pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Pelėsinio Sūrio Ir Vynuogių Derinimas: Gurmaniški Patarimai

Sūris ir vynas - du neatsiejami draugai ir gyvenimo partneriai. Partneriai kurie papildo vienas kitą ir leidžia atsiskleisti geriausioms savybėms. Iš plataus pelėsinio sūrio asortimento norimą gaminį galima išsirinkti ir už 0,79 euro centų (125 g), ir už 3,99 eurų (125 g).

Pelėsinio Sūrio Rūšys Ir Jų Derinimas

Šiuo metu parduotuvėse galima rasti daugiau kaip 100 pelėsinio sūrio gaminių. Tam, kad atsiskleistų geriausios pelėsinio sūrio skonio savybės, savo patarimais dalijasi maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Kamamberas

Pasakodamas apie kamamberą A. Poleninas sako, kad siekiant atskleisti geriausias šio pelėsinio sūrio savybes visų pirma svarbu jį teisingai patiekti - supjaustyti tarytum pyragą. Šį sūrį puikiai tinka valgyti vieną, o jei norisi skanauti įdomiau - siūlome išbandyti kamambero ir džiovintais vaisiais gardintos duonos derinį. Be to, labai skanu kamambero sūrį paskaninti džemu ar šviežiu medumi. Kamamberą galima naudoti ir gaminant skirtingus patiekalus.

Pavyzdžiui, ypač populiaru šį sūrį iškepti orkaitėje, o vėliau patiekti su salotomis, duona ar obuoliais. Kadangi šis sūris lengvai tirpsta, jis gali tapti ir puikiu originalaus padažo pagrindu - tereikia sumaišyti sūrį su grietinėle ar garstyčiomis, pipirais bei kitais mėgstamais prieskoniais.

Bri Sūris

Iš Prancūzijos į visą pasaulį atkeliavęs ir sparčiai išpopuliarėjęs lengvos tekstūros pelėsinis sūris brie, pasak A. Polenino, bemaž populiariausias pelėsinis sūris lietuvių gretose. Dėl kiek saldaus skonio „Maximos“ maisto gamybos ekspertas šį sūrį rekomenduoja derinti su kitais saldžiais produktais. Klasikinis, todėl išties nepriekaištingas skonių derinys - brie sūris su šviežiomis uogomis, pavyzdžiui, vynuogėmis ar avietėmis.

Taip pat šis pelėsinis sūris puikiai dera ir prie vaisių - kriaušių ar obuolių. Šis sūris puikiai tiks gardiems pusryčiams: verta išbandyti šviežio kruasano, brie sūrio ir aviečių uogienės derinį, kuriam dar niekas neliko abejingas.

Mėlynasis Pelėsinis Sūris

Pasakodamas apie mėlynąjį pelėsinį sūrį maisto gaminimo ekspertas atkreipia dėmesį, kad tokio sūrio prekybos tinklų lentynose galima rasti pačių įvairiausių porūšių. Pavyzdžiui, pagaminto iš avių pieno, rausvojo, rokforo, gorgonzola ir kitų. Visi jie pasižymi pikantišku, kartais - kiek rūgštesniu ar aitresniu skoniu, tačiau tai suteikia plačias tokio pelėsinio sūrio derinimo su kitais ingredientais galimybes.

Pavyzdžiui, salotoms mėlynasis pelėsinis sūris neabejotinai suteiks pikantiško poskonio, taip pat taps esminiu ir neatsiejamu skirtingų padažų ingredientu. Ieškodami mėlynojo sūrio derinių su kitais produktais, nevenkite eksperimentuoti: verta tokiu sūriu apibarstyti picą ar pagardinti makaronus, abejingų nepalieka ir tokio sūrio derinys su kriaušėmis - tiks ir salotoms, ir keptam užkandžiui, pavyzdžiui, ant mielinės tešlos sudėkite kriaušės riekeles ir pabarstykite sūrio.

Pelėsinis Ožkų Pieno Sūris

Galiausiai, A. Poleninas rekomenduoja paragauti ir dažno dar nespėto atrasti pelėsinio ožkų pieno sūrio. Toks, pasak maisto gamybos eksperto, puikiai tinka ir netoleruojantiems laktozės. Pelėsinis ožkų sūris išsiskiria minkšta tekstūra, yra palyginus tąsus. Šis sūris nepriekaištingai dera su traškia duonele, džiūvėsiais ar sausainiais, taip pat puikiai tinka skirtingoms salotoms pagardinti.

