pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pievagrybių Receptai: Gardūs Patiekalai Jūsų Stalui

Pievagrybiai - universalus ingredientas, tinkantis įvairiems patiekalams gaminti. Jie ne tik skanūs, bet ir naudingi, nes turi vitamino D, vario ir kalio. Šiame straipsnyje rasite įvairių receptų, kaip skaniai paruošti pievagrybius - nuo įdarytų iki keptų, nuo grilio iki sriubos.

Kepti Pievagrybiai su Balzamiko Padažu

Šis receptas - puikus būdas greitai ir skaniai paruošti pievagrybius. Tobulas skonis, jeigu juos iškart valgyti iš kepimo formelės su itališka duona ciabatta arba prancūzišku batonu.

Reikės:
  • 400 gramų pievagrybių
  • 5 skiltelės česnako
  • 4 šaukštai balzamiko acto
  • 4 šaukštai aliejaus
  • 2-3 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštas cukraus
  • 1 šaukštelis prieskonių (persiladas)
Gaminimas:
  1. Balzamiko actą sumaišyti su sojos padažu ir cukrumi.
  2. Sudėti trintą česnaką, persilado prieskonius, aliejų ir gerai išmaišyti.
  3. Sudėti išvalytus pievagrybius ir dar kartą gerai išmaišyti, kad visi grybai būtų padaže.
  4. Palikti valandą, kad padažas įsigertų.
  5. Sudėti į skardelę arba suverti pievagrybius ant medinių pagaliukų ir kepti 180 C laipsnių orkaitėje apie 20 minučių.

Įdaryti Pievagrybiai

Įdarytus pievagrybius patogu ruošti tada, kai nežinote, kur dėti fetos sūrio gabalėlį, špinatų saujelę, kietojo sūrio kampelį. Ingredientų reikia nedaug, o paruoštas patiekalas gali būti valgomas kaip karštasis arba kaip užkandis. Įdaryti pievagrybiai skanesni karšti, tačiau gardūs ir atvėsę.

Reikės:
  • 700 g (15-17) pievagrybių (naudojau tamsesnius)
  • 30 g (2 valg. š.) sviesto
  • 2 česnako skiltelių
  • 5 valg. š. džiūvėsėlių
  • 5 valg. š. sutarkuoto parmezano sūrio (arba kito kietesnio sūrio)
  • 100 g kreminio sūrio
  • 1 arb. š. džiovintos petražolės
  • 1/3 arb. š. džiovinto čiobrelio
  • druskos, juodųjų pipirų
  • šiek tiek tarkuoto parmezano (grybukų apibarstymui)
Gaminimas:
  1. Orkaitę įkaitiname iki 200 C.
  2. Grybus nuplauname, išpjauname kotelius (bet jų neišmetame!). Ant orkaitės skardos patiesiame folijos, ant jos išdėliojame grybų kepurėles (išpjauta dalimi žemyn) ir kepame 10 minučių. Po to kepurėles sudedame į lėkštę ir leidžiame išsiskirti skysčiui.
  3. Grybų kotelius susmulkiname. Česnako skilteles nulupame, taip pat susmulkiname.
  4. Keptuvėje įkaitiname sviestą ant vidutinės ugnies. Sudedame kotelius, kepiname apie 5 minutes, vis pamaišant. Sudedame česnaką, pakepiname 1 minutę. Suberiame džiūvėsėlius, kepiname ~3 minutes, kol džiūvėsėliai apskrunda. Keptuvės turinį sudedame į dubenį, paliekame šiek tiek atvėsti. Tada gerai sumaišome su kreminiu sūriu, po to įdedame parmezano, pagardiname petražole, čiobreliu ir druska bei pipirais pagal skonį (nepadauginkite druskos, nes parmezanas sūrus).
  5. Grybus įdarome pasiruoštu įdaru, sudedame ant folija išklotos orkaitės skardos. Kiekvieną grybuką apibarstome parmezano sūriu ir šauname į orkaitę (200 C). Kepame 20 minučių, kol viršus pasidaro gražios auksinės spalvos.

Taip paruošti grybai skanūs ir karšti, ir šalti. Šiam patiekalui rinkitės kuo didesnius pievagrybius. Paruoškite pievagrybius - išimkite kotelius, šaukšteliu nuimkite lakštelius. Šių grybo dalių neišmeskite - peiliu susmulkinkite. Į keptuvę pilkite aliejaus ir suberkite susmulkintas grybo dalis, apibarstykite druska. Po minutės kitos suberkite smulkiai pjaustytas česnako skilteles, pamaišykite ir pakepinkite. Tada į keptuvę suberkite gabaliukais trupintą fetos sūrį. Pamaišykite. Įpilkite vandens, išmaišykite. Suberkite špinatus, pamaišykite ir porą minučių patroškinkite, kol špinatai suminkštės. Gauta mase įdarykite pievagrybių galvutes. Sudėkite jas į kepimo popieriumi dengtą skardą. Patiekalui galite naudoti ne tik tamsius pievagrybius, bet ir šviesius. Grybams įdaryti taip pat tiktų bet koks kietesnis sūris, nebūtinai parmezano. Norint, kad iškepę grybukai nebūtų labai vandeningi, prieš įdarant juos reikėtų pakepti orkaitėje 10 minučių, kad grybai išleistų didžiąją dalį skysčio. Įdarytus grybus galite patiekti ir karštus, ir šaltus. Jie taip pat skanūs ne tik kaip atskiras užkandis, bet ir kaip garnyras prie mėsos patiekalų.

Grill Pievagrybiai su Šonine ir Sūriu

Šis receptas puikiai tinka grilio sezonui. Įdaryti sūriu ir apvynioti šonine, šie pievagrybiai yra tikras skonių sprogimas.

