pints and crafts

Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri elit

Get social:

Image Alt

Varškės Apkepas: Kaloringumas ir Palyginimas su Varškėčiais

Liaupsių varškei esate prisiklausę tikriausiai ne kartą. Tačiau ar, naudojama su kitais ingredientais įvairiuose patiekaluose, ji tebėra tokia vertinga? Šįkart dvikovoje rungiasi du nepaprastai gardūs patiekalai iš varškės - varškės apkepas ir varškėčiai.

Išsiaiškinti nugalėtoją ne pirmą kartą mums padės mitybos specialistas, tinklaraščio „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas Artur Swan. Palyginimui pasirinkome du VMGonline.lt receptus. Tiek varškės apkepo, tiek varškėčių užteks 4 valgytojams.

Receptai

Orkaitėje Kepti Varškėčiai su Manų Koše ir Obuoliais:

  • Pusė obuolio
  • 200 g varškės (9 %)
  • 3 šaukštai manų
  • 1 kiaušinis
  • 2 šaukštai cukraus
  • 200 g miltų
  • 2 šaukštai aliejaus

Varškės Apkepas:

  • 1 mangas
  • 500 g varškės
  • 5 kiaušiniai
  • 4 šaukštai cukraus
  • 250 g manų

Maistingumas

Gali pasirodyti netikėta, tačiau apkepas gerokai lenkia varškėčius savo kaloringumu.

Varškėčiai:

  • Kaloringumas: 368 kcal
  • Angliavandeniai: apie 16 g
  • Baltymai: apie 19 g
  • Riebalai: apie 12 g

Apkepas (1 porcija):

  • Kaloringumas: 580 kcal
  • Angliavandeniai: apie 66 g
  • Baltymai: apie 42 g
  • Riebalai: apie 19 g

„Jei kalbėtume apie patiekalo suderinamumą ir teisingą makroelementų balansą, tai apkepas turi labai daug baltymų, nemažai angliavandenių ir pakankamą kiekį riebalų bei kitų gerų medžiagų. Varškėčiai turi daugiau riebalų, tačiau mažiau angliavandenių bei pačių kilokalorijų, tad tinka tiems, kurie nori pasimėgauti šiuo patiekalu vakare ar stebi svorį ir laikosi mitybos plano“, - komentuoja mitybos specialistas.

Tai, kad pagal šį receptą varškėčiai kepami orkaitėje, pasak A. Swan, padeda sutaupyti papildomų riebalų, kuriuos gautumėte varškėčius kepdami, todėl patiekalas tampa sveikesnis.

„Varškė, kurios gausu abejuose patiekaluose, yra puikus baltymų šaltinis, savyje turintis lėtai pasisavinančio kazeino, todėl ilgiau jausitės sotūs. Ypatingai kazeinas tinkamas valgyti prieš miegą. Patiekaluose esantys kiaušiniai organizmui suteikia visų aminorūgščių bei baltymų ir gerųjų riebalų. Kiaušinis yra vienintelis pasaulyje produktas, kurį mes pasisaviname 100 proc., todėl būsime tikri, kad jo gerosios savybės liks organizme“, - aiškina mitybos ekspertas.

Privalumai ir Trūkumai

Abu patiekalai užtikrins sotumo jausmą, juose nemažai angliavandenių, baltymų, riebalų. Solidžiai baltymais ir angliavandeniais organizmą aprūpins varškės apkepas. Kaip varškėčių privalumą galima išskirti mažesnį kalorijų kiekį bei patį paruošimo būdą - kepimas orkaitėje kur kas sveikesnis nei keptuvėje.

Kaip pagrindinę abiejų patiekalų silpnybę A. Swan išskirtų juose naudojamus manus. „Jie nėra itin vertingi mūsų organizmui. Juose mažai mikroelementų ir jie greičiau pasisavinami nei angliavandeniai. Tai reiškia, kad insulinas mūsų kraujyje išsiskirs greičiau, o nepanaudota energija tokiu atveju gali virsti papildomu riebaliniu audiniu. Vietoj manų rinkčiausi kitas alternatyvas: grikių, avižų miltus ar tiesiog maltas avižas.“

Varškės Apkepo Kaloringumas

Varskės apkepas yra tradicinis lietuviškas patiekalas, pagamintas iš varškės. Jis itin mėgstamas dėl savo lengvo skonio ir maistingumo. Varškės apkepe sudėtyje yra nemažai kaloringų ingredientų, tokių kaip varškė, kiaušiniai, grietinėlė ar cukrus. Remiantis maisto produktų duomenų bazių informacija, vidutiniškai 100 gramų varskės apkepo yra apie 250 kalorijų (kcal). Kaip matome, namuose pagamintas varskės apkepas dažniausiai būna kaloringesnis nei parduotuvėje pirktas. Taigi apibendrinant galima teigti, kad vidutiniškai 100 gramų varskės apkepo yra apie 220-250 kilokalorijų. O įprastinė 150-200 gramų porcija atitinkamai turi apie 330-500 kcal.

Prižiūrintiems figūrą jis turi išskirtinių rekomendacijų: „Sutaupyti šiek tiek kalorijų bei angliavandenių galima cukrų pakeitus natūraliu saldikliu „stevia“, kuris išgaunamas iš augalų Pietų Amerikoje. Jo užtenka kur kas mažiau ir taip galima atsisakyti cukraus.


Patiekalas Kaloringumas (1 porcija) Angliavandeniai (g) Baltymai (g) Riebalai (g)
Varškėčiai 368 kcal 16 19 12