Kiek daug gerų žodžių buvo pasakyta apie tokią nesudėtingą daržovę kaip bulvė. Atrodytų, kad tai tik šakninė daržovė, kurios sudėtyje yra daug krakmolo. Tikriausiai žinote, kad po Aliaskos pardavimo JAV prasidėjo aukso karštinė.
Tačiau dėl antisanitarinių sąlygų tarp kalnakasių prasidėjo skorbutas. Vaistas nuo šios baisios ligos buvo bulvė. Dabar bulvės nekainuoja tiek daug pinigų.
Klasikinis bulvių kroketų receptas
Bulvių kroketai - gruzdinti bulvių kamuoliukai. Bulvių kroketai gali būti patiekiami kaip garnyras prie mėsos patiekalų, arba kaip pagrindinis patiekalas su įvairiais padažais.
Ingredientai:
- 1 kg bulvių
- 2 kiaušiniai
- 30 g sviesto
- 30-40 g tarkuoto fermentinio sūrio (tinka Džiugas)
- 2 šaukštai miltų
- 1 šaukštas krakmolo
- Druskos, baltųjų pipirų, maltų muskatų
- Maltų džiūvėsėlių
- Augalinio aliejaus
Gaminame bulvių rutuliukus - kroketus:
- Bulves nuskutame, nuplauname, išverdame pasūdytame vandenyje ir nusunkiame.
- Į dar karštas bulves dedame sviestą, beriame tarkuotą sūrį ir viską sutriname grūstuvu, arba sumalame mėsmale.
- Į bulvių masę dedame vieno kiaušinio trynį, miltus, krakmolą. Paskaniname druska, pipirais ir maltu muskatu. Išminkome.
- Kiaušinį ir likusį baltymą išplakame.
- Drėgnomis rankomis formuojame bulvių rutuliukus, apvoliojame juos miltuose, kiaušinio plakinyje ir džiūvėsėliuose.
- Kepame gilioje keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Iškepti bulvių rutuliukai - kroketai dedami ant servetėlės, kad susigertų aliejus.
Bulvių kroketai su sūriu
Bulvių kroketams reikės:
- 800 g virtų krakmolingų bulvių
- 2 valgomieji šaukštai tarkuoto fermentinio sūrio (labai tinka Džiugas)
- 1 kiaušinis
- ~ 2 valgomieji šaukštai miltų (jeigu bulvės vandeningos, geriau vietoje miltų dėkite krakmolą)
- Druskos, pipirų
- Aliejaus
Gaminimas:
- Išverdame bulves, palaukiame kol atvės (labai tinka ir vakarykščios), sumalame mėsmale.
- Į dubenį dedame bulves, sūrį, įmušame kiaušinį, dedame miltus, pagardiname druska, pipirais. Viską gerai sumaišome.
- Drėgnomis rankomis formuojame kamuoliukus ir kepame įkaitintame aliejuje, kol gražiai apskrus.
Iškepti bulvių kroketai dedami ant servetėlės, kad susigertų aliejus.
Šviežių bulvių patiekalai
Šviežios bulvės išsiskiria savo plona luobele bei šiek tiek saldesniu skoniu. Tokios bulvės ypač tinka salotų, užkandžių ar apkepų gamybai. Ieškantiems, ką dar būtų galima neįprasto pasigaminti iš šviežio bulvių derliaus, siūloma išbandyti kelis lengvai pagaminamus ir gardžius bulvių patiekalus.
Apkeptos bulvių košės rutuliukai su sūriu
Šį kartą siūlome išbandyti patobulintus bulvių rutuliukus, įdarytus sūriu. Priklausomai nuo patiekimo, jie tiks tiek šventei, tiek savaitgalio priešpiečiams.
„Šviežias bulves išvirkite su visomis lupenomis ir atvėsinkite. Jau atvėsusias bulves nulupkite ir sutrinkite iki smulkios košės. Smulkiai supjaustykite petražoles, raudonąjį svogūną ir čili pipirus, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Visus ingredientus sumaišykite ir iš gautos masės suformuokite nedidelius rutuliukus. Savo mėgstamą sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais ir jais prikimškite bulvių rutuliukus. Į atskirą indą įberkite porą šaukštų kukurūzų miltų, juos užpilkite trupučiu vandens ir gerai išmaišykite, kitame inde pasiruoškite duonos trupinius. Bulvių rutuliukus padrėkinkite į kukurūzų miltų mišinį, tuomet pavoliokite duonos trupiniuose ir virkite aliejuje, kol parusvės“.
Bulvių ir burokėlių sluoksniuotis
Kai norisi paprasto ir sotaus patiekalo, maisto ekspertė siūlo išbandyti bulvių ir burokėlių sluoksniuotį. Šviežiose bulvėse ir burokėliuose gausu organizmui reikiamų vitaminų ir mineralų, todėl patiekalai su šiomis daržovėmis bus ne tik skanūs, bet ir naudingi.
„Du nedidelius šviežius burokėlius bei bulves su visa lupena supjaustykite pusės centimetro riekelėmis. Skardą ištepkite sviestu ir susluoksniuokite pasiruoštas daržoves. Tris česnako skilteles ir svogūną pasmulkinkite ir sumaišykite su šaukštu alyvuogių aliejaus, druska ir pipirais. Pasiruoštą mišinį užpilkite ant daržovių ir apie valandą kepkite 190 C temperatūros orkaitėje“.
Kreminė bulvių sriuba
Sriubos mėgėjams siūloma išbandyti šiek tiek neįprastą, bet tikrai gardžią kreminę bulvių sriubą. Vos iš kelių ingredientų paruošiama sriuba įtiks net išrankiausiam skoniui.
„Keturias šviežias bulves išvirkite su lupena, atvėsinkite ir nulupkite. Puode ištirpinkite tris šaukštus sviesto ir suberkite porą smulkiai supjaustytų svogūnų. Kai svogūnai parusvės, įberkite truputį miltų ir maišykite, kad neliktų jokių miltų grumstelių. Į puodą įpilkite porą puodelių sultinio ir pieno. Stiklinėje sumaišykite vieną šaukštelį kukurūzų miltų ir du šaukštelius šalto vandens, paruoštą mišinį supilkite į sriubą. Jau nuluptas bulves supjaustykite nedideliais gabaliukais ir taip pat suberkite į sriubą. Kadangi visi sriubos ingredientai jau išvirę, pakaks ją pavirinti apie 15 minučių“.