pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Virtų bulvių cepelinai: tradicinis receptas ir patarimai

Cepelinai nuo seno siejami su lietuviška virtuve. Jie gaminami dviem būdais - iš žalių bulvių ir iš virtų bulvių. Šiame straipsnyje aptarsime virtų bulvių cepelinų receptą, kuris išsiskiria savo švelnia tekstūra ir subtiliu, maloniai pažįstamu skoniu.

Virtų bulvių cepelinai su mėsa - tai ypatingas lietuviškos virtuvės patiekalas. Skirtingai nei tradiciniai cepelinai, gaminami iš tarkuotų bulvių masės, ši versija gaminama iš virtų bulvių, todėl cepelinų tešla būna lengvesnė, minkštesnė ir gležnesnė. Virtų bulvių cepelinai puikiai tinka tiems, kurie nori mėgautis lietuviškais cepelinais, tačiau nori subtilesnių ar mažiau sunkių patiekalų. Tokie cepelinai ypač tinka šeimos pietums, o galbūt ir svarbesnėms šventėms.

Nesumeluosiu pasakydama, kad būtent tokie, virtų bulvių cepelinai yra patys mėgstamiausi šeimynos ir daug dažniau pageidaujami bei gaminami, nei tradiciniai bulvių tarkio cepelinai. Darbo su jais nedaug, svarbu išsirinkti daugiau krakmolo turinčias bulves ir viskas pavyks kuo puikiausiai.

Virtų ir žalių bulvių tarkių cepelinų receptas

Kaip išvirti skaniausius tradicinius cepelinus su mėsa?

Ingredientai (6 asm.):

  • 1,5 kg bulvių
  • 0,5 kg virtų bulvių
  • 3 svogūnai
  • žiupsnelio druskos
  • šlakelio citrinos sulčių

Įdarui:

  • 500 gramų faršo
  • 1 svogūnas
  • šiek tiek druskos
  • šiek tiek grūstų juodųjų pipirų

Gaminimas:

  1. Bulves ir svogūnus nulupkite ir sutarkuokite bulvių tarka.
  2. Nupilkite skystį per marlę į dubenėlį, kad bulvių ir svogūnų masė būtų sausoka, bet ne išdžiūvusi.
  3. Dubenėlį su skysčiu palikite pastovėti 15 min. ir nupilkite nuo viršaus vandenį. Nusistovėjusi krakmolą sumaišykite su nusunktomis bulvėmis.
  4. Sutrinkite virtas bulves ir sumaišykite su tarkuotomis bulvėmis ir svogūnais. Pagardinkite druska.
  5. Kad tarkis netamsėtų, įspauskite šlakelį citrinos sulčių ir viską permaišykite.

Receptas: Minkštučiai virtų bulvių cepelinai su varškės ir šoninės įdaru

Minkštučiai virtų bulvių cepelinai su varškės ir šoninės įdaru paruošti. Patiekiame su mėgiamu padažu arba tiesiog grietine.

Ingredientai:

  • Bulvės
  • Krakmolas
  • Kiaušinis
  • Druska
  • Varškė
  • Šoninė
  • Svogūnas
  • Grietinėlė

Paruošimo laikas: 2 val.

Eiga:

  1. Paruoškite bulvių masę. Bulves su lupena išvirkite pasūdytame vandenyje iki minkštumo.
  2. Suberkite krakmolą, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska.
  3. Paruoškite varškės įdarą. Varškę išmaišykite su kiaušiniu ir druska.
  4. Formuokite cepelinus. Imkite po šaukštą bulvių masės ir tarp pamiltuotų ar vandenyje suvilgytų delnų formuokite apvalius paplotėlius. Į centrą dėkite po šaukštą varškės įdaro ir paplotėlio kraštus gražiai užspauskite, kad įdaras liktų viduje.
  5. Išvirkite cepelinus. Puode užvirkite pasūdyto vandens.
  6. Po vieną atsargiai įleiskite cepelinus. Virkite juos po kelis, dalimis, kad nesiliestų.
  7. Kol verdate cepelinus, paruoškite padažą. Šoninę ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais.
  8. Supilkite grietinėlę, išmaišykite. Leiskite užvirti ir nukaiskite.

Virtų bulvių cepelinai su mėsa - receptas su patarimais

Bulvių paruošimas: Bulves nulupkite ir išvirkite pasūdytame vandenyje, kol visiškai suminkštės.

