Žąsų taukai turi senas naudojimo tradicijas tiek kulinarijoje, tiek natūralioje medicinoje.
Dėl savo sudėties jie vertinami dėl daugelio sveikatą stiprinančių savybių.
Žąsų taukai kulinarijoje
Žąsų taukai sėkmingai naudojami virtuvėje - ne tik kepti, bet ir kaip daugelio patiekalų pagardinimas ar užtepas ant duonos.
Be atsparumo aukštai temperatūrai, žąsų taukuose gausu daug vertingų medžiagų, todėl jie laikomi vienais sveikiausių gyvulinių riebalų.
Kiekvienas bent kartą gyvenime kepęs antį ar žąsį žino, kad iš jos ištirpsta nemažas kiekis taukų, kaip žinojo tai ir minėtieji šaltųjų kraštų žydai.
Gali būti, kad tų taukų privarvės daugiau nei litras.
Žinoma, jūs juos nusemsite, kad kepantis paukštis juose neplaukiotų.
Šie taukai pilni neprisotintų riebalų, todėl juos vartoti kur kas sveikiau, nei sviestą ar kiaulienos taukus.
Tiesiog vartokite juos kaip sviestą, tik laikyti patarčiau šaldytuve, nes kambario temperatūroje jie sunkiai stingsta.
Labai skanu tepti juos ant duonos ir taip valgyti su trupučiu šviežiai maltų pipirų.
Šiuose taukuose ką nors kepti - vienas malonumas.
Skirtingai nuo aliejaus, jie ima rūkti aukštesnėje temperatūroje, todėl produktai juose apskrunda kur kas greičiau ir gražiau.
Norite keptų bulvių, kokių nevalgėte gyvenime?
Apvirkite jas, kai bus maždaug du trečdalius išvirusios, apkepkite taukuose kartu su žiupsniu čiobrelių bei traiškyta skiltele česnako ir pateikite su troškintais kopūstais.
Į bulvių košę vietoj sviesto įmaišykite šaukštą žąsų taukų.
Išsikepkite šiuose taukuose paprasčiausią kiaušinienę, omletą - garantuoju, skonio skirtumą tikrai pajusite.
Iškepus žąsį, skardoje liks daugiau nei litras taukų. Jokiais būdais jų neišpilkite, bet supilstykite į stiklainėlius ir laikykite vėsioje vietoje.
Taukus panaudosite orkaitėje kepdami bulves ir kitas daržoves - žąsies taukai suteiks jiems ypatingo skonio ir traškumo.
Senovėje, kuomet nebuvo šaldytuvų, žąsies taukuose būvo konservuojama mėsa - taip ji išlikdavo ilgesnį laiką šviežia!
Rizoto su vištiena ir pievagrybiais
Kai užsimanysite rizoto, pamėginkite taip: porą vištienos krūtinėlių supjaustykite nedideliais kubeliais ir žąsies taukuose iki rusvumo paskrudinkite ant gana didelės ugnies.
Mėsą išimkite ir ten sudėkite gerą saują pievagrybių, pjaustytų griežinėliais, įmeskite dar šaukštą taukų ir skrudinkite, kol grybai taps rusvi ir ims kvepėti, tada juos išimkite.
Nedidelę saujelę džiovintų baravykų atmirkykite užpylę nedideliu kiekiu verdančio vandens.
Kol mirksta, toje pačioje keptuvėje išlydykite dar gabalėlį žąsies taukų ir juose pakepinkite pusę smulkiai pjaustyto svogūno, kol suminkštės.
Tada suberkite smulkiai kapotą česnako skiltelę ir apie šimtą gramų Arborio ryžių.
Viską pakepkite porą minučių, kad ryžiai pasidengtų riebalų sluoksniu.
Suberkite sukapotus baravykus kartu su vandeniu, kuriame jie mirko (atsargiai, nepripilkite smėlio kruopelių, kurių galėjo likti mirkant grybus).
Tuo metu greta nedideliame indelyje užvirinkite vištienos sultinio.
Jo reikės nedaug, gal pusantros dviejų stiklinių, priklausomai nuo to, kokio tirštumo rizotą mėgstate.
Po truputį samčiu pilkite verdantį sultinį į ryžius ir vis pamaišydami stebėkite.
Kai tik susigers, pilkite dar samtelį.
Ryžiai išvirs maždaug per 20 minučių, pabaigoje pasūdykite.
Vištų kepenėlių paštetas
O jeigu norite pasidaryti ką nors panašaus į žąsų kepenėlių paštetą ir nejausti sąžinės graužimo dėl niekams išleisto milijono pinigų, pamėginkite tokį receptą.
Paimkite apie 300 g šviežių vištų kepenėlių, nupjaustykite nuo jų visas gyslas, riebalus ir visa kita, sudėkite į dubenį, užpilkite brendžiu, kad šiek tiek apsemtų, ir palikite valandai ar porai.
Tada keptuvėje įkaitinkite žąsų taukų ir juose greitai apkepinkite nusausintas kepenėles.
Jų paviršius paruduos, bet vidus turi išlikti vis dar šiek tiek rožinis.
