turite laiko ir noro eksperimentuoti, palaikykite uždengtą tešlą šaldytuve parą ar net dvi ir įsitikinkite, kaip skiriasi toks išlauktas picos padas.
Receptas Picos Padui (6 asmenims)
- 400 ml vandens
- 800 g miltų
- Žiupsnelis druskos
- Žiupsnelis cukraus
- 10 g sausų mielių
- Šlakelis alyvuogių aliejaus
Gaminimo eiga:
- Cukrų ir sausas mieles suberkite į šiltą vandenį ir maišykite, kol ištirps.
- Kitame dubenyje sumaišykite miltus, druską, supilkite alyvuogių aliejų, vandenį su cukrumi bei mielėmis ir minkykite tešlą rankomis apie 15 minučių.
- Po to, uždenkite ją ir leiskite mielėms atlikti savo darbą.
- Kai tešla iškils maždaug dvigubai, ją dar kartą paminkykite, padalinkite į 4 lygias dalis, kiekvieną jų suformuokite į kamuoliuką, vėl uždenkite ir palikite dar 15-20 minučių.
- Tuomet iš kiekvieno kamuoliuko rankomis suformuokite apvalius picų padus ir išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Picos Padažas
Pagal daugelį receptų, picos padą pirmiausiai reikia patepti pomidorų padažu. Jo verta pasigaminti iš anksto, o kiek nesunaudojate, galite užšaldyti. Padažo receptas visai paprasta: reikės storadugniame puode alyvuogių aliejuje pakepinti labai smulkiai supjaustytą svogūną, išspausti 2 skilteles česnako, tada supilti kuo geresnės kokybės (idealu - itališkų) luptų smulkintų pomidorų skardinę, įberti arbatinį šaukštelį rudojo cukraus, pagal skonį druskos, pipirų ir džiovintų žolelių - bazilikų ir / ar raudonėlių. Keliolika minučių stebint procesą, retkarčiais pamaišant ir šakute patraiškant stambesnius pomidorų gabalėlius. Padažas paruoštas.
Netepkite picos padažo iki pat pado kraštelių - palikite maždaug vieną centimetrą, padažas nenuvarvės per kraštus, taip pat turėsite tą tokį geidžiamą traškų picos kraštelį. Nedidelei, 20-22 cm skersmens, picai užteks poros valgomųjų šaukštų padažo, didelei - 3-4 šaukštų. Svarbu ištepti plonai ir tolygiai.
Sūris Picai
Nenaudokit picai labai lieso sūrio ar „sūrio gaminių“, geriausiai tam tinka natūralaus riebumo pieno mocarela. Ją galima stambiai tarkuoti, bet verčiau suplėšyti pirštais ir dėlioti ant picos pagrindą jau dengiančių produktų bei padažo.
Kartais picos viršų sudaro tik sūriai, prisiminkite kad ir populiarią keturių sūrių picą. Sūrį rinkitės geros kokybės, kas, kad jis išsilydo. Yra nemažai receptų, kuriems reikia rikotos, pusminkščio ožkų pieno sūrio, nebijokite išbandyti ir jų.
Sūrio Patarimai
- Mocarela: Tinka įkepti arba barstyti ant viršaus. Sausesnė mocarela geriau tinka įkepimui, šviežia - pabarstymui.
- Parmezanas: Geriausia barstyti ant jau iškeptos picos.
- Pelėsinis sūris: Galima įkepti arba barstyti ant iškeptos picos.
- Rikota: Tinka dėti prieš kepimą arba šviežią ant iškeptos picos.
Viršaus Ingredientai
Renkantis produktų derinį picos viršui, vadovaukitės taisykle „mažiau yra geriau“. Pagrindinių produktų geriau tebūnie 2-3 (žinoma, galima ir daugiau, jei jie dera tarpusavyje), o ne visi likučiai, kurių tik yra šaldytuve. Svarbu, kad visi ingredientai, kurių prikrovėte ant picos viršaus, iškeptų vienu metu.
Neužtenka sumėtyt visų picos viršaus ingredientų bet kaip: pirmiausia tepamas padažas, tada dėliojamos daržovės, mėsa ar kiti produktai, ant šių dedamas sūris ir galiausiai džiovintos žolelės ar kiti papildomi priedai. Žalėsių, tokių, kaip švieži bazilikai, gražgarstės, neverta kepti. Jais apdėliosite jau iškepusią picą.
Priedų įvairovė: Naudoti galima parmezaną, rikotą, pekorino ar kitus mėgstamus sūrius, keptos vištienos likučius, stiklainiuke likusias alyvuoges, artišokus, pomidorus - kitas mėgstamas daržoves bei žalumynus. Viską, ką randate šaldytuve. Pačiai paprasčiausiai picai pasigaminti reikės pomidorų padažo, kelių rutuliukų mocarelos sūrio bei mėgstamo kumpio. Iškočiotą picos tešlą patepkite padažu, tuomet dėkite plėšytą mocarelą, o ant viršaus - kumpį.
Ingredientų išdėstymo seka:
- Padažas
- Daržovės, mėsa ar kiti produktai
- Sūris
- Džiovintos žolelės ar kiti priedai
Kepimas
Pica kepama didelėje kaitroje, galite net įkaitinti orkaitę iki didžiausios galimos temperatūros. Bet rasite receptų, kuriuose nurodoma įkaitinti iki 200-220 laipsnių. Kuo orkaitė karštesnė, tuo trumpiau pica keps, tuo atidžiau ją reikia prižiūrėti. Jei picas kepate dažnai, pagalvokite apie galimybę įsigyti picos akmenį, jis padeda karščiui pasiskirstyti tolygiau, jį sudaranti medžiaga gerai sugeria drėgmę, padas išeina skaniai traškus.
Prieš picos kepimą būtina gerai įkaitinti orkaitę iki maksimalios temperatūros. Į dar šaltą orkaitę įdėkite picos akmenį arba picos metalą: rekomenduojama akmenį ar metalą dėti ant orkaitės grotelių, kad karštis cirkuliuotų iš abiejų akmens ar metalo pusių. Tada pasirinkite kaitinimą iš viršaus ir apačios bei nustatykite maksimalią temperatūrą, kokią gali pasiekti jūsų orkaitė. Orkaitę kartu su picos akmeniu ar metalu kaitinkite apie 40 - 60 min. Kai jūsų orkaitė jau įkaitusi iki maksimalios temperatūros, perjunkite kepimo režimą į griliaus arba kaitinimą iš viršaus (prie orkaitės funkcijų galite rasti, kad šis rėžimas vadinasi "didysis kepintuvas"). Tada suformuokite picos padą, uždėkite norimus ingredientus ir pašaukite picą kepti. Norint sėkmingai ir saugiai pašauti picą, būtina naudoti picos ližę. Kai pica jau kepa - svarbu nedarinėti orkaitės be reikalo!
Iki 300 laipsnių įkaitintoje orkaitėje tokia pica iškeps vos per 3-4 minutes, jeigu picą kepsite 250 laipsnių temperatūroje - prireiks 5 minučių.
Orkaitės temperatūra | Kepimo laikas |
---|---|
300°C | 3-4 minutės |
250°C | 5 minutės |