Kaip ir kamamberas, pelėsinis ožkų sūris gali tapti ir pagrindiniu patiekalu - tinka kepimui, gali būti valgomas su salotomis.

Pelėsinis Sūris Ir Vynas

Pagrindinė taisyklė: sūris ir vynas turi ne gožti vienas kitą, o papildyti, todėl be galo svarbu derinti. Kuo intensyvesnio skonio sūris, kuo brandesnis, tuo reikėtų rinktis ir intensyvesnį, sod­resnį, ilgiau statinėje brandintą vyną. Taigi, jeigu renkamės labai sodrų, taninų gausų ir tvirtą vyną, turėtume galvoti apie ilgai brandintą sodrų kietąją sūrį. O jeigu gurkšnojame jauną baltąjį vyną, vertėtų rinktis švelnios tekstūros ir neintensyvaus skonio sūrį. Tikra klasika yra mėlynasis sūris su natūraliai saldžiu vynu. Ragaudami tokį derinį nė vienas neapsigaus. Pelėsinis sūris tiks ir prie raudonojo vyno, tačiau šiuo atveju reikėtų pagalvoti ir apie sūrio brandą.

Vyno Ir Sūrio Derinimo Taisyklės

  • Kuo intensyvesnis sūrio skonis, tuo intensyvesnis turi būti vynas.
  • Mėlynasis sūris puikiai dera su saldžiu vynu.
  • Prie lengvo šampano tiks švelnus bri sūris.

Receptai Su Pelėsiniu Sūriu

Bulvių Tarta Su Pelėsiniu Sūriu

  1. Apvalią tartos formą išklokite sluoksniuota tešla, pabadykite dugną šakute.
  2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite, nulupkite ir supjaustykite griežinėliais.
  3. Svogūnus supjaustykite plonomis juostelėmis.
  4. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C.
  5. Sviestą ištirpinkite keptuvėje ir kepkite svogūnus, kol suminkštės. Suberkite į paruoštos tartos tešlos dugną. Ant viršaus išdėliokite bulvių griežinėlius.
  6. Kiaušinius išplakite šakute, įmaišykite grietinę, pasūdykite ir pagardinkite pipirais. Užpilkite ant bulvių.
  7. Sūrį supjaustykite griežinėliais ir išdėliokite ant viršaus.
  8. Kepkite įkaitusioje orkaitėje 35 min. Ištraukus iš orkaitės leiskite pastovėti 10 min. ir mėgaukitės su žaliomis salotomis.

Keptas Pelėsinis Sūris

  1. Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros.
  2. Sūrius išpakuojame ir dedame ant kepimo popieriaus.
  3. Sūrių viršų patepame aliejumi, užbarstome supjaustytais česnakais ir rozmarinais.
  4. Kepame apie 15-20 minučių.
  5. Patiekiame karštą su džiūvėsiais arba duonos lazdelėmis.

Salotos Su Ožkos Sūriu

  1. Sultenes, burokėlių lapelius, gražgarsčių salotas bei saulėgrąžų daigus nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu ir nusausinkite.
  2. Vyšninius pomidoriukus nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Supjaustykite ožkos sūrį gabaliukais.
  3. Pasigaminkite užpilą: bazilikų pesto padažą, alyvuogių aliejų, citrinų sultis supilkite į indą ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos.
  4. Į dubenį sudėkite jau nuplautas ir nusausintas salotas - sultenes, burokėlių lapelius, gražgarstes, taip pat pomidoriukus, užpilkite padažu ir lengvai išmaišykite. Sudėkite ožkos sūrio gabaliukus ir pabarstykite saulėgrąžų daigais bei kanapių sėklomis.

Obuolių Pyragas Su Pelėsiniu Sūriu

  1. Pagaminame trapią tešlą, kaip nurodyta čia. Išklojame ja formą neaukštais kraštais ir iškepame.
  2. Ant vidutinės ugnies svieste pakepiname svogūnus. Įberiame žiupsnį druskos ir baltųjų pipirų.
  3. Šiek tiek pravėsusius svogūnus tolygiai paskleidžiame ant tartos.
  4. Ant viršaus sudedame kubeliais supjaustytą obuolį ir gorgoncolą.
  5. Lengvai šluotele išplakame grietinėlę su kiaušiniais. Plakinį supilame ant tartos
  6. Kepame 190 laipsnių temperatūroje 30-40 min., priklausomai nuo jūsų orkaitės. Paviršius turi būti gražiai apskrudęs.
  7. Išimame kišą, leidžiame jam pastovėti apie 10 min. Tuomet jau galite pjaustyti.