Reikės:
  • 500 g šviežių pievagrybių
  • 1 šaukšto kepintų saulėgrąžų
  • 100 g varškės sūrio su kmynais
  • 50 g sūrio su mėlynuoju pelėsiniu
  • 80 g tepamo varškės sūrelio
  • 100 ml alyvuogių aliejaus
  • 150 g šaltai rūkytos šoninės, supjaustytos griežinėliais
  • druskos ir pipirų pagal skonį
Gaminimas:
  1. Drėgna servetėle nuvalykite pievagrybius.
  2. Išlaužkite grybų kotelius ir peiliuku apipjaukite kepurėlės kraštus, kad tilptų daugiau įdaro.
  3. Gabalėliais supjaustykite sūrį.
  4. Į grybo kepurėlę įberkite žiupsnelį saulėgrąžų, įdėkite po gabalėlį varškės ir pelėsinio sūrio.
  5. Kad įdaras laikytųsi, kepurėlės kraštus aptepkite tepamu varškės sūreliu.
  6. Pievagrybių kepurėles apsukite šoninės griežinėliu, jį prie grybo pritvirtinkite mediniais smeigtukais.
  7. Įdarytus pievagrybius kepkite ant grilio grotelių 10-15 min., kol grybai suminkštės ir iš jų pradės skirtis sultys.

Pievagrybių Vėrinukai ant Grilio

Šis receptas yra puikus būdas įtraukti pievagrybius į grilio patiekalus. Vėrinukai su paprika ir obuoliais suteikia patiekalui saldumo ir gaivumo.

Reikės:
  • 500 g didesnių šviežių pievagrybių
  • 2 saldžiųjų paprikų, supjaustytų gabalėliais
  • 2 vidutinio dydžio obuolių, supjaustytų skiltelėmis
Marinatui:
  • 12 valgomųjų šaukštų alyvuogių arba rapsų aliejaus
  • 1 česnako galvutės, smulkiai supjaustytos
  • 1 vidutinio dydžio citrinos sulčių
  • 1 šaukšto prieskoninių žolelių (čiobrelis, mairūnas)
  • 1 šaukštelio druskos
Gaminimas:
  1. Į indą sudėkite nuplautus pievagrybius, supjaustytas saldžiąsias paprikas ir obuolius.
  2. Supilkite visas marinato sudedamąsias dalis, gerai išmaišykite ir uždenkite.
  3. Marinuokite 1-3 val.
  4. Pakaitomis, ant bambukinių ar metalinių iešmelių, sumaukite grybus, paprikas ir obuolius.
  5. Vėrinukus, laikas nuo laiko apversdami, kepkite ant gerai įkaitusio grilio 10-15 min.

Patarimas: prieš kepimą, bambukinius iešmelius 20-30min. pamirkykite vandenyje.

Trinta Pievagrybių Sriuba

Ši sriuba yra aromatinga ir soti, puikiai tinkanti vėsesniems orams. Grietinėlė suteikia sriubai kremiškumo, o prieskoniai - gilumo.

Reikės:
  • 500 g pievagrybių
  • 2 svogūnų
  • 50 g sviesto
  • poros šaukštų alyvuogių aliejaus
  • poros šaukštų miltų
  • 200 ml grietinėlės
  • 600 ml sultinio (tinka tiek daržovių tiek vištienos ar mėsos)
  • druskos ir pipirų
Gaminimas:
  1. Pievagrybius ir svogūnus smulkiai supjaustykite.
  2. Keptuvėje įkaitinkite porą šaukštų aliejaus. Jame kelias minutes apkepinkite svogūnus, tuomet sudėkite grybus ir pakepinkite juos 5-7 minutes iki kol šiek tiek suminkštės.
  3. Puode ištirpinkite sviestą, į jį suberkite miltus ir nuolat maišant apkepinkite porą minučių iki kol turėsite vienalytę, auksinės spalvos tyrelę.
  4. Vis maišant supilkite sultinį ir jį užvirinkite.
  5. Tuomet sudėkite kepintus grybus ir svogūnus, vėl palaukite, kol užvirs, pagardinkite druska, pipirais, pertrinkite per sietelį ar maisto smulkintuvu ir pakaitinkite dar 5-7 minutes.
  6. Galiausiai supilkite grietinėlę, išmaišykite, minutėlę pakaitinkite ir patiekite.

Kiti Pievagrybių Patiekalai

  • Pievagrybių sriuba su sūriu - aromatinga ir soti. Papuoškite pievagrybių sriubą svieste apkeptomis pievagrybių riekelėmis ir šalavijo šakele.
  • Tofu ir daržovių troškinys saldžiarūgščiame padaže - norėsite pakartoti.
  • Kepti pievagrybiai - gardi idėja pietų ar užkandžių stalui. Šiam gardžiam ir sočiam patiekalui sunaudosite ne tik pievagrybių galvas, bet ir kotelius. Kepti pievagrybiai skaniausi, kol karšti.
  • Plovas - klasikinį receptą paįvairins vienas netikėtas ingredientas.
  • Jautienos troškinys - bus skanu ir labai sotu. Jautienos troškinį gaminkite su daržovėmis - taip gausite dar daugiau naudos.

Lankantis Pievagrybių Ūkyje

Lankantis Šiaulių apskrityje laidos komanda užsuko į išskirtinį čia veikiantį maisto pramonės objektą - pievagrybių ūkį, kur vedėjai ne tik susipažino su šių grybų auginimo subtilybėmis, bet ir atrado naujų receptų. Susipažinę su pievagrybių keliu link mūsų stalo, laidos vedėjai iš prigrybauto laimikio kartu su grilio meistru Robertu Svetlausku pasigamino gardžių patiekalų.