Tešlos paruošimas: Į atvėsintas trintas bulves įmaišykite bulvių krakmolą, druską, kiaušinį (jei naudojate). Masę gerai išminkykite - tešla turi būti minkšta, nelipni, bet drėgna. Virtų bulvių cepelinai šiek tiek bijo permaišymo - tačiau tešla turi būti vienalytė, be gumuliukų.

Mėsos įdaro paruošimas: Smulkiai supjaustykite svogūną, česnaką ir pakepinkite ant nedidelės ugnies, kol taps permatomi (galite kepti visiškai be riebalų arba su šaukšteliu aliejaus). Atvėsusius sumaišykite su maltos mėsos faršu, įberkite pipirų, druskos, įpilkite šlakelį vandens arba pieno, kad faršas būtų sultingesnis. Nepamirškite, kad mėsos įdaras neturi būti per sausas - vanduo arba pienas įdarui suteiks minkštumo ir sultingumo.

Cepelinų formavimas: Rankas sudrėkinkite vandeniu. Paimkite apytiksliai 100 g tešlos, delnuose suformuokite plokščią paplotį, į vidurį įdėkite šaukštą mėsos įdaro. Cepelinų formavimui būtina drėkinti rankas, kad masė neliptų.

Virinimas: Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį. Į verdantį vandenį atsargiai sudėkite cepelinus ir sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos vos virptų, bet nesmarkiai burbuliuotų. Virkite apie 20-25 minutes, kol cepelinai iškils į paviršių ir įdaras visiškai išvirs. Virimo vanduo neturi smarkiai burbuliuoti, nes gali suskilti gležnesni cepelinai. Galite į puodą įpilti šlakelį aliejaus, kad cepelinai tarpusavyje nesuliptų.

Padažo paruošimas: Rūkytą šoninę supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje, kol išsiskirs riebalai ir šoninė taps traški. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis suminkštės. Klasikinis padažas - grietinė su kepta šonine ir svogūnais - tinka beveik visada, tačiau galite eksperimentuoti: užpilkite patirpintu sviestu su česnaku ir krapais, naminiu sviestiniu baravykų padažu ar pomidoriniu daržovių padažu.

Patiekimas: Išvirusius cepelinus išgriebkite šaukštu su skylutėmis, kad nubėgtų vanduo, sudėkite į lėkštes. Užpilkite svogūnų-šoninės padažu, apibarstykite šviežiomis žolelėmis.

Patarimai ir gudrybės

  • Geriausia naudoti krakmolingas bulvių veisles, skirtas specialiai cepelinams ar bulvių košei - taip išgausite reikiamą tešlos tekstūrą ir stiprumą.
  • Jei tešla gaunasi labai biri, patikrinkite, ar bulvės pakankamai atvėso ir kiek krakmolo panaudojote.
  • Virtų bulvių cepelinai su mėsa - labai universalus patiekalas. Norėdami liesesnio varianto, mėsos įdarą gaminkite tik iš vištienos ar kalakutienos, įdėkite šiek tiek tarkuotų morkų arba žalių petražolių. Vegetariškai versijai vietoje mėsos naudokite varškės ir špinatų mišinį, grybų bei keptų svogūnų įdarą.
  • Virtų bulvių cepelinai ypač tinka šventinėms progoms ar šeimos savaitgalio pietums - jie gražiai atrodo patiekti didelėje serviravimo lėkštėje, apibarstyti šviežiomis žolelėmis ir šiek tiek pipirų. Prie jų tinka lengvas rauginto pieno gėrimas arba naminis gira.

Virtų bulvių cepelinai su manų kruopomis

Bulvių masei reikės:

  • 1 kg bulvių
  • 100 g manų kruopų
  • 100 g bulvių krakmolo
  • druskos

Įdarui:

  • apie 300-400 g virtos maltos mėsos (kiaulienos, vištienos)
  • svogūno
  • morkos
  • aliejaus
  • druskos
  • juodųjų pipirų

Padažui:

  • rūkytos šoninės
  • svogūno
  • grietinės
  • sviesto
  • druskos

Kaip gaminti:

  1. Bulves išvirkite, sutrinkite ir atvėsinkite. Į masę įmaišykite manų kruopas ir krakmola, pagardinkite druska.
  2. Įdarui mėsą išvirkite, sumalkite, sumaišykite su aliejuje pakepintu svogūnu ir tarkuota morka, pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Formuokite cepelinus ir dėkite į verdantį vandenį.
  4. Virkite apie 10 minučių.
  5. Per tą laiką paruoškite spirgučių padažą: kubeliais pjaustytą šoninę ir svogūnus pakepinkite, kol šoninė šiek tiek išsilydys, o svogūnai apskrus.

Skanaus!