Smulkiai supjaustykite porą trejetą šalotų ir pakepinkite juos taukuose, kol taps skaidrūs, bet dar nepradės ruduoti.
Toliau vyks procesas, šiek tiek primenantis majonezo gamybą.
Į smulkintuvą sumeskite kepenėles su šalotais bei česnakais ir kuo smulkiau viską sumalkite.
Išlydykite apie šimtą gramų sviesto ir apie du šimtus gramų žąsų taukų.
Taip, tai atrodo kaip siaubingai didelis kiekis, bet patikėkite, taip reikia, riebalų turi būti maždaug tiek pat, kiek kepenėlių.
Įjunkite smulkintuvą ir po truputį pilkite riebalus.
Išsimaišė - pilkite dar ir dar, kol supilsite viską, ir pašteto konsistencija taps švelni kreminė.
Įmaišykite porą šaukštų grietinėlės, pasūdykite ir papipirinkite kiek daugiau nei įprastai.
Jeigu netyčia turite užsilikusį triufelį, konservuotą konjake, supjaustykite jį ir sumeskite kartu šliūkštelėdami šiek tiek skysčio, kuriame jis mirko.
Jeigu triufeliai šiais metais neužderėjo, puikiai tiks atmirkyti džiovinti baravykai.
Dar vietoj triufelių galima įpilti šiek tiek triufelių skonio aliejaus, taip pat išeina neblogai ir pakankamai nebrangiai.
Viską dar kartą gerai permalkite, per smulku tikrai nebus.
Tada sudėkite viską į nedidelius keraminius indelius ir atšaldykite, kol sustings.
Jeigu norite šiek tiek įmantriau, galite daryti šitaip: kai atšals, pašteto paviršių pabarstykite plonu sluoksniu cukraus ir padeginkite karamelizatoriumi, kaip krembriulė, kol cukrus ištirps (tik kad nesudegtų).
Pateikite kartu su plonyčiu griežinėliu skrudinto batono ir šaukšteliu kriaušių uogienės su bruknėmis.
Čia tiks saldesnis vynas, tarkime, Tokaj, ar baltasis Bordeaux.
Skoniu paštetas nėra lygiai toks pats kaip iš fuagra, bet jįlabai primena.
Kai ragausite, prisiminkite - delikatesai nebūtinai turi kainuoti milijonus.
Žąsų taukai medicinoje
„Žąsų taukai medicinoje naudojami kosuliui, slogai, įvairiems peršalimo simptomams malšinti“, - sako Janine Christmas, Cape Breton universiteto mokslininkė.
Įtrinus žąsų taukais krūtinę ir nugarą, palengvėja kosulys.
Sergantys reumatu gali sąnarius išsitepti žąsų taukų tepalu.
Taip pat galite ištirpinti žąsų taukus karštame piene ir į mišinį įpilti medaus.
Tai turėtų padėti nuo peršalimo ir dažniausiai geriama prieš miegą.
Savo ruožtu sergant bronchitu šaukštelis žąsų taukų ištirpinamas pusėje stiklinės šilto pieno ir įdedamas šaukštelis medaus.
Žąsų taukai dėl savo šildančių, raminančių ir skausmą mažinančių savybių taip pat buvo naudojami venų varikozei ir voratinklinėms venoms gydyti.
Receptai su žąsų taukais liaudies medicinoje
- Nuo peršalimo: Jei kamuoja bronchitas, ilgai nesiliauja kosulys, stiklinėje karšto pieno ištirpinkite šaukštelį lydytų kiaulių taukų ir išgerkite karštą gėrimą mažais gurkšneliais.
- Kosuliui malšinti: sumaišykite lygiomis dalimis kiaulių taukų, kamparo aliejaus, medaus ir jodo. Mišinį kaitinkite verdančio vandens vonelėje, kol susidarys vienalytė masė. Dar šilta mase tepkite krūtinę ir nugarą.
- Iš taukų paruošti vaistai greitai genda, todėl juos reikia laikyti šaldytuve ir nemaišyti iškart didelio jų kiekio.
Patarimai renkantis ir ruošiant žąsį
- Visų pirma rinkdamiesi žąsį rinkitės tik labai šviežią ir natūraliais lesalais (avižomis, grūdais arba žole) maitintą paukštį.
- Jei turite abejonių dėl mėsos šviežumo, verčiau rinkitės šaldytą, patikimo ūkininko ar bendrijos augintą žąsį.
- Susitaikykite su mintimi, kad aristokratiškoji žąsis - ne iš pigių paukštienos rūšių.
- Pati skaniausia žąsiena būna lapkričio pabaigoje arba gruodį, tad Kalėdos - pati tinkamiausia proga pasigaminti išties unikalų patiekalą.
- Renkantis prieskonius žąsiai neverta labai įsisiautėti - paprasčiausia druska, pipirai, česnakai ir kmynai yra geriausi prieskoniai marinavimui ir kepimui.
- Geriausia keliose vietose pradurti paukščio odą, kad kepant geriau ištekėtų taukai.
- Kad riebalai kepant nesviltų, į skardą prieš kepant galima įpilti apie stiklinę šalto vandens.